Italien hjärta Sverige = Sant?

Ni som mailat och ringt de svenska europaparlamentarikerna inför EU-omröstningen om Telekompaketet imorgon har nog konstaterat att det förmodligen är främst hos högern som motståndet mot de ursprungliga skrivningarna av 138 (nu 46) och 166  sitter – alltså i partigruppen EPP-ED. 

det är den partigruppens ledamöter i ITRE-utskottet som måste övertygas att påverka motståndet i rådet –  helst också de andra medlemsstaternas ledamöter i samma grupp – vässa era bästa argument och språkkunskaper – detta handlar om yttrandefriheten på nätet. Italien är ju ett av de länder som är motståndare till 138:an – och så Sverige då plötsligt  – vars kandidatur om att få det omdiskuterade forskningscentret ESS lokaliserat till Lund – stöds
av just Italien ‘helt otippat’.

Och framför allt – påverka den svenska regeringens representanter – då de, om man får tro regeringens förhandlare  Jörgen Samuelsson på orden –  och ‘helt otippat’   de också – plötsligt går emot tilläggsförslaget 138 i dess ursprungliga skrivning de också.

Om inga garantier för att grundläggande demokratiska fri- och rättigheter går före företagens säkras,öppnar det upp för marknaden att bestämma vad som får sägas och inte på nätet. Så här står det nu:

I betänkandet föreslås även att berörda nationella myndigheterna med hjälp av leverantörerna ska varna konsumenterna för intrång i upphovsrätten, annan olaglig användning och spridning av skadligt material.”

Man undrar ifall de definierat ”skadligt material” tillräckligt noga  – då de verkar skilja det dels från ”intrång i upphovsrätten”, dels från ”olaglig användning” (och olaglig användning är ju t ex då också hets mot folkgrupp och barnpornografi). Det verkar betyda att ”skadligt material” är något annat än både ”intrång i upphovsrätten” och ”olaglig användning” – man undrar vad då?

Det är liksom det som är problemet med EU – den heligförklarade (och kapsejsade) marknaden och kommersiella intressen är överordnade grundlagar och rättighetskatalog – när det i ett system som vill kalla sig demokratiskt måste vara tvärtom.

Fortsätt påverka – det är sista chansen – imorgon bestäms det. Tips från coachen på Telekompaketet.se. Alla behövs.

Vill vi ha Berlusconi och hans gelikar som moderator på nätet? I Italien är det han som är mediemarknaden – och premiärminister i en och samma person.

Se tidigare bloggposter: Deadline för demokratin – Fascismen lagstadgas i EU nästa vecka, Hjälp till att rädda Internet2, Hjälp till att rädda InternetHjälp till att rättssäkra Telekompaketet – 138 och 166 ska med (i sina ursprungliga skrivningar),

Se: opassande – Kampen går vidareIsobel,  Rädda 138:an i Telekompaketet,  DN – Internetanvändarens guide till Telekompaketet,     Mina moderata karameller,     Scaber Nestor,   DN,    SVD,     Intensifier,   SVD – Bloggbävning skakar Kinas internetmurDOOM4, Sagor från livbåten,    SVD – Sociala medier behöver lagskydd,   Expressen,   DN3,   DN4,   SVD3,    SVD4 – Valet till EU spelar roll,   AB1,     AB2,   SVD5,   SVD6,   DN5,   SVD7,

Annonser

6 responses to “Italien hjärta Sverige = Sant?

 1. Otroligt att våra politiker är beredda till att sälja ut demokratin på detta sätt.

  Att ”köpa” tillbaka demokratin kommer bli mycket dyrt. Sista gången så kostade det över 50 miljoner liv, bara i Europa.

 2. Hmm, nu när jag läst på så verkar det som Italien stödjer Sverige att få ESS , ifall Sverige stödjer Italien i Telekompaketet.

  I bästa fall så är Sveriges representanter mycket klokare än så och går inte på det här tricket.

 3. Ja, just det kan inte jag säga något om då jag inte läst det (alla tror kanske att jag är en fullfjädrad konspirationsteoretiker, men det är jag faktiskt inte) däremot kan man ju inte blunda för fakta (envisa rykten kan man ju däremot fortsatt förhålla sig skeptisk till (se p 5 nedan)):

  1. Italien lovade ‘otippat’ (stod faktiskt så i artikeln) stödja placering av ESS i Lund (kontroversiell placering också)

  2. Sveriges regeringsförhandlare och minister ändrade lika ‘otippat’ inställning i frågan om ändringsförslag 138 och 166

  3. Ett nyligt statsbesök har gjorts av kungaparet under vilket berlusconi deklarerade sitt ‘otippade’ stöd för Europas hittills största forskningsanläggnings placering i Sverige.

  4. Carl Bildt är gift med Anna Corazza Bildt.

  5. Det finns obekräftade rykten som florerar på nätet om att hon varit medlem i Forza Italia – och tycker Berlusconi är en liten go gubbe (harmlös).

  6. Men ändock så pass att hon flyttas ner på moderaternas vallista till EU-parlamentsvalet och i samband därmed uttalar Cecilia Cederskiöld att hon flyttats ner för att hon troligen står ‘nära Berlusconis’ inställning, hon är katolik osv. /se länk Expressen/

  6a) Carl Bildt fortsätter dock att stödja hennes personvalskampanj på Facebook uttalar Politikerbloggen (och det stämde ju då).

  7. Anna Maria Corazza Bildt har varit aktiv (eller är?) i en ytterst konservativ förening i Sverige – Bevara äktenskapet som ogillar homosexuella vigslar – kanske inget märkvärdigt men visar ändå på mer konservativ läggning än många moderater i Sverige.

  Av alla dessa faktorer kan man ju inte säga något säkert – men det kan finnas anknytningar som gör sig gällande på olika sätt.

 4. Anknytningar är nog fel ord – beröringspunkter mer korrekt – som kan tänkas göra sig gällande på olika sätt.

  Sen har vi ju också citatet från Sven Ove Hanssons bok ”Till höger om neutraliteten” som jag läste nyligen, där det står om de policydokument som
  samarbetsorganisationen mellan europeiska högerpartier, European Democrat Union, EDU, antog redan 1982 i ett gemensamt utrikes- och säkerhetspolitiskt program och som Carl Bildt var med om att arbeta fram där formuleringen bl a löd:

  “Medlemsländerna i den Europeiska gemenskapen måste därför komma över sin instinktiva nationalism och organisera sitt samarbete på en mera permanent grund, särskilt på utrikespolitikens och säkerhetspolitikens områden, så att de kan tala med en röst i dessa frågor. Endast som en politisk union kommer Europa slutligen att kunna möta framtidens utmaningar och utföra de uppgifter som följer av partnerskapet med Förenta staterna”. (a a s 104)”

  Därför ser ju troligtvis moderaterna sig som nära förbundna med de europeiska högerpartierna – ja, kanske nu som ett enda högerkristet europeiskt parti, vem vet?

  Och när Berlusconis nybildade högerparti Popolo della Liberta (i vilket fascister från Aleanze Nazionale nu uppgått) (bildades 30 mars 2009 eller något sådant som en sammanslagning av Forza Italia och Aleanze Nazionale) just får en framskjutande position i denna partigrupp som moderaterna och kd sitter i – så bådar det ju inte direkt gott.

  För i Italien så sitter ju Berlusconi både på den politiska makten och på makten över medierna – kan således tänkas vara en varm vän av att tillägget 138 och 166 ska spolas ner i toaletten.

 5. Pingback: Blogghelvetet.se » Blog Archive » Demokratin rinner oss ur händerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s