Varför räknas folkomröstningsresultatet på Irland nu – men inte förra året?

EU har ett lustigt regelverk – ena året räknas folkomröstningsresultat som ogiltiga – medan de plötsligt förklaras som giltiga året därpå. Hur kan det komma sig? Och hur ska vi ställa oss till detta räknande. Om ett Nej till Lissabonfördraget på Irland ansågs ogiltigt 2008, så kan väl ett Ja till Lissabonfördraget på Irland 2009 anses som lika ogiltigt, eller hur?

Och när man tittar i svensk grundlag – så kan man hävda, och det på betydligt mer legitim grund, att vår riksdags ratificering av Lissabonfördraget 20 november 2008 är lika ogiltig, till och med de jure ogiltig.

På sajten eu-kritik.se kan man nämligen läsa följande:

I vår regeringsform   [grundlag] räknas ett antal fri- och rättigheter upp, som medborgarna tillförsäkras gentemot det allmänna. I stycket om överlåtelse av makt till EU står att ‘överlåtelsen förutsätter att fri- och rättighetsskyddet inom det samarbetsområde till vilket överlåtelsen sker motsvarar det som ges i denna regeringsform.’ Denna gång innefattar överlåtelsen till EU införande av en rättighetsstadga. Då inställer sej alltså frågan om EU:s fri- och rättighetslista motsvarar den svenska. Och det gör den inte. Det fattas ett antal grundläggande skydd mot övergrepp från makthavarna. Demonstrationsfriheten, frihet att anordna och deltaga i demonstration på allmän plats saknas i EU:s stadga. Likaså saknas skyddet mot åsiktsregistrering, skyddet mot hemlig avlyssning och skyddet mot godtyckligt frihetsberövande. ” (se längre artikel)

Efter den av alla lydiga media ihjältigna ratificeringen av Lissabonfördraget i svensk riksdag 20 november 2008 yttrades dessutom en mängd invändningar av både jurister, politiker och statsvetare, som förblev lika ohörda, inte desto mindre var de högst relevanta.

Vi går nu emot att styras av en regim som saknar både legitim och folklig grund. Valdeltagandet på Irland var denna plötsligt räknade gång dessutom så lågt att resultatet borde ifrågasättas även av den anledningen. 

I detta odemokratiska och med totalitära tendenser behäftade centralstyre är Berlusconi och hans fascistvänliga parti Popolo della Liberta en tongivande faktor. Jag kan inte förstå hur en representant för svensk demokrati kan utbrista att detta skulle vara en seger –  varken för demokratin eller friheten, än mindre för Europa.

EU backar in i framtiden – med ett fasaväckande manus från 30-talet. Det är massarbetslöshet, massövervakning, totalitärt centralstyre och ekonomisk ruin.

Se tidigare bloggposter: Moderater med Kärnvapen för fred – till höger om neutraliteten, Desto muntrare i de Bruna paraderna?, Del II – Den sovande regeringen ZZ, EU – Vad är det, SVT?, Bankernas bidragsfusk, Sverige ut ur EU – NU, Svar på tal till Per Schlingmann på Newsmill, När börjar kriget?

Läs: DN – Irländarna säger ja till LissabonfördragetSVD – Irländskt nej till EU-fördrag, AB – Irland sa ja – till slutSVD – ”Viktig seger för Irland”,  SVD – ”En bra dag för EU”,   SVD – Irlands premiärminister Brian Cowen om Irlands ja till LissabonfördragetSVD – ”Jag är glad för Irlands skull”,  DN – Analys: Nu flyttas fokus österutDN – ”Klaus måste skriva under”,  SVD – Minister: ”Ja till Lissabonfördraget”,  Expressen – Räknar röster,   DN – ”Bra dag för Europa”,  DN – Irländarna säger ja till Lissabonfördraget,  SVD – Tyskland får helt borgerlig regeringDN – Ja till nya FRA-lagen i försvarsutskottetExpressen – Premiärministern: ”En bra dag för Europa”,  Expressen – Reinfeldt: ”Idag är en bra dag för Europa” (sa Bull),  DN,   DNSydsvenskan,   Expressen4,   Sydsvenskan2,   SVD,   SVD5AB3,   DN – Amelia Andersdotter kritisk till Lissabonfördraget,   DN – ”Klaus måste skriva under”,   SVD – ”Bättre än så här blir det inte”,   SVD – Eva-Britt Svensson (V): ”En fara för demokratin”,   SVD8,  GP – ”Lissabonfördraget bör ses som en grundlagsfråga”,  SVT – Ulf Öberg/Gunnar Persson: 54 ledamöter skolkade från LissabonomröstningenAB – Sverker Gustavsson: Demokratin blir mest ett hinder

