”En ensam galning”?

Massmördaren –  en Reaktionärt Högerextrem Nyliberal Islamofob, man skulle i vissa avseenden också kunna kalla honom högerpopulistisk Mittenextremist, som på ett avgrundslikt sätt sammanfattar den rådande tidsandan.

För lika lite som lasermannen lever Anders Behring Breivik  i ett ideologiskt och politiskt vakuum, även om ”Konservativa tankar” och Fredrik Reinfeldt till varje pris vill att vi ska se det så. Ung Vänsters vice ordförande Tove Liljeholm:

När det är en person med utländsk bakgrund som är gärningsman görs skulden kollektiv, men här individualiseras gärningen.”

Högerextremiseringen av samhället har pågått länge, likaså demoniseringen och avhumaniseringen av vänstern.  SD sitter i riksdagen, de trumpetar dagligen ut samma ‘kodord’ och hat som utmärker de högerextrema västvärlden över, och som Anders Behring Breivik också frekvent använder sig av på nätet – ‘massinvandring’, ‘multikulti’, ‘politiskt korrekt’, ‘kulturvänstern’ ‘osv. Vi har också sett hur samtliga borgerliga partier anpassat sin retorik därefter.

Högerns tankesmedjor har för övrigt deltagit intensivt i decennier och lagt ner mycket pengar på att grovt smutskasta vänstern och förtala pluralism. I pågående finanskris hyllar man den ”tyska högproduktiviteten” och skäller hämningslöst på ‘lata greker’ för att dölja krisens verkliga orsaker. Under lång tid var Palmehatet näst intill också der Stürmerliknande. Hur länge har inte också en Toblerone bedömts som allvarligare än mycket som i själva verket är betydligt allvarligare, såsom t ex Carl Bildts Sudanaffärer. Ändå ställer journalister inga besvärande motfrågor utan låter Roland Poirier Magnusson ostört framställa det som odiskutabelt att Lundin Oil var helt ovetande om massmorden, utan att egentligen framlägga några bevis därför. Det handlar där om 12 000 dödade och 160 000 fördrivna när Lundin Oil byggde sin Oil Road i södra Sudan.

Vi har också en migrationsminister som spelar SD i händerna med sina fruktansvärda utspel mot romer m fl, en vice statsminister Jan Björklund som sällar sig till Sarkozys LePen-anpassade tonlägen och lyft upp burkan till en valfråga, trots att det är mycket få kvinnor i Sverige som det handlar om.

Vidare ett kristdemokratiskt parti som i valrörelsen bygger en ytterst unken högerretorik om ”Verklighetens folk” med hätska utfall mot just den s k kulturvänstern för att inte tala om hatet från höger mot allt vad feminism heter. Där har skällsorden varit ‘tokfeminism‘ och ‘genushysteri‘ som legitimerat hot och ren klappjakt i debattflorans undervegetation på nätet mot kvinnor som bloggar eller yttrar sig. Särskilt riktas det rått sexistiska hatet mot unga kvinnor ifall de säger något som strider mot den reaktionära högeragendan. Stureplanscenterns extremt nyliberala tongångar inte att förglömma, med ett ständigt hån mot solidariskt finansierad välfärd. Nyliberalismens hatobjekt nummer ett har i övrigt varit sexköpslagen, då denna nihilistiskt utilitaristiska ideologi även hånar allt vad restriktioner heter – vapenhandel ska vara fri, prostitution och droger ska legaliseras.

Anders Behring Breivik fostrades således politiskt högerpopulistiskt under sju år i norska motsvarigheten till Sverigedemokraterna Fremskrittspartiet. Detta parti har ett betydande nyliberalt inslag. Om dess ledare fram till 2006 Carl I Hagen kan läsas:

”Hagen företräder en nyliberal grundåskådning med pragmatiska drag. . . .I utländska massmedia har man valt att främst fokusera på hans negativa uttalanden om invandrare och (icke-europeisk) invandring. Han anser dock, i enlighet med sin nyliberala ideologi, att man i princip borde ha fri invandring, men att detta är omöjligt så länge socialstaten bibehålls.”

