Proffstyckarna flockas kring WikiLeaks – Anti-Bushiness-Business As Usual?

När jag ser de semi-kommersiella proffstyckarna hungrigt flockas kring WikiLeaks som världsnyhet så blir jag beklämd. Piratrörelsen – är ytterligare några som nu försöker ta billiga politiska poäng på uppståndelsen, trots att det är ljusår mellan deras dragplåster TPB – vars urskillningslösa, dock politiserade  ”sökmotor” släpper igenom allt, så som t ex de foton som SVD nämner – och WikiLeaks, en sajt som riktar udden klart och tydligt uppåt och därmed avslöjar en allt mer självsvåldig global maktelits inpiskade lögner och krig, vars ifrågasättbara självrättfärdiganden vi matas med dygnet runt i de politiserade (regeringstrogna) reklamkanalerna.

WikiLeaks gör ju också, till skillnad från TPB, även en etisk bedömning innan de publicerar genom att både kräva och ta ställning till en avsiktsförklaring från de whistle-blowers som vänder sig till dem med material. De tar vidare även beslut om selektivt urval inför publicering, ett urval som är avsett att tillgodose behov av skademinimering för enskilda, så att inte sajten motverkar sitt eget syfte.

Sammantaget blir det alltså särintresserade marknadsaktörer ur det mer glassiga och nyliberalt högerbetonade beståndet som till syvende och sidst kidnappar de så viktiga informations- och medborgarrättsfrågorna från gemene man.

Men det sker på ett luddigt och outtalat sätt, som jag finner högst oförenligt med ideal om ‘transparens’ och ‘öppenhet’ – alltså vilar ett förljugenhetens förledande skimmer över hela det politiserade engagemanget, även om det naturligtvis finns brinnande idealister här som dock verkar ledas av de mer säljinriktade.

Och detta bidrar givetvis till ytterligare högervridning – vilket kommer att bekräfta att det som nu sveper över världen är en högerpopulistisk storm som inte sett sin like sedan det totalitära 30-talet, och därför är en tvångsupprepning.

Jag anser med andra ord att det finns en skiljelinje här – mellan att bara delta i medborgarjournalistiken, debattera och föra fram åsikter –  och att jobba för mediebyrå eller som företagare på en marknad som tar uppdrag inom ”kommunikationsområdet” (och då även är beroende av detta för sin försörjning och vinst) och samtidigt liksom promotaraktigt delta med bloggar, twitter, facebook mm i debatten i en slags gråzon mellan marknadsföring, PR och medborgarjournalistik. Det skapar problem anser jag med dessa otydliga roller. Vad är syftet med deras deltagande – ska de marknadsföra sitt företag eller framföra sina egna åsikter?

En journalist arbetar ju efter journalistiska principer på för branschen kodifierade media, antingen redaktionellt eller på tydligt utsagd ledarsida, annonserna har man tydligt angivna som annonser – men alla dessa ”kommunikatörer”, PR- och mediebyråer, de sysslar väl mer med reklam och marknadsföring som i modern, avancerad tappning antar just denna förment redaktionella form?

Den bästa reklamen för företagen är ju nuförtiden om de kan anställa eller hyra in professionella kommunikatörer som kan få de yrkesverksamma journalisterna att framställa företaget och vad de nu kränger för något – i positiv dager på redaktionell plats.

Särskilt obehagligt blir detta halvkrängande när debatten handlar om en sajt – WikiLeaks – som uttalat inte drivs av vinstintresse utan för att bevara sitt oberoende vägrar ta emot pengar från ”uppdragsgivare” eller vinklande donatorer såsom myndigheter, organisationer, stater eller företag – utan endast tar emot frivilliga donationer från den breda allmänheten, dig och mig som gemene man. De har alltså en uttalad hög ambition att driva sajten utifrån ett rent medborgarintresse. Det är det som är det sympatiska med dem, i denna högerpolitiserade krämartid – där reklaminslagen i tv-, och radiokanalerna nu ska dugga så tätt, att de lika gärna kan skippa själva ”innehållet”, dvs programmen, och övergå till att köra ren reklamindoktrinering dygnet runt, som paradoxalt nog ändar i värsta sortens politiska propagandism (för det själsdödande marknadstänkandet som överordnad princip).

