Kvällens Uppdrag Granskning om en Kvinnosyn från 2000-talet

Med anledning av kvällens Uppdrag Granskning om den nedslående folkopinionen i Bjästa tycker jag det finns anledning att återreprisera ett inlägg som jag skrev i anslutning till den Internationella Kvinnodagen 8 mars 2009.

Mycket har nämligen inte hänt sen dess, eller för övrigt sen urminnes tider, mer än att allt mest bara blivit värre. ”Vardagsbrotten” mot tjejer och kvinnor fortsätter sin gilla gång genom ett allt hårdare belastat och mindre bemannat rättsväsende och pöbeln förnekar sig inte

Får vi en förändring denna gång eller är det bara att vänta tills ‘hysterin’ lagt sig och allt återgår till det gamla vanliga – där våldtäkt inom äktenskapet är en ”ordningsförseelse”, polisen är överrepresenterad när det gäller kvinnomisshandel, och rättsväsendets rakryggade uppställning för de oskyldigt dömda är ett fokus som leder till miljonskadestånd medan det betydligt grumligare fokuset på brottsoffren mest bara leder till några tusen i skadestånd alternativt livslång face-book-stalking, enligt lagen om alltings oföränderliga jävlighet.

En sak tycker jag dock är viktig att tillägga – de stenåldersvärderingar som man ofta tillskriver ‘ungdomskulturen’ är endast en grotesk uppförstorad manifestation av vuxensamhällets latenta värderingar. Dessa är sig som sagt lika sen urminnes tider, inte minst sen 30-talet, och ungdomarna visar bara hur väluppfostrat de internaliserat dem. Ett vuxensamhälle som lider av svårartat förakt för svaghet och lägger skulden på offret – vare sig det gäller våldtagna barn eller andra utsatta grupper – säger också allt om den fascistoida utveckling som just nu pågår.

Här kommer därför reprisen:

Internationella Kvinnodagen 8 mars 2009

mars 8, 2009

Myter florerar på nätet – om att vi lever i ett ojämställt land där Mansförtryck och Kvinnovälde råder. Och Koncernen Misogyni AB börjar vinna marknadsandelar. Till exempel finns det en plats i cyberrymden som heter ”Falska våldtäkter”. Naturligtvis finns den med i den exklusiva blogrollen på Pär Ströms hemsida. Denna uttalare av intigheter sitter ju numera med i tv-sofforna och förfäktar förnumstigt.

Jag tänkte att man skulle ta och motpeppra lite – för de som menar att vi bör lägga tungt fokus på de oskyldigt dömda för våldtäkt har siffrorna mot sig. Åtminstone om man ska gå efter verifierbar statistik som finns t ex i Amnestys rapport från 2008 som tar upp alla anmälningar, väckta åtal och fällande domar i våldtäktsmål under 2007; FALLET NEDLAGT.

Där framgår det istället att endast cirka 5 % eller 216 av de 3500 våldtäktsanmälningarna under 2007 gick till fällande dom och i bara 12 % eller 449 av anmälningarna väcktes åtal, att jämföra med 28-44% för andra grova våldsbrott. Och då räknar Brottsförebyggande Rådet, BRÅ enligt gängse metoder med ett mörkertal – på 30 000 våldtäkter under året.

Av detta att döma kan man dra följande slutsats: Med bara 5 % av gjorda anmälningar inom en brottskategori, som går till fällande dom är det ett faktum som borde peka i riktning mot att man har höga beviskrav. Att just de 5 %-en  till alarmerande andel skulle utgöras av mål där oskyldigt dömda fälls skulle således tyda på att det faktiska antalet våldtäkter i princip är lika med noll, alternativt att vi har ett helt inkompetent rättsväsen, som i stort sett bara tar upp fall med extremt svag bevisning och lämnar övriga därhän, vilket i så fall borde föranleda omedelbara åtgärder.

Skall man istället tro statistiken är det i princip straffritt i de allra flesta fall att begå en våldtäkt, för antalet anmälningar, åtal och fällande domar är det svårt att ljuga om då det finns svart på vitt. Det var då Amnesty uppmanade regeringen att besluta om krav på samtycke men med den här högerregeringen så blir det ju aldrig av nånting sånt. Men miljöpartiet krävde att Sverige skulle införa en sådan lag, som redan finns i andra länder, det vet jag.

