Det fria ordets död

Pressfriheten är hotad över hela världen – nyliberalismen gör det dessutom svårare för den att överleva där den överhuvudtaget finns, eftersom EU vill avskaffa presstödet och istället överlämna åt Marknaden – som i sin tur vill stänga nätet och därmed stoppa yttrandefriheten för att skydda sina ekonomiska intressen.

Religiösa intressen dödshotar enskilda yttrare om de kritiserar religionen eller till och med bara ironiserar om den och länder – nu senast Sverige – blir utsatta för diplomatiska påtryckningar om att stoppa misshagliga publiceringar. 

Inom arbetsliv är det tack och adjö för whistle-blowers och inom EU:s internetpolitik en fortsättning på Bushs War on terror vilket innebär en aktiv kampanj inte bara mot demokrati och transparens i lagstiftningen utan framför allt också mot yttrandefriheten.

Det visar att en av de viktigaste uppgifterna idag för alla demokrati- och yttrandefrihetsvänner är att stå upp för det fria ordet – oavsett om det yttras av bloggare, journalister eller vem det vara må. Att fritt få tala, skriva och uttrycka sin mening är inte bara en grundläggande mänsklig rättighet utan också en garant för övriga mänskliga rättigheter – såsom jämställdhet och rätten till skydd för eget liv, frihet och frid.

Se även: SVD1,  SVD2,   SVD3,  SVD4SVD5,  SVD6SVD7,  SVD8,  CNNAB1,    AB2,   AB3,   AB4AB5,    AB6, AB7,  AB8,   AB9,  AB10,  AB11,  AB12,   AB13,      Sydsvenskan,  Expressen,  Världen Idag (om Paul van Buitenen), DN1,   DN2,

Bloggar: Alla Dessa Dagar,  Motbilder, IpTegrity, Dick Erixon (anti-socialt medium där man inte kan lämna kommentarer),  Johan IngeröKnuff 

Se också alla tidigare bloggposter om Internet, FRA, Datalagringsdirektivet, Stockholmsprogrammet, Telekompaketet, Lissabonfördraget, europeisk arresteringsorder, åsiktsregistrering m fl

SKRIV PÅ AMNESTYS UPPROP FÖR YTTRANDEFRIHET PÅ NÄTET – BE IRREPRESSIBLE!


Creeper

Annonser

4 responses to “Det fria ordets död

 1. Pingback: Vi krigar och sjuka hamnar på gatan : Alliansupproret

 2. Pingback: Helt vanlig fascism anser jag « Aktivdemokrati's blogg

 3. Vi har en bra nivaa av yttrandefrihet i Sverige, tycker jag.

 4. Som om det skulle finnas mer fri press for att staten bestammer vem som far pengar, oftast ger dom ju pengar i distributionsstod for sma tidningar som DN och SvD, som aldrig skulle klara sig annars, eller?

  Stanga av natet, vad snackar du om? Vet du ens vad nyliberalism betyder for det tror jag inte att du gor.

  EU’s internetpolitik paminner mer om diktatorisk censur och overvakningssamhalle i KGB’s Stasi’s anda om nagot. Har haller jag med dig. Dessutom ar jag kritisk till EU’s sanktioner mot frihandel. Men nyliberala ar dom inte.

  Aven i en marknadsekonomi finns det mojlighet till en fri press som inte ar beroende av marknaden. Att pressfriheten skulle vara i fara ar inte sant, domedags profeter gillar att skrika att slutet ar nara och dom har aldrig haft ratt.

  Samma med EU’s och USA’s terroristpolitik. Politiken ar farligare an terroristen eller det yttre hotet nar man ar radd for en yttre fiende.

  Pressen har varit helt annat an fri i Sverige. Bara jamforelsen mellan PuL och pressfrihet ar sjuk och presstodet har mest gett fordelar for stora tidningar och pressnamnden har hindrat de sma tidningarna som Stockholms fria att bli distribuerade.

  Varfor tror du egentligen att pressen inte kan vara fri pa en marknad? For att den har en liberal vardesgrund? Det betyder inte att journalisterna ar liberaler. Vilket bevisligen ar sant pa DN’s kultursidor.

  Man kan fortfarande slappa tidningar genom otraditionella kanaler. Ar kristdemokraten mer fri eftersom staten ger pengar till den? Manga mycket mer ideologiskt bundna tidningar far ju bidrag an vad friare tidningar far.

  Eller ar DN mer fri om den inte ar beroende av staten. Saken ar den att en tidning inte kan klara sig om den inte har lasare. Gor man det ideellt sa vill man att folk ska lasa ens tidning, samma som med en blogg, oavsett om man far betalt eller inte.

  Pa ett satt sa ar alla tidningar beroende av marknaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s