Välfärd OCH demokrati – inte Piratpartiets ‘ultrakapitalism’

Piratpartiet har hela tiden påstått, att de står ‘neutrala i fördelningsfrågorna”. Detta är knappast med sanningen överensstämmande. Att man inte redan tidigare tydligt deklarerat sin nyliberala ståndpunkt anser jag vara extremt populistiskt.

Nu förklarar partiledaren, Rick Falkvinge, att han ser sig själv som ‘ultrakapitalist’ och ursinnig motståndare till moderaternas halvmjäkiga socialliberaler , dvs bekänner sig till just den typ av extrem nyliberalism, som man under hela den här valrörelsen valt att inte stå för,  för att kunna flirta ogenerat med vänstern och ta ungdomsväljarna med storm, en storm av luddigheter mot en sviken vänster, vars partier sedan länge krossats av högern, med hjälp av högerdominerade media, och gastkramande försämringar av den skattefinansierade välfärden, mitt under pågående finanskris.

Piratpartiet påstår att det råder ett motsatsförhållande mellan frihet och välfärd, när det snarare är tvärtom. En förutsättning för en fungerande demokrati – är fungerande utbildning, jämställdhet, solidarisk välfärd, ja hela den sektor som Rick Falkvinge helt sonika kallar för ‘skit’. Utan fattigdomsbekämpning utvecklas knappast något annat än militarism och diktatur. I den enda existerande förverkligade formen av nyliberalismen utvecklades den s k Nattväktarstaten till en militärdiktatur, som dess främsta förkämpar – Milton Friedman och Friedrich von Hayek beskrev som ett ekonomiskt ‘mirakel’, dvs Pinochets Chile.

Så om du vill bevara friheten OCH demokratin – rösta på vänstern, annars tar Polisstaten över (den nyliberalismens Nattväktarstat som blir kvar när all skattefinansierad verksamhet utom polis, militär och rättsväsende avskaffats).

Läs själv vad Christian Engströms idoler säger om välfärd och demokrati:

Friedrich von Hayek, Leader and Master of Liberalism

Counterpunch: ”Milton Friedman and the Economics of Empire
The Road from Serfdom
By GREG GRANDIN

Läs också vad Piratpartiets ledare Rick Falkvinge säger om moderaterna som ‘halvmjäkiga socialliberaler’.

Se också tidigare bloggposter: Piratpartiet. Neutrala – liberala – federala – fadderalla, Att äga själar,   Piratpartiets ideologi får inte ifrågasättas?, Är inte Nattväktarstaten en Polisstat?,  Det högerneutrala Piratpartiet, Högerns janusansikte, Tänk analogt, Hårt uppskruvad högervridning, Ytterligare högervridning av regeringspolitiken, En Folkrörelse, En Konst, Ett Folkparti, Lådvinshögern och EU,  Konst innanför ramarna, tycker kulturministern,  Svar på tal till Per Schlingmann på Newsmill, Moderater med kärnvapen för fred – till höger om neutraliteten, 

Vill DU ha ett fritt Internet, rösta istället med hjärtat. I Bryssel jobbar Eva-Britt Svensson (V) för Dina frågor – och när det gäller alla Piratpartiets medborgarrättsfrågor så har du en äkta internetfrihetskämpe även i Miljöpartiets Carl Schlyter inte minst. Eva-Britt Svensson var för övrigt den parlamentariker som såg till att tilläggsförslag 166 till Telekompaketet gick igenom i parlamentet. Du kan lita på att hon tillvaratar dina intressen och internetfriheten.

BannerFans.com

We ARE irrepressible!

SKRIV PÅ AMNESTYS UPPROP FÖR INTERNETFRIHETEN!

Läs även pressen: DN – Nära gränsen för Junilistan, AB – Fortsatt upp för Piratpartiet,   AB – Fick sitt namn bytt till ‘Pirate’,  DN – PP-ledare kallar sig ‘ultrakapitalist’,  JL och PP kammar hem svenskt stöd,  AB – EU-kritiker rösta!,  DN – Marcus Birro slutar blogga,  SVD – Islamofob – EU-valets första vinnare,  Kent Persson (M) – Falkvinge pissar på Välfärdssverige,  John Johansson (S) blogg – Utnyttja din ångerrätt – rösta inte på Piratpartiet,  Newsmill,  Newsmill2,  HAX – Piratpartiet och jag,  Expressen,

Annonser

13 responses to “Välfärd OCH demokrati – inte Piratpartiets ‘ultrakapitalism’

 1. Hej ! Du är bäst … på smutskastning av politiska partier. Du dammsuger nätet efter elakheter om partierna. Varför inte skriva positivt om de partier som du tycker är bra ? Jag för min del väljer att prata gott om de ideer som jag tror på, och struntar i allt skitsnack som finns om diverse personer . Det är ideologin som är det viktiga, inte och aftonbladet eller expresson skrivet skit om diverse partiledare eller EU-valskandidater.

