Timbro – Att försvara grov stöld av skattepengar och sila 1%-iga kultursatsningar

I Almedalen presenterade nyligen Timbro sin plan för nästa stora snabbtransport av skattepengar till privata fickor – privatiseringen av själva trygghetssystemen till förmån för ”välfärdsföretag” med så oseriöst beteende på marknaden att de redan givit upphov till mycket upprörda reaktioner bland sina ”kunder” och anställda.

Att denna högerns ärkereaktionära kamporganisation för storfinansens särintressen nu har mage att prata om slöseri med skattepengar för att landstingen satsar någon enstaka procent av sin budget på kultur är så upprörande, att man nästan kvävs när man läser det.

Vi har en Moderatledd regering som driver en politik mot avgrunden, som slösat bort så mycket skattemedel att de borde ställas till svars för förskingring detta slöseri med skattepengar säger naturligtvis varken Timbro eller deras anknutna organisationer SlösO och högerledda ”Skattebetalarnas förening” ett enda knyst om. Den högerpolitik som förts har inneburit att man sålt Stockholms hela allmännytta till vrakpris – i artiklar har det pratats om att Stockholmarna bestulits på 50 miljarder kronor, man har tillåtit rea på skolor, sjukhus, statliga företag, kommuners fastigheter och mark, Apoteken, m m till stor förlust för det allmänna och skattebetalarna – en försäljningspolitik som i vissa fall till och med av domstol rubricerats som stöld, men detta kriminella slöseri med skattepengar säger varken Timbro eller ”Skattebetalarnas förening” ett enda litet kritiskt ord om.

Istället ger man sig på landstingens enprocentiga satsningar på kultur, ungefär som om skattebetalarna inte har rätt att få ut nånting alls av de skattepengar de betalar in till det allmänna, utan tvingas skyffla 30 % av inkomsten direkt till globala koncerner och riskkapitalbolag fvb till skatteparadis istället.

Grov stöld och grova lögner – det är vad den högerledda gangsterekonomin handlar om och det sker alltid straffritt, medan samhällets skattebetalare behandlas som kriminella, som ska övervakas utan brottsmisstanke, inte få rätt till utbetalning från de försäkringssystem de betalat in till, den pension de betalat in till, den utbildning de betalat in till,  den vård de betalat in till – utan istället skall skattemedlen vältras ned i privata fickor och organisationer slimmas så svårt att varken personal eller ”kunder” behandlas som människor längre utan bara som kuggar i en vinstmaskin som skall skaka fram pengar till skrupelfria profitörer fortast möjligt.

Så ja, vi har fattat att denna Timbro-ledda höger är så kulturföraktande och anti-intellektuell att den kan tävla med SD, som den grovflörtar med dessutom. Men slöseri med skattepengar det tycker jag man ska prata oerhört tyst om:

Och hur kommer det sig att Skattebetalarnas SlösO inte står på barrikaderna när Tibble gymnasium säljs för en bråkdel av marknadsvärdet på ett sätt som dömts som olagligt i domstol? Var finns SlösO när Stockholms stad ombildar hyresrätter som två veckor senare säljs för tredubbla priset? . . .

Förklaringen till Skattebetalarnas förenings passivitet i dessa frågor, som ofta berör betydligt större summor än de sportarenor som SlösO gärna uppmärksammar, står att finna i att Skattebetalarnas förening, precis som Villaägarnas riksförbund, är en rent borgerlig kampanjorganisation, långt ifrån den gräsrotsrörelse man vill göra intryck av att vara. Majoriteten av styrelsen har kopplingar till Timbro eller något av Allianspartierna, tydligast exemplifierat av ordföranden Dick Kling, tidigare statssekreterare för moderaterna, Christer Mellstrand, ordförande för Stureplanscentern samt Markus Uvell, tillträdande VD för Timbro. Det blir uppenbart vilken typ av slöseri som uppmärksammas av Skattebetalarnas förening och hur det ingår i en större agenda som inte så mycket handlar om att förvalta skattemedel bättre”

