Nästa steg: Borg och Waidelich kastar ut 132 000 långtidsarbetslösa till socialbidrag

Borg och Juholt verkar redan ha gjort upp om en bortre parentes i a-kassan. Juholt är linjetalens galjonsfigur medan neoliberale Waidelich representerar den reella moderatpolitik som kommer att föras.

Men det är – liksom med de 145,2 miljarder som S och M skeppar till euron via IMF – med mycket små bokstäver som den bortre parentesen nu introduceras för att bli verklighet i cirka maj 2012 (eller kanske ännu tidigare med tanke på hur populariteten hela tiden ökar för Reinfeldt & C:o,  ju fler hundratals miljarder han euroforiskt lovar bort till euron respektive låter Care(M)askeppa till skatteparadis).

Borg använder formuleringen att det inte är ”tillräckligt lönsamt att ta ett arbete” för att motivera införandet, trots att klyftorna ökar lavinartat – medan Juholt och Waidelich begraver det finstilt genom att placera ”snabb omställning” absolut längst ner i sin allt annat än informativa debattartikel om vilken neoliberal högerpolitik man nu beslutat sig för att ge sitt stöd åt – så att Borgs utförsäkringspolitik blir ännu mer verklig – denna gång för 34 % av de arbetslösa, nämligen den stadigt växande gruppen långtidsarbetslösa, som enligt SCB:s senaste statistikrapport uppgår till 132 000.

Därmed kommer barnfattigdomen att öka och gatubarnen bli fler.

Tycker du det är fel? Hör av dig till de moderata och socialdemokratiska ledamöterna i socialförsäkringsutredningen.

För övrigt anser jag att Carl Bildt ska avgå – gärna tillsammans med antidemokraterna Reinfeldt, Borg och Tommy Waidelich.

Se tidigare bloggpost: Högt i tak och bortre parentes

Läs:  SVD Opinion Brännpunkt – Juholt och Waidelich: ”Växande klyftor hotar sammanhållningen”, AB – Det är Borg som skapar klyftorna, AB – Var nära att dö i branden – blir vräkta, Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, Expressen – UD stöttade Lundin-Oil-planernaSR Ekot – Merkel varnar för ett dystert 2012, GP – Allvarligt vankelmod om eurozonpakten,  Europaportalen – Möjlig svensk samsyn om finanspakt, Europaportalen – Toppmötesnöjda EU-ledare möter på motstånd på hemmaplan, AB3, AB4, AB5, SVT1, SVT2, SVT3, SVT4, SVT5, SVT6, SVT7, SVT8,  SVT9, SVT10, SVT – Sämsta börsåret i Europa sedan 2008, DI.se – Eurozonens sanne optimist, SR Ekot – Aktierna gick ner utom i USASVT11, SVT12, DI.se – Bottennapp 2011, SR Ekot – Boende fick hjärnskada hos Carema Care, SR Ekot – Bildt gav lugnande besked till föräldrarna,  UNT – Jonas Sjöstedt – Håll oss utanför euroröran

Se tidigare bloggposter: Del II – Den sovande regeringen ZZ,  Den etiopiska regeringen berömmer den svenska regeringenCare(M)a sitter nästan i regeringen, (M)erkel är regeringen, Åsa-Nisse och Blåsossen,  Räntesänkning orsakar räntehöjningReinfeldt och Rättslösheten – Regeringens politik ökar våldet mot kvinnor väsentligtIMF-lånen förvärrar krisen – men Reinfeldt skänker statskassan till euron ändåS – ”Hjälpa grannar” = Hjälpa Merkel implementera Svältpolitik och Tvångsinstallera ExtremhögerregimerRättelse: Reinfeldt ”pytsar ut” 100 miljarder till euron – hela sjukvårdsbudgeten & hela rättsväsendetBankerna faller V – Tyskland tänker inte bidra till ”räddningsfonder” men vill gärna att Sverige ställer uppEuron faller – och SD visar sitt janusansikte vad gäller äldreomsorgen och EUMörk Energi – Nobelfest och GatustriderDiktator Reinfeldt ”pytsar ut” 60 miljarder till euron via IMF – hela sjukvårdsbudgeten – och det är bara början

