Hur förändras Sverige av ett femte jobbskatteavdrag?

Ja, det blir givetvis ännu mer nedskärningar i vård, skola, infrastruktur och omsorg, vilket innebär en om möjligt ännu sämre arbetsmarknad för de som är sysselsatta (på deltid eller timmar) inom dessa sektorer; självaste ”vinnarna av jobbskatteavdragen”:

Vi är på Åkermanska stiftelsen i Visby. Det är ett äldreboende med 30 anställda. Här jobbar ingen heltid, och när vi börjar prata om jobbskatteavdrag, då hettar det till:

Reporter Rapport: – Mera pengar…

Undersköterska: – Ja, men det kan jag inte hålla med om. Dom har inte vi sett någonting utav i alla fall.

Reporter Rapport: Så att när statsministern har sagt att undersköterskor och vårdbiträden är exempel på vinnare av jobbskatteavdragen, så är det ingenting man känner av här. Och enligt fackförbundet Kommunal är det till och med provocerande att nu börja prata om ett femte jobbskatteavdrag:

Ordf Kommunal: – Våra medlemmar i genomsnitt de får under 100-lappen om man genomför ett femte jobbskatteavdrag. Man kan inte både ha kakan och äta upp den. Man kan inte sänka skatterna och samtidigt ha kvar samma höga ambitioner med äldreomsorgen och barnomsorgen.

Reporter Rapport: Själva idén med jobbskatteavdraget har ju lanserats som en möjlighet för fler att kunna jobba mer. Men enligt en undersökning gjord av TCO så är det bara 2 % som säger sig jobba mer på grund av, eller tack vare, jobbskatteavdraget. Och här på äldreboendet i Visby så jobbar som sagt ingen heltid:

Undersköterska: – Nej, jag kan inte tycka att jag har vunnit nånting på . . . att jag sett av några pengar eller så, det tycker jag inte att jag har gjort. ”

Vilka var det nu igen som främst hade förtroende för Reinfeldt? Unga, högutbildade män i storstäder. Just det, så var det.

Se tidigare bloggposter: När når paniken Sverige? (just a click away)Marionettregeringen Reinfeldts NyspråkSlöseriet med stort S sker inte under politikerveckan i Almedalen, utan i de slutna Coreper-rummens EU, IMF, ECB, EFSF och ESMAlmedalsveckan – Bonuskultur och Barnfattigdom

Tips: Mina förslag på två nya språkrör för vänsterpartiet – Josefine Brink och Jonas Sjöstedt:

Många distriktsordföranden som tidningen talat med lyfter fram Jonas Sjöstedt, riksdagsledamot från Västerbotten, som möjlig partiledare. Han får dock konkurrens av ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson, Gävleborg och partiets gruppledare i riksdagen Hans Linde, Göteborg, samt arbetsmarknadspolitiska talespersonen Josefine Brink, Stockholm.”

Läs: Jonas Sjöstedt – Almedalen på tisdag, Jonas Sjöstedt – EU-kommissionen som ett bortskämt barn, DN Debatt – ”Viktigt hitta rödgrön linje om jobbskatteavdraget”, GP – Låt skuldtyngda länder lämna euronDN2SVD – V vill ha rödgrön budgetuppgörelseAB – Följ Reinfeldts tal i Almedalen, AB – ”Det är Reinfeldt som bestämmer”, AB – De blev stormrika, AB3SVD – Utredare sågar ojämlik a-kassa, SVT – Få vill jobba mer för jobbskatteavdrag, AB – Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson – Bankerna måste vara med och betala greklandskrisen,SVD, DI.se – Reinfeldt: ”Efterfrågeläget kan motivera ny stimulans”, SR Ekot – Reinfeldt blickade framåt men utan löften, SR Almedalsveckan 2011 – Reinfeldt: ”Vår värld är nu på väg i en annan riktning”, SR Ekot i Almedalen, Nyheterna TV4 – Vänsterman vill ha två partiledare, SVT guidar dig genom Almedalsveckan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

8 responses to “Hur förändras Sverige av ett femte jobbskatteavdrag?