För att kunna samla så många anhängare som möjligt formulerade man också en populistiskt smart förklaring till varför man varken tar ställning för eller emot EU, dvs kan ändra uppfattning i frågan när som helst.

För att ytterligare åskådliggöra hur de högerpopulistiska samtidskrafterna understötts av mer etablerade kan vi ta ett beundrande blogginlägg från 2009 –  ”Skandinaviens Margaret Thatcher?” – om norska Fremskrittspartiet av morgonsoffeveteranen Dick Erixon, ”i hjärtat rebell”, en av de mer obehagliga och tongivande i den svenska samtidsdebatten som ser till att även få tala monologiskt från sin blogg då inga kommentarer tillåts:

”Under ett lunchseminarium idag träffade jag Siv Jensen, som i förra månadens norska stortingsval var nära att bli statsminister. Hon är partiledare för Norges näst största parti, Fremskrittspartiet. Inbjudna var ett antal liberala och borgerliga debattörer och skribenter.

Ett syfte med mötet var att bemöta den bild som sprids i Sverige, där man klumpar ihop hennes parti med olika missnöjes- och extremistiska partier i Europa. Hon vänder sig starkt emot den, och tycker det är märkligt att internationella medier har större insikt om Fremskrittspartiets roll än ‘våra närmsta grannar’. [. . .]

Till skillnad från dem man jämförs med, har Fremskrittspartiet en klassiskt liberal ideologisk bas, sa Jensen. [. . .] När partiet bildades 1973 var syftet att åstadkomma ‘stora minskningar av skatter, avgifter och offentliga ingrepp’.

Min slutsats är att politik i alldeles för hög grad är psykologi. Alla partier som startats efter 1960-talet anses vara missnöjespartier, och då i en negativ bemärkelse. Men vad var den socialdemokratiska arbetarrörelsen, om inte en missnöjesyttring? Fast för 100 år sedan. Dåtidens etablissemang försökte naturligtvis hålla tillbaka denna nya politiska kraft, men med demokratins genombrott blev den inte möjlig att stoppa. Varför skulle de nya partier som uppstår och som når framgångar i val — inte på grund av stöd från etablissemang utan tvärtom motarbetas av etablissemang — med nödvändighet vara skadliga, farliga och skurkaktiga?”   [anm: min länk i citatet]

Den extremt populistiska cynismen som blottläggs hos Anders Behring Breivik kan även exemplifieras med hans egna ”anti-rasistiska” uttalanden på sajten Document.no:

”Viennaskolen er mer et forsvarsverk mot dette der vi ofte bruker Marxistenes egne kreasjoner mot dem (seksuell frigjøring, feminisme, liberalisme, anti-rasisme, anti-autoriære argumenter).”

Den nyliberala ideologin bär nihilistiskt utilitaristiska drag av skrämmande snitt. Och man har inom de borgerliga partierna inte gjort upp med det bruna arvet, det är tydligt. Det är dags att minnas att det inte var Hitler ensam som såg till att han fick oinskränkt makt, utan socialdarwinistisk konsensus och de medhållande kollektiva och kapitalstarka krafter som under lång tid banade väg för hans maktövertagande och skräckvälde. Det första han gjorde var att mörda sina politiska motståndare. Sen blev den totalitära maktutövningen ännu lättare.

Ökad övervakning hade knappast heller träffsäkert kunnat kartlägga just Anders Behring Breivik, för han var ingalunda den extremaste man kan finna på nätet, snarare tvärtom, relativt måttfull i sina formuleringar, i jämförelse med vad som dagligen där dväljes.

