En dolkstötslegendarisk ”svärmorsdröm” (som naturligtvis är ungkarl)

Jimmie Åkesson – SD:s partiledare porträtteras idag i SVD. Det var bloggen Prärietankar som gjorde mig uppmärksam på detta dystra faktum. Dyster i sin klaustrofobiska inskränkthet verkar också denna vandrande anti-reklam-pelare för hemstaden Sölvesborg. Artikeln berättar att 9 % röstar på SD i den idylliska småstaden (7 883 inv 2005).

Förra året tog inte Sölvesborg emot en enda flykting, ändå känner sig Jimmie orolig. Och han har tydligen lyckats sprida skräck omkring sig. Svaret på frågan varför är således rädslan för det Okända, för de vet inte vad det är för någonting. Då växer skräcken av sig själv som skuggor på en grottvägg. Särskilt när Jimmie berättar dolkstötslegendariska spökhistorier.

Som man kanske hört och trott på redan tidigare, då Blekinge är ett gammalt nazistfäste, i synnerhet trakterna kring Fridlevstad, tydligen, som också ligger nära Ronneby som är det nya nazistfästet. Tittar man på kartan så är det bara ett par mil mellan Fridlevstad och Ronneby och mellan Ronneby och Sölvesborg är det sedan 57 km, inte så långt.

Om det inte vore så obehagligt som att SD är på väg att med sitt nazistarv marschera rakt in i riksdagen skulle man kunna få en hjärtattack av skrattanfallet som obönhörligen bryter ut när man ser fotot som beledsagar SVD-artikeln. Där står Jimmie Åkesson som i en fars av Killinggänget utanför en orangebrun sommarstugekarikatyr i pygméstorlek som ser ut som en slags överentusiastisk valstuga eller busskur på Legoland från vilken inte mindre än tre svenska flaggor fladdrar och i förgrunden ses en kisande Jimmie stående med händerna liksomt fromt lagda i varandra. Det sistnämnda som för att krampaktigt understryka hur rumsrent fredliga Sverigedemokraterna numera är.

Bloggen Prärietankar har förtjänstfullt recenserat innehållet i artikeln:

”Av artikeln att döma var mindre lyckade kontakter med invandrare under uppväxten en bidragande orsak till varför han engagerade sig i främlingsfientliga SD. Det var tydligen ‘en flyktingsström från Östeuropa, framförallt från Rumänien’ som krossade Jimmies Bullerbydröm på 80-talet, som enligt honom själv ‘skapade en del bråk mellan barnen’ och som fick ‘betydelse för hans politiska vägval’.

Intressant nog invandrade min egen sambo med sin familj från just Rumänien, till Sölvesborg ungefär då. Av vad jag kan döma är min flickvän och hennes familj allt annat än bråkstakar. Ur ett integrationsperspektiv kan nämnas att min sambos pappa har haft jobb sedan dess och alltid betalat skatt. I familjen är det primära språket svenska, förutom när farmor är och hälsar på från Rumänien. Min flickvän talar prickfri svenska, (eller hur prickfri den nu kan bli med Göingedialekt) och rättar snarare mitt språk då och då. Både hon och hennes bror har utbildat sig och min sambo har ett intressant jobb med goda framtida karriärmöjligheter. Kulturellt hejar familjen på svenska landslaget, firar jul, påsk och midsommar med enda avvikande småsak att bredvid sillen på bordet befinner sig en paprikakryddad lammgryta och ägg fyllda med majonnäs och leverpastej. Ur varje perspektiv känner sig min flickvän svensk, och om någon ny bekant frågar var hon är ifrån så är det snarare beroende på Göingedialekten än undran om hon är från något annat land.”

Därför är det på sin plats att påminna Sölvesborg om vad de snarare bör vara rädda för. Så nyligt som i Kyrkovalet 2009 lät sig SD representeras av nazister och rasister – nämligen tre kandidater med ett politiskt förflutet i Nordiska Rikspartiet och Nationaldemokraterna. Det är då också viktigt att framhålla vad Jimmie Åkesson svarade när han konfronterades med det, eftersom han i en intervju tidigare hade svarat nej på frågorna om någon kan representera partiet med ett förflutet i nazistiska organisationer eller sympatier med sådana. Då sa Åkesson istället plötsligt

att han har svårt att politiskt definiera Nordiska rikspartietoch Nationaldemokraterna. Vidare sade han att de tre personerna i kyrkovalet, och deras människosyn, har bedömts vara trovärdiga partiföreträdare.”

Nazisterna ni vet – de som gasade ihjäl miljontals människor i Tyskland, och de första som selekterades till gaskamrarna var barnen.

