EMU – Huvudlösheterna avlöser varandra

Trots att man försöker blottlägga neoliberalismens felslut så lyckas man inte. Inte ens verkligheten lyckas förklara på ett övertygande sätt – uppenbarligen.

En anslutning till euron är rena vansinnet. Dessutom flagrant brott mot folkomröstningsresultat. Maud Olofsson did it – again! Man undrar om de med vett och vilja vill krascha Sverige totalt? Tyskland befinner sig i den värsta nedgången sen 1932. Tar de inte in någon information?

Ekonomiska experter har enigt sagt att det är Sveriges smala lycka att man ligger utanför eurosamarbetet. När euroländerna införde euron rusade priserna i höjden, på mindre än tio år dubblerades priserna i många av länderna.

Euroländerna är skuldsatta över taknocken, Italien 105% av BNP, Tyskland, Frankrike uppåt 70 %, Grekland 99 % och flera andra euroländer skyhögt – Spanien, Portugal osv. Medan Sverige håller sig på 38 % (om inte alliansen lånar mer pengar – till skattesänkningar! vilket ytterligare kommer att förvärra krisen). I Grekland hotar konkurs.

Och nu – Tyskland. När tysk export rasar, då rasar euron. Förstår de inte det? Euron håller inte som efterträdare till dollarn, med den skuldbilden. Guldpriset rusar i höjden. Det råder massarbetslöshet som är i växande.

Verklighetsförnekelsen är total. Detta ledarskikt lever i en drömvärld. Alla tillhör ju neoliberalerna. Fattar de inte att den ideologin bygger på antaganden om ekonomiskt beteende som är helt felaktiga. Dessutom moraliskt korrupta.

Se tidigare bloggposter: En övergång till Euron när Europa är belånat över taknocken?, När Tysklands ekonomi faller då faller hela Europas, Om Island ställer in betalningarna – när kommer turen till Grekland, Spanien, Italien, Portugal…, De lydiga politikerna och bankernas bidragsfusk II, Dagens rekommenderade länk – ”Kronan räddar Sverige”, Tysk dominans i EU – en s k historisk ironi?, Vår Gud är oss en väldig Borg,

Se även: DN – Dags att på nytt debattera om Sverige ska införa Euron, SVD1,  AB – KD, M och C vill utreda euro,

Läs bloggarna: Peter Andersson – med rätt att tycka: Euro-ja men frågan är när? (Peter Andersson – med rätt att tycka….), Om Euron (Mitt i steget, Johan Westerholms blogg);Hur länge gäller en omröstning (Högbergs tankar);Inga argument för övergång till euro (Cornucopia?);Januari 14, 2010 – Nya krav på EMU (Alliansfritt Sverige); Sydsvenskans ledarblogg – Lugn i eurostormenSvart på vitt,  Locutus,   Max Andersson,  Makthavare.se – Kände till euroartikel men ville inte undertecknaRasmus (liberal),   In Your FaceAnne-Marie Ekströms blogg,   Jonssons funderingarKent Persson (m) blogg,   Sidvind,   Tomas Tobé Alliansfritt SverigeTioockendroppes bloggJohn Johansson(s) blogg – Nu förespråkar Maud Olofsson anschluss,  Folkpartiet i NackaRöda Berget,  Högbergs tankar,

Läs: BBC News – German economy shrank 5% in 2009The Guardian – German economy suffered worst postwar slump in 2009, Wall Street Journal – German Economy Minister: Still No Self-Sustaining Recovery,  Wall Street Journal – German Economy Expert: ‘10 GDP Forecasts Above 2% Problematic, Wall Street Journal (blog) – Troublesome trio, Financial Times – German recovery stalls in the fourth quarter, ABC News – German Economy Contracts 5 Percent in 2009Market Watch – German economy shrinks in 2009 for first time in six years, New York Times, Globe and Mail – Germany suffers record slump in 2009,  Irish Times – German economy shrank 5  % in 2009, GT – Maud Olofsson flyr från Saab-krisen, DN – Fackets brev till GM,  DN – Tysklands ekonomi på tillbakagång, Svenska YLE – Kraftigaste BNP-fallet i Tyskland sedan kriget, Dagens Industri – Räntor och valutor: Dollarn tappade, E24 – Verste britiske BNP-stup på 88 år, Aftenposten – Tysk økonomi: Verste siden krigen,

