Nästa Dominobricka – USA

Tvångsupprepningen av Den svarta fredagen på Wall Street närmar sig med stormsteg. Delstater stänger i USA för att republikaner och demokrater inte kommer överens om budgeten. Den 2 augusti måste USA senast höja skuldtaget för att slippa betyget D som i Default av Standard & Poor, som också hotar Grekland med betyget D ifall tyska och franska banker går med på ”roll over” för grekiska statsobligationer. De lär nog få gå med på mycket mer än så vad det lider.

Den hälsosamme Ekonomisten säger att bankerna redan diskonterat en grekisk betalningsinställelse, ändå rasar banksektorn vid dessa dystra S&P-hotelser om betyget D för Grekland.

En anledning är troligen derivaten och värdepapperiseringen – den ekonomiska atombombens kärna som med ens kan klyvas och detonera, vilket kan ske plötsligt då handeln med CDS, Credit Default Swaps, sker över disk så ingen riktigt vet vem som försäkrar vad:

Who owns that Greek debt? As I’ve said, mainly French and German banks. Yes, but banks insure their debt via the use of complex financial instruments. Insure it with whom? Don’t know: some of it is insured with British banks as counter-parties to the risk, but that risk will be insured in its turn, so that the identity of the person holding the parcel when its last layer of wrapping comes off is a mystery. That mysteriousness was the thing that made Lehman’s collapse turn instantly into a systemic crisis.”

Det ryktas om möjligheten att USA i stor omfattning kan vara exponerad mot den grekiska statsskulden CDS-vägen och uppenbarligen är frågan ”Is AIG the main CDS insurer for Greek government debt?” tillräckligt känslig för att det ska bli rätt så tyst när någon ställer den. 

Ytterligare en anledning till att marknaden får jättestora skälvan kan vara, att USA, som redan tyngs till botten av sin enorma statsskuld på 14.300 miljarder dollar som bushkrigen förorsakat, också har banker med en exceptionellt stor exponering mot Italien, vilket inte bådar gott med tanke på situationen där, som förtydligas av Bloombergs Simon Johnson:

Until recently, the presumption had been that German, Dutch and other northern European taxpayers would bail out failing governments in peripheral eurozone countries, at least to the extent necessary to protect creditors against losses.

This logic made some sense for smaller countries like Greece. [. . .]

Italy, though, has close to 2 trillion euros in debt outstanding. It’s inconceivable that Germany or the IMF could provide a rescue to protect its creditors. Such a package would have to involve loans and guarantees of at least 500 billion, and possibly 1 trillion, euros to impress the markets. This would be a significant fraction of Germany’s gross domestic product of about 2.5 trillion euros. With a debt-to-GDP ratio of about 80 percent, Germany’s ability to take on new debt is limited.” [my bold typing]

Något som inte heller bådar gott, för att inte säga är illavarslande är att Mario Draghi tillträder som chef för ECB i november. Vi kan således vänta oss både bankkrasch, polsk riksdag och berlusconsk bokföring:

”Italian banks will be able to draw on substantial credit from the European Central Bank, especially once Mario Draghi, former head of the Bank of Italy, becomes the ECB president in November.”

Se tidigare bloggpost: När når paniken Sverige? (just a click away)Marionettregeringen Reinfeldts NyspråkSlöseriet med stort S sker inte under politikerveckan i Almedalen, utan i de slutna Coreper-rummens EU, IMF, ECB, EFSF och ESMAlmedalsveckan – Bonuskultur och Barnfattigdom

Se även: FT Alphaville – Who’s selling Greek CDS?, London Review of Books – John Lanchester: Once Greece goes…, Pressylta Redux – ”It won’t be pretty”, Credit Writedowns – Can Greece CDS Trigger A European Lehman?

