En pyrrhusseger?

Reinfeldt vann valet, i minoritet. SD kom in i riksdagen, kan därmed bli vågmästare. Värre scenario får man leta efter. Och demokratin har lidit ett oerhört nederlag.

När resurser fördelas ojämnt, oavsett om det är i en syskonskara eller i ett samhälle uppstår, förutom hackkycklingar och försummelse, även avund och aggressioner. Istället för att vända vreden mot de som är orsak till förfördelningen – dvs de som har makt över resursfördelningen, kan vreden då istället vändas utåt mot ett oskyldigt offer utanför familjen eller en s k syndabock utanför den egna gruppen.

Och det är just vad som blivit resultatet av neoliberalismens gödning av de redan övergött stenrika inom Bank & Finans, Fond & Kapital. När då de gigantiska klyftorna växer och skattepengarna forslas utomlands utåt caymanöarna till, då lackar skattebetalarna ur – och börjar skylla på invandrarna istället.

Vad gör Reinfeldt åt det? Fördelar han jämnare? Nej, naturligtvis inte. Men då får han också den situation han nu hamnat i och genast börjar svära sig fri från ansvar för – genom att lämpa över ansvaret på Maria Wetterstrands späda axlar – när han på trots av den starka, folkliga opinionen mot den orättvisa och inhumana allianspolitiken, nu ändå lyckades vinna valet, men bara med nöd och näppe, då alliansblocket tillskansat sig en lika orättmätigt skev dominans både över samtliga tongivande media i valrörelsen och småpartierna inom sitt eget block (så att all socialliberalism försvann putz weck från Folkpartiet som istället vreds anpassligt i burkaretorisk riktning, samtidigt som miljötänkandet på samma sätt flög sin kos från Centern till förmån för vulgoneoliberalism och hårt kärnkraftskramande och KD istället för vanligt folk blev Verklighetens Volk.)

Och det var så det gick till när SD kom in i riksdagen och Sverige blev av med sin oskuld (om vi nånsin hade någon).

Läs: SVD – Skakig resa väntar, Aftonbladet – ”Vi ska inleda samtal med MP”, , Aftonbladet – Wetterstrand: Jag blir förbannad,, Wall Street Journal – Far-Right Party Makes Gains In Sweden,

Annonser

4 responses to “En pyrrhusseger?

  1. En analys som jag fullständigt instämmer i. Men den kommer inte att bli den officiella – för egentligen är då alla de etablerade partierna medskyldiga även om det blev Reinfeldt som slog den sista spiken i demokratins kista.

    Svar från Nemokrati:

    Hela situationen orsakas av att man aldrig låtit EU-kritiken komma till tals innan det var för sent, för både S och M ville driva igenom både medlemskapet och Lissabonfördraget över huvudet på medborgarna. Vi fick ingen folkomröstning om ratificeringen och det var skandalöst, dessutom var stora delar av LO-kollektivet emot och troligen mer än hälften av svenska folket tvärsigenom partilinjerna. Vad blir resultatet – att missnöjet gror och tar sig uttryck i missnöjespartier istället, detta utnyttjas av det rasistiska partiet SD som passar på att suga upp de missnöjesröster som inte lyckas kanalisera sitt engagemang på annat sätt – för precis som SVT:s grafik visade så kommer SD-rösterna mest från M och S och mindre från de andra partierna, där man inte kväst motståndet mot EU på samma sätt, åtminstone har man inte gjort det inom MP och V i samma utsträckning. Och FP är ju helt för en federalistisk linje, så för deras väljare är det inga problem. Det är väl det enda partiet vars medlemmar är kongruenta med partiledningen i frågan.

  2. Pingback: Bortom det sista svikna hoppet… « Ett hjärta RÖTT

  3. Bästa Kerstin, Nemokratis lilla skrift är inte en ”analys”, det är retorik. Att producera text och sprida åsikter om det mesta kan de flesta, må så vara med varierande resultat. Problemet är att när det skall till handling då visar sig det inte så sällan att de problem som i teorin var så lätta att lösa var riktigt ”hårda nötter”. Förresten, har Maria Wetterstrand så späda axlar?, jag upplever henne som tämligen välbyggd.

  4. Thomas:
    Du hr rätt i somligt, som att EU och Lissabonavtalet gör det omöjligt att föra en solidaritetspolitik. Så det är bara att acceptera att S dömt sig självt att förtvina. Jag är helt säker på att SD kommer att vara betydligt större vid nästa val, pga av vad som måste göras i Sverige pga EU. Så nej, ingenting är lätt, och resultatet blir därefter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s