Här handlar det verkligen om något som får mig att må illa. Nu har WikiLeaks avslöjat krigets ”skitiga” verklighet och maktens inpiskade lögner. Och det blev en världsnyhet. Många är uppenbarligen då de, som omedelbart vill haka på tåget och snabbt utveckla en hype i en gråzon av oklart syftande spin-off-effekter, som lika gärna kan luta åt nyliberalt avreglerat köp- och sälj.

Det äcklar mig.

Själv har jag sedan länge slutat ta emot direktreklam i brevlådan och jag tittar sällan på tv – för det är bara mer och mer reklam, dessutom en reklam som blir allt mer politiserad och nästan hotande, och det förstör ju naturligtvis hela upplevelsen.

Särskilt vänder det sig i magen på mig när spritreklamen – som jag anser skulle vara förbjuden flödar – för att inte tala om den uttalade politiska reklamen, för där blir det ju som tydligast att det är penningens hjärntvätt som till slut kommer att styra vem som vinner val, inte antalet röster. När kommer vapenreklamen? Eller är den redan här?

Och drogerna – ja, efter den väntade legaliseringen (ifall PP lyckas rida på WikiLuck-vågen och vinna över vänsterrösterna till sig) kan vi nog även se fram emot porr på bästa sändningstid, samt hasch-, kokain- och heroinreklam på en alltigenom avreglerad, och därmed helt och hållet befriad huliganmarknad.

Den fientliga ”statstelevisionen” blir ett minne blott till förmån för lördag hela veckan och så ett wachtmeisterinspirerat ”tal till nationen” då och då av vår Nye Ledare, vem det nu blir.

Nej det vet vi ju redan – det blir Feffe med sina Nya Fräcka hallåor som säger ja och amen till allt, kanske sekonderad av vår Nye Gud som ju redan är oss en väldig Borg i det imaginära luftslottet. 

Den ”uppgång” för Sveriges ekonomi, som Anders Borg nu talar om (som enbart beror på en jätterea av vårt land till vårdslösast tänkbara rovdriftsentreprenörer) kan nämligen raskt rasa när till och med USA är föremål för IMF:s omsorger och bankerna redan planerar för betalningsinställelser inom eurozonen och utträden ur valutasamarbetet, och inte längre bara som worst case scenarios.

Reklam är naturligtvis effektiv, vad än det är man säljer – politiskt parti, den senaste skattesänkningen eller tvättmedel. Hade den inte varit det skulle inget företag lägga fem säger fem öre på den.

Vi har ju också nyss fått bekräftelse på, att den är högeligen effektiv, då det sägs, att alliansen redan vunnit valet – på utseendet. Att det är Aftonbladet som kablar ut den ”nyheten” efter att SR.se sänt den i Brunch-rapporten, och det bara är röda Norrland som har något att säga om det vittnar om högervridningen.

Det är ytans  ignoranta tyranni i ett nötskal, att på bästa sändningstid också ständigt bli matad med dessa ”forskningsresultat” framsagda av nysminkade barn, som just gått ut kursen i retorik, mediastrategi och styling – anordnad av något avreglerat marknadsinstitut – och sedan okritiskt bara rapar upp vad de utan att ifrågasätta låtit sig itutas, om hur val ska vinnas och vad väljarna kommer att rösta efter – ungefär som om väljarna redan vore de idioter och analfabeter som reklamen – både den politiska och varukrängande – jobbar stenhårt på att strax förvandla dem till – med bluffexamineringsregeringens goda minne, vars ledstjärnor i utbildningspolitiken är dumhet, dumhet och åter dumhet.

Således genomför Alliansen, med sedvanlig blixtgordonhastighet en utmönstring av allt kritiskt tänkande (som de med svepande högerpopulistisk generalisering bestämt sig för att sammanfattande benämna ”kulturvänstern”) samt ett återinförande av det rena ståndssamhället trots att det avskaffades för så länge sen som 1866, och trots att den sociala orörlighet som kommer att bli följden även kommer att leda till en om möjligt ännu mer ökad massarbetslöshet, så att ingen kommer att ha råd att köpa något trots det envisa krängandet. Vad är då meningen med det hela? Naturligtvis den politiska diktaturen.

