Gangsterekonomin rasar samman – Del II

Två barn har dödats av sin panikslagna mamma för vilken elen stängts av – ändå nekades hon till och med socialbidrag, och då gick det utför snabbt. Strax dessförinnan hade hon varit en helt normal mamma som aktivt deltog i sina barns skolgång och fritidsaktiviteter, enligt socialtjänsten. Eller är detta bara en dålig ursäkt från den ‘ansvariga’ myndigheten, som ett simpelt försök att slippa få blod på händerna?

Gud förbjude förresten, att något som liknar ansvar någonsin skulle drabba den instansen. Liksom polisen föredrar de att lyfta lön framför ett finger som kan bidra till ett konkret handtag åt de nödställda och drabbade som de får betalt för att skydda och hjälpa.

När klockan är 13 och det är fredag i Socialsverige går personalen hem, trots att det är på kvällar och helger samtliga katastrofer inträffar.

Till skillnad från akuten har de inte förstått att kontorstid inte gäller för entiteter som utsatthet, liv och död. Ändå har de mage att ta betalt för något som de trots denna hisnande ignorans framhärdar i att kalla arbete. Tillåt mig sända en önskan om förkovran i grundläggande människokunskap för dessa således halvbildade viktigpettrar.

Och detta sker i Alliansens Sverige inte att förglömma, där Borg, liksom världens övriga neokonservativt fanatiska TeaParty- och Merkel-ledare, menar att det är en förträfflig idé att snåla sig ur ”krisen”. Ändå har man knappt ens börjat dra åt svångremmen på allvar, förrän hela världen står i ekonomisk ljusan låga.

Dagens ”breda börsfall” talar sitt tydliga språk. Nu bromsar även Kina in, och det med besked. Det är en illusion att tro, att slavarbetsgivaren Kina ska klara sig utan västs masskonsumtion.

Men Borg fortsätter yra om svångremspolitik. Snart är massarbetslösheten uppe i tvåsiffriga tal även i Sverige. Neoliberalismens dödskamp är plågsam att beskåda, ännu plågsammare att drabbas av. Och barnen – de får inte ens behålla livhanken.

Men vad bryr väl sig Borg med Anhang om det? Enligt Chicagoskolan skall de fattiga, som enligt den marknadsreligiösa fanatismen är predestinerade att gå under, offras som slaktdjur, gärna till ackompanjemanget av Allianspolitikernas applåder i riksdagen. Medan gangsterekonomins herrar går fria, trots alla grova brott mot mänskligheten. 

Se tidigare bloggposter: Vår Gud är oss en väldig BorgGangsterekonomin rasar samman‘Ansvar’ Del II – Anders Borg Massutökar Utanförskapet & Kastar 5 Miljarder i Papperskorgen‘Ansvar’ Del I – Oljan och ”demokratiseringen” av Nordafrika

Läs: AB – (M)iljöpartiet, AB2, AB – 178 anmälningar – ingen utreddes, AB – MP vill tillfredsställa Reinfeldt till varje pris, SVT – ”Hon var desperat”, SVT – Antalet cancerdrabbade kan dubblas om 20 år, SVT – Unga flickor får cancer pga läkemedelsbolagen, SVT – Trotjänarna fick sparken, Europaportalen – Grekland: Halverade löner och massavsked, Europaportalen – Européer kritiska till euron och överstatlighet, DI.se – Dr Doom: Åtta sätt att undvika världsdepression

Annonser

9 responses to “Gangsterekonomin rasar samman – Del II

 1. Pingback: Ghost:/Två barn har dödats av sin mamma… | ghostalive

 2. Har länkat till inlägget.

 3. Inte många rätt i detta inlägget. Att spy galla över en underbetald arbetsgrupp som regelbundet får utstå hot, spott och förelämpningar är riktigt dåligt. Der du inte har nån aning om är att iaf en hel del av dessa ”halvbildade viltigpettrar” regelbundet jobbar övertid som dessutom i den offentliga sektorn är obetald. Vidare ger du dig på de som inte tror att man kan lösa en lånekris med mer lån mer biseag och mer underbalanserade busgetar. Vilken vanlig hederlig hårt arbetandw medborgare har glädje av der?

  Enligt ditt sätt att se på världen verkar alla som verkligen gör något vara onda medan de som envart ligger till last för övriga befolkningen är utsatta änglar. Vänstern har verkligen vänt arbetarna ryggen.

 4. Varför skall en mamma ha socialbidrag? Det är väl bättre hon ger vårdnaden av barnen till pappan, eller hur? (Förmodligen otänkbart i feminsimens diktatur.)

