‘Hederlig’ – Ett Rödvinsglas på Ikea

Undrar om jag måste skicka royalty till Ingvar Kamprads hemliga stiftelse  i Liechtenstein nu när jag använder ordet Hederlig? Ett ord som han knappast kan ta i sin mun men ändå vill äga rättigheterna till.

Profiterar på konceptet ‘Sverige’ gör han också och ‘Småländskt’, så att Astrid Lindgren vänder sig i sin grav, för att inte tala om vad Vilhelm Moberg skulle sagt.

Och vad är det för sjukt Nord-Korea-upplägg han har vad gäller hierarkin, kravet på lojalitet och tystnad, och så hela det uniformerade, ja-sägande stuket.

Sen har han mage att liksom pressa de anställda på att samla in pengar till en annan av sina ”stiftelser” också. Han står inte de totalitära staternas ”landsfäder” långt efter vad gäller kult-tänkande. När börjar de sätta upp Kamprad-porträtt och Kamprad-statyer? Kanske tillber de honom före dagens högtidliga öppnande av de ‘blågula’ köpladorna också.

Fascismen föredrar. . . nationalromantiska och mytiska symboler. . .Den fascistiska kulturen syftar vidare till upphöjande av ungdomen och nationell rening och återfödelse lett av ett auktoritärt, karismatiskt och ofta personligt (ofta inbegripande personkult) politiskt ledarskap”

Eller ska vi ta det med Ingvars egna ord:

”-Jag kallades nazist, eller ansågs vara nazist, säger Ingvar Kamprad i tv-programmet Rakt på med KG Bergström. . .Sanningen var den att man i så fall skulle kalla mig fascist.”

Men liksom det nu visar sig vara en sanning med modifikation att Ingvar Kamprad inte längre styr Ikea, då han totalkontrollerar den stiftelse som äger alla varorna och produkträttigheterna, så kan det lika gärna vara en sanning med gråtmild modifikation, att han övergivit sin ungdoms ideal, särskilt som han långt in på 50-talet till och med var kompis med Per Engdahl som han inte ”visste” var nazist. Som om.

Tänk bara på IKEA:s grundare Ingvar Kamprad som säger sig inte förstått vad han sympatiserade med. Men varför får vi bara höra att han tog avstånd från nazismen så fort han fick reda på vad den stod för och vad den utfört.

Varför får vi inte höra att han kvarstod som prenumerant på en nazistisk tidning ända till 1954, alltså minst tio år efter att han borde upptäckt vad nazism innebar. I boken ‘Överklass, nazism och högerextremism 1945 – 1995’ kan man se att Ingvar Kamprad så sent som 1945 och senare var en ytterst aktiv medlem i den nazistiska Nysvenska Rörelsen till vilken han skänkte pengar och hjälpte till att rekrytera nya medlemmar. 1951 inbjuder Kamprad den kände nazisten Per Engdahl att komma och hälsa på honom några dagar i Agunnaryd. Får man tro Nysvenska Rörelsens tidning ‘Vägen framåt’ som 1991 skrev att Ingvar Kamprad i handling blivit trogen sin ungdoms ideal så är IKEA ett företag som drivs på ett sätt som passar Nysvenska Rörelsens åsikt om det korporativa samhället.”

Hur kan svenska folket vara så omåttligt stolt över en sån förljugen typ? Är det bara för att han tjänar pengar? Har vi ingen annan att vara stolta över, då lär det bli synd om oss alla.

Läs: SVD – Kamprad: ”Jag kallades nazist”

Se tidigare bloggpost: Natalie, 16 år – ensam mot nazismen i Sverige 2011?

Läs: DN – ”Nu växer en ny bild av Sverige fram i omvärlden”, Wikipedia – Fascism,  SVT – Kamprad om SVT-reporter: ”Han är ju sjuk i huvudet, F d hög chef: Kamprad gav order om att rensa ut kvinnorna, AB – Natalie, 16 år sa ifrån – blev misshandlad, SVT – Dokumentär – Förintelsens arvSVT – Har Ingvar varit en helig ko?, SVT – Se hela Uppdrag Granskning om IKEA i SVT Play, SVT – Så kunde grundarens miljarder gömmas, AB – Är du Lack, Kamprad?, SVT – S och Alliansen gör upp om signalspaning, AB – Kamprad får utbrott efter skattefrågor, SVT – Kamprad gömmer IKEA-miljarderna i skatteparadis, SVD – Kamprad medger stiftelse utomlands, SVD – Mysfarbror och skattesmitare på samma gång, SVD – Högt tryck på IKEAS chatt, Expressen – Här är SD inte välkomna, AB – Greider – SD förlorade debatten, SR Ekot – Indraget körkort för SD-ledare (Björn Söder min anm)

Annonser

5 responses to “‘Hederlig’ – Ett Rödvinsglas på Ikea

  1. Pingback: S-svek(?) i FRA-frågan « Röda Berget

  2. Sällan kopplas IKEA:s uppgång ihop med den utveckling som var under de sk rekordåren och in på 70-talet. En tid när köpkraften hos folkflertalet steg med produktivitetsökningen och inte bara hos ett fåtal. Och inte minst miljonprogrammet där svenska folkets bostadsstandard ökade dramatiskt, en miljon bostäder behövde möbleras. Folk fick rymligare och större bostäder och man fick egna rum till barnen och föräldrarna.

    Scenariot är liknande för ett företag som McDonalds de skapade sin massrörelse i en tid när reallöner ökade vartefter som produktionen blev effektivare. Hade denna utveckling varit hade förmodligen varken IKEA eller McDonalds blivit vad de blev. En plattform från vilken man kunde expandera och kapitalisera på lägre medelklass ur ett globalt perspektiv.

  3. Så fort kaptalism kritiseras i Sverige heter det genast att det beror på ”avundsjuka”. Herregud så infantil majoriteten av det Svenska folket är. Jaga cancersjuka som lever på existensminimum är helt ok men kritiserar någon en girig smålänning blir det folkstorm direkt. Sveriges största problem idag är den lilla arme av högerliberala lobbyister som snackar positivt om vad som helst bara det genererar pengar. Den som tjänar mest vinner, typ. Men när någon kritiserar det ropar samma lilla arme KOMMUNIST i kör. Naiva självcentrerade idioter!

  4. Det ska bli intressant att se hur länge det dröjer innan Kamprad får hala svenska flaggan och byta färg på IKEA:s byggnader.
    Hittills har han kunnat använda Sverige som positiv immage, för att Sverige en gång hade ett gediget rykte om sig att värna om alla länders och folks frihet och vara emot kolonialism och utsugning av människor. Nu när Sverige krigar på USA:s sida och det börjar bli känt i världen att Sverige inte är det himmelrike längre som det framställdes som tidigare, riskerar han nog att svenskheten blir en black om foten så småningom, framför allt i länder som sugs ut av eller bekrigas av USA, och det är väl i stort sett hela världen det.

  5. Heja alla som inte gillar IKEA! Visst skulle vi alla ha det bättre utan detta lilla företag! Då kunde vi göra våra möbler själva och ingen arbetare skulle behöva bli utsugen! Kanske inte få nån lön heller, men det behövs ju inte, när alla gör sina egna möbler! Och ingen behöver bli avundsjuk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s