Själv har jag upptäckt att jag liksom börjat konsumtionsstrejka allting – av just den anledningen, att marknaden bara kränger för krängandets egen skull, oavsett vad. Det är köp- och sälj; attityder och ställningstaganden går också bra – värderingar, idéer kan förknippas med vissa livsstilar som förknippas med vissa personer som liksom typ ägs av vissa varumärken – eller som själva är sina varumärken. Som ska säljas säljas säljas tills det står en upp i halsen som på en gås med på detta sätt förstorad lever. Och detta i kombination med att SVT/SR/UR snart kommer att tvingas underkasta programutbudet regeringens granskning, med andra ord införs då regelrätt censur i den havererade marknadens nu tydligt politiserade diktatur. Som i Berlusconis Videocracy.

Samtidigt läser man att ”SD” blir ”vågmästare i ny opinionsundersökning” och att någon som heter Fredrik Segerfeldt – ”fri företagare och skribent” skriver att ”FN präglas av inkompetens och korruption” (helt i enlighet med Carl Bildt och Alliansens agenda som just inneburit att man vägrat skriva på FN:s resolution om att mat och vatten skall räknas som mänskliga rättigheter). What else is new?

Se tidigare bloggposter: Carl Bildt unnar inte ens människor mat och vatten, Alliansen leder i felmarginalen, Carl Bildt tonar nog ner det mesta, Pakistan och USA – Ilska över WikiLeaks läcka snarare än över innehållet, Den som välfärdsfinanseringsgapar efter mycket mister ofta hela stycket,  Piratpartiets ideologi – får inte ifrågasättas?, En lydig kultursektor, Manuskriptet från 30-talet – en mångbottnad undertext, Tobleroneaffärer kontra Lundin Oil-, Bellstasund-, Schenström-, Björling-, Borelius-, Stegö-Chiloé-, Littorin-, Odenberg-, Tolgfors-, Reinfeldt- och Billströmaffärer

Läs: Staffan Gising – Därför är jag inte Sverigedemokrati längre!, Jonathan Leman – Avhoppad Sverigedemokrat: ”Judarna har i alla tider skapat konflikter”, Axess – Avhopparens märkliga retorik, SVD, DN, SVD, DN2, DN3, DN4, DN5,  SVD3, Expressen, AB, SVD4,  AB – Stoppa hetsen mot romerna, DN – ”Tiggeri inte en rimlig försörjning”, SVD – Romska läger ska rivas i Frankrike, Svensson – Rasistsverige, Annelies blogg – Hatbrottslagen är problematisk!, AB – Att bränna 100 000 är inte bratskultur, AB – WikiLeaks visar att traditionell journalistik är viktigare än någonsin, DN – Piratpartiet erbjuder Wikileaks serverplats,

Läs vidare: Deepedition – WikiLeaks handlar om konsekvensetik, Zac:s åsikter på ett fat – TPB är ett demokratiskt verktyg!, Redaktionschefens blogg – Påfallande intressant, Deepedition – Hur mycket collateral damage är ok?, SR.se – Medierna, StrandhDigitalPR,  CNN – Greenslade, Makten och öppenheten, Om makthavare.se, Ett hjärta rött – Attendo Care, Täby och Jonas Morian,

Knuff

Annonser

4 responses to “Proffstyckarna flockas kring WikiLeaks – Anti-Bushiness-Business As Usual?

 1. Alltså, piratpartiet vill stödja både Pirate bay och Wikileaks, men det betyder inte på något sätt att vi sätter likhetstecken mellan dessa.

  Pirate bay var en tracker, men numera är det faktiskt bara en sökmotor. En indexeringstjänst för torrentfiler. Det är en annan aspekt där man inte kan gämföra de två, för wikileaks agerar ju själv värd åt de filer de släpper. Att säga att piratpartiet anser att piratebay och wikileaks är samma sak bara för att de erbjuder serverplats åt båda är ett klassiskt felslut.

  Men, det är som du säger. Piratpartiet har blivit i stort sett ignorerade i media, så Ja, vi är desperata. Och piratpartiet behövs verkligen, annars skulle vi inte finnas.