Läs: DN – Timbro: ”Landstingens kulturprojekt slukar miljarder per år”, Viktor Tullgren – 1,8% slöseri eller har Timbro en annan agenda,2, DN – Stockholmarna har bestulits på 50 miljarder, DI.se – Carnegie värt 6,5 miljarder – Citat: ”Statens försäljning av den skandalomsusande banken Carnegie ser ut att bli en lönsam affär för köparna, riskkapitalbolaget Altor och investmentföretaget Bure. Över halva köpeskillingen på två miljarder kronor har tjänats in på 18 månader, skriver Svenska Dagbladet.” Newsmill – Peter Garlach om Skattebetalarnas förening, AB , Roger Jönsson – 25 000 samhällsbärare har förlorat sitt arbete under Fredrik Reinfeldts styre Roger Jönsson2, SVD – Sjuka avvisas från Karolinska, SVT – Rapport: Staten bryter mot lagen,  SVD2, DN – Rödgrön miljardsatsning på vård, SVT – Statsministern till angrepp mot Sahlin,

Se tidigare bloggposter: ”Intensivvård” till näringslivet medan svårt sjuka utförsäkrasDen som välfärdsfinansieringsgapar efter mycket mister ofta hela stycket, Anders Borg – ett bländande sken som bedrar, Anders Borg och Det politiska luftslottsbygget, Den orättvisa mediebilden, En kall politiker fryserOm Mats Odell, Bellstasund och AP-fonderna, Val 2010 – (M)onopolspelet om väljarna, Anders Borg föröder svensk ekonomi, Stäng pengakranen till euron, Anders Borg. Sverige ut ur EU – NU!, Varför ska Sverige betala 25 miljarder till euron? Dem ser vi aldrig mer.Tobleroneaffärer kontra Lundin Oil-, Bellstasund-, Schenström-, Björling-, Borelius-, Stegö-Chiloé-, Littorin-, Odenberg-, Tolgfors-, Reinfeldt- och Billströmaffärer, Det är dyrt att inte vara ett välfärdsparti, Varför måste cancersjuka jobba heltid när sjukförsäkringen går med överskott?, Anders Borg och Det politiska luftslottsbygget, Carl Bildt unnar inte ens människor mat och vatten, Lönerna i Tyskland = Sverige i framtidskikaren?


Annonser

3 responses to “Timbro – Att försvara grov stöld av skattepengar och sila 1%-iga kultursatsningar

 1. En annan sur karamell att suga på …
  ”Har den offentliga sektorn råd att förlora 50 miljarder varje år?”.
  ”Förlorar vi så mycket genom att inte upphandla professionellt?”

  ”– Ja, det är vår bedömning, det finns tyvärr lite för lite statistik kring upphandling men det handlar om stora summor som vi går miste om.”

  http://www.dagenssamhalle.se/nyheter/50-miljarder-i-sjon-16543

 2. Roger Sjölander

  Citerat från http://www.ud.se/sb/d/1906/a/12265

  Landstingens obligatoriska uppgifter:
  Hälso- och sjukvård
  Tandvård för barn och ungdomar upp till 20 års ålder

  Frivilliga uppgifter:
  Kultur
  Utbildning
  Turism

  Tycker du alltså inte att fyra miljarder per år – något i den stilen nämndes – som landstingen tydligen lägger på _frivilliga_ uppgifter ens är värt att _diskutera_ (utan brösttoner, märk väl) när man dagarna i ända hör hur erbarmligt det lär ska stå till med skötseln av de _obligatoriska_ uppgifterna?
  Om du nu tycker att försäljningen av en skola i Täby har gått felaktigt till går det givetvis att diskutera, men det är rimligen en _separat_ fråga. Bara för att A har gjort fel (för att gå dig till mötes) behöver det inte betyda att B ska gå fri från kritik, särskilt inte för att C inte har gjort en rapport om A.

  Kultur är vackert mänskligt symboliskt, förstås. Ve den som klagar i operationskön: det går ju att se en rulle från Film i väst medan man väntar. Man hinner till och med se den flera gånger och skriva en avhandling om den, rentav.