Annonser

4 responses to “EMU – Huvudlösheterna avlöser varandra

 1. Det skulle nog vara bra om Euron rasade 20-30% ett slag. Övervärderade valutor är faktiskt bland de största hoten man kan ha. Då får företag och konsumenter en illavarslad bild om att de har råd med grejer landet egentligen inte har råd med och drar på sig stora handelsunderskott, något få länder kan upprätthålla i längden. Och exporterna blir dyrare vilket spär på det hela. Tyskland som är ett varuproducerande land klarar sig än.

  Italien, Spanien och Grekland är dock typiska underskottsländer. 11 av Eurozone-länderna har iaf handelsunderskott och andra finansiella problem. 19 av EU länderna dock. Handelsunderskott går hand i hand med budgetunderskott. Hur tror ni USA har lyckats bygga upp sådana gigantiska budgetunderskott? Istället för att dra undan köpkraft landet inte har har de istället skapat den. Så de blir väl snarare ett land som måste ha 40% skatt av BNP och 120% statsskuld, men jag räknar aldrig med att de kommer hämta sig, de har haft kontinuerligt handelsunderskott i över 30 år och haft problem i runt 50 år. Dollarn skulle väl behöva ner till 5kr också. Kinas överskott kommer från handeln i dollar, även om deras överskott faktiskt inte är så gigantiskt. Sänker Kina sin valuta kommer de inte ha råd att handla mer från USA (vilket de behöver för att ordna balansen). Så USA tar helt fel spår där, devalvera den icke fungerande dollarn (mot RMB) och Kineserna handlar mer från dom.

  Frankrike hade för övrigt handelsöverskott fram till 2001.

 2. Nu tycker jag du glömmer lite Bush och hans krigföring och vad den kostat och fortsätter att kosta. Obama har nyss beslutat om ännu mer pengar till krig. Jag tycker Sverige ska ur EU så vi kan föra mer självständig politik, slippa upprustningskostnader och istället satsa på att upprätthålla eget försvar och återgå till pliktförsvar – med andra ord riva upp försvarsbeslutet om 6000 kontraktsanställda, och istället stå emot ökat terrorhot och ökad internationell spänning i förhållande till Ryssland genom att upprätthålla alliansfriheten, och definitivt inte gå över till euron – kronan har som sagt räddat exporten. Om man tänker på Bretton Woods konferensen så brukade man ju inte bara ha nedskärningar som krav för långivning utan även skattehöjningar och åtgärder mot arbetslösheten – så den nyliberala politiken lämnar mycket i övrigt att önska. Som jag ser det behövs en New Deal med betydligt mer åtgärder mot arbetslösheten. Ökade klyftor skapar också ökad kriminalitet vilket redan visar sig i Sverige. Villainbrotten i Stockholmsområdet har ökat med 50 %. Det senaste jag läste om Tyskland var att deras export rasar och flera andra avgörande faktorer pekar på att tillverkningsindustrin är i fara – bl a minskar lagret av inventarier och maskiner, helt enkelt produktionsförmågan också, har för mig jag läste om det i senaste artiklar.

 3. USA är militariserat med lånade pengar, men det är inte anledningen till deras underskott, det är bara delvis anledningen till deras budgetunderskott. Sen kan man tänka på att dessa pengar nästan är det enda som går till utveckling och tillverkning i USA pga restriktionerna med handel av vapen och försvarsmateriell. Medan t ex bilar för den amerikanska marknaden tillverkas i Mexiko i allt högre utsträckning. Bilföretagen som delvis nu är statliga..

  Tyskland har fortfarande överskott i bytesbalansen. Saken är det att de är en så stark merkantilistiskt inriktad ekonomi och så mycket mer varuexportberoende än vad vi är så det påverkar sysselsättningen mycket större. Länder som Storbritannien har ju också klarat sig bättre än de annars skulle gjort pga kursförsvagningen i pundet, men de är fortfarande ett land som har betydligt underskott i handel med varor pga helt utslagen tillverkningssektor sedan länge.

