När ska krigen sluta?

I morgon bitti ska Carl Bildt sitta  i Gomorronsoffan och prata om Afghanistan (naturligtvis ställs inga kritiska frågor om hans Sudanaffärer och därmed trovärdighet att uttala sig om WikiLeaks ”ansvarslöshet”), samtidigt som det blir allt tydligare att fredsduvan Obama sitter fast i hökarnas hårdnande grepp.

Kriget i Afghanistan har varat i över åtta år. Och USA har ännu inte dragit tillbaka sina trupper från Irak. Varför ska vi vara med i detta? Det handlar om en stormakt på nedgång som förväxlat sig själv med Romarriket. Slutar man inte med det kommer man att gå under som Romarriket också.

SVT Aktuellt tog för en gångs skull upp något viktigt – våldets skadeverkningar. Att USA har 2,1 miljoner människor som tjänstgjort i Irak och Afghanistan och att många av dessa lider av posttraumatisk stress, ett tillstånd som är svårt, ibland omöjligt, att bota, och som alltså handikappar en människa mycket allvarligt och försvårar relationer till omgivningen på ett genomgripande sätt. Det om något visar det absurda i allt tal om ”segermakter” och ”att vinna” ett krig. Ett krig är alltid en förlust.

Hur krig sen märker en civilbefolkning är ännu svårare att föreställa sig. Man frågar sig därför vilka skadeverkningar som krigen förorsakar bland befolkningarna på själva krigsskådeplatserna och hur dessa någonsin ska kunna botas från dem. Vilka är det som ska bygga upp dessa länder igen?

Hur tror man att man ska kunna bygga en fredlig och fungerande värld med sådana enorma problem, där antalet nödlidande dessutom ständigt ökar? Har man krigat i åtta år i ett land, så måste man tillförsäkra landet resurser för återuppbyggnad om inte kaos ska bryta ut, kaos som kommer att utnyttjas av värsta tänkbara krafter. Det visar de verkliga kostnaderna för krig. Ju mer och längre krig, desto omöjligare att bygga freden. Vad blir då lösningen? Det eviga kriget?

I USA växer kritiken mot kriget i Afghanistan särskilt som det dränerar ett ekonomiskt redan svårt sargat land på ännu mer pengar, för var dag som krigen fortsätter. Att västvärlden har låtit sig dras in i deras ambitioner att gräva sin egen grav i Afghanistan innebär endast att den påskyndat sin egen undergång.

Läs: WSJ.com – Obama’s Troop-Withdrawal Plans Could Suddenly Turn Into a Mirage, SpiegelOnline – ‘The War in Afghanistan reveals Obama’s Impotence’, Counterpunch – Ron Jacobs: Blood on our hands?, SVT.se – USA kräver att få WikiLeaks-dokument, C-Span.org – Defense Department Press Briefing, Huffington Post – WikiLeaks VIDEO Exposes 2007 ‘Collateral Murder’ in Iraq,AB, DN, SVT.se ,

Bloggar: Lasses blogg – Vilka vapen sätter USA in mot Solna?, Anna Troberg, Nätverket mot Krig, Iraq veterans against the war – Collateral Murder; Wikileaks, Soldiers Speak, , Military Families Against the War, Svenska Freds – PAX: Barockt med statligt stöd till vapenexport, Svenska Freds – PAX: Afghanistan fortsätter att engagera

Se tidigare bloggpost: WikiLeaks blir beroende av ett Politiskt Parti

Annonser

3 responses to “När ska krigen sluta?

 1. sinikka naumanen

  Afganistan….personligen tycker jag att man så fort som möjligt ska tillbaka sina fredsbevakande trupper just i detta sammanhang!!!
  Vad har vi där att göra!!???Om det fanns en gnutta hopp att det skulle leda till ett slut på detta krig där ingen tjänar ABSOLUT ingentig…isåfall vapenindustrin..så jag uppmanar alla pensionärer ,andra med obligationer/aktier kontrollera- är ni med och stöttar detta massmord som har pågått mer än 8 år!!!!!

  Desstå fortare tror jag att detta krig tar slut om inte någon står där o jamar och leker Riddare i nöden!!Låt dessa länder både USA o Afganistan leka sitt lek som en marionett teater…Vi bidrar bara till mer kaos -lika så borde man har tagit trupperna frå USA om man ens borde scikat dit några…men dessa länder är så insyltade i varandra USA-IRAK-Afganistan…även Sverige med sin vapenexport så jag vet inte vad man ska säga mer…hoppas att någon ansvarig ska försöka förklara så att jag förstår detta !!! mvh Sinikka Naumanen författare

 2. Jag upphör aldrig att förundras över varför våra svenska politiker inte tar hem de svenska soldaterna från Afghanistan, nu när det knappast kan hävdas längre att vi är därpå FN-uppdrag. Och är vi det, då är det dags att gå ur FN!!! Då har FN utvecklats till en krigsorganisation som för krig för USA:s räkning.

  Så ibland undrar jag om Sverige har hotats av USA att ”ställa upp”, och om detta bara är början. Eller vad är de verkliga skälen till att vi är där?

  Svar till Kerstin från Nemokrati:

  Det ingår ju i Lissabonfördraget som ålägger medlemsstaterna att militarisera – och USA har ju varit på en massa möten här i Europa för att be om mer assistans och mer trupper från EU i Afghanistan i detta War on Terror och insatsen i Afghanistan. Men stödet har varit motvilligt pga den ekonomiska sitationen. För Moderaternas del är ju planen redan fastställd i och med antagandet av de europeiska högerpartiernas gemensamma plan för Europa 1982 om att USEU liksom ska bli ett gemensamt försvarsblock och man säger där inte heller nej till kärnvapen – se gärna bloggposten Moderater med kärnvapen för fred – till höger om neutraliteten. Det är militarism i största allmänhet och en kursändring bort från svensk neutralitet och alliansfrihet med nato-anslutning. Som jag fattar det har Obama tillsatt Bush-generaler som inte ger sig förrän de ”vunnit” kriget i Afghanistan, men enligt samlad bedömning så sägs, att kriget inte går att vinna och man varnar för att Afghanistan är ”the graveyard of empires” – britterna gick bet där i sina koloniala krig på 1800-talet, sen också Sovjetunionen – pga talibanernas klanstruktur och den oländiga terrängen. Alla verkar också eniga om att kriget endast stärkt talibanerna och rekryteringen till terrorism. Kvinnorna i Afghanistan har ingen talan enligt svensk diplomat – enligt Democracy Now som intervjuade en kvinnlig aktivist Zoya – så vill man att kriget ska upphöra, för det bara förstärker talibanernas makt.

 3. Om det vore så väl att Afghanistan vore imperierna gravplats, då skulle kanske den värsta staten på jorden, USA, tvingas ta skeden i vacker hand och inse att man inte är Gud Faders sändebud på jorden. Jag vet inget land på jorden just nu, som är farligare för oss alla än just USA.

  Svar till Kerstin från Nemokrati:

  Jag gillar faktiskt USA och amerikansk kultur, det finns många goda krafter där, men krigföringen sen andra världskriget och storhetsvansinnet har antagit romarrikets mått. Corporate power har ju alltid varit ett problem – nu ett globalt sådant. Och Bushs antiterrorterror är helt i enlighet med vad Manfred Steger skriver om i sin bok om globaliseringen. (se tidigarer bloggposter)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s