Läs: E24 – Stolligt låga bankkrav, SVD – Sällan har kriserna kommit så tätt, Bloomberg view – Could Italy Be Next Domino to Fall: Simon Johnson, Veckans affärer – Ljuset i mörkret, DN – ”Framtidskommission ska möta Sveriges utmaningar”, AB – ”Dit världen går – dit går Sverige”, AB – Följ Reinfeldts tal i Almedalen, SVT – Reinfeldt vill blicka framåt, Reuters – German court to start hearing case against euro bailouts, WSJ.com, France International News – AFP – Italy calls in S&P over austerity statement,FoxBusiness – Fear Of Greek ‘Non-Default’ Creates CDS Chaos,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

7 responses to “Nästa Dominobricka – USA

 1. Hej,
  bloggare Björnbrum här. Jag har läst din blogg några veckor och tycker att den är ambitiös och väldigt bra. Skulle vilja göra något sådant själv, men eftersom du gör det så slipper jag – skönt!

  Undrar i alla fall över en detalj i det här inlägget. Om man håller sig till Modern Monetary Theory så är ju underskott och skulder i ett land med egen valuta inte direkt dödande (såvida man inte proklamerar att de automatiskt leder till undergång). Så länge omvärlden accepterar att göda USA i utbyte mot papperslappar (eller ettor och nollor i en databas) rullar ju systemet på, och det finns väl ingen anledning att tro att det tvärbromsa. Är det här helt enkelt inte bara ett sätt att återigen skrämma skiten ur folk så att de accepterar totalt onödiga ”sparåtgärder” och att ännu mer av nationalförmogenheten förs över till den lilla extremt rika eliten? Jag vet inte om MMT i sin helhet är ”vägen, sanningen och livet”, men stämmer den till sina viktigare delar så är den ju viktig för oss i Sverige också, med våra egna pengar.

 2. @Björn Nilsson.Du slår huvudet på spiken. Vi matas varje dag med skräckpropaganda, dels av de skäl du nämner dels av självutnämnda ”experter” och bloggboskap som är angelägna om att få en aldrig så liten plats i solen.

  Någon seriös analys förekommer sällan eller aldrig.

 3. Får börja använda störtkruka om det där spikslåendet med huve’t skall fortsätta!

 4. @Björn Nilsson: Ett enkelt sätt att avvärja CDS-hotet vore väl att förklara den kannibalistiska CDS-handeln med försäkring mot betalningsinställelser null och void. För som du säger, så för varje kris, och ”räddningspaket” så överförs allt mer pengar från skattebetalarna i stort till en liten penningaristokratisk elit.

  @Bengt O.: Om ditt enda syfte är att komma in och förolämpa mig så kan du väl låta bli att kommentera.

  Jag driver den här bloggen för att försöka skapa opinion för en förändring, för det tycker jag är oerhört angeläget, och det är ganska slitsamt, så jag betackar mig för såna kommentarer som du kommer med, för det stämmer helt enkelt inte med mina motiv. Det här bloggandet tar extremt mycket tid från annat och jag tycker det behövs opinionsbildare som vill verka för ett stopp för privatiseringen av vinsterna och socialiseringen av förlusterna. Välfärden nedmonteras och det är ett fruktansvärt inhumant samhället som håller på att växa fram i Sverige. För dig kanske det inte spelar så stor roll eftersom du är bosatt i Wien, men för oss i Sverige har det stor betydelse.

 5. [A] government cannot become insolvent with respect to obligations in its own currency. A fiat money system, like the ones we have today, can produce such claims without limit.
  Alan Greenspan

  Det är detta som är skillnaden mellan euroländerna och suveräna nationer med egen valuta, okunniga politiker har frivilligt avsagt sig det mäktigaste vapnet en suverän nation har, att ge ut och ur tomma intet skapa landets betalningsmedel. Skojarna i ratingbolagen har nedgraderat Japan ett antal gånger utan synbart resultat på varken räntor eller inflation. När de gjorde det i början på 2000-talet fnyste bara den japanske finansministern och sa att det är ju deras jobb att hålla på så, vi är en suverän nation och bryr oss inte, vi sköter vårt på vårt sätt. Ungefär.

  Wall Street protogen Obama ”missade” tillfället att göra om Glas Stegall efter de förutsättningar som nu finns, dvs att se till att den kredit och bankverksamhet som är viktig för samhällsfunktionen reglerades och skildes från den finansiella spekulationen.

