Kulturfientlighet och reaktion

Ända sen Folkepartisten Mathias Sundin höll sin floskulösa Facebook-kampanj mot Konstfack och Anna Odell har man väntat på att någon ur kulturetablissemanget skall ta bladet från munnen och ryta till lite mer ordentligt. Och det blev ju Åsa Linderborg då förstås. Fler behövs! Var är ni alla? Är ni så kuschade av den moderata kulturfientligheten att ni gått och gömt er. Vi behöver vara många om vi ska kunna stå emot ärkereaktionen. Skaffa er ett nick om ni vill värna er integritet. Men – Debattera Mera!

Upprepningstvånget verkar ju vara lika tvingande på det historiska planet som på det personliga, då man nu de facto nästan kan lägga karbonpapper mellan nuet och 30-talet, något man aldrig trodde skulle ske. Som sas i mellankrigstiden: – Aldrig mera krig! Och sen blev det krig.

När det gäller vänster- och högerdiskurser i samhällskritiken så verkar de ha en utplånlig effekt på varandra istället för att införlivas. Man kan inte ställa upp folkmord för exekution och blunda för andra. Denna antingen-eller-filosofi är till sin natur inhumant polemisk och tar udden av viktig samhällsdebatt samt kvarlämnar status quo. Stalin och Hitler var del av samma totalitära 30-talsdiskurs färgad av både ockult, neomytiskt tänkande, futuristisk maskindyrkan och grotesk socialdarwinism.

Se tidigare bloggposter: Tänk analogt, En Folkrörelse, En Konst, Ett Folkparti!, En Folkrörelse, En Konst, Ett Folkparti! – Den långsamma reprisen, Konst innanför ramarna tycker kulturministern, En kall politiker fryser,   Slimmade organisationer, just-in-time och New Public Management, Det ockulta högerspöket går igen

Läs: AB – Åsa Linderborg – ”Kulturens dödgrävare”, Sydsvenskan – Biblioteket mal ner 30 ton böcker, DN – 30 ton böcker strimlas i Malmö

Bloggarna: Ledarbloggen,  Svensson,  Ledarredaktionens bloggLasses blogg,  Bloggledaren,

Annonser

4 responses to “Kulturfientlighet och reaktion

 1. Det är väldigt myket tjat om individens frihet och rätt att bestämma över sig själv i det borgerliga läget.

  Alliansen vill ha en elit. Makten till vem som än kan ta den. Den solidariska modellen, modellen där folk delar med sig, har ju visat att det inte är så självklart att de som anser sig vara eliten är eliten. Om man tar sig tid att kolla bortom Googles pagerank-indelning så kan man ju använda nätet för att inse att det är så.

  Internet har gett så många fler möjlighet att visa hur bra de är. Samhällsklasserna i upplevelseproduktion och intellektuella produkter håller på att luckras upp tack vare Internet. Borgeligheten är nog livrädda för att konceptet Creative commons ska sprida sig och accepteras bortom den digitala världen. Om någon idag exempelvis skulle skapa en innovativ utbildning i ledarskap och släppa kursmaterialet under CC så skulle det få en Status som undermålig, bara för att den är gratis. Att gratis är undermåligt är inte sant, vilket alla som använder Open Source-program borde förstå. Betänk Ubuntu, ett operativsystem som utan tvekan kan mäta sig med Windows, men som förlorar användare på vad som bara kan kallas Microsofts kartellbildning med speltillverkare och dylikt.

  Den borgerliga politiken går antagligen ut på att de ska behålla sin status som elit, för att de i grund och botten inte är en elit.

  Jag tror att många som faktiskt är elitmaterial luras att tro på allianspolitiken, för den säger ju faktiskt att de bästa ska få tillfälle att skina, och lyckas framföra det på ett sådant sätt så att få märker att de egentligen menar är att de som från början har pengar ska få skina.

 2. Det finns ingen motsättning mellan att de bästa ska få skina och ett solidariskt samhälle. Tvärtom tror jag att de båda skulle trivas tillsammans. Alla skiner och alla behöver andras solidaritet och det flera gånger i livet. Det handlar om att se att vi är människor och att vi har rätt att vara oss själva. Dikotomier som utesluter varandra – det behöver inte vara så. Det som du säger – med ‘tjatet’ om individens frihet – det kan jag hålla med om när det blir ett propagandainstrument – ofta för en politik med dolda agendor som är mindre frihetliga.

 3. David, hur kommer det sig att eliten anda byggs i samhallen som anser sig vara solidariska? Nazityskland, Sovjetunionen gjorde det hela tiden och byggde anda pa bisarr elitism.

  Att svenska hogern skulle bygga mer pa elitism ar inte mer sant an att sossarna som byggt en minst sagt elitistisk hierarki inom sitt eget parti.

  Till och med piratpartiet vill for ovrigt i den liberala gruppen i EU parlamentet. Sa att liberala per automatik ar livradda for natet stammer inte.

  Jag tycker utvecklingen ar tragisk, och jag gillar den inte. Hogern sviker sitt frihetsideal nar dom rostar for censur och bevakning.

  Vi far inte glomma att sossarna har ofta under den har mandatperioden ljugit om att man ar emot ett bevakningssamhalle som vaxer fram nu. FRA-lagen har tagits upp och diskuterats av sossarna sjalva flera ganger.

  Jag ar for solidaritet och individualism. Men att hogern skulle vara ett hot mot svenska modellen ar bara blind ideologi. Det finns muppar som vill avveckla facken. Men det finns ju muppar overallt, det betyder inte att dom representerar en asikt som alla har inom en grupp.

  Bara for att man har pengar sa betyder det inte att man ar ond manniska som vill sko sig pa andra. For ovrigt ar svenskar ett av de mest osolidariska manniskor som jag nagonsin traffat.

  Nej, jag ar inte rik. Jag ar student.

 4. Forresten, maste tillagga att Anna Odell historien ar helt bisarr. Hon misshandlade nagon och kallade det konst. Det ar som att bryta sig in hos nagon, pissa pa alla deras vaggar och sedan ursakta sig att man ar fran konstfacket. Ar det kulturfientlighet att man tycker att det ar idiotiskt? Isf ar det nog latt att hitta kulturfientliga inom vansterblocket ocksa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s