Nickedockorna som pratar Newspeak

Kommissionärerna – bara ordet – inger en känsla av farsartad spöklikhet tycker jag. Efter denna dag av omröstningar i raketfart om delarna i ett lagpaket som på alla möjliga och omöjliga sätt skall försvåra vår kommunikation med varandra nås man av nyheten att den tjeckiska senaten godkänt ratificeringen av Lissabonfördraget. 

Den europeiska stormaktens konsolidering närmar sig sin slutfas. De bestialiska byggstenarna har oftast korta kryptiska akronymbeteckningar; FRA, IPRED, ACTA, de mindre komponenterna sifferbeteckningar, som alla plötsligt måste förhålla sig till såsom vore de redan entiteter i den fysiskt berörbara verkligheten; 138, 166 för att inte tala om artikelnummersystemet, något som inte heller underlättas av att de under den snårigt utdragna processen ständigt och lika blixtsnabbt skiftar namn och nummer.

Det som är allra mest deprimerande i det här är ju, att vi väljare inte fått vara med och besluta om denna kafkaiska beslutsprocess, som, pga sin byråkratiska krånglighet, skymmer sikten för att alla beslut till slut går igenom, vilket förvandlar våra protester till meningslösa gester inför ett ogenomträngligt system.

Då alla dess formella makthavare är frikopplade från det demokratiska sammanhang som renderat dem politisk makt, så öppnas ett enormt utrymme för dolda maktpositioner, vilka naturligtvis omedelbart ockuperas av de verkliga, informella makthavarna, som återfinns i den professionella lobbyism och byrå- och teknokrati som blir de reellt styrande.

Som de overkligaste aktörerna framstår kommissionärerna – likt gigantiska nickedockor sitter de i sin groteska gudavärld och pratar Newspeak och vinkar till befolkningar som de inte längre är en del av. De säger:  ”Större valmöjligheter”, ”säkerställa nätneutralitet”, ”rätten till tillgång”, ”En seger för friheten”.

Det är en beslutsprocess som inte är beslutad i demokratisk ordning och är i symmetri därmed själv odemokratisk. Lissabonfördraget kommer att förvärra det hela då all makt flyttas från direkt folkvalda parlament till – ett par regeringsrepresentanter eller kanske bara en – per fråga, vilka då fördraget trumfas igenom fjärmas än mer från det demokratiska sammanhang de valts av.

Det är vansinne från början till slut. En tröstlös vandring mot en allt totalitärare diktatur på livets alla områden.

Läs SVD – Telekompaketet till förlikning,  Bloggtidningen – Domstolar i Europa ska kunna stänga av personer från Internet efter prövning ,   AB – Fick Interneträkning – på 147 464 kronor,  AB2,      SVD – Trevande borgfred under EU-ordförandeskapet,   DN – Reinfeldt hoppas på borgfred,   AB – Bakläxa för TelekompaketetDN2,    DN – Spelet bakom Telekomvändningen,   DN- Vi pekar ut EU-politiker som är sämst på miljön,   DN-Borgfred inte bra för Sahlin,   DN – FP: ”Seger för rättssäkerheten på Internet”,  SVD – Trycket blev för stort,   SVD – Telekompaketet – Vad är det?   Expressen,   DN – Strid om rättssäkerhet ända in i det sista,    SVD – Sverige oroar sig för ACTA,   DN – Infrastrukturministern ‘förvånad’ över nejetAB3,    AB – Tjeckiskt ja till Lissabonfördraget,   DN – Lättnad efter ja i Prag,   SVD – Tjeckiskt ja till EU-fördrag,

Läs bloggarna: Jensholm.seBadlands hyena,   Andreas Sjölander,   Kulturbloggen – Hur går en korrekt rättssäker avstängning av Internet till,    j.j.n – Telekompaketet tillfälligt stoppat,    HAX – Nu börjar det bli nervöst även om ACTA,   Jensholm.se – mobblogg – ”Jag har fått ut ACTA-filerna – Så här mycket är hemligstämplat”,   Newsmill HAX – ”Parlamentet måste börja tala med oss användare”,   Amelia Andersdotter,   Bloggvärldsbloggen – Förvirring efter omröstningen om Telekompaketet,   Sugbloggen – ”Gör pinan kort och stäng ner nätet”  , Alliansupproret,   Bryntes betraktelser – nån slags krati är det,   Kaj Nybro – Lissabonfördraget – pest i Tjeckien

Annonser

8 responses to “Nickedockorna som pratar Newspeak

 1. Vi människor lär oss aldrig av våra tidigare misstag…nu är det snart slut på friheten. 😦

 2. Vi måste samla oss till ett motstånd – för fred, rättvisa och demokrati.

  Världen är helt söndertrasad.
  Det enda som gäller är att ta hand om världen, varandra och oss själva tycker jag.

  Om vi inte kan enas kring det så blir det nog människans undergång.

  Större förståelse det är det enda som gäller.