  Piratpartiets frågor innebär en solidarisk politik. Det är bara det att många piratpartister inte riktigt fattat motsägelsen i den blinda tron på marknadsekonomin och piratpartiets politik. Men jag är medlem i partiet, och jag har sett generella piraters förmåga till diskurs. Detta kommer alldeles säkert att förändras.

  Svar till David Jansson från Nemokrati:

  Sådana osäkra utfästelser kan man inte gå till val på. Vadå för solidarisk politik. Vi har en ungdomsarbetslöshet på 30 % och en bostadslöshet bland ungdomar som är enorm – med bolånetaket kommer inte en enda ungdom som inte har en mångmiljonär till farsa att kunna få en lägenhet – ändå säger Piratpartiet att ni står ”neutrala i fördelningsfrågorna”. De här frågorna kräver att man tar ställning och ordnar fram tak över huvudet och mat för dagen åt folk – det innebär jobbskapande i offentlig sektor (för arbetslösheten ökar och privata näringsidkare ger inga arbetstillfällen, utan istället luras många unga att jobba helt gratis). Det finns många andra som också behöver fördelningspolitiska insatser – som är av nöden – pensionärer, ensamstående föräldrar m fl mfl. Annars utbryter social oro och misär. Då kan man inte stå ”neutrala” i dessa frågor utan det kräver ett aktivt ställningstagande för omedelbart åtgärdande av akuta situationer. Jag har redan diskuterat den ”fördelningspolitiska” aspekten ingående med PP så jag vet var de står – ”neutrala i fördelningsfrågorna”, dvs blir det moderaterna som kommer till makten med PP:s stöd så är PP beredda att stödja dem – och de stöder verkligen inte ungdomar i det här hänseendet.

  Det du säger om att PP inte på något sätt drar växlar på att liksom försöka föra samman WikiLeaks och TPB till samma typ av ”demokratiseringsverktyg” rimmar ju verkligen inte med att piratpartister just i samband med denna världsnyhet som WikiLeaks-läckan gav upphov till ropar ut att ”TPB är ett demokratiskt verktyg!” vilket jag läste att nån PP:artist gjorde på knuff.

 2. Vad är ditt problem? Är det att människor hellre vill göra som dom vill än att alltid gå omkring och vara så där käckt vänstervridet politiskt korrekta hela tiden? Jag tillhör verkligen inte eliten men jag uppskattar i allra högsta grad att Alliansen inte kommenderar mig till att tycka och tänka ”rätt” hela tiden, så som vänstern gör så fort ni får en chans. Jag hoppas av hela min själ att den borgerliga Alliansen vinner valet i september, för de rödgröna är ingenting annat än sura, tråkiga och verklighetsfrånvända precis som du.

  Svar till David Hertl från Nemokrati:

  Jag ser mig inte som världsfrånvänd, snarare som realist. Däremot ser jag t ex Anders Borgs utsagor om den ekonomiska verkligheten som i allra högsta grad verklighetsfrånvända, i synnerhet som regeringens rapporter tonar ner om de ens tar med de beräknade kommande effekterna av eurokrisen som de åtföljande åtstramningspaketen och eventuella betalningsinställelser samt utträden ur eurozonen kommer att ha på svensk ekonomi. Jag anser också att hans analys av orsaken till Sveriges någotsånär bibehållna statsfinanser som direkt felaktig. Det är väljarna som röstade i folkomröstningen mot euron som vi har att tacka för det – inte Alliansens felkalkylerade politik.

  Vi har en massarbetslöshet på 9 % – den är en realitet. Vi har en ungdomsarbetslöshet på 30 % – den är också en realitet. Ungdomar har inte råd att skaffa sig bostäder – då det inte byggs några ungdomsbostäder och allmännyttan till exempel i Stockholm är utrealiserad till hutlöst lågt pris. Tror du att ungdomar kommer att ha råd att betala kontantinsatser till egna borätter på flera hundra tusen kronor? Knappast, om inte mamma och pappa betalar förstås. Det innebär att otroligt många unga utestängs från möjligheten att få en egen bostad, inte minst då alliansregeringen samtidigt för en minimilönepolitik.

