Anders Borg struntar i arbetslösheten – och konkurrenskraften

Vilka länder har bäst ekonomi i världen – de som har hög arbetslöshet eller låg? Anders Borg verkar luta åt det första svaret. Hur stämmer det då överens med verkligheten?

Ja, bäst ekonomi i världen har väl just nu Kina eller typ Singapore. Och de har också lägst arbetslöshet, gissar jag. Sämre är det för Spanien som står näst på tur av PIIGS-länderna i kön till IMF, och har 20 % arbetslöshet. När det gäller USA, med 9,8 % arbetslöshet, meddelar just Ekot att landet står inför

s t a t s b a n k r u t t.

Bryr sig Anders Borg om det? Inte nämnvärt. Inte ett öre tänker han satsa på arbetsmarknadsutbildningar och annat kommunistiskt otyg. Marknaden ska råda, då ordnar sig allt. Förutom köpkraften i frihetens förlovade land:

Every dollar spent on unemployment insurance generates roughly $2 in economic activity, the Department of Labor and Congressional Budget Office have both found, because unemployed workers spend the money immediately. This spending keeps people working in our local grocery stores, gas stations, small businesses and utility companies.

While the cost of these programs is real — renewal through next year would run about $56 billion — the cost of doing nothing is far greater. On Thursday, the President’s Council of Economic Advisors estimated that losing the federal unemployment insurance programs could cost the country 600,000 more jobs by the end of next year, and economists across the board agree that scaling back now would only make things worse.” (CNN Opinion Christine Owens: Desperate times for millions: No jobs, no benefits)

Ja, i USA står nu långtidsarbetslösa som spön i backen och i Sverige, världens tillväxtkraftigaste land näst efter Kina, om man får tro klang- och jubelrapporterna, är det på samma sätt många om jobben, då långtidsarbetslösheten liksom i USA bitit sig fast. Och den arbetskraftsbrist, som trots allt ändå uppstått, till följd av att Sveriges ekonomi nu går ‘som tåget’, tänker inte Anders Borg dra någon fördel av, genom att satsa på upprustning av arbetskraften så att investerare attraheras, vilket garanterar att uppgången kommer bli av typen upp-som-en-sol-ned-som-en-pannkaka. Som vanligt när borgerligheten sitter vid makten. Sen blir det back to basics, med sjunkande villapriser, 500 % ränta och nedskärningar i ofärden samt ännu värre mass- och långtidsarbetslöshet än förra gången (välfärden skar man ju ner i samband med 90-talskrisen):

Finansminister Anders Borg får nu kritik från flera håll för att han bara har ‘ordning och reda’ i statsfinanserna för ögonen. Visserligen stiger tillväxten rekordmycket, men samtidigt biter sig arbetslösheten fast. Därför måste politiken bli mer visionär, säger både bank- och fackförbundsekonomer. . .

Därför borde regeringen i nuvarande läge satsa på utbildningssystemet rent allmänt för att stärka Sveriges konkurrenskraft på längre sikt men också lägga kraft på yrkesutbildningar så att företagen får lättare att hitta personal som motsvarar de behov som nu finns och som gör det möjligt att öka nyanställningarna. . . .

Det arbetskraftsutbud som flödar ut på arbetsmarknaden, bland annat till följd av regeringens regelåtstramningar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna, måste utbildas för att kunna matchas med de lediga jobben.

‘– Man måste använda statsfinanserna på rätt sätt. Man måste använda pengarna till arbetsmarknadsutbildningar, som konjunkturellt är ett snabbfotat instrument för att få bort bristsituationer.'”

Lagom till Sverige står sist i kön hos IMF är istället pengarna slut. Så då står vi där, med brusten fastighetsbubbla och en av världens högsta skulder till utlandet på privatsidan. För pengarna som Anders Borg passivt ‘lagt undan’ (ungefär som det vore hans egna) för sämre dagar, är vid det laget redan bortskänkta till EU och den räddningslöst förlorade euron (D-marken), så där finns ingenting över att rädda kronan med. För att inte tala om betala de skyhöga räntorna på statsskulden som ökat till följd av högmodigt ‘generösa‘ bidrag till Merkels ‘permanenta krisfond’ för euron.

Vi ÄLSKAR USA! utbrister Moderaterna (och Tyskland skulle jag vilja tillägga). Det lär behövas, för ett land med en statsskuld på 14 000 miljarder dollar som nu står inför statsbankrutt. Vem älskar Sverige? Inte Anders Borg i alla fall. Knappast heller Carl Bildt.