Se tidigare bloggpost: SD visar sitt rätta ansikte

Se även Sydsvenskan – Före detta nazist representerar SD, Bildspel om Sverigedemokraterna, DN, AB, Prärietankar, Expressen, AB2, Alltid rött alltid rätt, Blekinge Läns Tidning – SD-politiker stöder nazister – Citat: ”Sverigedemokraterna har jobbat hårt för att få bort stämpel som högerextrema. Nu avslöjas att flera av partiets politiker skänker pengar till nazistorganisationer. . .I granskningen framgick det att förtroendevalda i partiet skänkt pengar till flera nazistorganisationer, bland annat Salemfonden, Nationalsocialistisk front, Info 14 och Svenska motståndsrörelsen. En av partimedlemmarna betalade även en medlemsavgift till Nationalsocialistisk Front.”

Se även Auschwitz.orgAnnonser

4 responses to “En dolkstötslegendarisk ”svärmorsdröm” (som naturligtvis är ungkarl)

 1. Jimmie Åkesson är inte ungkarl. Han är ihop med Louis Eriksson även hon aktiv i partiet. Dom brukar vara och shoppa tillsammans i min hemstad Kristianstad inte långt från Sölvesborg.

  Man måste väl få börja om på nytt har man tagit avstånd från nazismen ska man dömas hela livet då ? Om man tagit avstånd varför ska man skuld beläggas för vad andra människor har gjort för 70 år sedan.

  Svar till ”Stefan Jarl” från Nemokrati:

  Nu handlar det ju inte om vad någon gjorde ”för 70 år sen” utan vad Jimmie Åkesson gör nu, vilket förtydligar
  Sverigedemokraternas inställning till nazism – granskning har visat att deras politiker och företrädare stöder nazistiska organisationer med penningbidrag. I Kyrkovalet lät sig SD också representeras direkt av personer med förflutet inom Nordiska Rikspartiet och Nationaldemokraterna, vilket Jimmie Åkesson tyckte var i sin ordning, trots att han tidigare sagt att något sådant inte tilläts.

  Granskningen visade alltså följande:

  Blekinge Läns Tidning – SD-politiker stöder nazister – Citat: ”Sverigedemokraterna har jobbat hårt för att få bort stämpel som högerextrema. Nu avslöjas att flera av partiets politiker skänker pengar till nazistorganisationer. . I granskningen framgick det att förtroendevalda i partiet skänkt pengar till flera nazistorganisationer, bland annat Salemfonden, Nationalsocialistisk front, Info 14 och Svenska motståndsrörelsen. En av partimedlemmarna betalade även en medlemsavgift till Nationalsocialistisk Front.”

  När det gäller uppgiften om Jimmie Åkesson som ”ungkarl” hämtade jag den från SVD-artikeln där det står följande:

  ”SvD åkte till västra Blekinge för att intervjua SD-ledaren. Han tar emot hemma i ungkarlsvillan.”

  Beträffande Jimmie Åkessons inställning till att Sverigedemokraterna i Kyrkovalet 2009 lät sig representeras av företrädare med förflutet inom Nordiska Rikspartiet och Nationaldemokraterna sa Jimmie Åkesson så här:

  ”att han har svårt att politiskt definiera Nordiska rikspartiet och Nationaldemokraterna. Vidare sade han att de tre personerna i kyrkovalet, och deras människosyn, har bedömts vara trovärdiga partiföreträdare.

  Den nazistiska människosynen mördade miljontals människor under naziregimen i Tyskland i systematiskt, industriellt folkmord.

 2. Ny given från Elit åsikts falangen är att förlöjliga SD eller rättare sagt dom som vill eller kanske kan tänka rösta på SD.

  Ägna er åt att komma tillrätta med varför folk kan tänka sig rösta på SD.

  Det gör debatten mera trovärdig.
  Nu verkar det mera som Elit åsikts falangen släppt riktiga argument och börjat rikta in sig på slag under bältet.

  Svar till ”Alika” från Nemokrati:

  Slag under bältet kan det knappast vara att påpeka SD:s inställning till nazism – granskning har visat att deras politiker och företrädare stöder nazistiska organisationer med penningbidrag. I Kyrkovalet lät sig SD också representeras direkt av personer med förflutet inom Nordiska Rikspartiet och Nationaldemokraterna, vilket Jimmie Åkesson tyckte var i sin ordning.

  Granskningen visade alltså följande:

  Blekinge Läns Tidning – SD-politiker stöder nazister/ – Citat: ”Sverigedemokraterna har jobbat hårt för att få bort stämpel som högerextrema. Nu avslöjas att flera av partiets politiker skänker pengar till nazistorganisationer. . .I granskningen framgick det att förtroendevalda i partiet skänkt pengar till flera nazistorganisationer, bland annat Salemfonden, Nationalsocialistisk front, Info 14 och Svenska motståndsrörelsen. En av partimedlemmarna betalade även en medlemsavgift till Nationalsocialistisk Front.”

