Proffice kvalitetssäkrar – Helt naturligt enligt Björklund att ge lärare utan utbildning behörighet

Profficeutförarna har gett en lärare behörighet i 14 ämnen, varav flera för vilka hon saknar utbildning och aldrig har undervisat i.

Samtidigt kan DN avslöja att lärare getts behörighet i ämnen de varken undervisat i eller utbildat sig i.

I går kunde DN avslöja att Skolverket ingått ett avtal som innebär att det är personal på bemanningsföretaget Proffice som i princip beslutar om lärarlegitimationerna. Flera lärare har därefter hört av sig. En av dem har getts behörighet i hela 14 ämnen – flera av dem helt felaktigt.”

Helt naturligt‘, tycker Jan Björklund, som nu ”slår tillbaka” mot den befängda kritiken att det skulle vara oseriöst att anlita ett bemanningsföretag för myndighetsutövning så att lärarlegitimationerna kan snabbexpedieras och vara klara innan 1 juli 2012, det huvudlösa datum regeringen satt för kravet på lärarlegitimation i skolväsendet, den olagliga lagen som retroaktivt ogiltigförklarar redan utfärdade akademiska yrkesexamina för en hel yrkeskår.

Det är oerfarna anställda på Proffice som granskar alla ansökningar, examensbevis och andra dokument. De gör sedan en bedömning och väljer bifall eller avslag.

Därefter ska Skolverket, som endast har fem personer som jobbar med projektet, bara kasta en snabb titt på ansökningarna. I genomsnitt får det inte ta längre än fyra minuter per ärende om man ska hinna med de 77 000 ansökningar som hittills kommit in och ska vara klara till sommaren.

Enligt Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolverket, är det tillräckligt.

– Vi har bedömt att det ska räcka med en snabb kontroll, säger han.”

Redan den nya skollagen 2010:800 är så illa skriven, att den innehåller logiska blottor, som skulle få vilken behörig lärare som helst att häpna över, att något sådant tillåts passera som lagtext.

I den står, att endast legitimerade lärare ska få lov att undervisa efter 1 juli 2012. Hur ska då de nyutexaminerade lärarna kunna genomföra en introduktionsperiod, under vilken en lärares samtliga arbetsuppgifter – där uppgiften att undervisa måste ses som central – ska ingå?

När Alliansen leker regering så går det som det går – inte bara med ekonomin och jobben – utan också med kompetensutvecklingen av landets befolkning. Lärare utan utbildning men med imponerande diplom från Proffice kommer att accelerera hastigheten med vilken urholkningen av kunskaper sker, vilket gynnar högerpopulismens ohämmade framfart. SD:s siffror är nu uppe i 8,3 %. Med lite mer pekpinnepolitik från major Björklund har vi snart en helt kunskapsbefriad och språklös generation, som kan ta jobb i det Nya Försvaret för en uppläxning av det olydiga folket, med ”pekpinnar” av grövre tjocklek, när orden inte räcker till.

Julio Bunz, tidigare anställd på kontoret, berättar:

-Det var en tävling där vi skulle registrera ansökningar så fort som möjligt. När jag tänker på det nu undrar jag hur rättssäkert det är att pressa igenom en registrering på några minuter för att vinna en tävling – en ostbricka.. [. . .]

Proffice förnekar att det förekommit någon tävling, men SVT har fått bekräftelser från flera andra personer, som också berättar att tävlingen genomfördes trots protester.

SVT:s källor berättar om mycket stora arbetsmiljöproblem på anläggningen i Solna.

-När vi kom dit fanns det inte tillräckligt med lampor, vi fick städa själva de första dagarna för de hade inget städbolag, säger Julio Bunz.

Flera som inte vågar framträda öppet berättar hur det saknas kontorsmaterial, att anställda valt att köpa in egna möbler och att lunchrummet är så litet att man får äta i strikta 30-minutersskift.

Fick inte prata med varandra
– Vi fick inte prata med varandra, vi fick inte gå mellan olika våningsplan, vi fick under inga omständigheter kontakta Skolverket själva, säger Julio Bunz.