Bloggar: Jonas Sjöstedt1, Jonas Sjöstedt 2, Jonas Sjöstedt3, Jonas Sjöstedt4,  Pepprat rödgrönt, Karlssons retningar, Röda Malmö – Vem kan tro på Juholt?, Christian Norlin, Martin Moberg1, Röda Berget – Hur kompetent är egentligen Borg?, Storstad – Surrealismens segertåg fortsätter, Roggans blogg – Troligtvis införs Ättestupa 2012, Kent Persson (m), Olsson betalar – 2012 – Vänsterns år?, Martin Moberg2, Peter Andersson – med rätt att tycka, Claes Krantz, Mitt tycke – Borgar för förändring, Thomas Böhlmark, Aurora – Är det så vidare klokt?, Maritha Bergman, SVT Debatt – Leo Lagercrantz – 2011 blev Chefredaktören den nye krämaren, SVT Debatt – Demonstranter i Europa, USA och Nordafrika kräver samma sak – demokrati, SVT Debatt – Hatet före och efter Breivik, SVT Debatt – Bildt ville inte att EU skulle uttala sitt stöd åt svenskarna,  Newsmill – Caremadebatten visar att högern är rökt

Annonser

3 responses to “Nästa steg: Borg och Waidelich kastar ut 132 000 långtidsarbetslösa till socialbidrag

 1. Tänk att man kan läsa samma artikel och uppfatta den så olika :). Jag syftar då på Håkan Juholts och Tommy Waidelich debattartikel i SvD.

  GOTT NYTT ÅR!

  /Eva

 2. Gott Nytt År till dig också. ❤
  I övrigt: Jag hoppas du har rätt. Det gör jag verkligen. Men GP-artikeln som LO-juristen Claes-Mikael Jonsson skriver är bestickande – och illavarslande. Och Juholts tidigare uttalanden och utfästelser visar klart och tydligt att det är högt tak och bortre parentes som gäller för S del vad gäller a-kassan, det är bara det att man undviker att vara tydlig med det för att inte drabbas av ytterligare väljarflykt.

  Vi har dessutom definitivt inte råd att skicka 100 miljarder (plus de 45,2 miljarder som S redan hjälpt M rösta igenom i riksdagen) till euron via IMF och bekänna oss till ekonomisk diktatur genom att gå med i europakten – och samtidigt behålla välfärden och demokratin. Det går inte ihop nånstans, utan är ett av högerns många helt ofinansierade förslag som S helhjärtat ställer upp på. De privatiseringar och avregleringar som S ställt upp på utan att kräva begränsningar om att vinst ska gå åter in i verksamheten, har redan lett till att mycket stora grupper som tidigare jobbade inom vård, skola och omsorg förlorat sina jobb. Sen 90-talskrisen är det oerhört många jobb som försvunnit pga denna högerpolitik med slimmade organisationer för att maximera vinst – som S varit med om att rösta fram.

  Beloppet 145,2 miljarder till euron via IMF motsvarar också hela sjukvårdsbudgeten, rättsväsendet och utbildning/forskning för ett år. Det blir alltså mycket som måste stryka på foten, för att göra Merkel till lags – allt medan Tyskland självt absolut inte vill bidra med något alls riktat till eurozonens länder via IMF utan endast generellt till IMF och då endast om USA är med och bidrar, vilket USA uttryckligen sagt att man inte tänker göra – vilket i sin tur betyder att Bundesbank inte ställer upp. I det läget – när handelsbalansen i Sverige vacklar, och massarbetslösheten ökar väljer S och M att skicka 145,2 miljarder till euron – som svenska folket sagt uttryckligen nej till i folkomröstning 2003, och som 9 av 10 svenskar i dagsläget är emot – istället för att satsa dessa pengar på jobb och välfärd i Sverige.

  Waidelichs högerinriktade åsikter säger också något om vilken ekonomisk färdriktning Juholt de facto väljer. Ville han genomföra sitt linjetal så skulle han utsett någon annan som ekonomisk talesman än en som är för mer privatiseringar i vård, skola, omsorg, för utförsäljningar, avregleringar, euron etc.