  Svar till Roger Sjölander från Nemokrati:

  Det är Kammarrätten som tyckte att försäljningen av Tibblegymnasiet var olaglig, och rubricerade det som stöld (se länk). Och det är inte en ”separat” fråga i sammanhanget, för det handlar om grov vårdslöshet med allmän egendom bekostad av skattebetalarnas pengar. Kultur är livsnödvändigt för att inte just det högerpopulistiska klimat ska uppstå som du med all önskvärd tydlighet visar redan har spridit sig som den farsot det är. Vad som däremot inte är livsnödvändigt är de konsulttjänster som Försäkringskassan inköpte år ut och år in och betalade med miljarder av skattepengar till ett företag skrivet i skatteparadiset Bermudas för datatjänster som sen visade sig inte fungera, och som bl a Statskontoret ansåg att Försäkringskassan betydligt mer ekonomiskt hade kunnat förfärdiga själv. Och den här typen av upphandlingar och outsourceing fortsätter hela tiden – det handlar om miljon- och miljardrullning av skattepengar. Vad som inte heller är livsnödvändigt är de jobbcoacher av new-age-typ för 700 miljoner som Af lät upphandla enligt instruktioner från regeringen som enligt ”En granskning från IAF. . . bland annat [visade] att bestämmelser om jäv, sekretess och insyn samt dokumentation saknades i avtalen.” Så här skrev bl a Badlands hyena om dem:

  Hjärntvätt, hypnos och healing används på arbetslösa, avslöjar Aftonbladet som lovar fler avslöjanden. Tre miljarder går till jobbcoacher som ska göra arbetslösa bättre på att söka jobb bland annat genom fingerpåläggning som stimulerar kroppens energisystem.”

  Själv tillade jag även detta i en bloggpost om dessa ”jobb-coacher”:

  ”Hela upphandlingen kommer därför att få göras om från sommaren 2010. Hur mycket skattepengar har gått till detta högerflummet frågar man sig. En jobbcoach kan enligt Aftonbladet tjäna 700 000 kr per år på uppdragen från Arbetsförmedlingen. Ytterligare ett dyrbart sätt att förslösa skattepengarna från alliansregeringens sida, utöver bankernas bidragsfusk som lett till att pengar gått till bonusar och löneökningar för högt uppsatta chefer i alla fall, samtidigt som långivningen till små och mellanstora företag i Sverige fortsatt att inte fungera. ”

  Ytterligare en skandalös förslösning handlar om försäljningen av statliga Carnegie till vrakpris – till riskkapitalbolag som redan efter 18 månader tjänat in över hälften av köpeskillingen. Ytterligare ett är utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm till alldeles för lågt pris – som därför har rubricerats som en stöld från skattebetalarna till ett belopp på 50 miljarder kronor av en bedömare som verkar rimligt insatt, nämligen ”Mikael Flovén
  Managementkonsult på KMF Ventures AB, som på eget initiativ undersökt miljardöverföringen från kommuninvånarna till bostadsrättsköparna”, i DN-artikel med rubriken ”Stockholmarna har bestulits på 50 miljarder” , där han i mitt tycke redovisade tämligen alarmerande uppgifter:

  ”I Stockholm stad har en legaliserad stöld försiggått under snart 20 år, den så kallade ombildningen av allmännyttiga hyreslägenheter till bostadsrätter. Särskilt intensiv har förmögenhetsöverföringen varit under perioderna 2000–2002 och från 2006 fram till idag. Resultatet är att drygt 8 procent av Stockholms invånare har berikat sig på övriga skattebetalares bekostnad. Mer än 50 miljarder kronor har uppskattningsvis tagits från kommunen”

  Vidare förundrar man sig över hur det kan gå till så, att minister Mats Odell som själv sitter och beslutar om AP-fonderna och en av dem lägger köpeskillingen till en vårdkoncern som ministern själv äger så att han går med vinst på tvåsiffriga miljonbelopp osv.

  Jag kan fortsätta räkna upp exempel på hur gangsterekonomisk den nyliberala utförsäljnings- och ”outsourceingspolitiken” tett sig i praktiken om du vill. Det finns ett antal. Och det handlar om oerhört mycket skattepengar som enligt min, och många andras mening, förslösats eller lagts på tvivelaktiga saker på ett mycket tvivelaktigt sätt, utan konsekvenser för de ansvariga.

  För övrigt är inte satsningar på vare sig kultur, utbildning och turism oekonomiska utan tvärtom livsnödvändiga för många regioner och län i Sverige, och när det gäller satsningar på film så är det betydelsefullt även ekonomiskt, precis som det svenska musikundret varit.