Proffice medger att det funnits problem som nu är åtgärdade, med bland annat belysning och städning, men i övrigt tillbakavisar man beskrivningarna.

-Jag har ingen bild av att det skulle vara dåligt på något sätt, säger Maria Uggla, presschef på Proffice.

Lars Garnefält, ombudsman på fackförbundet Sveriges ingenjörer, berättar att han besökt anläggningen efter att personalen hörde av sig:

-Vi fick träffa dem i två omgångar för alla ville prata med oss!

Klagade – fick sluta
Även Skolverket har reagerat, efter att man i november fick ett anonymt brev som slog larm.

-Vi tog upp det med Proffice ledning, säger avdelningschef Tommy Lagergren på Skolverket.

I december byttes en grupp anställda ut eftersom Skolverket bett Proffice att sänka kompetens-nivån.

-Konstigt nog var det vi nio som klagade på rättssäkerheten som fick sluta, säger Julio Bunz.”

Sen ska Björklund marknadsanpassa kvaliteten i högskolan också, då flera utbildningar enligt honom ”inte håller måttet”. Blir spännande att se vad den ”kvalitetshöjningen” kommer att resultera i – en slutgiltig utrensning av humanioran från det ”högre” utbildningsväsendet i enlighet med Svenskt Näringslivs önskemål?

De lärare Björklund håller högt är tv-personligheter som i På Spåret avslöjar att de inte vet vad en abakus är och, likt Björklund, inte vet vad företeelser som algebra står för, än mindre vad Nils Ferlin skrivit eller vem som tonsatt hans dikter.

Se tidigare bloggposter: Alliansen inför – Den Kompetente Läraren”Huvudmän” behöver inte lämna registerutdrag – Pedofil går braNew Public ManagementEn Ny Prop. i Demokratins blodomlopp – Anti-demokratiska universitet

Läs: DN – Proffice slimmar allt för att maximera sin vinst,  SVT – Tävling hos Proffice om lärarleg, Skolverket – pressmeddelane – Uppgifter om lärarlegitimation utreds, SR Ekot – Skolverket pressar ProfficeSR Ekot – Företag provar lärarlegitimation – citat:

”Anställda på Proffice granskar alla ansökningarna och gör en bedömning som sedan ska godkännas av Skolverkets fem handläggare.

Enligt Dagens Nyheters beräkningar har handläggarna fyra minuter per ärende på sig om de 77 000 ansökningarna som hittills kommit in ska vara klara till sommaren.

Tommy Lagergren, avdelningsdirektör på Skolverket, tror att tiden räcker till.

Vi har bedömt att det ska räcka med en snabb kontroll, säger Tommy Lagergren.

Lena Marcusson, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, är kritisk till upplägget, som hon anser ligger i en gråzon.”[anm: min fetstil i citatet],

DN – Bemanningsföretag godkänner lärare – citat: ”

”Skolverket har dock flera gånger betonat att det kan vara komplicerat att avgöra vilken behörighet en lärare ska ha. Lärarutbildningen har förändrats ett flertal gånger genom åren. Examensbevis har utfärdats av ett stort antal lärosäten och dessutom finns fortbildning och tilläggskurser med otydligt innehåll.

– Man undrar ju vem som ansvarar för kvaliteten i beredningen av besluten, säger Lena Marcusson.

Rent juridiskt är upplägget i en gråzon, menar hon. Myndighetsutövning får normalt inte skötas av ett privat företag men Skolverket har gått runt detta genom avtal med varje enskild anställd på Proffice. Formellt har uppdraget därmed inte getts till Proffice som företag.

Allt arbete sker dock i bemanningsföretagets lokaler och enligt en källa med mycket god insyn har de anställda ingen direkt kontakt med Skolverket. Dessa är mestadels unga akademiker på sitt första jobb.

De tjänar omkring 21 000 kronor i månaden. Skolverket betalar 3–4 miljoner till Proffice varje månad. I december motsvarade utbetalningen cirka 78 000 kronor per anställd.