Så när Europol nu ”erbjuder” sin hjälp att kartlägga ”extremismen”, inte specifikt högerextremismen, i Norden genom mer övervakning, så kan vi kanske till och med emotse en intensifierad klappjakt på vänstern och invandrare istället för ökat skydd för dem som behöver det. Rädslan gör resten av jobbet, vilket sannolikt kan leda till ytterligare högeranpassning och att färre vågar engagera sig till vänster.

Uppenbarligen hoppas gärningsmannen nu också på martyrskap  och efterföljare. Intensifieras inte skyddet (och då menar jag inte bevakningen) för vänsterengagerade, kan man återigen konstatera att samhället fortsätter spela med. Då dröjer det inte länge förrän nya illdåd sker. Till slut har man uppnått målet, krossa facket, vänstern, ja all opposition mot en högerreaktionär samhällsordning.

I kaoset efter finanskrisen står extremhögern, polisstaten och militärdiktaturen i kulisserna, och kan snart vara beredda att ta över i Europa. Lissabonfördraget är en filibusterskrift som rymmer ritningen till en diktatur, i vilken högerextrema, snarare än vi tror, kan kliva in och totalitärt gripa makten genom att utnyttja det diffust avdemokratiserade styrelseskicket som råder i medlemsstaterna, med den successiva maktöverföring från de nationella parlamenten till den icke folkvalda överstatliga maktapparaten i EU som skett, i och med den samlande plattform som Bryssel ger, vilket, tillsammans med åratal av välfinansierad högerpropaganda, lyfter dem ur deras tidigare marginaliserade positioner.

Detta inte minst också på grund av att fördraget underordnat alla demokratiska, medborgerliga och mänskliga fri- och rättigheter under de korrupta upphandlingsreglerna för den ”inre marknden” som gynnar trafficking, avskaffad meddelarfrihet, slavkontrakt och människohandel, penningtvätt och korruption. Och ”Bank & Business” har gett sin välsignelse. Åtminstone om man ska tro vad Ian Wachtmeister säger, på SD kommunkonferens i Älvsjö 2010:

Ta alla de uppmaningar jag och andra har på allvar och ta ert uppdrag på allvar, lyssna på rådgivare. Jag är rådgivare för att jag är en intresserad person, jag gillar Jimmie och jag vet att jag kan berätta om saker för honom, och jag kan påverka, men det finns ju fler. Och ni måste få fram fler goda rådgivare [. . .]Beröringsskräcken tror jag försvinner, ta det inte så hårt, det kommer att ordna sig det där tror jag. Vi skrattade mycket inom Ny Demokrati för 20 år sen. Vi blev också mobbade, ännu mer barnsligt. Folk tittade in i väggen, det var så fånigt så man tror inte det är sant. [. . .] Ändra uppfattning om det kommer fram starka argument emot. Vi gjorde det på en gång när det gällde delpension i riksdagen, det var ju mest för att jävlas men ändå [skratt applåder]. Ändra sig, det får man inte göra, men det ska man göra. Och gör inte de besvikna som nu . . . Det är rätt mycket bank & business, då säger de så här: Jag röstade inte på Sverigedemokraterna men de var bra att de kom in. Gör inte dem besvikna, er bästa tid är nu.”

Se tidigare bloggposter: Berlusconi är ingen pajas och SD är inga clownerVår Gud är oss en väldig BorgPiratpartiets ideologi – får inte ifrågasättas? SD kan inte stavaDen Monstruösa normaliteten eller Medelmåttans tyranni, SD visar sitt rätta ansikte

Poster, ”This is the Enemy,” 1942. Karl Koehler-Victor Ancona.

