När faller bankerna?

En artikel i Wall Street Journal är enligt mitt förmenande starkt oroande. Enligt den vädjar de största europeiska bankerna mer eller mindre i panik till EU om ytterligare (!) ett räddningspaket – för Grekland. Jag tror det är viktigt att hålla i minnet just det som Paul Krugman också tar upp på sin blogg i New York Times: att Grekland är ett litet land och Spanien är mycket större. Krisen kommer snabbt att bli värre och sprida sig om den inte stoppas nu.

If Greece defaults, the euro will take a serious hit, and other countries with fiscal problems, including Spain and Portugal, could see their situation deteriorate further, economists have said. Many European banks have exposure to the Greek economy in government and corporate lending, including to Greek banks. No European bank has so far disclosed its exact exposure to Greece, but the Bank for International Settlements says corporate and government lenders in France had the biggest exposure at $78.9 billion last September, then Switzerland at $78.6 billion, followed by Germany at $43.2 billion and the U.K. at $12.5 billion. If the crisis in Greece were to spread and affect Spain, the sums become larger–with German lenders having a $240 billion exposure, France at $185.3 billion, the Netherlands at $125.5 billion and the U.K. at $120.7 billion.”

Problemet är bara, att den inte kan stoppas, annat än temporärt. Om man inte omedelbart ser till att satsa pengarna i sysselsättning och produktiva, offentliga investeringar istället för att ge bankerna pengar – för de missbrukar dem bara hela tiden och bygger upp nya fastighetsbubblor –  så är den här kampen för ekonomisk överlevnad räddningslöst förlorad. EU:s arbetslöshet är nu uppe i 10 %, i Spanien är den snart upp i 20 %; ett kritiskt tal. Den nyliberala marknadsreligionen med sin fanatiska tro på egenintresset som enda legitim drivkraft för ekonomisk utveckling, och dess maniska aversion mot offentliga jobb är en garant för att bubblan endast blåses upp till ännu större proportioner av ett ytterligare räddningspaket – när den då till slut briserar så blir det en ekonomisk atombomb som springer i luften och verkligen förgör världsekonomin.

Scenariot i Spanien har ju nämligen inte samma orsaker som det i Grekland, påpekar Krugman. Där har man inte fuskat med några siffror utan endast låtit sig styras av nyliberalismen precis som egentligen alla världens länder. Och med vidskepelse från 1700-talet så får man 1700-talsliknande förhållanden med hög skuldsättning och ett frälse som inte vill vare sig betala skatt eller dela med sig utan endast livnära sig på skattepengar som andra skrapar ihop åt dem. Dessa förhållanden var sannerligen inte ekonomiskt trevliga och slutade med franska revolutionen.

Det Paul Krugman beskriver för Spaniens räkning är ju nämligen exakt det scenario som Greg Grandin så utmärkt och detaljrikt redan skildrat i sin artikel om chilemiraklets korta uppgång och fall – vilket bildat mönster för resten av världen vad ekonomisk doktrin anbelangar ända sen dess, hur det nu kunde göra det med tanke på att det där verkligen gick käpprätt. Jag rekommenderar därför en omläsning för den som vill kolla i manus vad som kommer att hända. Den enda skillnaden är, att med ytterligare räddningspaket växer skalan på den ekonomiska katastrof som strax kommer att utveckla sig, och inte i ultrarapid. Globalt har man tvingat oss att tro på den globaliserande neoliberalismen och global kommer också kraschen att bli.

Anti-globaliseringsrörelsen krossade man med repressiva medel. Det är du och jag och inte minst våra barn, som för överskådlig tid kommer att tvingas leva i fattigdom för att våra makthavare är fanatiker som tror på vidskepelse och har en människosyn av allra kargaste slag.

Se tidigare bloggposter: Grekland och Euron – en dödlig dos, Om Island ställer in betalningarna – när kommer turen till Grekland, Spanien, Italien, Portugal…, Jättebubblan briserar snart – det blir en Ekonomisk Atombomb , När Tysklands ekonomi faller då faller hela Europas,  EU och Avregleringen – en mardröm för konsumenter , Dominoeffekt på väg att rassla in? , Vår Gud är oss en väldig Borg, Partiledardebatten – Var är den ideologiska kritiken?

Läs:  Wall Street Journal – Europe Banks Urge Greece Aid In Talks With EU, Govts -Sources, Counterpunch – Greg Grandin: ”Milton Friedman and the Economics of Empire. The Road from Serfdom”. The New York Times – Paul Krugman Blogg: The Anatomy of a Euromess,

Se även: SVD – Bankernas storlek gör att de slipper röja upp,  DN – ”Här är vårt alternativ till Filippa Reinfeldts vårdval”, s-buzz – Fredrik Reinfeldt: ”Unga söker inte jobb”,  SVD – Skilda världar för Nordea och SEB

Annonser

3 responses to “När faller bankerna?

