WikiLeaks blir beroende av ett Politiskt Parti

WikiLeaks som tillhör mina hjältar, jämte människorättskämpar som Lydia Cacho, Democratic Voice of Burma, Reporters Without Borders m fl – befinner sig uppenbarligen i en mycket desperat situation. Antagligen hotas Assange direkt av att USA och Pentagon utövar påtryckningar på världens regeringar för att få sajten stängd och verksamheten hindrad.

Kanske är det det som gör, att de tvingas vända sig till svenska Piratpartiet för hjälp. Detta är mycket beklagligt anser jag, då Piratpartiet är ett politiskt parti, som dessutom befinner sig i slutspurten på en valrörelse, med avsikt att komma in i den svenska riksdagen, efter att i fjol ha fått plats i Europaparlamentet.

Denna bindning till Piratpartiet som därmed är politisk, kommer naturligtvis att påverka WikiLeaks’ trovärdighet då sajten tidigare gått mycket långt för att hävda sitt oberoende, genom att inte acceptera några bidrag eller något stöd från någon som helst institutionell företrädare, vare sig myndighet, organisation, företag eller stat, utan endast tagit emot frivilliga donationer från allmänheten, och tidigare endast drivits ideellt.

Piratpartiet är ett nyliberalt parti på den politiska högerkanten, som vill använda WikiLeaks som dragplåster i en valrörelse i vilken partiet helt och hållet förlorat fotfästet, inte minst på grund av partiledarens nyliga fatala uttalanden i Sveriges Radio om barnpornografi.

Att Julian Assange om Piratpartiet uttalar följande: ”Som jag förstått är Piratpartiet i Sverige en mångsidig grupp som vill försvara det fria utbytet av information” tyder på att han antingen inte verkar ha förstått, eller att han väljer att blunda för, att Piratpartiet är ett politiskt parti. Detta steg innebär således, att WikiLeaks inte längre kan ses som politiskt oberoende, vilket jag djupt beklagar.

Se tidigare bloggposter: Piraterna är ute och seglar – med falsk flagg, Proffstyckarna flockas kring WikiLeaks – Anti-Bushiness-Business As Usual?, Pakistan och USA – Ilska över WikiLeaks läcka snarare än över innehållet, Dagens rekommenderade länk – TED talks: Intervju med Julian Assange, WikiLeaks, SR.se – Piratpartiet vill legalisera innehav av barnporr,

Läs: SVT.se – PP tar ansvar för WikiLeaks säkerhetSVD – Piratpartiet samarbetar med WikiLeaks, , AB – Piratpartiet tar över Wikileaks servrar, Norra Västerbotten – Piratpartiet sköter Wikileaks servrar, GP – Piratpartiet stöttar WikiLeaks, Svenska Yle – Piratpartiet tar ansvar för Wikileaks säkerhet,

Bloggar: Rickard Falkvinge (PP) – Piratpartiet sköter WikiLeaks’ nya servrar, Christian Engström (Pirate MEP) – Swedish Pirate Party to Host WikiLeaks servers, Full Mental Straightjacket, Anna Troberg,

Annonser

16 responses to “WikiLeaks blir beroende av ett Politiskt Parti

 1. ”ett nyliberalt parti på den politiska högerkanten”, vad är det för nys och var har du fått det ifrån? Bara för att Falkvinge vurmar för kapitalismen så betyder inte det att PP står för det. Skulle du kalla alla vänsterpartister för kommunister bara för att deras partiledare gillar Stalin?

  Vi gillar inte den klassiska höger-vänster skalan av en ganska enkel anledning. Den har haft sin tid och den har misslyckats fundamentalt och så har även implementationerna av de principer som skalan representerar.

  In with with new and fresh ideas and out with the old and busted! You had your chance and you blew it!

  Svar till Spinoza från Nemokrati:

  Läs gärna bloggposterna som jag skrivit om Piratpartiet om du vill veta hur jag motiverar den rubriceringen. Det är bara att skriva in Piratpartiet i sökfunktionen så får du upp alla bloggposter som handlar om Piratpartiet.
  Piraterna är ute och seglar – med falsk flagg är en av dem.

  Att Lars Ohly ”gillar Stalin” – vad har du hämtat det nånstans?

 2. går ju inte läsa på den här sidan. värsta webdesignen jag någonsin sett. ta bort bakgrundsbilden eller se till så att den stannar överst på sidan och inte följer med.. jag läste inte ens vad du skrev.

