Hur ska skolan integreras i informationssamhället?

Läraren Fredrik Karlsson skriver att skolan bara blir bättre och bättre. Han menar att målstyrningen varit till gagn för eleverna och deras kunskapsinhämtning. Jag vet inte riktigt om jag håller med.

Det här att man inte bara ska lära sig rabbla meningslösa fakta utan sammanhang är ju en självklarhet.  Samtidigt finns det något bolognabulimiskt i hela tänket. När man nu läser kursbeskrivningarna för universitetet så tar det väldigt lång tid innan man kommer fram till själva innehållet.

En lång automatisk skrift bestående av färdigheter, mål och förhållningssätt måste först scrollas. Av konkurrensskäl finns oftast inte litteraturlistan med. Den får adepten se först efter antagning till kursen. Det handlar om att kunskap blivit en vara som man vill låsa in i ett kassaskåp, för att öppna det krävs pengar eller de efterfrågade hopskrapade betygspoängen.

I samma riktning är nätet på väg att utvecklas. Google – detta ovärderliga redskap är under attack. Inte nog med det, folkbildningen som tillgängliggjorts genom de allmänna biblioteken hotas också av nedmontering eller kommersialisering.

Säger någon ABF så riskerar ett hånskratt att upplåtas.

Ur den aspekten är kunskapen och bildningsnivån hotad från alla håll och kanter. Den guldålder vi fått vara delaktiga i under nätets barndom är snart förbi. Och det är mycket olyckligt. Betaltjänster och appar – man vill sätta lås och bom på kunskap.

Det garanterar en dystopisk, högerpopulistisk utveckling i riktning mot ökat våld, när vad som istället borde ske är att bibehålla det öppna nätet och istället integrera skolan med det.

Ett bra sätt att avmekanisera både faktainhämtningen och de fyra f-en vore att låta eleverna och klasserna driva sina egna bloggar i olika ämnen samt att ha skoltidning på nätet. På det sättet skulle de lära sig mycket, både vad gäller språk, historia och sina ämnen, samtidigt som de interagerar med andra i sociala media, följer med i debatten, påverkar, diskuterar och vidgar sin referensram.

Nästa steg borde vara, att lära alla elever att skriva kod, bli skriv-, rit- och läskunniga i informationssamhället. Det borde införas som kärnämne omedelbart.

Se tidigare bloggposter: Tänk analogtBränn inte biblioteket i Alexandria en gång tillEn Ny Prop. i Demokratins blodomlopp: Anti-demokratiska universitetDet Nya Riket: Anti-kulturnationen  

Läs: SVD – Sarkozy vill ha mer kontroll över nätet, SR Ekot – Regleringar för Internet på G8:s dagordning,  HAX,

Annonser

One response to “Hur ska skolan integreras i informationssamhället?

 1. sinikka naumanen

  En VIKTIG sak som jag vill UPPMÄRKSAMMA!!!
  Bor i Nynäshamn sedan några år tillbaka!
  TEX. BILAR som är VANDALISERADE direkt livsfarliga står ibland på Parkeringsplatser EN VOLVO har stått !årom inte mera UTANFÖR ett DAGIS!!!UTAN att Gatukontoter eller VEM nu ska HA ansvaret för DETTA, inte är det JAG iaf….men tar mitt personliga ANSVAR att skriva om detta!!
  HUMLAN heter förskolan samt Finns på FRÖJAS VÄG sist BORT!!
  Kan inte fatta att inte Personalen på Förskolan , eller föräldrarna till barnen som går där har gjort någontig !!Det måsteväl ha settdetta över 1 år!!
  Politikerna, Gatuavdelningarna, miljöansvariga VAR finns NI??
  När samhället blir så här Likgiltig, ingen reagerar för någonting dtta får konsekvenser att FOLK, UNGOMARNA slutaratt bry sigom de med VARFÖR bry signär inte Politikerna dessa andra ANSVARIGA inte gör det!!!
  Oavsett VEM som Äger bilen så bör det FRAKTAS bort!!
  Staten BÖR göraen överenskommelse med SKROTEN att dessamot en viss avgift Skall Bogsera till Skroten dessa SKROT!!
  Det sattes I Brand inte långtifrån denna plats högst 50meter!! 6-7 Bilar förraveckan kanske detta inspirerar att man ser detta att samhället/orten börjar förfalla…ja varför bryr sig!
  Sinikka Naumanen författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s