Bemanningsföretaget får därmed ett rejält överskott trots att man genom den speciella avtalsformen är helt ansvarsfri” [min anm: Därför Josefin Brinks aversion mot bemanningsföretag är fullt förståelig, det handlar om lönedumpning och otrygga anställningsvillkor]

SR Ekot – Ny kritik mot Skolverkets sätt att sköta lärarlegen: –

”I praktiken är det Proffice som fattar beslut, från första början vi får in ansökan till dess att beslutet är fattat. I teorin skulle Skolverket ha mera insyn och mera kontroll men så har det inte blivit, säger Julio Bünz. 31-årige Julio Bünz, som snart är färdig lärare i spanska och samhällskunskap, arbetade som handläggare på Proffice med lärarlegitimationsprojektet fram till årsskiftet. Då fick han och nio andra handläggare sluta på grund av att Skolverket ville få ner kostnaderna för projektet.

– Vi alla som jobbade, vi var överens om att det här inte var rättssäkert, säger han.

Varför är det inte rättssäkert?

– Skolverket har inte kontroll över vem som får vilken behörighet, vilket gör att felprocenten ökar. Granskningen och handläggningen blir väldigt dålig.”

SVT – Regeringen KU-anmäls för lärarlegitimationerna, SVD – Lärarlegitimering avgörs av företagPressmeddelande Lärarnas Riksförbund kräver garantier för beslut om lärarlegitimation, Pressmeddelande Miljöpartiet – Jabar Amin (MP) KU-anmäler utbildningsminister Jan BjörklundSkola och Samhälle – Göran Levin: Lärarlegitimation – igenDN – Lagrådet sågar den nya skollagen, GP – Ny legitimation skapar kaos (min anm: Ojdå, tänker regeringen och Skolverket, är det någon som har infört lärarlegitimation, vad är det för något?)

Bloggar: Fritänk – Certifieringsidioti i kvadrat, Görans tankar och bagateller – Myndighetsutövning på entreprenad, Annarkia – En parodi utan dess like, Martin MobergFör hugade skolspekulanter finns nu en friskola att köpa på Blocket, Olsson betalar – Vad ska man med anställda till?, SuperpedagogenProffice tar över regeringen till nästa val, Tysta tankar – Jag saknar ofta Göran Levin, Maths hörna – Senaste debaclet med lärarlegitimationDagens Arena – Legitimationslekstuga

Annonser

9 responses to “Proffice kvalitetssäkrar – Helt naturligt enligt Björklund att ge lärare utan utbildning behörighet

 1. Pingback: En lärarlegitaimation som fallerar? | Annarkia

 2. Profficearbetare

  Förutom att det är en väldigt rörig text som blandar DN-lögner, en bitter uppsagds lögner, egna lögner och en enskild lärares färdigheter inom tv-frågesport och kokar samman det till en ideologisk magkänslosmet sitter man här med en återstående fråga: Känns det bra att pissa på oss som jobbar för Proffice/Skolverket med lärarleg? Att fullständigt gå upp i sin rödpolitiska identitet och njuta av att vi nog är inkompetenta, för det har man ju läst i den ljusblåa morgontidningen. Med tanke på att vänstern ska föreställa stå på de svagas sida på arbetsmarknaden, dem som tvingas ta dåligt betalda jobb för att det är enda möjligheten att få arbeta med det man har pluggat för, blev jag först förvånad. Min röst inför 2014 har hittills varit uppe för tävling men med en hycklarvänster som sitter på höga hästar och ser ner på mig och mina kollegor kan det bli svårt att rösta åt det hållet.