Läs bloggarna: Lina och Johans liv – Godnatt och lycka till,   Flute-tankar – En sorgens dag,   Cornucopia?: Innebörden av Lissabonfördraget – Sverige – ett ockuperat land,   Dragan Klaric – En skugga sänker sig över EuropaStefan Stenudd – Parodi på demokrati,  Jonas Sjöstedt – Vintern på vägMittenradikalen (f d Patrik i politiken) – En mörk dag för västerländsk demokratiCornucopia? – Dul chun ifreann, EireFrån min horisont,  Kommunisternas blogg – Så kröp irländarna till korsetJosh Lyman – Reformera LissabonfördragetPeter Swedenmarks blogg – Irländarna svarade rätt den här gången, HAX – EU-fördraget: Sista försvarslinjen

 

Kafka hälsar

20 responses to “Varför räknas folkomröstningsresultatet på Irland nu – men inte förra året?

 1. Klockren sammanfattning, börjar kännas som att det är dags att flytta bopålarna.

 2. Fast nejomröstningen förra året togs på stort allvar. Man gjorde förändringar, förändringar som enbart ett land Irland uttryckligen sagt att de vill ha. Så en ny omröstning var knappast obefogad om eftersom de ville ha en sån.

  Däremot kan man ifrågasätta om ett nej i ett land med knappt fem miljoner invånare ska kunna hindra övriga nästan femhundramiljoner från att förbättra och effektivisera sitt gränsöverskridande samarbete. Övriga länders folkvalda har (de Tjeckiska undantagna) haft ryggrad nog att fatta ett beslut som de rimligen ska kunna ta med sina löner. Samtliga EU-länder har fria val där man utser företrädare som ska fatta sådana här beslut.

 3. Ja, varför har man flera riksdagsval? Varför inte bara ha ett och sedan låta det gälla för alltid?

 4. Till signaturen ”Martina”: Holland och Frankrike är inte bara 5 miljoner utan 77 miljoner invånare som sa nej till en europeisk konstitution – som Lissabonfördraget är identisk med. Övriga länder har inte fått lov att folkomrösta. Vi har heller inte fått folkomrösta i Sverige fast vi vill det, i Göteborg var det 2001 20-30000 människor som demonstrerade mot all form av överstatlighet. Sen förstår jag heller inte hur du kan försvara en regim där ett folkrikt land som Italien kommer att vara tongivande med en premiärminister som bildat parti med fascister – tillsammans med vilka svenska moderater och kristdemokrater sitter i Europaparlamentet – närmare bestämt partigruppen EPP-ED. Brittiska tories och konservativa har däremot beslutat sig för att gå ur denna partigrupp och bilda en ny, egen. Berlusconi blev så sent som igår föremål för enorma demonstrationer i Rom förresten – då 350 000 människor protesterade mot hans inskränkningar av pressfriheten i Italien.

 5. Till signaturen Jah Hollis – folkomröstningsresultat är inte jämförbara med riksdagsval. Det är ju öht inte samma sak. I Sverige har vi haft totalt 6 folkomröstningar genom historien. Det var om rusdrycksförbud på 20-talet, om ATP, om högertrafik, kärnkraft, eu-medlemskap och om EMU. se http://www.tacitus.nu/svenskhistoria/politik/folkomrostningar.htm

 6. På tal om demonstrationer.. Demonstration mot denna EU-diktatur någon?

  Ingen med kontakter som planerar att dra igång någon?

 7. Du kan ju börja med att gå med i Folkrörelsen Nej till EU – de ordnar hela tiden möten, organisationer, föreläsningar, demonstrationer http://www.nejtilleu.se/medlem/medlem.html. På deras hemsida finns också alltid i alla högsta grad relevant och aktuell information om vad som händer. Så här skriver de:

  ”Vad är Folkrörelsen Nej till EU?

  Vi är samma partipolitiskt obundna organisation som inför folkomröstningen 1994 kämpade emot ett svenskt EU-medlemskap
  Vad vill vi idag?

  Vi vill att Sverige ska vara ett självständigt och demokratiskt land. För att kunna vara det måste vi lämna Europeiska Unionen. Vi vill att svenska folket i en ny folkomröstning ska kunna ta ställning till fortsatt medlemskap. Som delmål på vägen arbetar vi för att stoppa Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag.”

  se http://www.nejtilleu.se/org/om_oss.html

 8. Kanske det.. men jag tror inte det räcker.
  De håller möten och demonstrerar (ibland) men om man i sanning vill stoppa EU ser jag bara två alernativ, att bara diskutera känns helt passé,
  1) Skapa ett nytt parti mot EU eller ”ta över” nuvarande partier. 2) Väpnad kamp alternativt uppror.

