Uppdrag Granskning om en arbetslinje från 30-talet

I Alliansens Sverige går arbete före livet, trots att det knappt finns några arbeten eftersom man, samtidigt med arbetslinjen, även driver massarbetslöshetslinjen. Man har struntat i varningarna från läkarkåren om att den Nya sjukförsäkringen leder till att utförsäkrade tar livet av sig och att cancersjuka tvingas jobba heltid.

Med anledning av Uppdrag Gransknings reportage i kväll återpublicerar jag en bloggpost som jag skrev för ett år sen – ingenting har alltså ändrats förutom att media nu tar upp de växande orättvisorna något mer frekvent, vilket är glädjande:

Den orättvisa mediebilden

Jag håller med Cristina Husmark-Pehrson, mediebilden är verkligen orättvis.

Varför är det helt ok att i flera år misstänkliggöra arbetslösa, sjukskrivna, föräldra’lediga‘, förtidspensionerade m fl genom att betrakta dem som högst potentiella kriminella bidragsfuskare, som skall polisanmälas för minsta blankettifyllnadsfel, utsättas för oanmälda hembesök och filmas under sjukskrivningar samt vid kontakt med berörd myndighet få dryfta sitt ärende i max 193 sekunder och då strängt upplysas om att de inte har rätt att få veta vem som handlägger deras ärenden, ej heller kontakta denne, utan istället på grått papper få beslut om att de måste jobba även om de är cancersjuka och rullstolsbundna, när samtidigt riksdagsledamöter får ligga hemma sjuka och få full lön utan att bli det minsta lilla polisanmälda OCH jourtjänstgörande statssekreterare med ansvar för Sveriges krisberedskap får supa sig full på krogen utan att ansvarig regering på något sätt diskvalificeras som oansvarig(trots att dess anmälningar till KU om s-regeringens katastrofala krisberedskap borde ökat respekten mer än så) OCH statsråd som i decennier struntat i att betala tv-licens inte jagas en enda dag av kronofogden för det utan istället tillåts vara sjukskrivna hur lätt som helst i diagnoser som misstänkt kan härröra från underlåtenheten att betala räkningar varefter regeringen som de ingår i startar klappjakt på alla fuskmedborgare utom dem OCH direktörer för företag som sparkar tusentals anställda ändå tillåts ta ut sina mångmiljonbonusar och tänker låta sig väl smaka, trots att deras klimatosmart styrda och därför konkursmässiga företag hålls flytande med hjälp av skattepengar OCH carnegieaffärer i miljardklassen betalas med skattepengar som lånas från skattebetalarna och kanske aldrig återgäldas OCH  bermudaregistrerade företagskoncerner får skyffla in skattemiljarder från Försäkringskassan fvb till skatteparadis som betalning för icke-fungerande it-tjänster utan att bli återbetalningsskyldiga OCH moderaterna ända sen 80-talet i kommunisthatpropagandistiska tongångar klagat på sossarnas Krångelsverige för att sedan så fort de kommer till makten själva införa århundradets värsta och petimetriskaste övervaknings- och kontrollsamhälle, så till den grad totalitärt integritetskränkande, att till och med deras f d ungmoderater bildar partier för att bekämpa dem.

Och allt detta UTAN att det nämnvärt ifrågasätts av s k kritiskt granskande journalistik på bästa sändningstid i public-service-tv, varken i kvällsnyheterna eller morgonsoffan, trots att den är finansierad genom licensavgifter (från vad det verkar de enda som betalar sina räkningar, dvs den bidragsfusk- och terrorbrottsmisstänkta, hemligt avlyssnade befolkningen, vars samlade post-, data- och telekommunikation nu också lagras för framtida genomlysning).

Ja, jag håller med Cristina Husmark-Pehrson, mediebilden är verkligen orättvis.

Och regeringen som sitter vid rodret för en sån sjunkande skuta, den granskas knappast av den s k tredje statsmakten, som istället för länge sen abdikerat i de här frågorna, liksom när det gäller demokratin, vilket visades med all önskvärd tydlighet inför riksdagens omröstning i riksdagen om Lissabonfördraget den 20 november 2008, demokratins avskaffande föregicks av en mediatystnad som var så total, att det enda som hördes var en viskning i programmet Debatt samt en fullständig direktsändning av debatten i webbradion – ett medium vars fräcka utstickande av hakor nu strax även det kommer att dras in, emedan den nye radiochefen är f d moderat, med en profil som, enligt P1 idag ”liknar Hitchcocks”. Det kommer att bli en riktig thriller således.

Vad blir det första vi kommer att få höra.

Inspelat fågelkvitter istället för debatt om Försäkringskassan? Eller bara pausfågel helt enkelt. Var gång något riktigt inhemskt timar och sker på det politiska planet. Och så historiska program, om Karl den XII kanske, hållna av den likaledes nytillsatta oständige sekreteraren i Akademien (som fortsättningsvis byts ut för varje ny riksdagsmajoritet?).

Det kan man verkligen kalla ”klipp-strategi”.