Rapporten talar då för att det kan ligga en del sanning i de granskningar som t ex Katarina Wennstam har gjort i Flickan och Skulden där hon går igenom domar och där den dominerande bilden är att tjejer ständigt ifrågasätts och dessutom på suspekta grunder – deras klädsel, deras sexvanor, promiskuitet, drickande, flirtighet osv, dvs ansvaret läggs på dem, så tungt att det således istället förhåller sig så, att en försvinnande liten del av de faktiska förövarna ställs till juridiskt ansvar för sin gärning.

Detta stämmer också med domstolarnas larm om att de behöver mer resurser, då anslagstilldelningen inte är kongruent – när polisen fått mer resurser så har domstolarna blivit utan, vilket leder till en sådan eftersläpning, att man hela tiden måste hårdprioritera, och sålla bort stora mängder, vilket gör att det snarare verkar vara brottsoffren som är de stora förlorarna i sammanhanget och inte gärningsmännen.

Skadestånden är ju också ett kapitel som är mörkt när det gäller upprättelse för brottsoffer i Sverige. Det har ju även ministrar framhållit.

Se tidigare bloggpost: Stöveltramp med mockasinsteg, Del II – Den sovande regeringen ZZ, Hyckleriet som ansikte utåt – en inbyggd burka, Vatikanen silar mygg och sväljer kameler

Se: SVT – Uppdrag Granskning 2010-03-24:  Uppdrag Granskning – Våldtäktsdömd kille hyllades i kyrkan,  ”Läs hela chatten med reportrarna”,  ”Tusentals kommentarer på Twitter, läs här”,  ”Missa inte uppföljningen i SVT Debatt i morgon 21.30”, ”Tusentals på nätet tar parti för gärningsmannen”, ”Metodik – Så gjorde vi reportaget ‘Den andra våldtäkten’”, ”Se hela programmet i SVT Play”, ”Vet du mer?  Tipsa redaktionen”, SVT Play – ”Kyrkan borde fundera på sitt ansvar”,  citat Katarina Wennstam – ”Offret får ofta skämmas”, Chatten – ”Vansinnigt upprörande”,

Läs även: SVD – Ny praxis för våldtäktsfallSVD – Hillegren: ”En olycklig formulering”, DN – Kul att bli våldtagen?, Riksdag & Departement – Inget skadestånd för kvinnor i bordellhärvanDN.se – Polischefen också kopplerimisstänkt, Expressen – Polischefen häktad – misstänks för flera sexbrott, DN.se – Före detta polischefen häktad, SVT Rapport – Kvinnovåld vanligaste polisbrottet, Expressen – Våld mot kvinnor vanligaste polisbrottet, SVT – Låga skadestånd för brottsoffer, Lokala nyheter – Kvinna utan skadestånd efter svår misshandel, SVT Rapport – Friad i sexmål fick miljonskadestånd,

 Alliansfritt Sverige – Abortmotståndare hyllar regeringen och Europaparlamentariker – Citat: ”Marit Paulsen (Fp) lyfts fram [av Ja till Livet] för att hon vill tillåta för gynekologer i EU att vägra utföra aborter, och till och med vägra skriva ut p-piller. Det vill också Gunnar Hökmark (M) genomföra,men han har bara börjat: Han håller också med Ja till Livet om frågan om att EU inte ska ge mer bistånd till att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter förstärks. Vidare vill inte Hökmark att laglig abort ska vara en allmän mänsklig rättighet i Europa, vilket förärar honom på en andraplats på listan, efter Tuve Skånberg, och före Ella Bohlin (!).