  USA kommer kriga så länge de kan måla upp en hotbild från omvärlden, jag skulle nog säga att de är mer beroende av detta än sovjet var. Även fast de slogs i proxykrig med USA och så vidare var det svårt för dom att ge en trovärdig hotbild. Dessutom fanns det inte samma brytning mellan verklighet och konsekvens som det finns i USA. Media upprätthåller också denna bild av verklighetsförnekande inom det amerikanska samhället. De har ingen samhällsgranskande media och folk ser helt enkelt inte misären. Tror få inser att de redan betalat tillräckligt för universell bättre sjukvård via skatterna än systemet de har nu. De ligger på våran nivå skattemässigt. De är ett folk oförmöget att kräva förändring och demokrati.

  Jag tycker också vi ska vara självständiga, det kan vi inte vara i EU. Men EU och länders ekonomiska förhållanden med det är ju dock en realitet.

  Produktionsförmågan minskar alltid om man inte investerar, det är därför fd militärdiktaturer i Asien är dom som kommenderar ny teknik som tillverkning av LCD-paneler (TV och monitor), har en stor del av halvledartillverkningen (minneskretsar, grafikkort, processorer till mobiler osv), är dom som tillverkar de moderna batterierna, är dom som äger alla anläggningar för kontrakttillverkning i Kina osv. Tung och lågteknologisk industri som vi har i europa försvinner dock inte. Det vi i Sverige kallar basindustrin. Skog, papper, stål, kemi och till stor del verkstadsindustri. Det är inte attraktivt att ta på sig de nya investeringarna som krävs när det krävs ett helt nytt kärnkraftverk för att driva enstaka anläggningar 🙂 Just tyskland har också halvledarindustri i gamla östtyskland som dras med problem, men än så länge så producerar både AMD och Qimonda i Dresden. Abu Dhabi kommer fortsätta att investera i AMDs produktionsanläggningar (som de nu äger). Tyskland är knappast ute ur bilden.

  USA har inte blivit något Georgien dock, som ökat från ~0.5 till 17% av BNP på försvar på ett par år. Och detta var i rullians innan de skapade konflikten med Ryssland. Den nådde 7% redan 2007. Det var förutsättningen för konflikten. Nu kan nog Saakasjvili kallas defakto militärdiktator. Även om Bildt förnedrade den västinriktade oppositionen i Georgisk TV senaste presidentvalet 2008…

  Detta är vad Sverige stödjer oberoende av EU…

  USA är ett land som stimulerat konsumtion av importerade varor genom att låna pengar och ge skattesänkningar, det är största anledningen till ökandet av deras underskott. Misskötseln av ekonomin och administrationen av myndigheter är en annan stor orsak. De har helt enkelt bestämt sig för att inte vara ansvarsfulla och styra. De intalar sig att det går bra trotts stora underskott som växer, trotts sjukvård som är dubbelt så dyr än övriga OECD-länders och presterar sämre osv osv. Olja är inte heller gratis. Utan krig och de skulle fortfarande inte gå runt. USA är i praktiken inget lågskatteland, kostnaderna för privat sjukvård, pension osv har blivit gigantiska för företagen som kan ha mer än den dubbla lönekostnaden som ett motsvarande svensk företag har. USAs icke agerande har ruinerat landet. Till den mån att de inte har råd att köpa det de själva producerar, stora sektorer, jordbruk och service är helt beroende av svartjobbande illegala immigranter. Dessutom har de stora miljöproblem som kan slå ut sitt nettoexporterande jordbruk. Men man kan ändå vänta sig att det kommer fortgå som nu. USA har fortfarande innovationskraft, men hur länge till kommer det vara attraktivt för utlänningar att flytta dit och bidra till det? Rasar Kalifornien kommer det inte längre vara attraktivt för dom att driva utvecklingen därifrån. USA är ett land med många problem och få lösningar. Omvärlden kan inte ställa krav på dom.

 4. Intressant blogg! Ja, Euron är galenskap. ECB har för mycket makt och de utövar den flitigt. Euron är ingen ersättare till dollarn. Det är samma skit i andra kläder. Ut ur EU var det någon som skrev. Bra slutsats! 🙂

  http://www.alternativportalen.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s