Läs: Ett hjärta RÖTT – Vill vi att sjuka ska drivas till självmord?,  Fri och funderandeIn Your FaceKent Persson (m) blogg – Ett positivt trenbrottKaj RavingHögbergs tankar – Tre timmars kortare sjukskrivningBjörn Andersson – Rehabiliteringskedjans genomslag är minimalt,  Jonas Sjöstedt,    Gunnar Axén,

Tidningarna: AB1AB – Tvingades jobba – tog sitt liv,  AB – Prata om människor istället för siffror, AB3,   AB4 – Vi närmar oss en normal nivå,     DN1,   SVD1,   SVD – Indragen sjukpenning knäckte Marie-Louise,

Se tidigare bloggpost: Slimmade organisationer, just-in-time och New Public Management

16 responses to “Uppdrag Granskning om en arbetslinje från 30-talet

 1. Ett bra inlägg. Tyvärr tyckte jag att långa meningar och många länkar gjorde det lite svårläst.

 2. Det var menat som ironi (mot regeringen). Framgick tydligen inte. Får bli lite mer sofistikerad till nästa gång. 🙂

 3. Jag gillade inlägget. Och skrivformen. Skarpt.

 4. Klart bra, roligt skrivet och förbaskat upprörande. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; jag gillar Dig! Det enda jag inte gillar är Din hemlighållna identitet (att sätta sitt namn som pant ökar trovärdigheten), förbaskat irriterande att inte veta vem Du är!

  Jo, plus också för den nya ”lay-outen”; mer lättläst och mindre rörigt!

 5. Riksrevisionen skrev en rapport om detta. Kanske lite tung att läsa men intressant.

  Beslut om sjukpenning – har Försäkringskassan tillräckliga underlag?

  http://www.riksrevisionen.se/templib/pages/EArchiveItemPage____555.aspx?publicationid=2755&order=ZmFsc2U=

  Kom att tänka på en post som Littorin gjort hos Kent Persson när du pekar på det med anonyma avsändare.

  Hakar på detta du skrev …. berörd myndighet få dryfta sitt ärende i max 193 sekunder och då strängt upplysas om att de inte har rätt att få veta vem som handlägger deras ärenden, ej heller kontakta denne ….

  Det har egentligen ingen riktig kontaktyta men en Littorin postade så här.

  … Hej där! Vad synd att du inte presenterar dig med namn så att vi kan ta en seriös diskussion….

  http://kentpersson.wordpress.com/2009/12/03/gastblogg-sven-otto-littorin/

  Om det nu var Sven Otto Littorin som postade där så tycker han inte heller om anonyma avsändare, och då skulle iallafall han inte heller tycka om anonyma handläggare, och kanske han också skulle tycka att det var väldigt otrevligt att handläggaren presenterar sig som man kunde ta en seriös diskussion.

  Jag blandar äpplen och päron här jag vet men ja jag kom bara att tänka på det när jag läste din post.

  Du måste lagt ner mycket tid på den. Bra infångat stora tjocka penseldrag och en tidsaspekt som går tillbaka till barnsjukdomar som regeringen verkligen hade första regeringsåret.

  Ja just det , kan påpeka det att den tredje stadsmakten (media) har inte abdikerat det är bara det att en majoritet av journalisterna som sysslar med ekonomisk och politisk journalism har borgerliga sympatier. Moderater är starkt överrepresenterade , samma med folkpartiet medans ungefär 20 % är sossar.

 6. Jo, man har ju märkt att det inte finns någon A-press, utan bara B-press.

  Tack för uppskattande kommentarer. När det gäller tiden man får lägga ner står den väl i proportion till B-pressens undvikande maner vad gäller att sköta sin kritiska granskning av makten. Försöker fylla det tomrummet, så gott jag kan. Men – eftersom det är stort så får man lägga ner mycket tid.

 7. Jag tror att folk är ganska smarta och i regel kan se om en artikel är vinklad.

  Finns ingen A press. De som skriver artiklar för tidningar , de blir mer som blogpostar men de har inget kommentators fält och det finns inte ens på kartan att författarna skall ner i kommentatorsfältet och diskutera det de har skrivit.

  De förlorar på det.

  Svd är borgerlig , då blir det försvarstal av borgerliga politiken.

  DN likaså , samma med expressen.

  Alla tre är inriktade på att inte granska alliansen.

  Sedan har vi gruppen politiska bloggare som ställer upp i val 2010 , plötsligt så börjar de blogga. För det mesta stänger de kommentatorsfältet. Så de släpper ut monologer.

  Jag hoppas vi kommer få en ny typ av politiker som ängnar tid åt att hålla en blog vid liv. Samlar upp frågor och skriver poster och är aktiva i debatten av sina egna artiklar.

  Och inte bara när det är val.

 8. Ja, att interagera då utan att ljuga i så fall. För politik är ju mycket lögner. Det är sånt avstånd mellan de som har makten och de som gett dem den.

 9. Gud, jag hatar politik. ALL politik! När jag läser detta blir jag så uppgiven, tappar liksom hoppet om vårt samhälle. Det är bra att inlägg som dessa finns iaf!