 1. sinikka naumanen

  hej, svar när faller bankerna?
  det ska Gudarna veta!Och skulle vi veta det genom nån kristallkula så vi människor är så korkade att vi tror ändå att lägenheter och fastigheter ökar i värde samt andra värdepapper, det har vi ju erfarehet sedan 90-talets bank och finanskris!
  Men detta är ingen lätt ekvasion att få gå ihop!Ingvars -Riksbankschefen är en klok och vettig person som är värd att tas på högsta allvar!
  Däremot ger jag inte mycket att hänga i julgranen för andra bankernas analytiker eller fastighetsmarknadens värderingar via sina såkallade profesionella värderingsmän/kvinnor dessa har ju lurat oss tidigare och sedan bara försvunnit?
  Hade varit intressant att få ett svar VARFÖR var det bara LÅNTAGAREN som skulle betala allt och bankerna slapp undan ANSVARET för sina värderingar..dessa borde väl känt till marknaden bättre än det vanliga folket..dessa med kurvor o diagram ända upp till himmelska höjder tycktes deta vara då! Sinikka Naumanen författre

 2. Jag håller med dig. Bankerna kommer undan på grund av sin storlek stod det i SVD häromdagen. Det vill säga staten ställer upp och räddar dem med skattepengar för att de annars skulle rasera hela samhället. Men jag tycker att de skall ge av sina vinster till de länder som är på väg att rasa nu – Grekland, Spanien, Portugal, Baltikum m fl. Fast iofs kommer de kanske ändå att bli tvungna till det i och med att dessa länder kanske kommer att ställa in sina betalningar. Och det som är än mer oacceptabelt är om vi först som skattebetalare skall rädda bankerna och sen även som konsumenter garantera att de slipper betala. Alla bonusprogram måste helt och hållet bort – och stora delar av vinster bör gå till sanering för att få ekonomierna på fötter igen.
  Håller också med dig om Ingves – han verkar vara en bra Riksbankschef. Petnoga. Och det ska vi nog vara tacksamma för, tror jag.

 3. sinikka naumanen

  man har inget Val..det är bara att pumpa in pengar till EU-länder som Grekland o dessa Baltiska stater jag personligen unnar dessa länder som har haft oerhört svårt i sina länder speciellt Baltikum att dessa får hjälp att komma på fötter igen!!

  Dessa politiker , stadscfefer som har suttit i EU-och godkänt efter Vad jag förstår noggranna granskningar att dessa länder kvalade att komma in i EU, Ja då bör man ta sitt ANSVAR!
  Men det räcker inte att bara ge pengar man måste kunna följa EFFEKTIVT hur används PENGARNA BÄST!
  Det är lätt att GE pengar men betydligt svårare ATT ta sig ANSVARET att rätta människor sitter på rätta platser och har ett kunnande att sitta på den platsen..?
  Vi har sätt så många skrämmande fall i vårat eget land där GIRIGHETEN tycks inte ha några som helst gränser!!
  Just detta senaste hade hoppats kunna säga SISTA men då är jag ute och cyklar…Bengt Westerberg…Röda Kors chefen hade kunnat vara glad om jag kunde skriva FD.chefen som representerar en ideel förening har mage att kvittera som årslön närmare 800 000tusen sedan ska andra små lokala ideella föreningar arbeta gratis!!Går faktiskt stick i stäv!!dessa små organisationer/föreningar är lika viktiga I DESSA OFTA segregerade OMRÅDEN ÄN DETTA STORA röda korset…RÖDA VARGEN KANSKE DETTA ORGANISATION BORDE HETA!VAD HADE VARIT RIMLIGT I DENNA SITUATION ATT herr Westerberg åtminstånde hade erkänt att han hade en ORIMLIG hög lön men detta hade väl varit oöverkomligt att ta dessa ord i sin mun..stort ELOGE för kvinnan från röda korset äldre vacker kvinna med vitt hår…noga valda ord men dessa satt rätt so Amors pilar!
  Sedan sitter säkert denna Bengt Wästerberg i många andra styrelser och lyfter löner lite här lite där…men just som en fd. socialminister som borde värna och äga en ideologi detta betyder inte att han måste ha ämbetet eller vad ska man kalla detta GRATIS men halva av denna lön högst!Så man kan bara summera detta DET TYCKS VARA SKILLNAD BLAND KATTER OCH HERMELITER fortvarande 2010 tack för mig och hej ! Sinikka Naumanen Författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s