Myten om Rhenguldet

Anledningen till att Angela Merkel vill ha en ”permanent krisfond” för euron ligger förborgad i myten om Tysklands ekonomiska styrka, en myt som omhuldas av den ”svenska” regeringen.

Att ECB vägrar lämna ut fakta om Greklands swappar (som vid tiden var ett lagligt verktyg för att dölja skuldsättning) tyder dock på att situationen är betydligt värre än vad den ser ut att vara, och då ser den ändå katastrofal ut. Sanningen är uppenbarligen ingenting mindre än total bankrutt för hela euroområdet.

Tyska banker har stöttat Grekland på ett sätt som gör, att man förstår hur exponerade de är mot den grekiska statsskulden, dvs hur stor del av landet som de annekterat ekonomiskt genom att köpa in sig i så att säga statsaktierna.

När Grekland ställer in betalningarna vill således inte Merkel att ”tyska skattebetalare” ska stå för notan. Därför skickar hon nu ut räkningen för tysk kannibalistisk neokolonialism inom EU, till hela Europa istället.

För vem är det egentligen som är mest insyltad i Grekland och dess Goldmann-Sachs-inspirerade ekonomiska göranden och låtanden? Jo, just tyska (och franska) banker:

Krisen hade alltså två inbördes relaterade komponenter: en sydeuropeisk statsskuldskris och en nordeuropeisk bankkris. Om Grekland hade ställt in betalningarna, till exempel, skulle flera franska och tyska banker ha fått allvarliga problem [. . .]

Men med tanke på de stora interna obalanserna inom eurozonen skulle en konkurs ha allvarliga konsekvenser för de nordeuropeiska bankerna. Dessa är, väsentligen, motsvarigheten till Greklands stora löpande budgetunderskott. Här är en uppskattning av exponeringen i maj 2010:

Franska banker: 55 miljarder euro (Société Générale, Crédit Agricole)

Schweiziska banker: 47 miljarder euro

Grekiska banker: 40 miljarder euro (en andel på 14 procent av den totala volymen)

Tyska banker: 30 miljarder euro (Deutsche Bank, Commerzbank, Hypo Real Estate)

KÄLLA: BARCLAYS CAPITAL

Sammantaget har europeiska banker investerat mer än 240 miljarder euro i den grekiska statsskulden, och omkring 10 procent av alla statsobligationer inom euroområdet är grekiska. Detta är anledningen till att det var omöjligt för den tyska regeringen att acceptera rådet från otaliga tyska professorer, vilka förespråkade en grekisk konkurs eller ett grekiskt utträde ur eurozonen. Båda rekommendationerna skulle ha utlöst en ny europeisk bankkris, som skulle ha kostat staterna mycket mer än en räddningsaktion för Grekland.”

Det som här kallas ”nordeuropeiska banker” är alltså vad vi skulle kalla centraleuropeiska eller varför inte helt enkelt tyska, franska och schweiziska banker. Och det är därför som Tyskland och Frankrike gör upp före toppmötena med EU, för de vill ju gärna exportera kostnaderna för sin egen neokoloniala EU-kannibalism till andra länder, inte minst till Sverige. Med sin urstarka ekonomi vill ju inte Tyskland gärna betala sina egna räkningar. Då kan ju myten om Rhenguldet spricka. De låter istället andra slava för sig, nu som då.

Sanningen är nämligen den, att när Grekland går i konkurs, så gör Tyskland och Frankrike det också. Och våra moderata politiker (varav oerhört många med tyska namn) ställer gärna upp och betalar, på svenska skattebetalares bekostnad. De är bekymmersfritt frikostiga med den svenska statskassan och deras lojalitetsband med Tyskland verkar betydligt starkare, inte minst historiskt, än några de till äventyrs kan tänkas ha till Sverige, en ”tradition” de delar med självaste kungahuset.

De gillar tydligen till och med att spela (M)onopol med de svenska skattebetalarnas pengar. Att skicka in räddningsmiljard efter räddningsmiljard, när vi, trots löften om motsatsen, redan tvingats bidra med 25 miljarder till IMF, i det svarta hål som eurozonen nu utgör, är nämligen liktydigt med att använda svenska kronor som vore de leksakspengar. Ur ett svart hål kommer ingenting någonsin tillbaka som en gång sugits in.

Euron är räddningslöst förlorad, vilket inte minst står tydligt när Trichet vägrar lämna ut information till Bloomberg News om derivaten som Grekland (med benägen hjälp av Goldmann-Sachs) använt för att dölja den verkliga statsskulden, med hänvisning till vilken ”oro” det skulle skapa på marknaderna.

Det betyder att här döljer sig inte mindre än katakombkatastrofala fakta – dvs avgrundslikt mycket mer katastrofala än den oro som ett sådant uttalande omedelbart alstrar. Har inte investerarna flytt förr så kommer de att göra det nu – med besked.

Jag upprepar alltså: Sverige ut ur EU – NU! Det finns en utträdesklausul i Lissabonfördraget. ANVÄND DEN! Och rikta misstroendevotum mot den här slösaktiga tyska marionettregeringen.

Till Anders Borg & C:o (=Schlingmann, Reinfeldt osv): Sluta lek med Sveriges pengar. Ni spelar inte Monopol nu, utan med skattebetalarnas pengar, och de är inte era. Bara för att ni vill sitta och grogga i nån bunker i Berlin de sista dagarna så har ni ingen rätt att dra ner oss andra i den avgrunden.

Läs: Axess Magasin – Wolfgang Münchau: ”Ett projekt i gungning

Se tidigare bloggposter: Jörnmark och den ”tyska högproduktiviteten”Högerpopulismen – Moderat riksdagsledamot bloggar ”Arbete ger frihet”Del II – Den sovande regeringen ZZSvårt att genomskådaVarför måste cancersjuka jobba heltid när sjukförsäkringen går med överskott?

Se även: Dagens Industri – Trichet mörkar Greklandskris, Bloomberg News, SVD – Hovet stämmer inte bokförlagSVD2, SVT – 1 500 nollklassade med nya sjukförsäkringsregler, AB – Fredagsmys – en klassfråga, GP – En bok som väcker frågor – Citat: ”Men det är också bilden av ett klassamhälle i full blom, där män med makt, pengar och position gör som de vill och där omvärlden mest av allt utgör en kuliss. Eller som en ex-fru till en av männen uttrycker det i boken: ‘Det är dekadens’.”, SVD – Extremhögerparti gör debut i Grästorp, DN, DN2,  Expressen – Kungen flyr från frågorna – lämnar Sverige, AB, AB – Kungen kommer inte från Ockelbo, DN3, DN4, DN5, DN6,AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, AB8Expressen – Barbro Fällman: ”Kungen är i obalans”, Expressen3, Expressen4,

Bloggar: Min politiska sida – Kommer Karl Rove att hjälpa moderaterna mera?, Utredarna – Bättre kontroll av arbetsgivarna lösningen, Staffan Doppings blogg, Cornucopia, Scaber Nestor, Mattes dagsaktuella, Länkbloggen – av Vakthavande: Att roa sig kungligt, Den hälsosamme Ekonomisten, Martin Mobergs blogg


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.