  Jag har vid 50 års ålder äntligen hittat ett parti vars ideologi jag delar. Jag är glad, lycklig och tillfredsställd med detta och kommer att rösta på detta parti.

  Hälsn. Urban

 2. Hrm…När det gäller ‘smutskastning’ så gällde väl den här bloggposten just att peka på motsatsen – genom att belysa Rick Falkvinges bedömning av vad andra partier sysslar med helt enkelt som ‘skit’. De partier jag sympatiserar med – där har jag mina sympatier, liksom du har dina. När det gäller att skriva kritiskt och negativt om andra partier så är det väl något Piratpartiet gör en hel del som sagt – vill du att jag ska ta några fler exempel. Det finns oerhört många. Och tonen kan som synes dessutom vara grovt sarkastisk och negativ, med en hel del svordomar.

  Att kalla politisk kritik för ‘smutskastning’ då den kommer från fel håll tycker jag är magstarkt.

  Dessutom brukar jag försöka hålla en god ton när det gäller att bemöta kommentarer och annat – något jag själv inte alltid blivit bemött med.

  När det gäller att kritisera partier så handlar ju detta om politik – vilka som ska besluta över oss – och då har vi rätt att debattera det och säga vad vi tycker.

  Lustigt att man skall behöva göra ett sådant påpekande till en Piratpartist – som är yttrandefrihetens främsta försvarare. Det är inte första gången man slås av att piratpartister har svårt att tåla kritik samtidigt som partiet driver hårda bloggbävningar och klusterdrev mot andra partier – och de kan vara nog så maliciöst och tillspetsat formulerade.

  Självklart blir jag, från min politiska synpunkt sett, förfärad om politiken vrids ytterligare åt höger.

  Det finns oerhört många människor som lider under de beslut som högerpolitiken hittills producerat. Och det drabbar oftast grupper som är oerhört utsatta redan. Skulle då ingen kritisera sakinnehållet i detta och försöka få till stånd en förändring.

  Debatten är fri – och jag brukar verkligen undvika att slänga ur mig ogrundade påståenden – utan har i regel 15-25 länkar per blogginlägg – just för att jag är kritisk och inte vill vara det utan att underbygga det.

  Precis som du säger så håller jag till fullo med dig om att ”Det är ideologin som är det viktiga”. Och det är just den jag diskuterar och debatterar, av precis just den anledningen – att den är så viktig – därför måste den lyftas fram och granskas ordentligt.

 3. Fast i samma artikel som DN har hämtat det där med ultrakapitalism ifrån så talar Rick även om sina idéer som digital kommunism så DN förenklar det där kraftigt. http://www.fokus.se/2009/06/hjarnan-bakom-piraterna/
  Jag håller inte alls med honom när han kallar de andra frågorna för skit. Jag håller dock med honom om att den här striden är viktig.

  Jag orkar inte skriva alla mina argument här, att sammanfatta ett gäng av mina långa blogginlägg i en kommentar, men jag håller dock med att om inte Pp känns som ett alternativ så är även V ett riktigt bra val och Mp är inte heller helt dåligt.

 4. Det här med ”digital kommunism” är missvisande. Idéerna kommer från Hayek och han var sannerligen ingen kommunist. Istället härrör det från hans idéer om att försvara materiellt ägande och skilja det helt från immateriellt ägande. Den ‘piratideologiska grunden’ i detta – att liksom Hayek ta avstånd från immateriella rättigheter har Christian Engström förklarat i inlägget ”Klockren fildelningsmotion av Karl Sigfrid”. Hayek försvarade m a o verkligen den materiella egendomsrätten. Han var också en rabiat motståndare till välfärdsstaten. Vilket är helt i enlighet med Falkvinges åsikt om att vara till höger om moderaterna och anse dem vara ”mjäkiga socialliberaler”. Skall man spetsa till det så handlar det om kulturfientlighet och benhård materialism.