Läs: SVT Debatt Tove Liljeholm, vice ordförande Ung vänster – Extremhögerns våld mot oss vänsterungdomar nonchaleras, Youtube – Ian Wachtmeister håller ett anförande på SD kommunkonferens i Älvsjö 2010, Hufvudstadsbladet – Massmördaren en 32-årig högerextremist, DN – Mördarens manifest beskriver attentaten, Expressen – Dagens ledare: Anders, en av oss, Expo – Ingen ensam galning, SVT – Bodde länge med sin mamma, SVT – Han sköt, jublade och skrek, SVT – Var aktiv i Fremskrittspartiet, SVT – Svenska politiker om tragedin, SVT – 22-årige Torbjörn Vereide berättar, SVT – Han sköt en tjej som låg på markenSvenske Ali var på UtøyaJørgen, 18 år: ”Han sköt med gevär”Direktrapport från ett chockat Oslo,DN – Mitt ungdomsparadis har förvandlats till ett helveteVänsterpartietSocialdemokraterna – Kondoleansbrev till Jens Stoltenberg

Se tidigare bloggposter: Bestört över illdåden i NorgeNatalie, 16 år – ensam mot nazismen i Sverige 2011?,  Tyskland är en ekonomisk bromsklossDel II – Den sovande regeringen ZZHögerreaktionärerna vill ha ”lag och ordning” i Grekland – det kan komma fortare än vi anar, Stöveltrampet allt högljuddare och demokratin sätts ur spelModerater med Kärnvapen för fred – till höger om neutralitetenCarl Bildt tonar nog ner det mestaAskgrå framtidPiraterna är ute och seglar – med falsk flaggPiratpartiets ideologi – får inte ifrågasättas?En Folkrörelse, En Konst, Ett Folkparti! – Den långsamma reprisenHyckleriet som ansikte utåt – en inbyggd burka 

Läs även: SVT – 32-åringen erkänner dåden i NorgeAB – Har licens för två vapen – beskrivs som tystlåten, SVD – Uppmanade till kamp mot ”kulturmarxisterna”, AB – Vår öppenhet måste värnas, AB3, AB – Jan Guilllou: Är han nazist räknas det som en tågolycka, SVT – Mats Knutson: Det öppna demokratiska samhället attackeras på nytt, Expressen – ”Ditt gripande innebär starta på propagandafasen”, AB – De vill regera – med skräcken som vapen, AB – ”Han jublade och ropade segerrop”, Expressen – SD gjorde bort sig på Twitter om terrorspekulationer, Expressen – Idag är vi alla norrmän, Expressen – Mats Larsson: Overkliga scener, SR Ekot – Oklart varför polis inte ingrep tidigare

Bloggar: Newsmill – Carina Hägg, Svensson – Anders Behring Breivik – norsk terrorist och massmördare, Konservativa tankar – Skuldbelägg gärningsmannen, ingen annan, Tossigt – Dags att göra upp med högerextremismen, Utsikt från höjden – När terroristen var kristen och vit så var han inte längre terrorist, Svensson – Högerextremistiska terrorbrott – det vanliga i Norden, Mitt i livet, Angelica – Fyrabarnsmamman – Skandinavien det nya nazist Tyskland?, Vill ha allt – ekonomiskt oberoende – Ondskans ansikte, Kenza, Hanna Fridén, Natosh – en bloggJämlikhetsanden – Svaret på våld är mer demokrati, Björn Andersson (S), Bengt Silfverstrand (S), Vänsterpartiet HelsingborgEnn Kokk

Annonser

2 responses to “”En ensam galning”?

 1. “Why Breivik, and his accomplices if he had any, would attack young Norwegians remains unclear. But it probably had something to do with Breivik’s belief that European governments, and the Norwegian government, were run by ”Marxists” allied with Islamist extremists who were bent on destroying Europe through ”multiculturalism.” “
  Alex Kane

  Kane verkar inte informerad om det “sosse” hat som florerar ymnigt hos den här typen av högerkrafter i Sverige och även i Norge. Detta trots att nämnda partier sedan länge är lika nyliberalt ekonomiskt influerade som vilket annat etablerat parti som helst, helt enligt den europeiska trenden med Labour i UK och diverse ”socialistiska” partier som säljer ut sina länder till de globala bankirerna.