 3. Till Profficearbetare från Nemokrati:

  Om du nu jobbar med det här via Proffice, vilket jag inte känner mig helt säker på, så vill jag gärna säga, att bloggposten främst riktar sig mot regeringen, och sen Skolverket, som kringgår lagen på det här, enligt min åsikt, ansvarslösa sättet. Till och med erfaren jurist säger ju, att upplägget befinner sig i en gråzon (se citat). Jag tycker också det är skandalöst, att Proffice kan frånsäga sig allt ansvar och lägga det på de enskilda som man tillfälligt anställt under otrygga former och under vad det verkar, mycket dåliga lönevillkor. Att sen göra en grov förtjänst på mellanskillnaden mellan 21 000 och 78 000 säger ju än mer om hur man profiterar på de som tillfälligt anställts för den här kvalificerade uppgiften.

  Ta gärna del av nyheten om den strejk som fackförbunden i Norge nu genomför mot EU:s bemanningsdirektiv, just på grund av vilken rättslös och otrygg situation det innebär för löntagare som tvingas ta jobb via bemanningsföretag till låga löner och otrygga anställningsvillkor.

 4. Vill ni veta sanningen? Ingen i Sverige har större erfarenhet av lärarlegitimationer än de utredare som jobbar via Proffice åt Skolverket. Vem har det annars? Det måste vara en utmaning att jobba med dem. Tänk bara på hur många ämneskonstellationer som har läst på lärarutbildningar under de senaste trettio åren. Jag skulle föredra att inte anlita ett personaluthyrningsföretag av ett och annat skäl eftersom LAS inte hindrar att man projektanställer själv men man kan ha olika åsikter om det. Jag vet att alla i projektet inte är nyexade. De har blivit specialplockade för uppdraget. De är akademiker med mycket goda referenser och meriter. De följer skollagstiftningen, förordningen och Skolverkets föreskrifter (se http://www.skolverket.se). De har dagliga kontakter med Skolverket och med olika lärosäten. Kontakter sköts via bestämda personer och allt dokumenteras. En ansökan går igenom flera kontrolledd.

 5. Profficearbetare

  Sedär! Omedelbart en mer ödmjuk ton. Jag jobbar där, ja, och jag har ingenting emot en seriös journalistisk granskning för det är, som sagt, många aspekter som är principiellt intressanta. Det är när DN:s Erik Olsson går bananas med sin miniräknare och själv skapar siffran 4 minuter per ärende (måndags) eller när han pekar ut oss som inkompetenta genom att använda sig av en mellanstadielärare som juridiskt orakel (tisdags) som man inte vet om man ska skratta eller gråta. Och givetvis tar twitter- och bloggpöbeln (inte sällan till vänster) rygg på honom helt okritiskt. Undrar hur de uttalade vänstersympatisörerna på jobbet känner nu…? Alla datasystem har barnsjukdomar och många examina var mer komplexa än Skolverket hade förväntat sig (se pressmeddelande från i höst) men ingen lärare ska hamna i kläm, enligt Ekström på Aktuellt igår. Således stämmer inte Olssons miniräknar-4-minuter. Ska du klaga på det får du ge dig på regeringens finansiering. Dagens Nyheter må använda sig av mellanstadielärare som Överste Förordningstolkare och jag vet inte vad du föredrar men själv föredrar jag vår lösning: Vi använder högutbildade jurister och statsvetare som förordningstolkare/tillämpare av den av Skolverket framtagna praxisen.

  Tänk om du hade skrivit din bloggpost så som du nu skrev ditt svar, då hade jag kunnat ha kvar respekten för dig.

 6. Profficearbetare” och ”Juristen”: Ni känns som damage control utskickad för att minimera skadorna. Faktum är, att det är skandalöst av en myndighet att låta ett bemanningsföretag lönedumpa på det här sättet. Skillnaden mellan 21 000 och 78 000 är enligt min miniräknare 57 000. Det är att göra grov vinst på något som det finns stor risk havererar innan sommaren. Att med den mångfald examina som är använda annat än på området utbildad och erfaren, ordentligt anställd personal till normal lön är verkligen inte seriöst, och verkligen inte juste mot de som anställts. Felprocenten kan nämligen HUR man än arbetar bli mycket hög när tiden är så knapp. Det enda tänkbara är ju, att Skolverket ber om utsträckt tid. Om endast 1500 ansökningar är klara i januari och man har 77 000 kvar, som måste bli färdiga före 1 juli 2012, så kommer det inte att kunna ske på ett rättssäkert sätt. Den som inte medger det, resonerar inte på ett professionellt sätt i mina öron. För övrigt var det väl inte bara twittrare och bloggare som ”tog rygg” på DN:s artikel, utan samtliga nyhetsmedia enligt vad jag förstår; såsom Ekot, SVD och SVT. Alla desssa media kanske inte är helt okritiska när det gäller källor, brukar i varje fall inte vara det.

