Lägg ner ”Lagrådet” och tillsätt ansvariga jurister

Vad Lagrådet ska göra är att tillse, att lagförslag inte strider mot andra gällande lagar, och särskilt inte mot grundlagen. Detta verkar inte det s k Lagrådet ha förstått. Regeringen stiftar gång på gång lagar som strider mot bestämmelser i grundlagen men Lagrådet lägger aldrig in sitt veto ändå. De släpper igenom allt.

Med FRA-lagen och datalagringsdirektivet avskaffas brevhemligheten som är grundlagsstadgad. Lissabonfördraget släppte Lagrådet igenom trots att rättighetskatalogerna inte överensstämmer, då fyra rättigheter som finns tydligt inskrivna i grundlagen saknas i Lissabonfördragets s k rättighetskatalog, och då får mer maktöverföring till EU inte ske. De rättigheter som saknas är just rätten till skydd mot åsiktsregistrering, hemlig avlyssning, godtyckligt frihetsberövande samt rätten att delta i demonstration på allmän plats. Med andra ord just de rättigheter som kränks med FRA-lagen, datalagringsdirektivet och europeisk arresteringsorder. Ratificeringen är därmed inte legitim och borde därför rivas upp.

Men ingenting händer och Lagrådet fortsätter låta regeringen kränka grundlagen, samt även Europakonventionen. De missköter således sin uppgift grovt och borde avsättas.

Regeringen borde bli föremål för misstroendevotum.

Se tidigare bloggposter: Regeringen brottsmisstänker alla och brevhemligheten avskaffas, En laglös regering?FRA – Massövervakning ”stärker” inte ”integritetsskyddet” utan avskaffar brevhemligheten‘Transparency’ = Government opens your letters and reads them, Pakistan och USA – Ilska över WikiLeaks läcka snarare än över innehållet, Vem har skapat den ‘ökade hotbilden’ mot Sverige?

Läs: Wikipedia – Datalagringsdirektivet, Wikipedia – FRA-lagen, EU-kritik.se – Lissabonfördragets rättighetsstadga hotar våra rättigheter?DN – Lagrådet ger grönt ljus för datalagring, AB – Camilla Lindberg lämnar Folkpartiet, DN – Dokument visar att UD kände till USA:s spionage, DN3, Anders S Lindbäck, DN – Forna fiender får en ny relation (en Ny Molotov-pakt?), Ekot – Robotförsvar och nedskärningar på Nato-möte, SVT Play – Ny NATO-strategi klar, Mårtensson, SVT Play – Forna fienderna Ryssland och USA samarbetar, CNN – NATO agrees to Europe missile defense,  Xeonexia, Svensson, Oscar Fredriksson – S och M kryper för USA och EU, Röda Malmö – USA/Nato stannar i Afghanistan,

Bloggar: Jerlerup – Lagrådet gav upp de mänskliga fri- och rättigheterna, Allt om ingenting, 2, liberaldemokraterna, mitt i steget, Sverige är inte världens navel, Scaber Nestor, Alltid rött alltid rätt, Kulturbloggen, Lars-Ericks blogg, Peter Andersson – med rätt att tycka,

Annonser

3 responses to “Lägg ner ”Lagrådet” och tillsätt ansvariga jurister

 1. Men numer agerar man ju efter principen att vi kan följa framtida lagar lika bra som existerande sådana, och bara den nya grundlagen antagits en gång till, så antar jag att de här anomalierna är fixade och då kan man ju lika gärna börja följa den redan nu.

  Svar till Kerstin från Nemokrati:

  Ja, det är ju så sjukt. Jag tycker att vi måste protestera mot det här.
  Hoppas det blir demonstrationer. Att vi är många som kan samlas i en sådan
  innan lagförslagen tas i riksdagen.

 2. Relevant i sammanhanget, Camilla Lindbergs motion om införande av en Integritetsbalk.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/11/en-paminnelse-camilla-lindberg-ville-ha.html

 3. Tror du att det går att få ihop 20 pers till en sådan demonstration? Jag gissar att jag skulle bli ensam på min hemort, men man kanske borde demonstrera ensam, med ett plakat och få folk att fråga vad det handlar om i alla fall. För jag är ganska säker på att sådär en 98% av invånarna inte har en aning om att vi har en ny Lissabonavtalsanpassad grundlag på gång.

  Svar till Kerstin från Nemokrati::

  Nej, det är just det. Fast samtidigt så är det ganska många som ”vet” och som blivit hårt tillrättavisade. I demonstrationerna Göteborg 15 juni 2001 var det mellan 20.000 och 30.000 deltagare. Ett fåtal av dem
  var tillresta yrkesnihilister från Danmark och Tyskland som poserade inför pressen med gatstenar i ryggsäckarna.
  De flesta var istället just de ”vanliga” svenskar som var EU-motståndare, men de blev tillrättavisade, sen blev det tyst. Långt ifrån enbart ungdomar dessutom.
  På samma sätt arresterades en mängd människor under de fredliga demonstrationerna med 100.000 deltagare i Köpenhamn under klimatmötet. G20-möten och NATO-möten har det sedan varit kutym med hård repression mot demonstrationer, avstängning av städerna, som under undantagstillstånd. I Frankrike har det ju varit miljontals deltagare mot den förda nyliberala politiken. Men ingenting får hindra oljemarodörerna från att fortsätta trycka på gasen mot både den ekonomiska och klimatkatastrofala undergången. Och repressionen blir allt mer tydlig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s