Äntligen kommer Solkraften

I februari förra året vart man ju deppad över den ohemula kärnkraftsuppgörelsen och grämde sig över att inte fler storskaliga satsningar gjordes på solkraften istället, särskilt som jag redan då hittade en länk på nätet till just en sådan – Desertec – som jag la in i bloggposten Betongpolitik av förstenat märke.

Och nu är denna satsning faktiskt igång på allvar. Jag blev så glad när jag såg det att jag nästan satte mitt gröna te i halsen. Ekot rapporterar nämligen just att ”Solkraft från Sahara kan rädda klimatet”:

Upphovsmannen till Desertec är den tyske fysikern Gerhard Knies. I snart femton år har han kämpat för sin idé. Nu har det gått så långt att både stater och storindustri vill förverkliga Desertec. ‘– El från jordens öknar är en av få verkligt stora möjligheter att stoppa klimatkatastrofen’, säger Gerhard Knies. Desertecs ambition är att täcka hela Nordafrikas och en del av Europas elbehov år 2050. Europa skulle kunna få 17 procent av sin baskraft från Sahara, enligt de tyska statliga utredningar som Desertec grundar sig på. Det skulle då räcka till att ersätta all atomkraft och en stor del av kolkraften. Tekniken är beprövad. Den fungerar redan i både Spanien och Kalifornien. Det nya med Desertec är skalan.”

Om det funnes någon framtidsvilja i Sverige skulle man ju därför omedelbart avreglera avregleringen och stödja småskalig inhemsk förnyelsebar elproduktion samt när det gäller storskaliga satsningar sätta igång statligt stöd till samarbete mellan (ett svensktägt) Volvo, Saab och t ex Siemens som redan är med och bygger solkraftverk runt om i världen, för att få fram en plug-in bil som kan anpassas till tankställen med el hämtad från solenergi eller t ex en vätgasbil där vätet kan framställas med hjälp av el från solenergi. Biståndet kan också satsas i detta för att påskynda utvecklingen av solkraften som basenergi. Ur forskningssynpunkt innebär det väl också att stora satsningar krävs på forskning både vad gäller att spjälka vatten, elektrolys och supraledare.

För det bästa av allt är att denna fantastiska utveckling kommer att äga rum i Afrika. Jag ser för mig hur välstånd återuppväckes i afrikanska riken och deras kulturer börjar blomstra igen.

En dröm som jag har är nämligen att någon gång få resa över hela världen och då särskilt också besöka den märkliga staden Timbuktu. Jag såg en dokumentär därifrån en gång som väckte denna dröm. Det går inte riktigt att uttrycka i ord – men det var ett inspirerande lugn och en vardagens mänskliga rytm som gjorde att man längtade efter att någon gång få uppleva det.

Se tidigare bloggposter: Betongpolitik av förstenat märke, Vi måste avreglera AvregleringenSkattepengar på export?, Att massakrera Arktis ”på ett hållbart sätt

Se även: Ekot – Solkraft från Sahara kan rädda klimatet , Pressmeddelande Siemens: Största ångturbinen för solkraft någonsin byggs i Sverige, Recharge – Morocco to take bids for first 500 MW Saharan CSP Plant

Läs även: AB – Sverige kan slockna idag,   SVD – Priset på el skenar i kylanDN – Varning för strömavbrott,   Expressen – idag är elen rekorddyr DN – Saab:s avveckling inleddAB – Avvecklingen har påbörjats,  DN – Facklig ilska över avvecklingen, DN – ”Enstaka eltoppar ger inte så stort utslag på hushållens elräkning”,  AB – Sveriger riskerar att slockna idag,  AB – Varning för chockräkningAB – Varför gör GM så här?,   ABAB – Sista ordet inte sagt,  GP,   DN: Jan Nygren – svensk joker i spelet om SaabRecharge – Morocco to take bids for first 500 MW Saharan CSP Plant

Läs bloggarna: Rödgrön elkris, chris ramblings,  Peter Andersson – med rätt att tycka,  Kommunisternas blogg,  Grevad lux,   Den trasiga och förvirrade brudens värld,   Effekt – Småskalig energi ger mindre sårbarhet,  Anna Kaagaard KristensenNuclerar Power? Yes please Alisa Gonzalez, HAX,  Kykyri – Onödig kylaCattanstrofhörna, Mamma till en ängelGöran Elmertoft Online, Vardagsliv,  Törnebohms hotspot,   Per AltenbergSUNE…the girl, Åsikter om alltAnders Wallner – Kärnkraft ger inte billig elRöda Malmö – Socialisering enda lösningen för Saab,    Livet sett underifrån,   Pennelinas ordbruk – Lösningen på energikrisenRöda BergetRöda LundViktor TullgrenSvensson,   In Your Face,   Germunds blog: Desertec – storskalig omvandling av solenergi,

5 responses to “Äntligen kommer Solkraften

 1. Varsågod. Gott Nytt År.
  önskar Bloggaren Nemokrati

 2. Det kommer ett tack från mig oxå 🙂

  Gott nytt och kreativt år!

  Kram från Pennelina

 3. Fast problemet med solkraft är ju att den är så oerhört mycket dyrare än typ alla andra energislag. Och om man verkligen vill minska fattigdomen i Afrika och sprida välstånd i världen finns det mycket effektivare sätt, iaf på kort sikt.

  Se bara på Kina där 200 miljoner har lyfts ur fattigdomen de senaste tolv åren (Källa: SVT:s Dokument Utifrån), ett land som förvisso står för stora investeringar i förnybar energi men som lägger fokus på billigare energislag som ex. kolkraft -och kärnkraft.

  Bränslecellsbilen i sig är ett eget kapitel, som även den är ett utmärkt exempel på ineffektivitet och höga kostnader.

  I mina ögon är det viktigare med en planet där så många människor har det så bra som möjligt än att ett fåtal rika uppe i norr tvingar de mindre bemedlade att leva klimatsmart.

  Ett exempel på hur pengarna skulle kunna användas mer effektivt är att berika maten i Afrika med zink och A-vitamin, alternativt att använda dem för att förhindra spridningen av HIV.

  Något som också skulle underlätta för Afrika är ju om EU tog bort sina subventioner och tullar mot jordbruksprodukter från Afrika och lät frihandel råda på det området istället.

 4. Det ena utesluter inte det andra. Men att förespråka kol- och kärnkraft, det är liksom uteslutet. Dessutom – Är det något energislag som är dyrt att bygga ut så är det kärnkraft. Riskerna är dessutom oacceptabla, så det är inte framtidens energislag. Att EU utestänger Afrika visar ju med all tydlighet att det handlar om neokolonialism. Mycket bättre att bryta ned det stora blocket så att varje land kan skapa egna bilaterala handelsavtal och föra en självständig ekonomisk politik – däremot måste man samarbeta när det gäller distribution. Solenergi tror jag kan vara något som kan lyfta Afrika ur fattigdom men det förutsätter att rättvisa villkor framförhandlas.
  Kinas framgångssaga kan bli kort – då en miljökollaps kan bli följden av den neoliberala kortsiktiga hårdexploatering som ägt rum, av både människor och natur. Det är ju även så att Kina och USA är de som blockerar när det gäller åtgärder mot klimatförändringarna. Det håller inte hur länge som helst, då det kan leda till förödande konsekvenser över hela världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s