  Alliansen har också gjort mängder av andra utförsäljningar av vår gemensamma välfärd och allmän egendom. Det ger tillfälliga tillskott i statskassan men som inte kommer att upprepa sig.

  Det är engångsförsäljningar och de kommer inte människor till del annat än i form av att de nu får betala betydligt dyrare för det som de tidigare fick till humant pris genom allmännyttiga monopol – t ex receptfria mediciner på apoteket, eller tågbiljetter m m, dessförinnan elpriserna, som efter avreglering höjts till det dubbla minst. Villaägaren har i vinter haft månadsräkningar på upp till 7 000 kr bara för elen.

  Dessutom var det så, att när Alliansen tog över så fick de ta över en ekonomi som redan var i ordning, med överskott på många miljarder, som Alliansen på nolltid förvandlade till underskott bl a pga sina skattesänkningar och förbättringar för de rikaste samt pga sin obefintliga arbetsmarknadspolitik – då faktiskt socialdemokraterna skött ekonomin osedvanligt bra efter förra haveriet när de borgerliga partierna innehade regeringsmakten.

  Det borgerliga regeringsinnehavet som slutade med att räntan rusade upp till 500 procent, och ledde till permanentad långtidsarbetslöshet och förtidspensioneringar en masse samt enorma nedskärningar i välfärden pga de borgerliga partiernas skapande av bankakuten som kostade skattebetalarna hur mycket pengar som helst, vilket gick ut över t ex lärartätheten och verksamheten i skolorna och på fritidshemmen – skador som inte har gått att reparera sen dess.

  Just de skador som förresten Alliansen anklagade socialdemokraterna för i valet 2006, trots att det var de borgerliga allianspartierna själva som skapade dem med sitt vårdslösa ekonomiska agerande som utlöste 90-talskrisen som sen fick just dessa långsiktiga irreparabla följder.

  Regeringen Göran Persson (och Mona Sahlin m fl) vann dock internationella lovord på denna sin strama hållning i tyglarna efter förra borgerliga regeringsinnehavets måttlösa excesser, vilka tvingade dem att överge centrala socialdemokratiska värderingar om trygghet och aktiv arbetsmarknadspolitik, satsningar på välfärden, skolan, omsorgen osv.

 3. Hrm. Ska vi vara riktigt ärliga så var det nog inte bara de borgerligas fel att det gick åt skogen i början av 90-talet utan det var K-O Feldt med anhang som bäddade för eländet genom det sätt de avreglerade på i mitten av 80-talet. Visserligen hurrade hela borgerligheten när det skedde och är på det sättet medansvariga, men lika förtvivlat, det var S som skapade möjligheten för storföretagen att spekulera mot Sverige och som skapade möjligheterna till den lånekarusell som fastighetsbubblan byggde på.

  Ska viså vara ännu mer ärliga så var det G Persson och Sahlin som sparade så att vanligt folk fick betala, genom nedskärningarna, medan bankerna som hade varit nära att krascha och som räddats kunde börja skära guld med tälgkniv redan under 90-talet, och började dela ut fantasiartade fallskärmar och bonusar, och det var S som avskaffade arvsskatten. Om jag inte missminner mumlade man före 2006 också om att avskaffa förmögenhetsskatten – för se GP trodde att om storföretagen fick mer pengar skulle de investera. Det de investerade gjorde de i andra länder och för övrigt blev de så överfinansierade, pga av att det blev hög arbetslöshet så att de inte behövde höjda några löner, så att de började köpa upp sina egna aktier.

  Dessutom monterade S ner stora delar av våra offentligt ägda verksamheter och privatiserade av hjärtans lust de också även om de bromsade in lite vad gällde allmännyttans bostäder och sjukvården.

  Ovanpå detta stal de våra pensionspengar och skapade en pension för vanliga människor som är oförskämt låg. Vad var det han sade GP i Australien (eller var det på Nya Zeeland?): När svenskarna ser vad vi har gort med deras pensioner blir de inte glada. Så rätt hade han i det.