 1. Pingback: *SUCK* Vad ska man säga om moderaternas dag i Almedalen? » HumanLabRat bloggar

 2. Bara att kolla fakta här: http://jobbskatteavdrag.se/
  Att folk inte ”märkt” avdraget tyder snarare på att de har ganska bra trots allt. Det är ju bra. Pengar till övrig välfärd står inte i motsats till jobbskatteavdrag. Statens kassa är _större_ nu än före jobbskatteavdraget! Tillväxt och ”dynamiska effekter” kallas det ibland, det funkar.

  Lägre skatter är generellt bra, det skapar större möjligheter för människor att påverka sina liv, uppfylla sina drömmar, hjälpa sina medmänniskor. Sverige kommer att förändras till det bättre!

  Svar till Karl från Nemokrati:

  Jag tycker du ska lyssna till vad undersköterskorna säger.

 3. Tja, jag är ju en såndär kall och hård människa så jag vill se undersköterskans månadsbudget. Inte hennes subjektivt upplevda ”känsla” huruvida hon fått mindre i plånboken. Mycket annat påverkar ekonomin också. Kanske hade hon haft det ännu fattigare utan jobbskatteavdraget tex…

  (får jag jämställdhetsavdrag nu då jag betecknar sköterska med ”hon”? 😉 )

 4. Svar till Karl från Nemokrati:

  Världen behöver inte fler kalla och hårda människor. Dessutom är inte jobbskatteavdrag överhuvudtaget ekonomiskt försvarbara.

  De ökar för det första inte efterfrågan på arbetskraft alls, och efter första jobbskatteavdraget avtar också hela tiden ökningen av arbetskraftsutbudet, för att från och med det femte helt avstanna. Med tanke på de enormt ökande kostnaderna för långtidsarbetslösheten (som jobbskatteavdragen alltså medverkar till att förvärra) och den sociala utslagningen som utförsäkringarna av sjukskrivna orsakat överstiger kostnaderna vida eventuella vinster, då kön till socialbidrag hela tiden växer. Enligt senaste rapporten anser författarna, professor Lennart Flood vid Göteborgs universitet och docent Åsa Hansson vid Lunds universitet, att avdraget blivit en för kostsam skattereduktion.

  Ett riktat jobbskatteavdrag till långtidsarbetslösa och ensamstående föräldrar skulle däremot ge nånting i vinst för samhällsekonomin, då det skulle upprätthålla konsumtionen i den tid av minskad sådan som är i antågande, och kommer att bli mycket kännbar inom kort.

  Ska vi prata ekonomi ska vi istället helt och hållet slopa medverkan i räddningspaketen för den räddningslöst förlorade euron, då det bara förvärrar situationen för eurozonsländerna. Samt göra något åt det här astronomiska slöseriet omedelbart.

 5. Jobbskatteavdraget handlar inte enbart om att öka efterfrågan på arbetskraft. Det är även en frihetsreform, om än i det lilla. Se mitt första inlägg. I övrigt delar jag inte alls dina slutsatser ang. avdragets effekter. Dessutom buntar du ihop det på ett felaktigt sätt med sjukförsäkringsreformen, det är en annat åtgärd, annat ämne.

  Lägre skatt gör det möjligt för människor att bygga upp en egen buffert, det är i slutändan mycket effektivare skydd än statliga bidrag. (ex: http://www.newsmill.se/artikel/2011/06/23/sjukt-att-folk-inte-kan-klara-en-utebliven-m-nadsl-n )

  Däremot håller jag helt med dig om eurons skadeverkningar. Bra exempel på idé där politik gått före marknadsekonomiskt förnuft.
  ”DHS” har skrivit mycket om det tex: http://www.ekonomism.us/?e=3649

 6. Svar till Karl från Nemokrati:

  Det är ingen ”frihetsreform” annat än i meningen att allt fler människor ställs på bar backe, utan försörjning, för varje jobbskatteavdrag som genomförs, vilket innebär enorma kostnader för samhället. Skattesänkningar är inte gratis och de sker på bekostnad av arbetstillfällen i skattefinansierad verksamhet, dvs de livs- och samhällsuppehållande sektorer där främst kvinnor är sysselsatta; vård, skola, omsorg, därav de dåliga skolresultaten som bäddar för att Sverige väsentligt minskar sin framtida konkurrenskraft dessutom.

