Reinfeldts demagogi – att ljuga genom att påstå

I partiledarduellen mellan Reinfeldt och Sahlin igår argumenterar Reinfeldt som det passar honom. Hans demagogi är iögonenfallande. Med emfas poängterar han att de arbetslösa och sjukskrivna inte är någon statisk grupp som består av samma personer hela tiden. Men detta motsägs ju helt och hållet av den verklighet som hans regering med sin politik skapat under sina fyra år vid regeringsmakten. I den verkligheten växer nämligen gruppen ungdomar som hamnat i ett permanentat utanförskap liksom långtidsarbetslösheten tillsammans med antalet socialbidragstagare, utförsäkrade från sjukförsäkringen och arbetslösa som saknar ersättning. Det handlar om en social utslagning av historisk omfattning.

Reinfeldt säger vidare, att den främsta anledningen till att ungdomar blir arbetslösa är oavslutat gymnasium, samtidigt som han tar bort möjligheten att läsa upp betygen på Komvux, gör det svårare att komma in på högskolan och inte gör något åt kommunernas dåliga ekonomi så att skolornas kvalitet kan förbättras, utan endast mumlar om förstatligande av skolan samtidigt som man haft fyra år på sig att genomföra detta och ändå inte gjort det. Vidare är det just den borgerliga alliansens nedskärnings- och avregleringspolitik, som lett till överbefolkade klasser och dramatiskt försämrad arbetsmiljö för lärare samt minskad andel resurspersonal.

När man sänker skatterna samtidigt som lönerna sänks och avregleringar gör att allt annat såsom t ex el blivit dyrare, då blir resultatet dessutom plus minus noll  eller till och med minus, och det Nya Arbetarpartiets politik är  därför en låglönepolitik som heter duga, med allt otryggare anställningsformer, mer slimmade organisationer och avsevärt mycket sämre arbetsmiljö.

Reinfeldt har också mage att påstå, att det blir mer i plånboken för ”sjuksköterskor, lärare och poliser” om man sänker skatterna ytterligare, men det är ju skatterna som finansierar både lärare, sjuksköterskor och poliser varför ytterligare skattesänkningar mer troligt kommer att leda till ökad arbetslöshet bland ”samhällsbärarna” mer än nånting annat.

Slutligen togs inte upp ett ord om den nationalisering av förluster och privatisering av vinster som Alliansen genom sin utförsäljnings- och avregleringspolitik ägnat sig åt, vilket utöver en historisk vårdslöshet med skattebetalarnas pengar innebär att vi kommer att få betala dyrt för de allmännyttiga tjänster som tidigare var gemensamägda, då den innebär att statliga monopol med humana priser ersatts av privata monopol med skyhöjda priser.

För övrigt är det även ytterst förljuget att påstå att man ”älskar Sverige” och samtidigt öppna upp för en totalmassaker av landet i form av ja till uranbrytning som förvandlar Storsjön till en radioaktiv lakdamm och utvinning av fossil skiffergas ur alunskiffret i 20 av Skånes naturskönaste och bördigaste kommuner, vilket medför mycket stor risk för att radioaktivitet läcker ut i både mark och grundvatten.

Se: SVT – Val 2010: Duellen, Fredrik Edin – 30-talet ringde och ville ha tillbaka sin människosyn,

Se tidigare bloggposter: Stellan Skarsgård rocks – Varför är det bra att Sverige ägs?, Fredrik Reinfeldts Tal: Söndra och härska, Solidaritet som drivkraft, Tobleroneaffärer kontra Lundin Oil-, Bellstasund-, Schenström-, Björling-, Borelius-, Stegö-Chiloé-, Littorin-, Odenberg-, Tolgfors-, Reinfeldt- och Billströmaffärer

Läs: SVD – Valets viktigaste debattSydsvenskan – Fridolin vill stoppa utvinningen av fossilgas , Heaven or sHell – Inga gasfält i Skåne, tack, Dagens Samhälle – Kommuner måste kunna stoppa utvinning av olja och gas, AB1, AB2, DN – Debatt om ett ”delat Sverige”, Expressen – Skarpt bråk om klyftorna, Mats Engström – Med Reinfeldt förlorar Sverige sitt miljörykte, AB – ”Sahlin såg ut som en statsminister”, Expressen – Reinfeldt pressades om SD, AB – Kaos utanför tv-huset när ungdomsförbunden ropade slagord, Högbergs tankar, SVD – Sahlin:  Reinfeldt reducerar valet, Greenpeace.org – Bildspel: ”Konsekvenser av den tjeckiska uranindustrin” [Source: Greenpeace.org]


6 responses to “Reinfeldts demagogi – att ljuga genom att påstå

 1. Peter von Fábry-Eichner

  Tja, som vanligt slår du vilt åt alla håll. Att jag inte är ense med dig på någon punkt är inte ägnat att förvåna, har litet ont om tid att besvara utfallen; måste arbeta litet också…

  Men det gläder mig att se att väljarna / tittarna / läsarna i de flesta mediernas sympatiundersökningar för debatten, allt ifrån aftonbladet, expressen, SvD, SVT, verkar kallsinniga till dina slutsatser och snarare ge Reinfeldt skyhöga siffror och Sahlin bottennoteringar.

  Men du tycker nog att alla desa personer inte ”tillräckligt fått höra dina ståndpunkter” – annars skulle siffrorna ju se omvända ut…

  Jag tror tror tvärtom att människor har kommer att göra ett förnuftigt val baserat på just vad du trumpetar ut och du kommer att få vara om möjligt ännu mer argsint i dena eftervalskommentarer.

  Alltså både hoppas och tror jag.

 2. Peter von Fábry-Eichner

  Oj vad man stavar fel när det är bråttom… ursäkta.

 3. Nu är väl Sverige detsamma som Stockholms innerstad, för de här prickarna. Allt annat är bara meningslös sörja som är bra att ha om man behöver råvaror.

 4. Pingback: När den brutala regeringspolitiken får ett ansikte « Joakim Hörsing

 5. I din värld är allt en moderat säger lögn och förbannad dikt. I min egen världe är det lite mer nyanserat så att säga. Vänstern ljuger alltid för att förhärliga sina stalindrömmar. Och sossarna småljuger jämt för att klara sig undan. På den andra sidan ljugs det nog också men inte lika ofta och lika systematiskt som hos tokvänstern. När kommunisterna i S-tälje ordnar en strippkväll och får kritik, kallas kritiken för moralpanik. Kan hyckleriet göras tydligare ?

  Svar till Kadawerhielm från Nemokrati:

  Ja, när Ordnungens väktare påstår sig vara för frihet och då använder sig av slagordet ”Arbete ger frihet

 6. Det där olyckliga uttalandet har redan analyserats och pratats sönder i småbitar på varenda kommunistblogg ! Se dig omkring ! Överallt upprepas orden till förbannelse !
  Läs min blogg: kadawerhielm.wordpress.com

  Svar till Kadawerhielm från Nemokrati:

  Och? Ditt tonfall är bagatelliserande som gällde det en Toblerone (som istället kanske får gigantiska proportioner i en sådan värld som din). För övrigt är inte jag kommunist för att jag röstar på Vänstern – se https://komigenuva.wordpress.com/2010/08/25/vanster-ar-inte-lika-med-marxist/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s