  Formuleringen snabb omställning” och ”I dag saknar majoriteten av de arbetslösa rätt till a-kassa, och bara ett fåtal får ut 80 procent av sin tidigare inkomst. På några få år har a-kassan förvandlats till ett skyddsnät med stora hål. En arbetslöshetsersättning det går att leva på underlättar för människor att ställa om, och är en förutsättning för en dynamisk ekonomi och för att motverka protektionism. Därför arbetar vi socialdemokrater för att a-kassan ska omfatta fler, och att fler ska få ut 80 procent av sin tidigare lön.” låter väldigt mycket som bortre parentes till förmån för höjt tak och/eller obligatorisk a-kassa i mina ögon – ett högerförslag.

  Gruppen långtidsarbetslösa växer hela tiden, nu 132 000 som med alliansens s k ”arbetslinje” har låsts in i åtgärder som ytterst få lämnar för arbete. Det verkar vara dessa som Waidelich och Juholt vill bli av med. Socialdemokraternas nyliberala högerfalang har hela tiden förespråkat bortre parentes – och nu verkar man ta det definitiva steget i den riktningen.

  Inte minst tydligt blir det när man samtidigt aviserat att man ställer upp med 145,2 miljarder till euron via IMF (trots att nästan inga andra länder utanför eurozonen tänker bidra med några pengar – och alltså inte ens eurolandet Tyskland, som självt var först med att bryta mot EU:s regler vad gäller budgetbalans, och vars banker och exportjättar merkantilistiskt tjänat på skuldsättningen i PIIGS-länderna, då tyska banker villigt tillhandahållit de krediter som möjliggjort dessa länders konsumtion av tyska exportvaror, men några kreditförluster vill man inte ta, utan det ska svenska skattebetalare stå för. Tyskland har hela tiden pressat på att ”räddningen” av euron ska ske via IMF – just bara för att Sverige som står utanför euron ska tvingas vara med och betala, trots att vi står helt utanför valutasamarbetet – kort sagt tvinga in oss mot demokratins spelregler. Och det ställer S och M upp på.)

  Säger S sen ja i riksdagen till ytterligare 100 miljarder till euron via IMF, så finns det faktiskt inte ett rött öre kvar att göra de satsningar på arbete och utbildning som Juholt och Waidelich påstår att man vill göra, än mindre när man också som nu aviserar att man är öppen även för europakten. Tvärtom kommer man att behöva besluta om ytterligare kraftiga nedskärningar, precis som gjordes efter 90-talskrisen, men nu för att ha råd att skicka hundratals miljarder till euron som vi sagt nej till i folkomröstning.

  Massarbetslösheten kommer inte att minska i Sverige under det kommande året – utan öka. Och långtidsarbetslösheten är den som kommer att öka mest. Och det kraftigt. Då skickar S 145,2 miljarder till euron istället för att satsa dem på välfärd, jobb och utbildning här hemma.

 3. Ja, jag hoppas också att jag har rätt för jag är, precis som du, orolig men också förbannad över dumpandet av människor från trygghetsförsäkringarna till socialbidrag men det är inte Juholt och Waidelich som ansvarar för detta i dag. Ansvaret åvilar regeringen Reinfeldt.

  Min lilla kommun Bräcke i Jämtland, med ca 6 800 invånare, har skyhög arbetslöshet både bland unga vuxna och vuxna, länets högsta i båda grupperna. Arbetslösheten är 12,7 procent (riket 8,3) Och bland unga uppgår den till 33,1 procent (riket 18,8). http://op.se/nyheter/jobb/1.4199002-sa-ar-jobblaget-i-lanet. En katastrof och jag ser ju hur människor, inte minst barn, far illa. 2006 utbetalades 2 176 000 kr i socialbidrag. Vid delårsbokslutet 31 augusti prognostiserades socialbidragsutbetalningen för 2011 till ofattbara 6 000 000 kr.

  Och du jag tycker att du är en duktig och intressant bloggare. Bara så att du vet 🙂

  /Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s