  1 är självklart det mest realistiska alternativet men det är samtidigt bråttom (och kan redan vara försent), för med den nuvarande utvecklingen så är snart dom nationella parlamenten i praktiken helt maktlösa att göra någonting..

  Att sitta ner och diskutera EU med några meningsvänner i en lokal någonstans och arrangera den udda demonstrationen inom denna organisation känns poänglöst: Om man skall demonstrera med kraft behövs det en bred demonstration med folk från alla partier, och alla politiska ideologier, med det enda gemensamma att alla är för demokratin, denna vilken EU håller på att avskaffa.

  I kort.. Nu känns det som att alltifrån V till SD måste kunna samlas gemensamt om demonstrationen skall spela någon större roll, vi måste demonstrera som demokrater och fria människor.. Och inget annat.

 9. Demonstrationer mot EU var längesen och skulle behövas.

  Dock – En demonstration med SD skrämmer bort resten så det blir ingen ”bred” demonstration, och jag skulle aldrig gå i samma demonstrationståg som SD – det förstår du säkert. SD är ett främlingsfientligt parti.

 10. Visst var dom.. och visst behövs dom, men om dom inte blir breda nog kommer dom garanterat ignoreras totalt. Om dom blir breda och folkviljan ändå så totalt ignoreras kan vi iaf med all moral på vår sida följa alt. 2

  Men nej, det förstår jag faktiskt inte. Om vi gömmer oss bakom blockpolitik t.o.m när det gäller att försvara vår demokrati och frihet så har vi f*n redan förlorat.. Utan demokratin spelar det dessutom ändå ingen roll vilka meningsskiljaktigheter vi har.

  Ingen ber dig att demonstrera med SD’are utan med människor som liksom du vill bevara demokratin, oavsett partitillhörighet eller icke partitillhörighet. Jag skulle vilja se en demonstration fri från partipolitik och politiska symboler för en gångs skull, och det tror jag inte jag är ensam om.. Alternativet till att kunna demonstrera mot EU även tillsammans med meningsmotståndare är att EU tillåts söndra och härska: Och då har vi ingen chans.

 11. Vad är det här för glidning i ditt resonemang. Jag tyckte du sa att ”Nu känns det som att alltifrån V till SD måste kunna samlas gemensamt om demonstrationen skall spela någon större roll”.

  Jag och många med mig tänker inte samlas ”gemensamt” med SD.

  Och demonstrationer kommer att spela stor roll utan SD – ännu större roll skulle jag vilja säga, då det samtidigt blir ett ställningstagande mot den främlingsfientlighet som just tagit plats i Europaparlamentet i form av att moderater och kristdemokrater sitter i samma partigrupp som Berlusconi och hans fascister i Popolo della Liberta samt i form av rasisterna i British National Party m fl.

  Det kan bli en stor manifestation både mot EU och extremhögern som nu stövlat in där i ledarskiktet.

 12. Vilken glidning? Jag kanske var otydlig?
  Med alltifrån V till SD menar jag självklart alla politiska grupper tillsammans – mot EU..
  Dock, som jag sa, utan politiska symboler eller uppvisad partitillhörighet. (Men man blandar in alla organistationer och partier som vill delta eftersom dom bäst kommer ta ”sitt folk” ur stugorna!) Sakfrågan gäller EU, inget annat.

  Jag försöker alltså säga att alla som är emot EU måste kunna samlas OAVSETT våra meningskiljaktigheter – samlas som demokrater.
  Men i dagsläget verkar ju detta omöjligt, man fortsätter som vanligt med sina patetiska ränker även när demokratin står på spel: Man tillåter sig söndras och härskas pga varenda liten skillnad man kan komma på. Moderater kan aldrig ha något gemensamt med sossar, vänsterpartiester kan aldrig ha något gemensamt med sverigedemokrater osv osv.

  Se förbi partigränserna för en sekund, du kommer inte gå med SD’are som sådana, utan med människor som vill bevara vår demokrati.
  (Och självklart inte bara SD utan alla politiska partier, grupper och människor som tror på demokrati och vill delta)

  Om du faktiskt värderar partitillhörighet över demokrati så är det faktiskt så j*vla dumt att jag inte vet vad jag ska säga om det..

 13. Det är ju jag som drar mina gränser, inte du.

  Och jag, tillsammans med många andra, drar en definitiv gräns mot SD.

  Och det känner jag mig säker på att du är fullständigt medveten om också.

 14. Vem sa att det inte är du som drar gränserna? Inte jag.

  Jag säger bara att din gränsdragning är minst sagt korkad och att om alla tänker som du kommer diktaturen bli ett faktum. Antingen blundar vi för alltihop och fortsätter, splittrade, att käbbla om allt och inget som vanligt eller så kan alla som är emot EU förenas mot just EU i just denna ENDA fråga..

