Piratpartiet. Neutrala – liberala – federala -fadderalla

Enligt Aftonbladet har Piratpartiets kandidat i EU-valet (vars nyliberala och grundmurade faiblesse för Milton Friedman och Friedrich von Hayek det är tabubelagt att beröra eller kommentera, då det enligt PP-are inte är ”relevant” vad Christian Engström säger) ägt ett pr-företag som sysslat en hel del med att sälja tjänster där man hjälper företag med namngivning av företag/produkter/tjänster för att kunna sälja in dem bättre.

Men bara för att man är riktigt snitsig på att ösa ur denna erfarenhet av professionell namngivning och layoutmässig inramning av marknadssuggestiva namn, så betyder inte det att man är lika bra på att förse ytan med innehåll. Det är något som Lena Melin tar upp i sin artikel (som hon troligtvis inte fått möjlighet att rubriksätta själv – då innehållet motsäger den positivt laddade rubriken genom att vara betydligt mer kritiskt): ”Hatten av för PR-genierna”. Jag skulle vilja säga Ta av PR-hatten ordentligt så vi får se vilka kaniner som gömmer sig i den.

Efter att allt fler nyliberala och extremt nyliberala celebriteter  klivit ut ur garderoben som piratpartister, så står det ganska klart att vidare spekulationer om ‘vilken grupp’ partiet tänker sätta sig i rent ut sagt verkar löjeväckande. Det blir självklart den liberala gruppen. Vilket innebär att Piratpartiets skenbara frondering högerut ter sig minst sagt populistisk. Om den kvalificerade gissningen är nu många ganska eniga. Så varför då inte tydliggöra det.

Det är uppenbarligen det som är det populistiskt fina i kråksången, förutom den pr-professionella och ungdomstilldragande namngivningen. Den allt mörkblåare Alliansen förlorar inga röster till Piratpartiet – det är det vänstern som gör. Med Piratpartiet som draglok vrids politiken ytterligare ett snäpp åt höger, med hjälp av röster som med 100 % säkerhet skulle gått till de rödgröna om inte Piratpartiet dykt upp som ett ess ur ärmen.

Och detta i en tid när massarbetslösheten och hotande bankkrasch gör att det skriande behovet av ansvarig och handlingskraftig ekonomisk fördelningspolitik till och med stegrats på ett alarmerande sätt – bara den senaste månaden. Det sista Sverige behöver är ett parti som inte tar ställning i fördelningsfrågorna, utbildningsfrågorna, bostadsfrågorna, och jobbfrågorna. Särskilt om man ser det från ett ungdomsperspektiv. De frågor som Piratpartiet driver finns det andra som drivit betydligt längre och minst  lika bra, som t ex Eva-Britt Svensson (V) eller Carl Schlyter (MP), för att inte tala om själva Folkrörelsen Nej till EU, eller den tvärpolitiska sajten eu-kritik.se.

I det allra mest politiskt hederliga (om inte dessa två en gång för alla blivit en s k contradiction of terms) fallet har vi att vänta en placering av PP i IND/DEM – samma partigrupp som det brittiska UKIP och Junilistan sitter i, men på något sätt känns det som att det populistiska draget är mycket starkt hos Piratpartiet – vilket gör att man förnimmer en osynlig överenskommelse om att de ska agera draglok åt Alliansen och säkra ungdomsrösterna åt den allt mer cyniska högern.

Se tidigare bloggposter: Folkpiratpartiet, Lissabonfördraget och The War on Terror,  Valet mellan pest, kolera och andra dystopiska folksjukdomar

Läs även: AB – 4.6 miljoner för att inte bry sig,  Piratpartiet vägrar avslöja vilken grupp de vill tillhöraDN – Piraterna seglar i medvind mot BrysselSVD – Piratpartiet väntar med beskedSVD – Schlyter (Miljöpartiet) går till val för öppenhet,  Knapsu bloggar: Därför kommer jag inte att rösta på Piratpartiet,   Veronica Svärd: 6 % av väljarna har högst förtroende för Schyman enligt SIFO,   Johanna Graf: Därför röstar jag på en kvinnas-buzz: Många röster för (S) i progressiv bloggosfär,  DN – Chat med Eva-Britt Svensson (V),

Se även Knuff

Se också tidigare bloggposter: Att äga själar,  Piratpartiets ideologi får inte ifrågasättas?, Är inte Nattväktarstaten en Polisstat?,  Det högerneutrala Piratpartiet, Högerns janusansikte, Tänk analogt, Hårt uppskruvad högervridning, Ytterligare högervridning av regeringspolitiken, En Folkrörelse, En Konst, Ett Folkparti, Lådvinshögern och EU,  Konst innanför ramarna, tycker kulturministern,  Svar på tal till Per Schlingmann på Newsmill, Moderater med kärnvapen för fred – till höger om neutraliteten, 

Annonser

8 responses to “Piratpartiet. Neutrala – liberala – federala -fadderalla

 1. IND/DEM vore en katastrof för pp. Där skulle de inte kunna påverka över huvud taget. Deras strategi är sund och de vet vad de pysslar med. Vill man rösta vänster så röstar man nog på något annat skulle jag tro, men alla måste bilda sin egen uppfattning.