  Anledningen till varför man röstar så mycket på SD just i Sölvesborg tog jag upp i den här bloggposten – Blekinge är ett känt fäste för nazismen allt sedan 1930-talet (källor: se bloggposten). I Sölvesborg tar man nästan inte emot några flyktingar – förra året inga alls, så där finns ingenting att vara rädd för, utom möjligen det okända, som man inte vet något om då man inte har någon kontakt med det.

  I denna blogg har jag riktat samhällskritisk ironi och satir mot i stort sett samtliga partier – både M, FP, C och S, inte minst för den nyliberala EU-politik de för som driver Sverige mot konkurs och säljer ut våra gemensamma tillgångar, vilket gör att arbetslösheten ökar till just de nivåer som gör att missnöjespartier som SD kan vinna terräng. Därför röstar jag själv på V i det här riksdagsvalet.

 3. Tack för ett bra och välnyanserat inlägg!
  Kändes genomtänkt!

  Jag kan bara instämma!

  Förövrigt bor jag nu i ett av Kalmars mest invandrartäta områden, men jag känner mig precis lika trygg här som i området jag bodde innan.

  Svar till Kalmardamen från Nemokrati:

  Gulledej<3. Och Tack för en mycket viktig kommentar. Många hälsningar från bloggaren Nemokrati

 4. Marcus Petersson

  ”Och även om personer med invandrarbakgrund oftare misstänks för brottet spelar faktorer som social bakgrund, inkomst och utbildning större roll än nationalitet.” (artikeln i DN som länkade till den här bloggen)

  På grund av av dålig integrationspolitik så skapar vi just såna här förutsättningar för människor som kommer till Sverige. Antingen måste vi avsevärt förbättra vår integrationspolitik så att den verkligen fungerar för alla som kommer hit ELLER om det visar sig att det är en orealistisk lösning; minska ner på invandringen till en nivå där folk hinner integreras i samhället och börja jobba därifrån istället. Idealisk vore den första lösningen om det fungerade, men ibland gäller det att ha ett mer jordnära förhållningssätt.

  Det finns en hel del människor som resonerar såhär kring den här frågan. Människor som tar väldigt illa upp när de blir kallade rasister.

  Svar till Marcus Petersson från Nemokrati:

  Tycker mig uppfatta en hotfull underton i din kommentar.

  Till sakfrågan: Jag anser att det du skriver är ett försök till förskönande omskrivning som i mina ögon ter sig genomskinligt.

  Vill åter påminna om vad Jimmie Åkesson enligt ett flertal media uttalat – då han konfronterades med uppgiften att Sverigedemokraterna i Kyrkovalet 2009 lät sig företrädas av representanter med förflutet i Nordiska Rikspartiet och Nationaldemokraterna. Han sa då:

  ”att han har svårt att politiskt definiera Nordiska rikspartiet och Nationaldemokraterna. Vidare sade han att de tre personerna i kyrkovalet, och deras människosyn, har bedömts vara trovärdiga partiföreträdare.”

  Se t ex Sydsvenskan – Före detta nazist representerar SD

  Detta trots tidigare löften om motsatsen.

  Vidare har en granskning som tidningen Expressen låtit göra visat – och då citerar jag igen artikeln i Blekinge Läns Tidning med rubriken ”SD-politiker stöder nazister”:

  Sverigedemokraterna har jobbat hårt för att få bort stämpel som högerextrema.
  Nu avslöjas att flera av partiets politiker skänker pengar till nazistorganisationer.
  Partiordförande, Jimmie Åkesson från Sölvesborg, menar att det är omöjligt att gardera sig från sådana medlemmar.
  I granskningen framgick det att förtroendevalda i partiet skänkt pengar till flera nazistorganisationer,
  bland annat Salemfonden, Nationalsocialistisk front, Info 14 och Svenska motståndsrörelsen.
  En av partimedlemmarna betalade även en medlemsavgift till Nationalsocialistisk Front.

  Hävdar du, att de här uppgifterna är felaktiga eller felciterade?

  I annat fall undrar man hur de Sverigedemokrater som inte vill förknippas med rasism och främlingsfientlighet ställer sig till de här uppgifterna och hur de i så fall förhåller sig till dem (ifall det nu är Sverigedemokrater eller sympatisörer till SD som du syftar på vilket verkar troligt då du skriver en kommentar till en bloggpost som uteslutande handlar om Sverigedemokraterna. Rätta mig gärna om jag har fel – om det istället är några andra du syftar på, i så fall kanske din kommentar passar bättre någon annanstans då jag i den här bloggposten diskuterar Sverigedemokraterna).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s