  Anders Behring Breivik, a perfect product of the Axis of Islamophobia

  When I wrote my analysis last December on the “Axis of Islamophobia,” laying out a new international political network of right-wing ultra-Zionists, Christian evangelicals, Tea Party activists and racist British soccer hooligans, I did not foresee a terrorist like Anders Behring Breivik emerging from the movement’s ranks. At the same time, I am not surprised that he did. The rhetoric of the characters who inspired Breivik, from Pam Geller to Robert Spencer to Daniel Pipes, was so eliminationist in its nature that it was perhaps only a matter of time before someone put words into action.

  As horrific as Breivik’s actions were, he can not be dismissed as a “madman.” His writings contain the same themes and language as more prominent right-wing Islamophobes (or those who style themselves as “counter-Jihadists”) and many conservatives in general. What’s more, Breivik was articulate and coherent enough to offer a clear snapshot of his ideological motives.

  From a tactical perspective, Breivik was not a “lone wolf” terrorist. Instead, Breivik appeared to operate under a leaderless resistance model much like the Christian anti-abortion terrorists Scott Roeder and Eric Rudolph. Waagner and Rudolph organized around the Army of God, a nebulous group that was known only by its website and the pamphlets its members passed around in truck stops and private meetings. If they received material or tactical support, it occurred spontaneously. For the most part, they found encouragement from like-minded people and organizations like Operation Rescue, but rarely accepted direct assistance. Breivik, who emerged from the anti-immigrant Norwegian Progress Party (which built links with America’s Tea Party) and drifted into the English/Norwegian Defense League sphere of extremism, but who appeared to act without formal organizational support, reflects the same leaderless resistance style as America’s anti-abortion terrorists.
  (…)
  Judging from Breivik’s writings, his hysterical hatred of the Labor Party’s immigration policies and tolerance of Muslim immigrants likely led him target the government-operated summer camp at Utoya. For years, the far-right has singled Norway out as a special hotbed of pro-Islam, pro-Palestinian sentiment, thanks largely to its ruling Labor Party. In 2010, for instance, the English Defense League called Norway a future site of “Islamohell,” “where unadulterated political correctness has ruled the roost, with sharp talons, for decades.” Yesterday, when the Wall Street Journal editorial page rushed to blame Muslim terrorists for what turned out to be Breivik’s killing spree, it slammed the Norwegian government for pulling troops from Afghanistan and demanding that Israel end its siege of Gaza. For his part, Breivik branded the Labor Party as “traitors.”
  (…)

  I stort ingen skillnad på Breiviks världsbild och den som Fremskrittspartiet har, generellt sett en blåkopia på Robert Spencer etc världsbild.

  Här är en sammanställning av hur bl.a. Robert Spencer och hans fanclub envist håller fast vid att hur man än vrider och vänder på det är den fruktansvärda massakern muslimernas fel:

  Yesterday, Robert Spencer’s Islamophobic website Jihad Watch was filled with these assumptions. At 1.14, Spencer warned that ‘ Suspicion still revolving around jihad groups’ – an announcement that was greeted with comments such as the following:

  “The massacre at the children’s camp is a sickening reminder of just how evil and Satanic the cult of Islam is.”

  And this

  “Ah targeting kids…yep, Muslims.”

  One commentator could scarcely conceal her satisfaction at the attack on the Norwegian Labour Party summer camp:

  “The Labour Left who love Islam so much – what do they get? More hatred and violence from Nazi Muslim fanatics and terrorists! That’s why Islam in the West should never be appeased because these Muslim fanatics will regard such act[sic] as cowardice -they already won in most Islamic-ruled countries.”

  Roert Spencer var förra året och talade hos SD i Almedalen, annoserad som en av världens främsta Islam/muslim experter.