  Svar till … från Nemokrati:

  Det är det här temat som funkar så, vet inte varför bakgrunden följer med. Tycker inte själv det är särskilt bra men det gamla temat Cutline sorterades bort och ersattes av Coraline med en illgrön bild som jag ändrade och ersatte med en egen. Bakgrunden valde jag att göra efter nyheten om bränderna i Ryssland i Brjanskområdet, och hur lite koll man hade över det, fast man liksom försökte göra gällande tvärtom, även det obehagliga högerpopulistiska klimatet som börjar bli väldigt markant tycker jag försatte mig i en sådan stämning att jag gjorde den här designen. Ja, alla kan ju inte gilla allt, så är det bara.

 3. Pingback: Piratpartiet och Wikileaks gör avtryck | Anna Troberg

 4. Pingback: Politik kontra aktivism « Caspian Rehbinder

 5. Du snackar om PP som ett parti på högerkanten och refererar till tidigare bloggningar där du tar upp att en del av deras tankar kommer från nyliberalt håll (Friedrich von Hayek och Milton Friedman).
  Nu orkar jag inte bläddra igenom hela debatten igen (det blir extra jobbigt med din banner längst upp som gör texten oläslig. Tips tips 😉 ) men jag kom så långt så att jag såg att Christian Engström i kommentererna till
  https://komigenuva.wordpress.com/2009/04/23/piratpartiets-ideologi/ direkt refererar till ”a) Henry Kissinger och b) Che Guevara.”.

  Jag vet inte mycket om Che Guevara men jag har inte fått bilden av honom som ultraliberalt högervriden.

  Svar till E-mannen från Nemokrati:

  Christian Engströms hänvisningar till Friedman och Hayek är mycket precisa och förklarar bokstavligen Piratpartiets inställning i frågan om upphovsrätt, vilken, förutom ett starkt försvar för den privata äganderätten och ett mycket materialistiskt synsätt, även rymmer ett inte obetydligt mått av kulturförakt. Tillsammans med Rickard Falkvinges övriga uttalanden, och uttalat libertarianskt synsätt från tongivande partiföreträdare placerar det partiet långt till höger.

  (P.S. Hittade äntligen knappen så att inte bakgrunden följer med när man läser – tack till dig och . . . för ni gjorde mig uppmärksamma på det, för det fick mig att leta efter en möjlighet att stänga av så att inte bakgrunden följde med, och nu hittade jag den knappen D.S.)

 6. blanda parti-politik och tidningar/media är ju annars inget vi har någon tradition av i Sverige… eller…
  Skillnaden är att PP bara hjälper till att tillhandahålla distributionskanalen, inte med själva siten innehållet. Kanske nått att tänka på för Aftonbladet, Expressen, DN, SvD + i stort sett alla tidningar i Sverige.

  Svar till Mattias från Nemokrati:

  Ja, den s k opinionsbildningen domineras av högermedia – de är ju åsiktsmärkta från början – men WikiLeaks har ju hittills deklarerat sitt oberoende som en av sina särmärken. Det har gett dem en stor trovärdighet. Nu – med utgivarbevis, så kan man jämföra dem med övriga media med utgivarbevis och bindning till vissa politiska partier.

 7. Pingback: Good News = Anna Troberg, Piratpartiet + Wikileaks = Love « Aktiv Demokrati's blogg

 8. Nemokrati: Jag kan inte se hur distributionskanalens politiska åsikter påverkar publicisten? Oavset vilket åkeri som levererar dalademokraten tror jag inte att man kan säga att dalademokraten är bundna till dess åsikter? Givetvis hamnar de i en sits där åkeriet kan sluta köra ut tidningar om dalademokraten skriver saker som ogillas, men då finns det andra åkerier som kan leverera.
  PP är en bredbandsleverantör (av flera som wikileaks använder), wikileaks är inte bundna till dess åsikter på något sätt.
  Exempelvis har du klart starkare kopplingar till WordPress och dess politiska åsikter (vilket förmodligen är rätt pro-usa, pro-kriget i aganistan mm) då du inte bara nyttjar bredbandet deras utan rent av deras platform för publicering.

  Svar till Mattias från Nemokrati: Piratpartiet är väl ingen bredbandsleverantör utan ett politiskt parti som ställer upp i såväl EU-valet som riksdags- och kommunalval.

 9. Pingback: Piratpartiet agerar sköld för Wikileaks. | Annarkia

 10. ”Piratpartiet är väl ingen bredbandsleverantör[?]”