 2. Nemokrati: Det här antagandet förklarar mycket av ditt motstånd: ”Den allt mörkblåare Alliansen förlorar inga röster till Piratpartiet – det är det vänstern som gör. Med Piratpartiet som draglok vrids politiken ytterligare ett snäpp åt höger, med hjälp av röster som med 100 % säkerhet skulle gått till de rödgröna om inte Piratpartiet dykt upp som ett ess ur ärmen.”
  Jag anser att det är felaktigt. Alliansparterna har med sin politik gjort alla med en liberal fiber i kroppen fullständigt politiskt hemlösa. De har utsatt sina egna väljare för ett häpnadsväckande ideologiskt förräderi som gör att många tidigare Alliansväljare röstar på (PP). Jag skulle tro att detta särskilt gäller (M)s väljare. (FP)s också, för den delen.
  Det som däremot hindrar människor från att rösta på (MP) eller (V) – som, vilket du påpekar, är insiktsfulla i dessa frågor – är att dessa är beroende av (S) som till fullo verkar dela Alliansens syn på, eller förakt för, individens fri- och rättigheter.
  Jag kan försäkra dig om att många (PP) väljare aktivt avskyr den (M)-ledda Alliansregeringen.

 3. Jag håller inte med dig särskilt ofta, men din kritik känns åtminstone fan så mycket mer konstruktiv och intressant än gammelmedias, och det ska uppmuntras.

 4. Till Anais:

  Tror du att jag skulle – påstå – att piratrösterna främst tas från vänstern om de inte gör det?
  INNAN jag skrev det här och flera andra inlägg har jag naturligtvis utgått från vad opinionsundersökningar redovisat vilket är just detta – att piratrösterna tas från vänstern och de gröna.

  När det gäller vänstern så är det så här – att ju fler som röstar på vänstern desto MER måste sossarna vrida SIN politik åt vänster. Anledningen till att sossarna inte gjort det är för att vänstern fått så få röster, vilket bl a beror på ett extremt ojämlikt opinionsbildningsläge (högerpress dominerar, högertankesmedjor osv)

  Och nu med Pirater som har vind i seglen så blir det ännu värre.

  Vi behöver en rödgrön regering som lutar betydligt mer åt vänster och kan sätta press på socialdemokraterna att riva upp Lissabonfördraget.

  Lönedumpningspolitiken som det fördraget innebär kommer att tvinga dem åt vänster – ELLER förlora ännu mer väljare – men går de till missnöjespartier – ja då kvarstår den högervridna politiken (en katastrof för hela den skattefinansierade välfärden, vilken jag, tillsammans med blandekonomi, avreglering av Avregleringen, en klimatomställningspolitik och definitivt stopp på pyramidspelen och globaliseringsrofferiet anser vara en garant för ett humant solidariskt samhälle. Realekonomin måste tryggas och långivning till små och medelstora företag säkras).

 5. Du påstår att 100% av PPs väljare tas från vänster samt att PP ska säkra ungdomsröster åt högern. Menar du på fullt allvar att de 47000 medlemmarna i PP (som ju alla kommer från vänster) sitter och hittar på ett högerideologiskt parti?
  En korrektare beskrivning är nog att PP tar röster från alla partier (utom Kd för där är de är så knäppa så de fattar nog inget). Om du läser mer hos HAX ser du hur upprörda kommentarerna där är för att PP är ett vänsterparti (t ex att PPs andranamn, Amelia A, sympatiserar med Attac och Ordfront).

 6. Ja, jag stärks än mer i den tron när jag läste DN-artikeln om att Falkvinge kallar sig ”ultrakapitalist” och tycker att moderaterna är alltför ”socialliberalt mjäkiga”.
  Vidare stärks jag när jag läser citat av vad PARTILEDARE Rick Falkvinge enligt DN sagt i intervju i tidningen FOKUS att kampen mot övervakning av staten är :

  ”- Viktigare än vård, skola, omsorg, kärnkraft, försvarspolitik och skit som de har pratat om i 40 år, säger Falkvinge till Fokus

 7. I samma artikel i Fokus/DN säger Falkvinge själv att han står till höger om moderaterna – och det är väl precis där man vanligen placerar nyliberalism av den typ som Hayek och Friedman representerar.

  Sen återigen – det är ingen korrekt beskrivning att PP tar röster från alla partier i samma utsträckning – det är från vänster rösterna tas det har upprepat redovisats i flera opinionsundersökningar. Upprörda kommentarer är ju inte samma som rekryteringsunderlag för att vinna mandat i val – vilket brukar gå just under den föraktfulla benämningen ‘röstboskap’ just för att de egentligen har så väldigt lite att säga till om beträffande partiets politik – både vad gäller utformning och framför allt sedan också hur den drivs i en politisk församling.

 8. Anonym fegis

  ”ganska klart att vidare spekulationer om ‘vilken grupp’ partiet tänker sätta sig i rent ut sagt verkar löjeväckande. Det blir självklart den liberala gruppen.”

  Men ändå, hoppsan, hur i hela världen gick det till, blev det den GRÖNA gruppen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s