  Profficearbetare: Om tonen gentemot Skolverket, regeringen och Proffice nu framstår som ödmjuk, så har jag verkligen misslyckats, för det var sannerligen inte min mening att stryka dem medhårs.

  Deras beteende mot både lärare och inhyrd personal samt hela skolsverige tycker jag är helt och hållet oacceptabelt. Det är också ett svek mot den här reformen. Hur tror ni sen allmänhetens förtroende kommer att bli för skolan och lärarna? Givetvis påverkar en sån här sak hur folk ser på ”reformen”, som i själva verket allt mer ter sig som en marknadsanpassning, som det till och med ska tjänas grova pengar på, redan i själva införandeskedet, förutom att det därmed är ett illa medfaret köttben som slängs åt en yrkesgrupp sedan länge försummad av politikerna, samtidigt som man inte gör något i övrigt åt lärarnas löner och arbetsvillkor utan istället försämrar dem.

  Lärare har säkert hoppats på att ett införande av lärarlegitimation ska leda till större respekt för deras kunnande och en ökad status. Med den här hanteringen minskar de snarare. Att Proffice kunnat avtala sig till att lägga ansvaret på de enskilda anställda i den inhyrda personalen, till den lönen och med de tidsmarginalerna, är ju vidare lika skandalöst ansvarslöst.

  Regeringens beslut om att sedan också låta rektorer (som i riskkapitalägda skolkoncerner är chefer för i allra högsta grad kommersiella bolag, som har att maximera vinsten för ägarna) rekommendera vilka som ska legitimeras som lärare garanterar, att det knappast blir de bästa lärarna, som kommer att få ansvara för undervisningen i det svenska skolväsendet, snarare de som utan knot accepterar skolupplägg där kvalitet är en underordnad faktor.

  Om ni är så omdömesgillt kompetenta som ni säger att ni är, så borde ni förstå det rättsosäkra i en sådan ordning.

  Redan som det är krävs inte ens registerutdrag för den som vill starta skola, det har uppdagats att till och med dömda pedofiler och kopplare fått tillstånd att driva tre gymnasieskolor, ändå ändrar inte regeringen omedelbart den regeln, utan nu säljs tillstånd för att starta skola begagnade på Blocket. Det säger lite om vad våra barn får, och uppenbarligen kommer att få utstå länge till med den här regeringens Nya skolpolitik.

  Juristen: Ta som sagt gärna del av Görans Levins tankar om införandet av lärarlegitimationerna, han är en person som verkar veta vad han pratar om.

 7. Vilket j-la skämt det är att bemanningsföretag får idka människohandel överhuvudtaget!!!
  Att sälja/handla med andra människor är förbjudet enligt lag, detta tycker tydligen regeringen är ok.

 8. Profficearbetare

  Så var översittarattityden tillbaka igen. I know you people: Du kan varken skilja på äpplen och päron eller politik och känslor. Djupt nere i vänsterträsket inget nytt. Det är så oerhört roligt att krypa in under skinnet på dig och twist your mind. Du har en självbild som bygger på att du alltid vinner alla diskussioner och när det kombineras med vänsterns verklighetsbeskrivning om att alla bemanningsföretag bara befolkas av nyliberalt övertygade blondinbellor i 19-årsåldern som man enkelt kan äga i en skriftlig argumentation kan du inte acceptera att jag, som lärarleghandläggare på Proffice/Skolverket, bjuder på motstånd här. Därför ”känner” du att jag är ”utskickad” ”damage control”. Så MÅSTE det ju vara! För ett bemanningsföretag är ju per definition inkompetent på samtliga områden, inklusive rekrytering, när man har de enögt röda glasögonen på sig. Konspirationerna haglar. Vem är jag utskickad från? Skolverket? Regeringen? Moderaterna? Björklund himself? Kanske Säpo? Eller rent av CIA? Haha! Trovärdighet noll.