 2. Jag vill bara skriva ner några rader som så många gånger förr!
  Någonstans kommer detta MISSNÖJE mot samhället , mot politik, så har det alltid varit inget märkvärdigt i detta igen nyhet precis, sedan om det är en ensamvarg eller en oppositionsgrupp som agerar tillammans ja, vad är den STORA skillnaden! Orättvisor finns överallt !Vi är inte födda med samma levnadsvillkor det bör vi inse.finns många….utanförskap..ingen lyssnar , man försöker tala men blir inte hörd….man lever med en ensamstående förälder kanske som inte kan ge materiellt eller trygghetsmässigt det som vi alla törstar..slanten har alltid en baksida..hoppas att politikerna börjar lyssna mer så att liknande tragedier kan undvikas i framtiden! Sinikka Naumanen författare

  efter , vi föds inte alla vackra och lika visa
  Det finns MYCKET missnöje i vårt samhälle i HELA Norden vill jag påstå , sedan är det upp till våra folkvalda politiker att göra att detta missnöje minskar!!
  Missnöjet kan handla om väldigt många olika saker det vet vi alla vis det här lahget, orättvisor finns överallt

  Svar till Sinikka Naumanen från Nemokrati:

  Nu var det ju så, att den här gärningsmannen inte kom från någon som helst underprivilegierad miljö, med de problem som du skissar upp.
  Tvärtom hade han gått i samma skola i Oslo som de kungliga. Han var privilegierad i allra högsta grad, hans far var diplomat och hans uppväxt
  var skyddad, trots att hans föräldrar skilt sig när han var ett år.

  Jag tycker vi kan citera Anders gamla klasskompis som säger så här till NRK:

  ”Anders Behring Breivik er, så vidt jeg kan vurdere det, dessverre ikke sinnsyk. Det hadde gjort alt så mye enklere om han var det [. . .]Men ingenting jeg vet om ham fra de årene jeg kjente ham, eller det jeg siden har lest i hans såkalte manifest, peker mot at han er gal eller forstyrret.

  Tvert i mot. Jeg sitter med et inntrykk av ham som iskaldt og intelligent beregnende. Alt som har skjedd etter at bomben gikk av klokken 15.26 fredag ettermiddag har skjedd etter hans plan. Min største frykt nå er at han fortsatt spiller oss – mediene, opinionen – som et piano. Det som holder meg våken om nettene nå er at han ikke er et monster. Han er en vanlig, norsk gutt. [. . .]

  Han var gutten som bestemte seg for å begynne å trene, og etter hvert trente hver morgen før skolen på Harald’s Gym i Oslo sentrum. Jeg husket han fortalte meg at han gikk dit hver morgen klokken 6. Det gjorde inntrykk. Anders var en som kunne bestemme seg for et mål, og gjennomføre det – om det så tok uker, måneder, år. Muskuløs ble han. Han nådde sitt mål gjennom jevn og lang innsats. Han var seig.

  Kanskje den type seighet som får en mann til å argumentere med begivenheter i 2083 for å drepe 100 uskyldige i dag. Den type seighet som får en mann til å starte et landbruksfirma to år i forveien, for å kunne kjøpe tonnevis med kunstgjødsel ubemerket. Men Norge fostret en slik mann. Han er en av oss. [. . .]

  Jeg bodde i London da det smalt 7. juni 2005. Gjerningsmennene hadde den gangen i det minste større grunn til å være rasende på samfunnet rundt seg; minoritetsungdom med dårlige utsikter for jobb og karriere i klassesamfunnet Storbritannia. Anders er den rake motsetningen. Han har hatt alle muligheter. Så vidt jeg vet aldri manglet noe. Ikke vært offer for noen urett fra samfunnet. [. . .]

  Han ville bli tatt. Han har innrømmet alt. Han ha bedt om – og fått – en forsvarer som er Ap-medlem. Han skriver selv at propagandafasen starter ved arrestasjonen. For åpen rett vil han propagandere for sitt forskrudde standpunkt, med verdenspressen på tilhørerbenken. Om mulig i uniform! Man kan si mye om en slik strategi, men det er ikke en gal manns verk. Det er en beregnende, ressurssterk og intelligent manns verk. Anders har et mål, og han er fortsatt bare halvveis.”

  http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7726002

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s