 3. Kan inte låta bli att sprida berättelsen om grodan som man försöker släppa ner i kokande vatten. Så fort den träffar vattenytan hoppar den ur, men om man sänker den i ljummet dito och gradvis höjer temperaturen sakta så hinner den vänja sig ovetande om den annalkande faran för att slutligen kokas till döds.
  Det är vad telekompaketet, lissabonfördraget,IPRED mm. handlar om : att sakta införa polis/fasciststaten gradvis så att människor hinner vänja sig vid alla besvärligheter tills det är för sent att reagera.

 4. Ja, just. Därför måste vi göra motstånd NU.

  Helt enkelt kräva förändring.

  Inte införa de lagar som EU:s direktiv dillar om.

  Vi har en lagstiftningsprocess i Sverige som måste vara förenlig med grundlagarna – vi måste kräva oberoende juridiska granskningar av lagförslagen – eller ordna egna skuggranskningar eftersom Lagrådet numera släpper igenom vad som helst – särkert också dödsstraff om det skulle komma på tal. ”Det är ju på direktiv från EU så då måste vi ju göra det” – meseri.

  Det får bli slut på det nu.

  Vi måste förena kampen för rättvisa, demokrati, mot arbetslöshet, rovdrift och förtryck i vardagen och på arbetsplatserna – med kampen för frihet.

 5. Detta sätt att fatta beslut på handlar om ytterst att våra politiker och makthavare misstror oss medborgare, fastän det är vi som valt dem.

  Ett samhälle som bygger på högmod och misstro, misstror sig själv, och har därmed sått fröet till sin egen undergång.

  Från historiska fakta kan man konstatera att sådana samhällen stagnerar, och förgör sig själva inifrån, förr eller senare.

  Detta borde våra politiker och makthavare ta till sig.

  Det optimistiska man kan få ur detta är att det börjar om. Förhoppningviss har vi då lärt oss
  någonting till denna gång, om 5-50 år, eller när det nu blir aktuellt.

  I bästa fall går det fredligt till, som när Berlin-muren föll. 🙂

 6. Allting har en historia, så även EU. Som jag ser det verkar det i stor utsträckning handla om ett säkerhetspolitiskt militariseringsprojekt med starka rötter inom NATO och kalla krigets paranoida tänkande, vilket har som syfte att knyta Europa närmare USA för att konsolidera en ännu mäktigare transatlantisk supermakt – och kanske i dess allra mest radikalt paranoida vision även inkluderande Ryssland för att skapa ett superstarkt ointagligt jätteblock Europa (även om det sistnämnda mer svårligen låter sig göra även det av historiska skäl) med kraft att hävda sig till och med mot Kina om så skulle behövas. Det är väl samma kommiskräck som på 50-talet, vilken även inkluderar skräcken för islamiskt världsherravälde. Detta verkar också vara en stormaktspolitisk ‘vision’ som i stor utsträckning har sina förespråkare i de europeiska högerpartierna – och det är ju också dessa som framträder som de mest dominanta inom EU just nu. När det gäller England så är ju det landet såsom forna allierad redan starkt knutet till USA. Vi får inte heller glömma den historia av kolonialism som allt tydligare tycks göra sig gällande beträffande Frankrike och England. Dessa två länder går ju i spetsen för de mest hårresande förslagen som innefattar en i det närmaste imperial kontroll och övervakning av medborgarna – nu senast England med projekt som ”The mastering of Internet” och Sarkozys storhetsvansinniga hadopilag och three-strikes graduated response m fl. Sarkozy har ju också nyligen högtidligt förklarat att Frankrike avslutat sin fristående ställning och uppgått i NATO.

  Monopolisering i politiken precis som på de ‘fria marknaderna’ med andra ord. De största länderna roffar mest.

  Detta tänkande anser jag utgör ett överhängande hot mot världsfreden. Men enligt den paranoida föreställningen skapas världsfreden genom militarisering och blockbildning – det tror inte jag på. Istället skapas enorm klyfta mellan rika delen av världen och den fattiga, vilken istället förvandlas till en veritabel krutdurk pga de känslor av maktlöshet och revansch som skapas när i-världen barrikarderar sig hegemoniskt.

  Se tidigare bloggpost https://komigenuva.wordpress.com/2009/03/22/moderater-med-karnvapen-for-fred-till-hoger-om-neutraliteten/

 7. Och med tanke på den skuldsättning som USA har gentemot Kina t ex och den ekonomiska styrka som finns i Mellanösterns oljestater och Iran och Irak så är det maktambitioner med inneboende rekyl som snabbt kan aktiveras när maktförhållandena blir de omvända (vilket de när som helst kan bli i takt med att finanskrisen fördjupas och upplåningsbehoven ökar än mer).

  Hela detta transkontinentala blocktänkande måste därför lösas upp och neutraliseras då det leder till låsningar som kan få förödande effekter i samband med uppdykande konflikter på den internationella arenan.

  Handelspolitik som går hand i hand med säkerhetspolitiskt superstorvulna ambitioner som har den paranoida skräcken som drivmotor blir ett minfält där världskriget hotar att utlösas vid varje ytterligare steg.

 8. Jag har alltid kallat Bryssel för container för obekväma politiker. En snygg utsikt från ett maffigt kontor. Men jag tror jag ska använda ditt ”nickedockor…) istället för det är nog så att det är en plats för bekväma istället. Då behöver dem aldrig träffa människan som faktist existerar…;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s