  Du har din fulla rätt att vara emot upplägget som princip och du får jättegärna anlägga ideologisk kritik. Jag har aldrig sagt att jag har försvarat det. Men det är ju som vanligt: Om man inte håller med en vänstertomte in i minsta detalj så stämplas man omedelbart som ideologisk fiende. För att påvisa att bemanningsföretag inte har något existensberättigande måste du/ni försöka skapa en bild av inkompetens och få den att spilla över på oss längst ner på golvet. FYI: Vi jobbar alltså inte med att utvärdera upplägget baserat på politik, utan att bedöma varje enskild lärares behörighet baserat på juridik. Inte ens mina whistleblowing ex-kollegor har sagt att vi skulle sköta vårt jobb dåligt men du vet ju förstås bättre…

  Eftersom du är så dålig på det här med politik så kan jag bjuda dig på en relevant vänstervinkel i den här storyn: Att vi har ett viktigt och intressant jobb som vi har tvingats ta till dålig lön beror på arbetslösheten bland samhällsvetarakademiker.

 9. Svar till Profficearbetare från Nemokrati:

  Jag tänkte nog närmare i riktning Proffice. Du säger att DN ljuger (därmed även Ekot m fl media som citerat DN), de f d ”bittra” profficeanställda ljuger, och nu ljuger enligt dig uppenbarligen då även SVT och ”flera andra personer” som för SVT vittnat om hur orättssäkert hela hanteringen sköts av Proffice, vilket då borde innebära att även den personal som vänt sig till ombudsman från Sveriges ingenjörer med liknande uppgifter enligt dig ljuger. Hur många måste enligt dig vittna om det här, för att det av dig ska anses ha hänt? Ljuger verkligen alla dessa människor? Det har jag svårt att tro. Du svarar väl inte heller på det jag skrev i mitt svar till dig. Att bli klara med så många ansökningar på så kort tid är helt enkelt inte rättssäkert. Skolverket borde omedelbart be om utsträckt tid samt genast anställa en granskning av hur bolaget sköter ”uppdraget”, vilket man nu också aviserat att man tänker göra.

  Tävling med pris för den som snabbast handlägger är verkligen inte seriöst. Arbetsmiljö som är helt undermålig är inte seriöst, det är inte seriöst att lägga ansvaret på de enskilda, inte heller är det seriöst eller försvarbart, att ta ut den vinstmarginalen emellan, särskilt som bolaget svurit sig fritt från allt juridiskt ansvar för handläggninen genom ”kreativt” avtalsskrivande som istället lägger det på de enskilda, vilka, förutom oacceptabelt låg lön, dessutom tvingas acceptera, att arbeta i en miljö som är under all kritik. Det är helt enkelt inte seriöst vad du än säger. Min kritik avser regering, Skolverket och bolaget. Att de samfällt resonerar som att det här förfarandet är rättssäkert är skandalöst.

  Citat SVT: ”Flera som inte vågar framträda öppet berättar hur det saknas kontorsmaterial, att anställda valt att köpa in egna möbler och att lunchrummet är så litet att man får äta i strikta 30-minutersskift.”

  Jag förstår om du är angelägen att behålla ditt arbete, men bolagets förfarande verkar helt enkelt inte seriöst. Särskilt inte som allt ansvar läggs på den enskilde, medan bolaget går fritt. Det är verkligen beklämmande. Hur kan det överhuvudtaget vara möjligt att teckna sådana avtal, under de här omständigheterna? Det låter oerhört märkligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s