  Och jag tycker också att inlägget innehöll vissa jävligt irriterande långa meningar, men samtidigt uppskattade jag det.

 10. Till Candy: De som missbrukar makten tjänar på att du blir uppgiven, så bli inte det.
  Alla vi som blir utsatta för makten måste istället engagera oss och kräva en förändring,
  för det är det enda sättet. Det är på grund av att människor inte engagerat sig i tillräcklig
  utsträckning som det kunnat bli så här. Så – bli inte uppgiven. Engagera dig politiskt istället.
  Särskilt ungdomar måste engagera sig, annars blir de helt överkörda. Ja, och även äldre.
  Alla.

 11. Nja ljuga. De brukar vara så att det påstår någonting och berättar någon form av fakta men undviker att ta med helheter från ett faktamaterial och slutsatser från materialet.

  Stötte på denna som är lite lustig.

  http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/ListPage____98048.aspx

  Där skriver Jan Björklund att Mona är missvisande när det gäller omröstning av EMU när hon säger att det inte kommer bli någon omröstning om De rödgröna vinner valet.

  Då menar han på det att det att för Göran Persson och Lars Leijonborg bedömde tidigast 2013 i en artikel 2003 att det skall gälla.

  Man kan läsa vidare att om man röstar på fp betyder det att man röstar för att en EMU omröstning skall ske 2013.

  Tycker man om EMU så skall man rösta på fp , tycker man inte om EMU i detta fallet skall man rösta på Monas parti.

  Man kan läsa utifrån hans resonemang att han anser att det är ok att rösta ungefär vart tionde år.

  Då kan jag tänka så här.

  Vi hade folkomröstning 1994 om att bli med i EU.

  Då borde vi ha förnyat mandatet 2004 med en ny folkomröstning och även en 2014.

  Frågan kommer tillbaka till Jan Björklund om han och fp anser att ett folkomrösningsmandat bara gäller 10 år eller ifall det bara gäller i frågor som han väljer att lyfta fram ?

 12. Ja, det skulle man t ex kunna fråga sig. De driver på för att få sin vilja fram, med argumentation som lämnar allt i övrigt att önska.
  Den gemensamma nämnaren blir ju då trötthet – man blir trött helt enkelt, för det är inte seriöst, eller hur?
  Respekten finns där när det passar, annars wtf liksom.

 13. Det känns mindre viktigt vad politikerna säger. Det som gäller är vad de verkligen sätter sitt namn under.

  Om det är motionen eller politiska styrdokument i deras eget parti eller när de sitter i makt position.

  Pladdret och försäljningssnacket inför valet betyder inte att de lovar något som de sedan inte kan bryta.

  Här är förresten moderaternas plan författad av schlingmann hur de skall vinna valet 2010.

  Läser man det så ser man hur till exempel Kent Persson börjar sälja in det.

 14. Trött på all taktik. Om det inte finns några politiker som genuint bryr sig utan bara är köpta av olika intressen eller är besatta av sitt egenintresse och enbart ser politiken som en språngbräda i karriären så vill jag faktiskt inte ha dem. Jag har länge tyckt att problemen i politiken beror på just det som t ex Manfred Steger skriver om – att politiker är en del av en slags nutida adel med svängdörrar för eliten mellan tre sfärer – näringslivets, militärindustriella komplexets och politikens och där den sistnämnda förlorat makt till de två förstnämnda som istället styr den politiska sfären – vi måste återgå till politiker som är politiker och inte lobbyismens ansikte utåt, till politiker som har förankring bland gräsrötter och själv kommer därur, politiker som inte heller är främmande för sin uppgift – att styra och sätta ramarna för de övriga istället för tvärtom.

 15. Att vara politiker är inget yrke. Tydligen har vi folk som sitter i politiken 10 år , 20 år , 30 år osv osv.

  De har noll kontaktyta med det landet som det skall vara med att styra över.

  Det skulle vara nyttigt att ha en karens på en mandatperiod när man suttit två , kommer man sedan tillbaka till politiken igen tror jag att man blir en bättre politiker.

  Jag gillar Mps rotationsprincip. De har liksom fattat grejen och de är starkt knutna till gräsrötterna.

 16. Kanske, bara de inte blir för okunniga då. Det är ju så komplext nu det politiska systemet så de kanske måste hinna skaffa sig lite rutin för att inte bli överkörda. Man kan också tänka sig kontinuerliga samrådsgrupper – där det kan vara stor rotation – med vanliga människor i som är representativa för väljarkåren, olika yrkesgrupper, olika sociometriska grupper – kön, etnisk tillhörighet, ålder, inkomster osv inom respektive parti – och där deltagarna kontinuerligt byts ut, men där man utarbetar ett system för lyssnande – reaktioner på olika förslag, ta upp förslag, diskussioner med de styrande politikerna som i sin tur tar med sig resultatet i sitt fortsatta arbete. Inte bara partikongresser utan direkt kontakt med väljarna – för det är ju inte så många idag som är partimedlemmar. Det kan ju också vara en rekryteringsbas för nya partimedlemmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s