 5. Det är oerhört tragiskt, eller rättare sagt en fruktansvärd katastrof, det som hänt pojkarna och mamman. Men jag tror faktiskt inte att det gagnar framtida hjälpbehövande barn och föräldrar att redan nu hänga socialtjänsten.

  I dag uppges i Aftonbladet av ansvariga att elen inte var avstängd och att mamman inte har nekats socialbidrag:

  ”I går dementerade Sigtunas kommundirektör Greger Svensson tidigare medieuppgifter om att familjens el varit avstängd. Den mordmisstänkta mamman ska inte heller ha nekats försörjningsstöd, skrev han i ett pressmeddelande.”

  Jag säger inte att socialtjänsten agerat rätt, men heller inte fel. Därför att jag vet INTE hur hanterandet har varit. Däremot vet jag att man riskerar andra barns och föräldrars hälsa/situation om man påstår att socialarbetare enbart är intresserade av sin lön utan att göra något för dem:

  ”föredrar de att lyfta lön framför ett finger som kan bidra till ett konkret handtag åt de nödställda och drabbade som de får betalt för att skydda och hjälpa.”

  Detta känner jag inte igen. Och om vi tycker att vi skall ha en socialtjänst, måste vi istället bygga upp ett förtroende för den. Självklart förstår jag att du, naturligtvis också jag, och många, många fler, reagerar med ilska och sorg över vad vi just nu tar del av i medierapporteringen: socialtjänstens/samhällets svek mot denna familj.

  Fast vi vet ju samtidigt sedan tidigare att mediernas rapportering inte alltid är 100 procent korrekt. Låt oss därför vänta en stund innan vi ”dödar” socialarbetare och andra anställda som berörs av de samfällda ropen: ”ansvar skall utkrävas och huvuden rulla”.

  Och så hoppas jag naturligtvis att alla som nu skriker på hämnd, tar sitt ansvar när de misstänker att barn/vuxna far illa och anmäler detta under eget namn med telefonnummer/adress till socialtjänsten. Likaså att många av kritikerna (och andra) öppnar sina hem som familjehem/stödfamilj/kontaktperson för barn/unga/missbrukare som behöver stöd och hjälp, kortare eller längre perioder. Behovet är stort, få är intresserade.

  /Eva

 6. Svar till Eva Hillén Ahlström från Nemokrati:
  Man undrar varför media sprider falska uppgifter. Det är i så fall ganska allvarligt att de ljuger om detta. Alla artiklar jag läst har skrivit att hennes el var avstängd och att hon nekats socialbidrag.

 7. Nemokrati, jag håller med dig om att det är allvarligt när medierna sprider osanna uppgifter men jag kan inte svara på varför. Jag antar däremot att de har litat på en källa utan att dubbelkolla den.

  På Sigtunas hemsida har jag nu hittat det pressmeddelande, där kommundirektör Greger Svensson kommenterar dessa frågor i p. 1 och p. 2 av 7 punkter. De övriga handlar också om familjens situation. Jag har svårt att tro att det är lögner som kommundirektören går ut med. Ärendet kommer ju att granskas av Socialstyrelsen och en oberoende ”extern utredare med hög integritet”.

  AB (och flera andra tidningar) har nu hämtat nya uppgifter från detta pressmeddelande men kanske inte rubricerat dem lika stort som de inledande.

  Länk till http://www.sigtuna.se/sv/Pressmeddelanden1/Sigtuna-kommun-valkomnar-granskning/

  /Eva

 8. Svar till Eva Hillén Ahlström från Nemokrati:

  Men var det inte också det, att ifrågavarande kommun redan tidigare gjort sig känd
  för att strunta i anmälningar om barn som far illa
  och då fått kritik från länsstyrelsen om att socialtjänsten därmed brutit mot lagen?

 9. Jovisst, så är det. Socialtjänsterna i kommunerna granskades tidigare av länsstyrelserna. I Sigtunas fall skedde det tydligen 2002. Numera är det Socialstyrelsen som står för tillsynen.

  Jag har ingen aning om det fanns något särskilt skäl till granskningen av Sigtuna just då, men jag vet att i mitt län granskades alla kommuner under första hälften av 2000-talet, minns inte året, möjligen 2003/2004, men det skall nog få vara oskrivet. Min minnesbild är också att samtliga länets kommuner drabbades av kritik.

  Det vore faktiskt intressant om den, som jag tror, då landsomfattande tillsynen under tidiga 2000-talet hittade någon kommun som gjort allt rätt.

  Sigtuna kommun har själv skrivit om granskningen på: http://www.sigtuna.se/sv/s_Nyhetsarkiv/Om-lansstyrelsens-kritik-av-Sigtuna-kommuns-socialnamnd-2002/

  /Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s