  Så nej, GP och MS skötte inte statens finanser så lysande, i alla fall för vanligt folk. Visst de sparade i ladorna, vilket är idiotiskt, men på bekostnad av just vanligt folks välfärd.

  Ledsen att jag inte kan hålla med dig här alltså.

  Svar till Kerstin från Nemokrati:

  Du har rätt, jag har ju skrivit ganska mycket om det i bloggposter om avregleringen och Lissabonfördraget m fl också för att inte tala om Dan Josefsson och många många andra. Kjell Olof Feldts mindervärdeskomplexa fjäskande för näringslivsherrarna är ju ett kapitel för sig, att vara så svansviftande angelägen om att vara till lags och bli ryggdunkad av finansvärlden att han avskaffar valutarestriktionerna etc och att S blev nyliberala och det är ju just deras bejakande av EU:s nyliberalism och Lissabonfördraget som lett till de låga röstetalen. Sen det här med pensionssystemet – det stämmer ju också och förändringen av pensionssystemet skulle verkligen behöva ett flertal bloggposter för det var ju kraftig mörkning i samband med att det lämnades över till spekulation, ATP-systemet avskaffades och bromsen infördes. Samtidigt menar jag att det var S och välfärden som fick ta konsekvenserna och ta ekonomiskt ansvar efter bankkrisen och statsfinanserna var ju faktiskt ”i ordning” när Alliansen tog över. Nu är vi snart på minus igen – och har då förlorat i stort sett hela välfärden som vi inte kan köpa tillbaka med mindre än att någon nationaliserar tillgångarna och det lär inte hända. Så Sverige är utsålt, avverkningen av skogen sker i raketfart och så kommer uranbrytningen, skiffergasborrning, utförsäljning av Vattenfall osv. Vi blir ett råvaruproducerande (E)U-land och äger ingenting själva längre utan makten över territoriet är överlämnat till EU.
  Det som är märkligt är att man aldrig någonsin ställer det här kapitalet till svars för vad de orsakar. Det är verkligen konstigt – för jag menar en sektor som lever helt på ständiga räddningspaket, bidrag från staterna, ECB och IMF skall väl egentligen inte ha så mycket att säga till om längre.

 4. Precis så är det. Nu börjar det synas klart vad ”globaliseringen” och den av alla rosade ”frihandeln” handlar om, nämligen att koncentrera ägandet av hela jorden i händerna på en liten ekonomisk elit, företrädesvis hos amerikanska multinationella företag.
  Sedan vet vi ju det brukar gå för utsugna kolonier, som vi numer blivit en. Vi vet också att om ett sådant land försöker nationalisera igen så bombas det, av ett USA som klart redovisar att man aldrig kommer att acceptera att amerikanska ekonomiska intressen hotas.
  Vi behöver bara se på hur det gick med Allende och hur hotat Venezuela är hela tiden osv.

  Svar till Kerstin från Nemokrati:

  Jag tror ju iofs att det är långt kvar tills USA bombar Sverige – sån medlöparregering som vi har oavsett om den är S- eller M-märkt, men problemen kan bli värre med missnöjet i och med att man utgår från att Anders Borg & C:o har rätt när det gäller Sveriges goda finanser. För med räntor som förväntas höjas i snabb takt nu, och infört bolånetak från 1 okt, så kan rekylen bli ännu kraftigare här när väl de europeiska åtstramningspaketens effekter på svensk ekonomi blir tydliga, särskilt med den obefintliga arbetsmarknadspolitik som alliansregeringen för. Varken regeringens eller KI:s prognoser har ju tagit med dessa åtstramningspakets effekter i beaktande vilket kan leda till att en fastighetsbubbla blir mycket värre i Sverige, när den spricker, än på andra ställen som utgått från ett bottenläge i ekonomin.

  För att rädda den krisen, får alliansregeringen skära ännu mer i välfärden och då mycket drastiskt, så det blir snöbollseffekt, men om arbetslösheten ökar markant så hjälper ju inte det heller, utan då blir fastighetskraschen ett faktum, och då kommer det att drabba bankerna hårt, dessutom kommer det inte heller finnas några pengar kvar till ytterligare ”räddningspaket” från staten, så då blir det verkligt illa, särskilt om SD kommit in i riksdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s