Elefantmannen II – Människosynen i Glada Hudik är Alliansens

Hudiksvalls kommun måtte utgöra ett sällsynt antikvariskt exempel på en paternalism som jag trodde tillhörde historien.

Vi kan, för att illustrera denna småstadsfascistoida människosyn, ta uttalanden från Pia Andersson, Pär Johanssons chef, som exempel, i det att hon uttrycker sin beundran för hans synnerligen lukrativa typ av ‘människokärlek’.

När hon blir tillfrågad av Uppdrag Granskning om varför de funktionshindrade får mycket sämre lön än de ‘normalstörda’, så menar hon att det inte bara handlar om lönen de funktionshindrade får, då de fått så mycket annat genom ‘projektet’. De har växt som människor, menar hon, fått träffa så mycket folk, vara ute och resa etc.

För vilken ‘normalstörd‘ motiverar prestationsökning, mycket resor i jobbet och massor med arbete på obekväm arbetstid lägre lön eller ingen lön alls?

Jag instämmer till 100 % med Täppas Folgelbergs kritik och anser att ‘Glada Hudik’ och Pär Johansson omedelbart ska betala full lön retroaktivt till de funktionshindrade skådespelarna.

Dessutom borde kommunen ställas till juridiskt ansvar för sitt vidriga agerande. Låt oss bara hoppas att Mats Melin fått full lön av ICA för sin medverkan i reklamfilmerna.

Sverige är sämst i världen på mycket – men när det gäller diskriminering ligger vi i topp – efter Alliansens maktövertagande. Unga och äldre, sjuka och arbetslösa ska diskrimineras med lägre lön, även om de jobbar för fullt – och idag är Fas 3 en större arbetsgivare än Volvo, funktionshindrade ska ha lägre lön, även om de alstrar miljonvinster. Samhall AB är därtill Sveriges fjärde största arbetsgivare. Och kvinnor ska givetvis ha lägre lön pga sitt kön. I Alliansens ‘jämlika’ Sverige.

De som däremot inte får lägre lön när de ”reser mycket” och ”träffar folk” är politiker och bankdirektörer som får miljonlöner, i synnerhet när de försätter länder i ekonomisk ruin, då de även får fallskärm på hundratals miljoner kronor.

Se tidigare bloggposter: Att vara men inte synasFas3, Välfärdsjobb, Lärlingsjobb, Frizoner – Sveriges konkurrenskraft mot Kina ökarBarnfattigdom, Fas3 och ”Enskilda exempel”(S)kojaren Juholt vill ersätta Fas 3 – med Fas 3!,  Operation Krossa Demokratin – Syna Anders Borgs BluffVälj Lena Sommestad till ny partiledareDen Manodepressiva Marknadens Melankoliska FasOccupy Wall Street får stöd av Nobelpristagare, Bernanke och – Katolska kyrkanKvällens Agenda – SVT övergår till (M)egafoni och Videokrati

Läs: AB – Vad Anders Borg inte vill prata om – ”Fas 3 är idag en större arbetsgivare i Sverige än Volvo”, AB – ”Det var aldrig aktuellt att jag skulle avgå”, Wikipedia – Elefantmannen (film 1980), Expressen – Ica-Jerry hoppar av från reklamfilmerna, SVT Debatt – Täppas Fogelberg: ”Utvecklingsstörda används som cirkusattraktioner”, SR – Kritik mot låga löner för Glada Hudik-artister, AB – Glada Hudik-ledaren delar landet, SVT Uppdrag Granskning – Egna miljonaffärer blandas samman med kommunens, SVD Brännpunkt Opinion, Pressmeddelande från FUB – Uttalande med anledning av Uppdrag Granskning, AB – Slutfilmat för ICA-Jerry, Norran – Låga teaterlöner ses över, Göteborgs-Posten – Alla är vi lika eller?, SR – Sponsor reagerar på låga löner, Expressen – Somliga är mer jämlika än andra, SR – Handikappade diskrimineras på arbetsmarknadenSR – Gladahudikteatern ändrar sig, SR – Blandade reaktioner efter granskning,  Pressmeddelande – Pär Johansson föreläser i Örebro, SVT – Låga löner för populär teater, Funkaportalen – Diskriminerad kvinna fick rätt mot arbetsgivare, Paraplyprojektet – TV-dokumentärer – Så diskrimineras jobbsökande, Sunt liv – Svårare för funktionshindrade att få arbete, Newsmill – Alliansens agenda att lägga ner arbetsförmedlingen har gått för långt, SVD – Lägre löner för unga ger inga nya jobb, Löntagarbloggen – Åldersdiskriminering på arbetsmarknaden – Sverige värst i världen, Dagens media – artikel om Samhall – citat: ”Samhall, med 22.000 anställda, har ett avkastningskrav på 7 procent per år och har haft överskott på ett antal miljoner kronor årligen de senaste åren”, Arbetarbladet – Samhällsnyttan försvinner från Samhall AB i snabb takt, Pressmeddelande – Samhall växer i Norrköping, Samhall i Kronoberg tar hem nya städaffärer, Väla centrum i nytt avtal med Samhall, Vadstena Industriplast utökar samarbetet med Samhall, Graflunds i Eskilstuna förlänger avtal med Samhall, Dagens Handel – Här är Sveriges största företag, AB – S-krisen handlar om inkompetens, AB – Väljarna har tappat förtroendet för Juholt, Expressen – Juholts besked: Waidelich blir kvar, AB – De vill fortfarande att Juholt avgår, AB – Protesterar mot finansbranschen, SVT – Sjuttio skadade vid protester i Rom, SVT – Hundratals samlades i svenska städer, SVT – Tjugo motdemonstranter omhändertagna av polis, SVT – Protester blev globala, Skånskan – Över 1000 visade sitt missnöje med SDU, DI – Occupy Wall Street sprider sig till Sverige