  Men det är för dig alltså omöjligt att ens vara på samma plats och uttrycka samma missnöje över EU’s brist på demokrati som människor som kan tillhöra partier du inte tycker om.. Fine, det är din rättighet att vara korkad och prioritera partipolitik (som då kommer göras irrelevant) framför att arbeta för demokrati om du så önskar.

  Kul attityd bara.. huset brinner men du argumenterar hellre över om vi skall använda koldioxid eller vatten istället för att bara släcka elden och slippa brinna inne.

 15. Du menar att du drar alla de där slutsatserna bara för att jag säger att jag inte tänker gå i samma demonstrationståg som Sverigedemokraterna?

  De slutsatserna kan man inte dra på grundval av det.

  Måste vara något annat syfte du är ute i än att riva upp Lissabonfördraget.

  Vilka man istället ska rikta in sig på att mobilisera är naturligtvis alla de eu-kritiska väljare som finns inom både moderater, socialdemokrater och centerparti. De är många som saknar representation – och som röstar nej till Lissabonfördraget.

  Det är dessa man måste mobilisera.

 16. Och det kan man med fördel göra genom samarbete och medlemskap i Folkrörelsen Nej till EU.

 17. Fokusera på ämnet! Vi ska behålla demokratin! Vi ska inte låta Lissabon-fördraget gå igenom, för då utarmas demokratin!

  Beträffande SD, jag är ingen anhängare till det partiet och kommer inte att bli, men jag vill understryka att vi har en åsiktsfrihet i vårt land. Och om människor med samma åsikt bildar ett politiskt parti som det sedan visar sig att många medborgare väljer att rösta på så måste väl det, i demokratins namn, räknas!?

 18. Jag känner mycket väl till våra svenska (rådgivande) folkomröstningar. I omröstningen om högertrafiken ville cirka 15 procent av de som röstade ha högertrafik. Över 80 procent ville behålla vänstertrafiken.
  Ändå kör vi nu på höger sida. Gör det Sverige till ett odemokratiskt land?

 19. Nu handlar det ju inte om vilken sida av vägen vi skall köra på – utan om våra grundläggande demokratiska fri- och rättigheter – samt om svensk suveränitet och styrelseskick – att man frångår i grundlagen fastlagda principer, t ex om att ”all makt utgår från folket”, att alla lagförslag kommer från direkt folkvalda representanter, om svenska folkets ”rätt att sig själv beskatta” , det handlar om rösträtten, vårt territorium, rätten att besluta om våra naturtillgångar, om militarisering osv osv osv

  Det går ju inte att jämföra med en sån sak som vänster- eller högertrafik.

 20. Stå på dig, Nemo. Man slåss inte för mänskliga rättigheter tillsammans med dem som hotar dem. Att göra gemensam sak med SD i motståndskampen mot EU är lite som att miljörörelsen skulle göra gemensam sak med oljebolagen för att stoppa den globala uppvärmningen.

  Sen vet jag inte om jag håller med om det där om svensk suveränitet. För mig handlar det om att EU brister i demokratin. Hade EU varit allt det där fina som förespråkarna pratar om hade jag inte varit emot unionen som sådan, Sverige är trots allt en union mellan tre riken, hence de tre kronorna. Fick jag bestämma hade det inte funnits något som hetat nationsgränser öht. Men nu är det som det är och vi måste gå väldigt varligt fram för om vi ska lyckas riva alla nationsgränser. För att unionen inte ska bli någon sorts ockupationsmakt så måste man ha folket med sig.

  När vi nu ska byta ut något så grundläggande för vår demokrati och våra rättigheter som grundlagen är det oerhört anmärkningsvärt att så få länder överhuvudtaget låtit folket säga sin mening. Och när de få som får säga något ger en negativ respons, ja då tar man till argument som att det vore odemokratiskt att låta så få bestämma över alla andra, som att alla som inte fått chansen att säga sin mening automatiskt samtycker. Att man sen kan motivera en omröstning med att några politiker gett sina muntliga löften om ett par undantag känns inte så lite besynnerligt när vi inte ges chansen att överhuvudtaget rösta om denna nya grundlag. Det EU som vi röstade om 1994 är inte det EU vi får genom Lissabon. Tvärtom skulle jag tro att det var just eftersom man så dyrt och heligt lovade att EU inte skulle bli någon Europas Förenta Stater som många röstade ja.

  Det löftet bryter man mot nu, fullständigt. Och man motiverar det med att det blir mer demokratiskt så. Man undrar, när blev demokrati ett subjektivt begrepp för vad som är folkets bästa och ett mål som helgar alla medel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s