 3. Roger Sjölander

  Men snälla lilla Nemokrati, bad jag dig inte att undvika att använda brösttoner? Låt se:

  I den länk du ger nämns inte ordet stöld. Däremot nämns ordet ”olagligt stöd”. Är det det du far efter? Viss skillnad, tycker jag.

  ” … som du med all önskvärd tydlighet visar redan …” Ursäkta, vad har jag uppvisat? Det jag försökte påpeka för dig men som du tydligen inte riktigt har lyckats förstå är att jag tycker det är värt att diskutera landstingens kultursatsningar som en fråga, skolor i Täby som en annan. Av det kan du tydligen på något klärvoajant sätt sluta dig till vad jag tycker om kultur: grattis, Saida har fått konkurrens och du har en kassako. (Parentetiskt sagt: med ledning av din argumentation sluter jag mig till att min bildningsnivå och kulturkonsumtion skiljer sig från din, och jag tror mig kunna skönja åt vilket håll vågskålen lutar.)

  Dessutom: om nu kultur är så nödvändigt för att ”inte ett högerpopulistiskt klimat” ska uppstå, varför i hela friden ska den då finansieras med skattepengar? För slutsatsen måste rimligtvis vara att kulturen ger motsatsen – vad nu det är, vänsterpopulistiskt klimat? – och du har nog svårt att förklara för andra än dig själv varför samhället (eller staten, som du nog föredrar att kalla det) ska finansiera bara en politisk inriktning och inte en annan. Jag ser hellre att samhället finansierar sjukvård än ett vänsterpopulistiskt klimat, ja, det kan du skriva upp på.

  Sedan går du vidare och drar upp ytterligare saker som kanske utgör missförhållanden. Tja, det kanske de är och det lär visa sig: det är fint att du bryr dig om att staten slösar skattemedel! Men detta har återigen inte ett smack att göra med huruvida det är vettigt att landstingen spenderar krut på mer eller mindre lyckade kultursatsningar eller inte kontra använder samma medel för att sköta sitt centrala uppdrag. Försök nu att förstå det. Annars kommer jag tillbaka och pratar om den legaliserade stöld – ett uttryck du verkar gilla – av pengar det gamla (och i och för sig även det nuvarande) pensionssystemet innebär: nämligen det att man tar ifrån personer pengar och säger att man ska lämna tillbaka dem senare, men då tar pengarna inte från den egna börsen utan från nya personers plånböcker och så vidare ad infinitum – under förhoppningen att det hela tiden ska finnas fler personer i arbete än det tidigare har funnits. Pyramidspel (i högsta grad olagligt) kallas sånt om inte staten håller på med det, och just i det här fallet är det – tada! – en vänsteruppfinning som man dessutom har mage att kalla försäkring.

  Och det, kära Nemokrati, har inget med landstingens kulturella satsningar att göra det heller, men vill du argumentera med äpplen och traktorer så kan väl jag göra det också.

  Svar till Roger Sjölander från Nemokrati:

  Snälla lilla Roger Sjölander: I min bloggpost fanns väl fler länkar än en – inte bara den om den olagliga försäljningen av Tibble gymnasium -utan även den här: DN – ”Stockholmarna har bestulits på 50 miljarder”. Att landstingen inte ska få syssla med kulturstöd är i mina ögon en högerpopulistisk uppfattning om någon – inte minst då den Nya kulturpolitiken innebär att kulturanslagen regionaliseras. Du tänker dig alltså att den offentliga budgeten inte ska satsa några pengar på kultur alls. När det gäller kultursyn får man då konstatera att din är synnerligen populistisk. Staten har subventionerat kultur sedan furstehovens tid. Ett samhälle utan kulturstöd är som jag ser det dessutom ett samhälle som lämnar fria händer åt den ordlösa brutaliseringens makter. Anledningen till att kultur ska skattefinansieras är ju självklart för att alla ska kunna få del i kulturupplevelser, utan vilka både människan och samhället reduceras till maskin och robot (träl), marknaden är heller ingen pålitlig kvalitetsgarant, utan verkar snarare fördummande med sin bestsellerism och production code.

  Det är möjligt att din kultur”konsumtion” är omfattande men dina synpunkter pekar knappast i den riktningen. Vill du lägga ner Svenska Akademien också måhända. Troligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s