Ja till Livet har fått en ny kelgris, och vi som trodde att frågan om kvinnors rätt till sin egen kropp i viss mån var avslutad i Sverige har fått på nöten då regeringspartiets förstekandidat uppenbarligen kommer driva frågan i motsatt riktning 

Veronica Svärd – Folkpartiet skickar abortmotståndare till EUAB – Missfall kan bli kriminellt i USA, Tango för enbenta, Bevara äktenskapet, AB: Kyrkan ber – för våldtäktsmannen,

Läs Aftonbladet: AB – Linnea våldtogs på en skoltoalett – pojken hyllades, AB2, AB – Psykolog: Vuxenvärlden har svikit Linnea,  SVD – Ask gör en pudel om sexköp, Newsmill – ROKS ordförande Angela Beausang om sexköpslagen: ”De lila kuverten har ingenting i ett rättssamhälle att göra”,  SVT – Våldtagen flicka trakasserades, DN – Ask gör en pudel om sexköpare, AB – Beatrice Ask ångrar uttalande,   SVT2, Feministhat under ytan, ”Nej, jag anpassar mig inte”, ”Värsta platsen för en kvinna”, SVD: Vardagen ännu inte jämställd Det regnar mäktiga män DN: Tjejer ska alltid prestera 130 procent, Om modersmyten, HD.se – Kvinnor förlorar på sänkt skatt,

Bloggarna: Peter Andersson – med rätt att tycka, ,  Lisa Magnusson, Björn Andersson, Kulturbloggen, Sjumilakliv.se, ProjektPåRiktigt, Mark Klamberg, GULLBERGIANA, Dick Erixon ,  Nina Larsson

Annonser

9 responses to “Kvällens Uppdrag Granskning om en Kvinnosyn från 2000-talet

 1. Helt rätt det där om att ungdomarnas beteenden bara är en förstorad spegelbild av vuxenvärlden, där folk, ofta i alla fall, har vett att inte säga allt de tänker offentligt.

  Det här är dessutom inte något unikt fall, men de blir förstås mycket värre nu med möjligheterna att sprida rykten och arbeta upp mobbar med hjälp av nätet.

  Annars har jag sett ett likadant på ganska nära håll, hur en ung flicka blev våldtagen på en fest, berättade för mamma när hon kom hem, som tog henne till läkare direkt, och såg till att saken anmäldes. Pojkarna blev dömda för våldtäkt på klar bevisning – och flickan blev därefter mobbad av sina kvinnliga skolkamrater, ”för de här pojkarna var ju sååååå trevliga, såg bra ut och allt, så inte kunde de göra något sådant”. Den här flickan hade tur – nätet fanns inte då detta hände henne.

  Det måste vara något allvarligt fel i skolan om man inte lyckas lära ungdomar att folk inte är alltid sådana som de ser ut att vara.

 2. Ja, allt är sig likt, bara med dagens typiska uttryck. Hur länge har man väntat på förändring. Uråldriga ränder som aldrig går ur. Monoton är ondskan, som vanligt.

  Men VI måste förändra det. Får se om detta leder till någon förändring. Vad som förvånar mig är hur en sådan rektor har kommit att hamna i den anställningen. Säger lite om hur den ”gamla värdegrunden” liksom sitter grundmurad i väggarna. Den dolda läroplanen så att säga, den som Donald Broady skrev om, var det inte så.

 3. kVINNOR påstås vara från planeten Venus och männen från Mars och vad ska detta betyda..ju detta betyder att vi är OLIKA!!

  Jag skulle vilja påstå att männens sekxualitet är lite annorlunda än kvinnornas..behovet finns så klart hos båda..men kvinnorna/tjejerna spelar med sina konster ,djupa urringningar, korta kjolar, höga klackar , smink o blickar och vad sckikar man för signaler ja det är bara fråga alla tjejer/ kvinnor!
  Jag menar inte här att alla män är sexbrottslingar men jag vill uppmärksamma PROBLEMET,
  ATT VI ÄR OLIKA!
  Sedan kommer problemet med spriten , droger o annan skit med i bilden , man är påverkad, tappar kontrollen BÅDA partnerna, man kanske har sckikat signaler att det är rätt fram och när det kommer till kritan så säger man nej! fast egentligen har man sagt JA!!
  Mycket komplicerad!!har fått så många hatiska kommentarer men båda ska skärpa sig!Sinikka Naumanen författare ”Vem ska ta ANSVAR?” samt ”Häxkitteln”

 4. Jag håller inte med. Det handlar i min värld istället om att individer tillmäts olika värde av samhället i enlighet med gamla fördomar.