Annonser

4 responses to “Elefantmannen II – Människosynen i Glada Hudik är Alliansens

 1. Min bloggadress, där har du mitt svar

 2. Svar till ”Snyggingarna”:

  Håller helt med dig (dock inte om att Uppdrag Granskning skulle handla om uppdrag förvanskning),
  och då tycker jag det är en självklarhet att skådespelarna ska få full betalning, och, eftersom de är
  själva dragplåstret, även få del i eventuell vinst.

  Hälsningar
  Bloggaren Nemokrati

 3. Jo, men det handlar ju ändå inte om en enskild företeelse utan om hur systemet omsorgen alltid har fungerat för alla inskrivna med aktivitetsersättningar och pensioner med en symbolisk daglön ovanpå, något som dessutom inte har en kollektiv grund utan är individuellt beroende på grad av funktionsnedsättning och hur pass låsta dina lokala FK-handläggare är av sina regler och förordningar. Som jag ser det så finns en enskild kommunalanställd som blev en tacksam måltalva, istället för systemet som faktiskt ligger som ansvariga..
  Alltså var programmet vinklat mot månens baksida som vanligt

 4. Svar till Snyggingarna från Nemokrati:

  Jag tror att du missförstår min kritik. Kanske läste du inte när jag relaterade hur Pia Andersson argumenterar.

  Det handlar om människosyn, och den framkommer i Pia Anderssons uttalanden i intervjun. Så läs gärna det innan du kommenterar, för min bloggpost handlar inte om FK:s steglösa avräkning:

  ‘När hon blir tillfrågad av Uppdrag Granskning om varför de funktionshindrade får mycket sämre lön än de ‘normalstörda’, så menar hon att det ju inte bara handlar om lönen de funktionshindrade får, då de fått så mycket annat genom ‘projektet’. De har växt som människor, menar hon, fått träffa så mycket folk, vara ute och resa etc.

  För vilken ‘normalstörd‘ motiverar prestationsökning, mycket resor i jobbet och massor med arbete på obekväm arbetstid lägre lön eller ingen lön alls?’

  Som sagt: Att resonera utifrån att de får så mycket annat…
  Ungefär som att de ska vara tacksamma ifall de får ‘vara med’, som om det naturliga vore att gömma undan dem på institution.

  Det är ju de som ger publiken något, så att publiken kan utvecklas som människor och bibringas en chans att sluta hysa samma gamla ingrodda fördomar om ‘funktionshindrade’ som regerat sen medeltiden. Men det här ‘projektet’ visar sig istället vilja befästa en syn som är djupt ojämlik, och det de då istället bekräftar är den ‘normalstördas’ behov av att känna sig god.

  Enligt min erfarenhet så utnyttjas ‘funktionshindrade’ generellt – många gör enorma arbetsinsatser men just bara för att samhället – fortfarande likt på medeltiden – ser ner på dem, så får de sämre löner, förmåner, uppskattning och möjligheter. De är placerade i ett fack, som innebär ett gruppförtryck.

  Vi kan ta exemplet med mun- och fotmålarna t ex. De är precis lika goda hantverkare, om inte bättre, som vilken ‘normalstörd’ förfärdigare av julkort och konstnärliga bilder som helst. Förutom att det är en mycket större prestation, eftersom de målar med munnen och fötterna.
  För några år sen var det ett reportage hur de utnyttjades och fick alldeles för lite av de summor som försäljningen av deras bilder renderar. Man använder också deras ‘funktionshinder’ i marknadsföringen.

  De s k ‘normalstörda’ är inte så effektiva som de själva tror, och den enda anledningen till att de kan bossa runt med minoriteter är för att de är i majoritet.

  Det här samhället bygger på uråldriga hierarkier, där fördomar riktas mot grupper enligt rankingar som djupast sett bygger på religiösa vanföreställningar och vidskepelse av Livets-Ord-typ, som upprätthålls av den mobbande och illa upplysta ‘normal’majoriteten, och därför sitter som berget på hela kulturen och gjort i tusentals år. Det är dags att ändra på det en gång för alla.

  Människan är ett mirakel och det finns många olösta mysterier om hennes kapacitet under de rätta förutsättningarna.

  En sådan rätt förutsättning är att sluta lönediskriminera folk bara för att de avviker från
  den maktinnehavande normen – i utseende, ‘funktionssätt’, sexuell läggning, hudfärg, kön, osv.

  Förtrycket mot ‘funktionshindrade’ drabbar också enligt uråldrig rangskala i arbetslinjens allianssverige många andra grupper, vilket möjliggör för arbetsgivarna att hårt exploatera och lönediskriminera många grupper, så att alla i princip känner sig mer eller mindre värdelösa och oönskade (utom bonusdirektörer och bankaktieägare, som får ständigt höjda löner, bonusar och miljarder i bidrag och gigantiska belöningar, utan att fördenskull klara av att prestera annat än ekonomisk globalkatastrof – de är med andra ord de verkligt ‘funktionshindrade’ eftersom marknaden inte fungerar alls utan behöver ständiga räddningspaket och istället kastar ut miljarder i arbetslöshet världen över).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s