Högervinden blåser upp till orkan

”NU FÅR KULTUREN DET DEN FÖRTJÄNAR” – inte särskilt neutral rubrik, va.

Och nån som heter ”Sanna Rayman” som jobbar på Svenska Dagbladets Ledarredaktion, börjar skälla på sin blogg: ”Men det var väl då själva den. Nu får det tamejbakifrån vara nog!”

Nu har vi poliser som till dagligdags säger ”Apejävlar” och ”Nigger”, nazister under polisbeskydd på gatorna, svårt cancersjuka som ska jobba heltid, ministrar som säger ‘skitår’, cp-skadade som blir misshandlade på öppen gata, och nu så ska alltså även kulturen ”få vad den förtjänar”.

Det civiliserade beteendet har en tunn fernissa i det här landet.

Nu är det snart det nakna våldet som styr. Inom kort anställs även 6 000 kontraktsanställda” legosoldater som kan hjälpa till att hålla ordning på gatorna så att man kan bekämpa de ”inre hoten” som EU skissar på kan behövas försvar mot.

Tänker du protestera, eller låter du det ske?

En kulturkänga åt vänster…säger Sanna Rayman.

En stövel rakt i ansiktet, skulle jag vilja säga.

Knuff, JJ.N ”Rättssamhället” Cappuccinosocialisten: Dumskallarnas sammansvärjning

Annonser

10 responses to “Högervinden blåser upp till orkan

 1. Eh. Om du läser texten till min rubrik så handlar den om att bra saker ska hända med kulturpolitiken och kulturen, vilket jag som före detta kulturarbetare anser att den förtjänar.

  Känga är ett vanligt uttryck för kritik, att ”ge något en känga”. Du bör har hört det förut.

  Att anklaga människor för kulturhat och skott i hjärtat är däremot inga gängse uttryck vad jag vet. Vilket jag reagerar på i min bloggpost. Läs den gärna, det är uppenbart att du inte har gjort det.

 2. I Blogg- och Twittersamhället är rubriker starka signaler, ja öht. Och det finns en samhällelig kontext utanför texten som rubrikerna existerar i samspel med.
  Och i den kontexten har det onekligen hänt en hel del obehagliga saker i på sistone – se gärna min blogg. Det påverkar också tolkningen även av dina rubriker.
  Jag tycker att du bortser lite från de faktorerna.

 3. För övrigt tycker jag att det finns ett ord som verkar sammanfatta ‘kulturutredningen’ och det är nedskärningar.

 4. För övrigt vet jag inte om jag tycker att ”inte längre motverka den kommersiella kulturens negativa verkningar” i kombination med att slopa kvalitetsmål är nån höjdare direkt.

  Det öppnar upp för oanade följder.

  Sen kanske vi får ta en Försäkringskasseliknande debatt där också med ansvarig minister – som då kommer att säga att det var inte alls så det var meningen att det skulle tolkas.

 5. Rubriker är tänkta att fånga ögat och intressera någon att läsa vidare.
  Min rubrik gick emellertid stick i stäv med texten som inte alls motsvarade de förväntningar/fördomar om innehållet som den lekte med. Åsa Linderborg å andra sidan levde verkligen upp till ”Skott i hjärtat”-rubriken.

  Och som sagt. Känga är ett uttryck. Som ”fiskar varma” eller ”räfst och rättarting” eller andra användbara uttryck för att kritisera. Nu är för övrigt den andra kängan också publicerad. Riktad mot högern, förstås.

  Och sen att jag skriver tamejbakifrån på min egen blogg tycker jag mest är en rolig ordlek och definitivt inte något våldsamt. På sitt sätt betydligt trevligare än ”tamejfan” kan jag tycka.

  Angående nedskärningar så har du fel. Det finns inga nedskärningar i kulturutredningen. Den är lagd efter förutsättningarna att kulturens budget stannar på ungefär densamma som den varit de senaste dryga tio åren,

  Alltså, inte att det har varit exakt samma summa, men kulturbudgeten har legat på knappt en procent av statsbudgeten under mycket lång tid, med en liten ökning för varje år på en sakta klättring mot helprocenten.

  Vad man däremot försöker göra är att effektivisera byråkratin lite så att mer av kulturbudgeten kan gå till själva kulturen och mindre till myndigheterna som administrerar och styr den.

  Kvalitet hade jag gärna sett i målen, det håller jag med om. Hela skrivningen om kommersialismen är däremot ett konstigt mål. Var drar man en sådan gräns och varför skulle kulturen och konsten ges specifika ideologiska uppdrag? Konsten kan själv kritisera sin samtid.

 6. ”Effektiviseringar” från det hållet är nog många extremt misstänksamma mot vid det här laget (om man tänker lite på ‘kontexten’). Och jag håller inte med dig om att det inte blir nedskärningar.

  Det kommer att bli detsamma som när man ”slår ihop alla ombudsmännen till en enda diskrimineringsombudsman. Betydligt mindre utrymme för varje enskild sak.

 7. Komigenuva, du glömmer att Myndigheten för konstarterna (som ska effektiviseras) inte fördelar pengar till enstaka kulturprojekt, utan till regionerna. Regionerna ska sedan besluta om vart pengarna ska gå, om det ska finnas (som i din liknelse) många ”ombudsmän” eller en ”ombudsman”. Dessa regionala strukturer har vi inte sett än. Men man kan gissa sig till att de kommer att underlätta mångfalden av kultur, och att kulturen och medborgarna dessutom får större inflytande över politiken när den kommer närmare dem själva.

  F. ö. ökar kulturbudgeten med 1% per år fram till 2010, vilket framgår av proppen för 2008.

 8. ”cp-skadade som blir mördade på öppen gata”

  du tycker inte du ska ändra till misshandlade som var fallet i länkningen?

 9. Till Roger Allansson:
  Självklart, korrigerat.
  Jag har skrivit om flera liknande incidenter –
  t ex om det mordförsöket som en familj i Högdalen blev utsatt för, och skrev fel. Jag ber om ursäkt.
  Det framgår ju också av länken som jag hänvisade till.

 10. Svar till Elisabeth Widlund: Regionalisering i sig tror jag inte är någon garanti för kvaliteten och mångfalden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s