  Men de kan väl låta AIG mfl kursa och gå in och rädda de små husägarna och försäkringstagarna i en offentlig rekonstruktion, om viljan finns men den verkar inte finnas hos den bortkollrade Wall Street protogen och smilfinken Obama.

  Som det är nu är det riktigt skrämmande när höger och vänster försöker överträffa varann i att vara ekonomiskt ”ansvariga”. Det är rena snurren när vänstern orerar om höjda skatter när det totala skatteuttaget från den arme svensken med råge överstiger det av ”vänstern” (S) instiftade och omhuldade budgettaket och det samlade döda finansiella överskottet uppgår till astronomiska belopp. Och den enda egentliga orsaken för detta är att strypa folks konsumtion så arbetslösheten kan hållas på en hög nivå.

  Ett kort ögonblick lyckades Ernst Wigforss få svensken att se det idiotiska i detta men är nu kunskap som S skyr som om den var pestsmittad.

  ”Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
  vi under skatter digna ner.
  Den rike inga plikter trycka,
  den arme ingen rätt man ger.”

  Svar till Lasse från Nemokrati:

  En reduktion av penningaristokratins gods och guld och förmögenhet är av nöden,
  den är byggd med skattepengar och vad vi ”får tillbaka” av den medlemsavgift
  vi betalar som tionde till EU
  .

 6. jag tycker det behövs opinionsbildare som vill verka för ett stopp för privatiseringen av vinsterna och socialiseringen av förlusterna

  Precis det tycker jag också så varför inte koncentrera sig på det. Katastrofmånglare som vill göra sig ett namn har vi tillräckligt av. Nationalister och Europahatare som är emot internationellt samarbete likaså.

  PS Du får gärna förolämpa mig, det tycker jag bara är roande. Men om du uppträdde under ditt riktiga namn kunde man ju fundera på om det låg något i det.

 7. Svar till Bengt O. Karlsson från Nemokrati:

  Jag läste din artikel, väldigt bra.
  Det jag anser att vi måste koncentrera oss på utöver det du först nämner är att gå ur EU, det är ingen demokratisk
  statsbildning överhuvudtaget utan en påtvingad union, som ingen får gå ur, visar det sig.

  Ratificeringen skedde illegitimt enligt min mening, rättighetskatalogerna stämmer inte överens på avgörande punkter och då får inte mer maktöverföring till EU ske, ändå har det skett, ingen demokratisk debatt föregick beslutet, inga eu-kritiska tilläts uttala sig i SVT el andra kanaler, eu-kritiker frystes ut, det gäller samtliga partier. EU domineras av extremhögerkonservativa regimer, Berlusconis nyfascister har många platser i EU-parlamentet.I Ungern är det högerextrema inflytandet stort, i Danmark, Holland osv. Lagstiftningen är inte demokratisk, verkställande makten inte demokratiskt vald, inte ens de ”höga representanterna” osv. (se en mängd tidigare inlägg).

  Snart (deras röstsiffror växer) sitter dessa ”nationalitiska europahatare” med diktaturens alla maktmedel och styr över EU -monsterbyråkratin som tilldelas dem som ramverk för utövandet av sin makt, då EU erbjuder dem en gemensam plattform som upphäver deras tidigare marginalisering och underlättar för dem att länka samman sina ”nationalistiska europahatande partier”, de kommer inte att vara sena att utnyttja möjligheterna till oinskränkt makt som det ger, tro mig. Berlusconis nyfascister sitter dessutom i samma partigrupp som både svenska moderater och kristdemokrater i EU-parlamentet – EPP-ED. Lissabonfördraget underordnar alla demokratiska, medborgerliga och mänskliga rättigheter under reglerna för den ”inre marknaden”, upphandlingssystemet och fördragets regelverk göder korruption och möjliggör trafficking, människohandel och penningtvätt. Ryska maffian har också för avsikt att etablera sig i offentliga skattefinansierade verksamheter vilket möjliggörs genom upphandlingen i flera led. Upphandlingsregler som är tvingande och därmed avskaffar vårt självbestämmande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s