Ny Ekonomisk Talesperson – Ja till vinst i vård, skola, omsorg, ja till EU, ja till mer utförsäljningar

Det verkar vara en socialdemokrat med hjärtat till höger som Juholt valt som ekonomisk-politisk talesperson, av Valpejl att döma.

Waidelich säger ja till vinst i skattefinansierad verksamhet, rungande ja till EU, ja till utförsäljningar av statliga bolag samt ja till ”mer konkurrens och valfrihet i offentlig verksamhet”. En riktig Blå-sosse alltså.

Så även om det inte blev ett lika braskande primehögerbesked som Mikael Damberg skulle ha varit, så är det ändå samma högerpolitik som S ämnar bedriva på det ekonomiska området. Med Damberg och Österberg som ordinarie ledamöter i Verkställande Utskottet blir det något kamouflerade beskedet ännu tydligare. Dubbel(S)pelet för gallerierna kan fortsätta.

S har ju redan gett klartecken till EU:s lagstiftningspaket i sex delar som bland annat innebär kraftiga (almega-folksam-vårdförtagarna-)ingrepp i lönebildningen, och snart säger nya S-ledningen sannolikt ja även till bortre parentes i arbetslöshetsförsäkringen.

Sammantaget innebär det en politik som inte är till för ”de som har jobb” oavsett om det sen är gratisarbete eller lönearbete.

Lägg därtill sedan också effekterna av de europeiska åtstramningspaketen på svensk export, vilket medför ytterligare ökad massarbetslöshet (t ex dröjer det inte länge förrän Saab bryter samman) samt även förmodat svenskt bidrag till euroräddningen via IMF, så kan det gå utför riktigt fort, med andra ord lika fort som den svenska statskassan töms på skattemedel (av EU) i ett sånt scenario, varpå räntan åter rusar upp till 500 %.

S We Can ett (M)inne blått med andra ord. Det gick lika fort som en knapptryckning på datorn. En dag, sen vissnade rosen och förbyttes i eftertankens kranka blekhet.

Se tidigare bloggpost: Kraschen närmar sig och högerpopulismen firar triumfer

Läs: WSJ Blogs – Real Time Brussels: Greece Portugal Cut. Thanks ESM, Public Service UK – EU is a ”failing project”, says Bill Cash, E24 – Tre hinder för nya jobb, Europaportalen, DI.se – Räntefrossa når Sverige, DI.se – Sänkt kreditbetyg för Portugal och Grekland, DI.se – Huspriserna i USA fortsätter att sjunka

Läs: AB – Ny S-skräll: Han blir ekonomisk talesman, AB – Han blir ny ekonomisk talesman, Nyhetskanalen,  DI.se – Waidelich: ”Vi är inte ute efter att höja skattetrycket”, Privata Affärer,  –   AB – Juholt måste bevisa att han menar allvar, Expressen – Här är Håkan Juholts superskräll, DN – Juholt (S + V),  SVT, AB – ”Hon har erkänt och jag har förlåtit”, DN – Juholts särbo fälld för bedrägeri, Expressen – Därför berättade Juholt inget om domen, DN – Juholt om särbons bedrägeri,  SVDExpressen, Expressen2, Expressen3, Expressen4, AB – ”Han riskerar skurkstämpel”, AB – ”90-talet är längesen”, AB – ”Tror inte förtroendet påverkas”,

Bloggar: Ett hjärta RÖTT,  Enn KokkSebastians tankar, Martin Moberg1, Martin Moberg2,  Vänstra Stranden, Politikerbloggen – RUT & ROT: Waidelich har utnyttjat båda avdragen, Politikerbloggen – Waidelich tar över efter Östros, MR D Frihetsblogg, Deepedition, Katarina Nyberg Finn, Johanna Graf, HAX, Olas Tankar, Under den lugna korkeken, Mats Engström, Badlands Hyena

Annonser

One response to “Ny Ekonomisk Talesperson – Ja till vinst i vård, skola, omsorg, ja till EU, ja till mer utförsäljningar

  1. På ytan har det kanske sett ut som en förändring och är det nog i så mening att med den nya ledningen blir det mer kärnkraft och betong än med Sahlin. Iof pratar Juholt sig varm om Apoteket och offentliga verksamheter men det verkar inte gå längre än till att se över det här med vinster i vården och skolan. Mellan raderna verkar det vara samma mjuka rygg och ”samförståndsanda” med den härskande kapitalistklassen som vi sett de senaste 30 åren. Alltså man har inte alls förstått orsaken till arbetslöshet och de stora problemen, de få tar för stor del av tillväxten och kakan och de många har fått en alldeles för liten del under den här tiden. Utan att förstås och ta tag i dessa grundläggande problem är det omöjligt att åstadkomma full sysselsättning, att på ett vettigt sätt möta en viss ökning av försörjningsbördan eller att på sikt upprätthålla välfärdssamhället, eller det so finns kvar av det då den egentliga svenska välfärdsmodellen definitivt hade gått i graven i skiftet 80/90-tal.

    Waidelich började med att säga att budgetregler och överskottsmål ligger fast och han la till att de skulle vara fortsatt strama, dvs fortsatt permanent finansiell åtstramning. Eller i klartext till vår alltmer välbeställda lilla kapitalistklass, politiken med permanent massarbetslöshet och maktlösa löntagare ligger fast. Samma sak gjorde Sahlin när hennes lilla allians deklarerades, instrumenten som håller folket i arbetslöshetens stålbad ska absolut inte ändras.

    Waidelich sa också att hans stora ekonomiska idol inom S var Kjell Olof Feldt. Det säger allt man behöver veta om Waidelich omdöme och förståelse av ekonomi. Mycket lutar nu åt att sossegräsroten återigen har blivit grundlurad.

    Alltså man deklarerar en ekonomisk linje som går stick i stäv med de förhoppningarna som ingjutits i de delar av partiet som ville se en förändrig till att partiets politik skulle vara i folkflertalets intresse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s