 5. Sedan blir man ju väldigt förvånad över alla dessa rättskaffens personer som ”talar” i chatten efter programmen.
  Var finns de där moraliskt högstående människorna när sådant här utspelas i deras närhet? Då brukar de lysa med sin absoluta frånvaro, sånär som på någon enstaka individ – och så är det överallt i samhället, bland barn såväl som bland vuxna. Den enda skillnaden är att barn, som det ju är fråga om här, tar i så de spräcker sina livstycken, medan vuxna oftast mobbar på ett ”snyggare” men för offren ändå väldigt plågsamt sätt.
  Civilkurage är nästan lika sällsynt som tvåhövdade hundar vill jag påstå.

 6. Naturligtvis har du alldeles rätt. Det är laddade domäner vi talar om. Det visar ju alla sådana här ‘lydnadsexperiment’ som gjorts också. Du vet de där med elstötar, som refereras i alla grundkurser i sociologi, t ex. De flesta lyder överheten. Det finns ju de här mobbningslabbarna som gjorts i vissa klasser. Det var någon lärare i Kanada som fick lov att använda detta, för att motverka mobbning i skolan. Hon delade in klassen i långa och korta – alla som var långa var ena dagen diskriminerade – en mobbning som liksom leddes av läraren, så fick de korta delta i den. Till de långa tillägnades av läraren en mängd dåliga egenskaper, de korta fick gå före osv. Nästa dag var det de kortas tur att bli föremål för diskriminering. Det var tydligen ett bra sätt att vaccinera mot mobbning. För alla fick uppleva in på bara skinnet hur det är att vara ett offer för kollektiv orättvisa. Jag vet dock inte hur de långsiktiga effekterna var. Vet inte om det gjordes någon uppföljning som redovisades i media. Säkert gjordes dock någon uppföljning för det var ju ett mycket plågsamt ‘experiment’. Men det har mig veterligen inte visats i media. Detta gick som dokumentär på tv för ett tag sen. Men det är så primitiva krafter, och de styrs uppifrån, av rådande värderingar som makten etablerar. Se gärna min bloggpost Slimmade organisationer, just-in-time och New Public Management så förstår du vad jag lite mer precist tänker på när det gäller den tidsanda som styrt oss, m a o hur nyliberalismen genomsyrat hela samhällsorganisationen. https://komigenuva.wordpress.com/2009/02/11/slimmade-organisationer-just-in-time-och-new-public-management/

  Just nu är det ju även ärkereaktionär back-lash som råder och det har ju invånarna i Bjästa alldeles korrekt snappat upp, (precis som man gjort i det övriga samhället) eller kanske till och med ännu lite lydigare. Det är på landet som alla trendmässiga förändringar märks först, paradoxalt nog. Kanske för att man där främst lever i mainstreamkulturen via tv. Makten har så att säga direktledning in i vardagsrummen. Den lokala kulturen är ju sedan länge avsomnad, då den liksom kolonialiserats just via tv:n. Men eftersom det är ärkereaktionär back-lash som är rådande nu, så kan ju centralmaktens både gamla och nya förlängda arm; kyrkan och tv:n – denna gång reaktionärt värdemässigt konvergera. Sedan kyrkans delning från staten har den ju också själv delats i en progressiv gren och en som släppt de riktiga mörkerkrafterna fria.

  Subkulturerna odlas ju i storstadsområden – där finns det tillräckligt många från mainstream ‘avvikande’ människor för att en subkultur ska kunna utvecklas.

 7. Å andra sidan är ju ofta även subkulturerna en del av mainstreamkulturen så tillvida, att de bara utgör olika distorterade förvrängningar av den – därför kan väsentliga element från mainstreamkulturens maktförhållanden där många gånger bli groteskt uppförstorade och förstärkta istället, precis som vuxensamhällets blir i ungdomskulturen.

 8. Pingback: Avgå, Ask! « Christian Engström, Pirate MEP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s