  I Europa kallar man saker åtminstone för sitt rätta namn – austerity betyder åtstramning eller rentav spartansk åtstramning med bibetydelse av bister, allvarlig, sträng.

  Men när de ”Nya” Moderaterna genomför bistra nedskärningar då kallas det plötsligt ”reformer”. Det är med den föroreningen av språket som de lurat av folket skattepengarna för att istället skänka dem till skatteparadisskrivna redan bidragsberoende riskkapitalbolag och den redan ”intensivvårdade” och flerfaldigt räddade penningaristokrati som Bengt Ericson skriver om i sin ”Den Nya Överklassen” och som nu också till och med omvandlar sig till forna tiders lantägande adel, då de köper upp stora lantegendomar för att dessutom kunna komma i åtnjutande av EU-bidrag, rut- och rotarna får de på köpet till en avdragsgill billig penning, allt ordnat av (M)arionetterna vid rodret som i en handvändning återskapar Fattig-Sverige, det som tog nästan ett sekel av folkrörelsearbete för att lagstifta bort.

  Sen var det ju inte mina slutsatser angående avdragets effekter utan professor Lennart Floods vid Göteborgs universitet och docent Åsa Hanssons vid Lunds universitet, som jag relaterade, vilka dessutom anser att avdraget blivit en för kostsam skattereduktion.

  Självklart måste man också beakta sjukförsäkrings”reformen”, då vi pratar om national- och samhällsekonomi och en konsekvensanalys av jobbskatteavdrag.

  Det hela motiverades ju med att fler människor skulle finna försörjning, vilket således inte blir fallet, utan tvärtom. ”Reformen” har inte skapat ett enda nytt arbete, eftersom det ju inte är någon reform utan språkligt förklädda nedskärningar.

  När effekterna av austerity i Europa blir tydliga även här i Sverige kommer jobbskatteavdragen att ha en än mer negativ samhällsekonomisk effekt. Kort sagt är de en katastrof, för samhällsekonomin, välfärden såväl som för den enskilda människan ”i det lilla”.

  När Anders Borg verkligen skapar några jobb, så kostar de skjortan, såsom när McDonalds får 36 miljoner för att skapa 89 nya jobb. Det är 404 494 kronor per arbete det. Säkert mer än hälften rakt ner i fickan på världens sämsta och mest miljöförstörande ”mat”producent med andra ord, för de som arbetar där får inte många kronor. Och sitter de inte lydigt och väntar obetalt om det är kundstiltje så blir det foten eller så får de skura toaletter med tandborste.

  När Anders Borg leker riskkapitalinvesterare kostar det också skjortan, och vi kan gissa vilka direktörer och konsulter som kommer det till godo, utöver den life support som banker och andra gödda och övergödda redan går på. Kort sagt är det en gigantisk plundring av statskassan som pågår.

 7. Jadu.. Det fanns visst ingen ände på allt hemskt som jobbskatteavdraget kunde leda till. Alliansen är tydligen också roten till allt ont i världen. läskigt!
  Fasligt vad bräckligt ”den svenska modellen” var inte sant? Några procent lägre skatt och allt brakar samman i djupaste misär! Höjs skatten till 100% då som blir Sverige ett paradis igen då eller??
  Du får tro vad du vill. Jag hoppas andra är mer klarsynta.

 8. Till Karl från Nemokrati:

  Var och en blir salig på sin tro. Utom när de upptäcker att de blivit lurade. Jobbskatteavdrag är inget annat än kamouflerade nedskärningar vilket leder till ökad massarbetslöshet, minskad konsumtion, varsel, uppsägningar, företagsnedläggelser, mer massarbetslöshet, ytterligare sänkt konsumtion, fler varsel, mer företagsnedläggelser osv osv i en ständig nedåtgående spiral tills the bottom is nådd, då SD passar på att ta över regeringsmakten så att vi alla kan hälsa hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s