Läs: E24 – ”Borg måste börja gasa, CNN Opinion – Christine Owens: ”Desperate times for millions: No jobs, no benefits”, SR Ekot – USA riskerar statsbankrutt, SR Ekot – Statsskuld på 14 000 miljarder dollar,  DI.se – 23 miljoner arbetslösa i EU, SR Ekot – ECB stödköpte obligationer i hemlighet (lugnade /den bidragsberoende/ marknaden men spreaden mot Tyskland fortfarande uppåt 5 % min anm), DN – S-rapport: Skatterna avgörande misstag, SVD – Moderaterna i Stockholm måste släppa prestigen, SVT,

Se även AB – Här blir vi blåsta, AB – Avslöjandena öppnar s, Fredriks blogg – WikiLeaks: Nästa avslöjande rör bankerna!, TV4 Nyheterna: USA:s banker nästa mål för Wikileaks, AB – Wikileaks tar sikte på bankerna, E24, SVD, AB – Världens mest jagade man fruktar för sitt liv, DN – Pr-konsulterna förser politikerna med färdiga motioner,

Bloggar: Alltid rött alltid rätt, HBT-sossenPeter Andersson – me…Martin Mobergs blogg,Christian ValterssonPartistatenSignerat KjellbergRasmus LeneforsRöda Berget,JämlikhetsandenKent Persson (m) blogg

Annonser

2 responses to “Anders Borg struntar i arbetslösheten – och konkurrenskraften

 1. Pingback: Lördagsläsning v 48 « Jöran Fagerlund

 2. sinikka naumanen

  VISIONER måste man ha- har man inte det så har man ingenting…håller med att Anders Borg bör släppa den där penningspåsen till ATT SKAPA förutsättningar till först och främst ungdomar att FÅ ett ARBETE!!Inte bara få HJÄLP AV EN COATCH SOM i det flesta fall hjälper till att visa hur man GÖR en snygg CV!!!

  UNGDOMAR kan och vill dessa har språkkunskaper vilka vi äldre ofta saknar( inte alla…så ingen behöver bli sur:))!
  Ungdomar är kloka det vill lära sig nytt inte bara skriva CV!!
  Konkreta arbetsuppgifter och DÅ måste Andres Borg vara beredd att GE pengar till Företagen att Företagen i sin tur kan ha möjligheter att lära ungdomar det- dessa inte kan!!

  Skall det vara så svårt att förstå..Att man kan inte BARA genom sänkta arbesgivareavgifter samt skatter kan Locka Företagen att ta praktikanter…detta är omöjligt…DET tar tid ..skulle vilja påstå att är ett heltidsjobb att förklara och visa Ungdomar ( även äldre) hur och var ..arbetet går till!!
  Vad kostar alla Lärlingsplatser samt studier…räkna alla studielånen vad detta kostar…detta handlar i högsta grad om VÅRA skattepengar och därför är det vår skyldighet att vara med och säga VAD vi tycker och tänker!!
  Även bör SATSAS REGÄLT FÖR den gruppen som har något FUNKTIONSNEDSÄTTNING!!
  Man skäms att bo i ett land där ekonomin är så pass bra som det fortvarande är och sedan konstatera att UNGDOMSARBETSLÖSHETEN är så hög som den är närmare 25%-SKAMLIGT!
  Carl Bildt vill jag inte ens skriva om egentligen vad jag tycker…visst han är en mycket sckiklig retoriker..han är ju berest samt kunning men ena sidan är man med att skapa mer krig och elände.hur? ju att sälja vapen i den mängden tillex. till USA som i sin tur krigar vidare i Afgahnistan…sedan tar man emot asylsökande..från dessa Sverige står hotad på terrorlistorna…dubbelmoral så det knakar!!
  Däremot har jag inte sagt att det SKULLE VARA bättre om enSocialdemokraterna och det rödgröna hade vunnit tror att det skulle ha sett likadant ut!!Historiken sträcker sig långt tillbaka i tiden och det är just Sossarna som har styrt ca. 90 år landet….En sak är säker…gör man inget mot UNDDOMSARBETSLÖSHETEN så preglar detta i hela samhället kom ihåg vad jag skrivit..våldet kommer att öka och detta drabbar alla såväl unga som gamla! Tack för mig och hej! Sinikka Naumanen författare Ps. att inte tala om Wikileaks..affären den tar vi en annan gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s