 5. Det är bra att du gör den här ”smutskastningen” och de tär synd att inte V ”smutskastade”(nya ordet för ideologisk kritik?) PP mer under valrörelsen. V har blivit för ängsliga för att stöta sig med ”kidsen” tror jag… Man kan inte vara digital kommunist och materiellt nyliberal. Att folk röstade PP efter detta avslöjande övergår mitt förstånd. Som tur var plockade de som väntat mest Sverigedemokrater, soffliggare utan intresse för politik och högerväljare dock. Det riktigt läskiga hade varit om de stulit Vs väljare…

 6. Ja, det var ju en obehaglig vändning, av yttrandefrihetsivrare, vars partiledare just understrukit sina egna svepande resonemang med ordet skit apropå andra partiers innehållslösa verksamhet

  Det måste ju vara tillåtet med ideologisk debatt, annars klingar ju yttrandefrihetsivrarnas storvulna slagord ekande tomma likt skramlande tunnor.

  Tänk, litet stöd i cyberetern. Det var inte igår.

 7. Ja, du har verkligen mitt stöd. Är glad att någon skriver om det här. Tänkte lägga till dig bland länkarna på min blogg också.

  Just att kritisera PP ideologiskt är det enda rätta. De lever ju till 90% på illusionen om den oideologiska ideologin eller den opolitiska politiken.

 8. Jag länkar tillbaka.

  Även om jag inte håller med dig angående feminismen. Vad vore demokratin, feminismen, antirasismen utan lysande klara stjärnor som Sappho, eller suffragetterna Emely, Christabel, Sylvia Pankhurst, John Stuart Mill, Mary Wollstonecraft, Mary Shelley, de amerikanska abolitionisterna, Ellen Key (förutom hennes socialdarwinistiska preferenser), Elin Wägner, – och författarna inte minst t ex Karin Boye, Edith Södergran, Selma Lagerlöf, Emely Dickinson osv; överklass/damer (t o m John Stuart Mill nästan)hela bunten som förde utvecklingen framåt.

  Inte för att jag menar att kvinnokönet garanterar ‘godhet och välvilja’ / utan bara att förändring ofta drivs av de individer som har förmåga att se och förstå, som har empatisk förmåga, samt visst överskott på de resurser som krävs för att kunna få något gjort – både beträffande kunnighet, förbindelser och pengar.

  Så det är väl beroende på vilken människa man är – eller rättare sagt kanske väljer att vara. Nånting åt det hållet.

 9. Hm, men vad var det du inte höll med om? Att feminismen och socialismen kan och bör samsas inom samma parti? Jag menar inte att överklassdamer inte kan vara en positiv kraft, men jag menar att de bör vara uttalade socialister också för att få min röst. (Och omvänt: en socialist som inte är feminist känns det svårt för mig att rösta på också)

 10. Pingback: En bra länk « Cappuccinosocialisten

 11. Jag menar bara att jag tar inte så hårt på det här med beteckningar och härkomst – även om andra tycks göra det (t ex PP – de går efter boken (alltså ideologiregelboken för Hayek-Friedmannyliberalismen) till punkt och pricka visar det sig ofta. Det har jag fascinerats av många gånger. Folk går efter boken ( efter bokstaven, är det inte bibeln så är det någon annan )- det är därför jag tror folk styrs av idéerna, eller traditionen, historien som etsats sig in på deras livsstig, barn av sin tid osv. Jag upphör inte att förundras över det, för egentligen fattar jag inte hur människor kan funka så. De här damerna då – de kände ju sig delvis som fångar i sin egen klass och dess kodex och sprängde sig ur det klassfängelset (använde det som var bra – estetik m m).
  Frihet är viktigt, det högsta ting verkligen (alltså även frihet att slippa vara slav under sin idé). Blir lite filosofiskt. Dock hjärtat till vänster – för människans skull, det som känns rätt. Mot förtrycket, som till stor del är idéernas förtryck, traditionen, historiens bojor (nu blev det ännu flummigare – men kanske jag klarar att förklara tydligt någon dag). Nästan som att man skulle ha ett citat till hands som redskap men drar mig inte till minnes något bra just nu).

 12. Pingback: Höger eller vänster? – Johan Bakke - En blogg!

 13. Iofs det blev ju en spricka – där mellan Christabel, Emely Pankhurst – Sylvia gick sin egen väg – hon jobbade i slummen försökte förbättra för de allra sämst ställda och hårdast exploaterade kvinnorna, lämnade den militanta rösträttskampen därhän – häcklandet, fastkedjningen och hungerstrejkandet i fängelset osv.

  Samtidigt vad hade hänt – om inte kvinnorna kämpat till sig rösträtten.

  Fast vad spelar det för roll nu – nu avskaffar de ju den istället. Ofattbart att det kan ske. I det 21 århundradet. Det trodde man inte. Demokratin måste återerövras. Vi har knappt haft den i 100 år och den är redan på utgående. Skrämmande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s