Telekompaketet – nästa steg: Avskaffa yttrandefriheten

Skräckväldesbyggnationen fortsätter i raketfart. Det borde ju vara uppenbart för regeringen att man inte kan bryta mot grundlagen hur som helst. Men tydligen är det inte det. Nu har FRA-lagen gått igenom. En domstol inrättas Försvarsunderrättelsedomstolen – som inte är någon domstol – då dess domslut inte går att överklaga, samt då den saknar både medborgarinsyn och juridiskt ombud för den enskilde, något som naturligtvis både Advokatsamfundets Anne Ramberg och justitiekansler Göran Lambertz reser invändningar emot, eftersom det strider mot ”grundläggande principer inom svensk rätt”.

Nästa steg är alltså att inom EU avskaffa yttrandefrihet. En alarmerande sak är nämligen den, att man nu i trialogen om Telekompaketet och ändringsförslag 138 avskaffar yttrandefriheten – genom att rapportörerna – regeringarnas springpojkar/flickor – enligt Quadrature du Net , trots sina fortsatt kritiska parlamentskolleger i förlikningskommittén, igår valde att inte ta med sig ursprungliga ändringsförslag 138 – det som europaparlamentet med majoritet röstade igenom i våras – till förhandlingarna med rådet. De s k ‘rapportörerna’ visar då att de inte ens respekterar den demokratiska ordningen i europaparlamentet – trots att de själv är en del av det.

Det betyder att regeringarna får igenom ett Telekompaket som medger avstängning utan domstolsbeslut från rätten att kommunicera. När det gäller telefon får man inte stänga av någon från telefonnnätet med mindre än att denna person inte betalt telefonräkningen – och med vanliga brev får man inte ‘stänga’ av någon överhuvudtaget. Oavsett vad brevet innehåller. Om inte personen är fängslad och förbjuden att kontakta andra möjligen. Med hjälp av juridiska finter försöker rådet och kommissionen hävda att det inte skulle vara lagligt att skydda grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter som återfinns i de flesta västliga demokratiernas – och således medlemsstaternas grundlagar.

Läs Justitiekansler Göran Lambertz remissvar under rubrik Domstolen i Promemorian Förstärkt integritetsskydd vid signalspaning (Ds 2009:1)

Se även Monica Horten IpTegrity respektive La Quadrature du Net . Se också Europe Says No
samt The European Journal – senaste uppdatering om Lissabonfördraget och Klaus 

Läs:  SVD: FRA-lagen rivs upp vid maktskifte,    AB – FRA-lagen har klubbats igenom,  DN,   DN2,    DN3,  SVD – Kunskapen om FRA brister,   SVD2,   SVD – ”Syftet med FRA – bygga upp polisstat”,   SVD5,   IDG – Klart för FRA-spaning i kabel, DN Ulf Bernitz, expert på EU-rätt: ”Den tolkning som EU-parlamentets jurister gör av den omstridda paragraf 138 verkar tillrättalagd för att passa kommissionens kompromissförslag.”

Bloggar: Eva-Britt Svensson (V)

Kafka hälsar

Annonser

6 responses to “Telekompaketet – nästa steg: Avskaffa yttrandefriheten

 1. ”Skräckvälde” tja, jag kan ha missuppfattat innebörden men jag antar att du menar att vi snart har giljotiner på våra torg och fler huvudlösa PP-partister än tidigare 🙂

 2. Nej jag menar att folk kan börja bli rädda för att kommunicera när de vet att kan vara avlyssnade och de även vet att man tänker vidareutveckla lagstiftningen om europeisk arresteringsorder i enlighet med vad som beskrivs bl a här http://rogerhelmermep.wordpress.com/2009/08/18/european-arrest-warrant-it-gets-worse/.

  Men du tycker inte det är några problem då eller?

  Det tycker inte regeringen heller, till skillnad från advokatsamfundet och justitiekanslern m fl.

 3. Ja, du ser hur viktigt det är att vara noga med ordvalet i sin argumentation. Du menade alltså inte ”skräckvälde”.
  Jodå, jag ser flera problem med FRA och Telekompaktet, både i sig och i det de avser att reglera.

 4. Du läste kanske inte vad jag skrev: Skräckväldesbyggnationen fortsätter – det betyder att bygget inte är färdigt ännu. Sista byggstenen är ju liksom inte lagd – det kan komma mer, om vi inte säger ifrån, t ex mer polisvåld och ‘kriget mot terrorn’, ja, det vet man ju inte riktigt heller hur det utvecklar sig. Massarbetslöshet, massbevakning, avstängning från nätet utan domstolsbeslut, asylsökande som får sitta i häkte långa perioder i väntan på avslag, barn till asylsökande som får sitta i ‘förvar’ med tider över ett år. I Grekland har man konstaterat tortyrmetoder mot asylsökande och så yrkesarmé med 16 000 kontraktsanställda vad ska de hitta på för något och vilka blir det, Stockholmsprogrammet, The Observatory osv

 5. Men skärp er, ni har sett för mycket på Enemy of the State. Avskaffa yttrandefriheten? Herregud. Tyvärr är det väl när man läser sånt som man bara önskar att det fanns en knapp att stänga av på för det är så otroligt korkat.

  FRA-lagen är bra och den som inte förstår varför kan inte stava till säkerhetspolitik. Och resten av era argument ger jag inte ett öre för då ni helt tydligt inte vet ett smack om vad ni pratar om.

  Och nej, jag kommer inte svara på era töntiga retoriska frågor eller ”men tänkt om”-argument.

  Behåll dem för er själva och reflektera istället över varför Sverige så ofta utvisar diplomater.

 6. Ok. Då vet vi att du tycker lagar som ”strider mot grundläggande principer inom svensk rätt” – liksom grönt ljus för dem då enligt ditt förmenande. Enligt vad jag fattat är JK annars restriktiv med skarpa formuleringar som denna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s