  Piratpartiet levererar bandbredd till några av, inte alla, Wikileaks servrar i Sverige. Vad är det om inte en bredbandsleverantör?

  Svar till Jonne från Nemokrati:

  Vad vill du ha sagt – att vi ska jämställa Piratpartiet med Telia Sonera och Comhem?

  Piratpartiet är ett politiskt parti som ställer upp i riksdagsval, kommunalval och EU-valet. Det är inte samma sak som en ISP.
  Eller menar du att politiska partier ska jämställas med företag.

 11. Vad är det du inte förstår?

  Om ett politiskt parti upplåter bandbredd till annan part, helt gratis skall tilläggas, så är det en bredbandsleverantör. Och ett politiskt parti.

  Det är fullt möjligt för ett politiskt parti att bedriva sidoverksamhet. Sossarna tex. ger ut en tidning. När dom ger ut den är dom tidningsförlag. Och ett politiskt parti.

  Mkay?

  Svar till Jonne från Nemokrati:

  Jo, men då är det ju så, att sossarna ger ut en sossetidning. Och då blir det liksom lite likadant med WikiLeaks – de förlorar sitt politiska oberoende, till och med sitt partipolitiska oberoende.

 12. Min jämförelse var ämnad att belysa att partier kan bedriva sidoverksamhet. Att göra som du och jämföra tidningsutgivning med att leverera en bredbandstjänst är bara barnsligt.

  Svar till Jonne från Nemokrati:

  Det var ju liksom inte jag som valde exemplet – jag bara byggde vidare på din analogi, så den jämförelsen kan du ju inte direkt lasta mig för.

 13. Men då har du i alla fall greppat att det är fullt möjligt för ett parti att vara mer än bara ett parti. Man får vara glad för det lilla antar jag.

  PP är alltså *både* politiskt parti och bredbandsleverantör i fallet med Wikileaks.

 14. Pingback: Maud gillar kattungar. « Sysadminbloggen

 15. Jag vet att vi haft denna diskussion förut så det är kanske meninglöst att jag skriver, men Piratpartiet blir ett nyliberalt parti den dagen partiet skriver in ett nyliberalt ekonomiskt program i sitt manifest. Inte före det. I nuläget är PP ett parti som inte tar ställning ekonomiskt och som är beredda att stöda båda blocken. Den dagen man tummar på det så kommer man splittras. Vänsterfalangen, mig själv inkluderat (även om jag inte är medlem men dock sympatisör) skulle vända partiet ryggen. och det är liksom inget man kan smyga in precis…

  I nuläget är det så att Liberala Partiet är ett nyliberalt parti. PP är det inte. Din rädsla för PP känns för mig helt obefogad och onödig.

  När det gäller wikileaks (som jag också beundrar) så vill alla att denna allians bara ska bli tillfällig. Om Piratpartiet kommer in i riksdagen och kan påverka makthavarna i en riktning så att wikileaks kan fortsätta operera ostörda i Sverige, så kommer samarbetet inte längre behövas.

  Till Christoffer från Nemokrati:

  Som du vet håller jag inte med dig. Jag anser fortfarande att Piratpartiet är ett utpräglat nyliberalt parti långt ut på högerkanten. Se tidigare bloggposter för motivering. Man kan skriva in Piratpartiet i sökfunktionen, så får man upp dessa inlägg.

 16. Jo jag vet att du tycker det, nemokrati, och det tycker jag är tråkigt för det gör att du blir blind för allt gott piratpartiet är och kan åstadkomma. Den politik som partiet faktiskt för (snarare än den som enskilda medlemar privat omhuldar) har fler beröringspunkter med vänstern än högern, med tanke på hur auktoritär Alliansen blivit under nuvarande mandatperiod.

  Jag har läst några av dina andra texter om PP, men mitt intryck består av att du hängt upp dig på på vad t.ex. Falkvinge och Hax tycker privat snarare än vad partiet lovar att driva. Vad jag själv insett alltmer på senare år att det är fullt möjligt att hålla med och stöda människor som man i andra frågor tycker diametralt olika med. Jag läser tex. Blogge Bloggelito regelbundet. Jag kan nicka mer eller mindre instämmande när han pratar narkotika, sexualpolitik, censur och övervakning, samtidigt som det blir tvärstopp såfort han avhandlar t.ex. skattepolitik och arbetsmarknadslagstiftning. Det fantastiska med PP är just att människor med helt olika fördelningspolitiska uppfattningar kan enas kring andra, gemensamma frihetliga mål. Det känns, enligt mitt sätt att se på det, synd att du inte ser detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s