Gamarna flockas runt bytet Europa

E24 tar nu upp vem som tjänar på skuldkrisen – skuggbankirerna. Kraschar Grekland eller hela eurozonen står de redo att kasta sig över bytet:

”Efter finanskrisen 2008 inhägnades finanssektorn av ett högt regelstängsel.

Men inte hedgefonderna.

De och några andra finansinstrument, som råvarufonder och derivat, agerar utanför banksystemets balansräkningar och klåfingriga Finansinspektioner. Fenomenet kallas ‘shadow banking’ – bankernas skuggsektor och alldeles egna Christiania med ytterst lite kontroll, där det går att tjäna brutalt mycket pengar.

Summorna i hedgefonder har växt som rullande snöbollar i störtloppsbackar. År 1996 förvaltade hedgefonder cirka 135 miljarder dollar i 2000 fonder. Drygt tio år senare hade summan 14-dubblats – mångdubbelt mer än vanliga fonder – till ofattbara 2000 miljarder dollar.

Hedgefonderna tjänar alltså pengar på andras olycka och befinner sig i Finansvärldens obevakade ingemansland. Men det är bara början.

Få torde ha missat att Grekland desperat försöker förhandla ner sin statsskuld till 120 procent av BNP – genom att skriva ner skulderna på frivillig väg. Vad många missat är att hedgefondsförvaltarna sitter med runt bordet i de luftkonditionerade förhandlingsrummen. Med en helt egen agenda.

Många fonder har en sorts försäkringar – CDS:er – vilket gör att de får tillbaka pengarna även om allt går åt skogen. Men enligt reglerna får inte hedgefonderna ut något på sina försäkringar om EU:s politiker löser Greklandskrisen på frivillig väg. Går Grekland i konkurs faller däremot försäkringarna ut.

Intresset av att lösa Greklands kris är alltså noll.”

Nu ska riskkapitalet få göra slarvsylta av nationalstaterna – och därmed demokratierna – och det ställer Betong-Löfvén givetvis upp på (särskilt med tanke på vem som, som sagt, sett till att han blivit partiledare för S). Idag rusar bankerna på grekernas elände, och i morgon profiterar KKR/Triton (Caremas ägare) på bankernas kapitalbrist, så att företagarna får låna till ockerräntor, när väl Draghis massaker på euron är färdigställd.

Ja till europakten och 145,2 miljarder skattekronor till den inflaterade euron blir spiken i kistan för Sverige. För de pengarna ser vi inte röken av.

Idag är det Grekland som får lida –imorgon Sverige. Sverige ut ur EU – NU!

Läs: Jonas Sjöstedt – Använd AP-fonderna långsiktigt

Se tidigare bloggposter: Löfvén ger inga besked UTOM Ja till Europakten, IMF-lån, mera Kärnkraft och VapenexportDen Kannibalistiska Gangsterekonomin – Vem vinner på Skuldkrisen?Kannibalistisk Ekonomi och Volatila MarknaderDen Manodepressiva Marknadens Melankoliska FasMan biter inte den Determinations Committee som föder en, Hur LTRO-fel hade Anders Borg?

Läs: Zero hedge blog, SVD – Löfvén gav S ett rejält lyft, SR Ekot – Greker samlas i protester på gatanSVT – Hundratusentals protesterade i spanska städer – protester pågick i 57 städer sammanlagtSVT – Greker kommer till Sverige i krisens spår – citat: ”Jobb och hopp om en framtid lockar fler och fler arbetslösa från de krisande länderna i Europa till Sverige”, DN – Lyft för Löfvén, AB – S upereffekten, SR Ekot – Iran stoppar export av olja till västländer, SR Ekot2 SR Ekot – EU-dom kan stoppa studentlånereglerExpr1, SVD2, AB – Stefan Löfvén du får skylla dig själv, AB – Veto behövs för välfärden, SVD – Norge ger samma svar, Löfvén, SVT – Praktikanter lever farligare, SVT – Iranska krigsskepp till Medelhavet, SVT – Klimatförändringar höjer matpriserSVT – Ny Sifo-mätning – Jätteökning för Löfvén

Bloggar: annarkia, MM1, Ola Möller, Lars Beckman, Mer vänster i Uppsala, Peter Andersson, In Your Face – När rämnar blocken?, Parkstugan – Jobba gratis?, Röda Malmö – Ordningen återställd, Studio Hisingen, Mitt i steget – Instabilt

Annonser

8 responses to “Gamarna flockas runt bytet Europa

 1. Mycket bra inlägg. Hittade detta som kanske kan förklara lite mer för oss vanliga dödliga, vad hedge fonder egentligen är. 🙂
  http://www.mappis.se/hedgefond/

 2. är inte hedge fonder en förlängning av City of London som är fortfarande den mest avreglerade av alla?

 3. Alla chanser för Grekland återhämtning försvann med det senaste nederlaget i deras parlament. Är inte den enda vägen för den grekiska nationen att förklara bankrutt och anulera det mesta av sk skulder som, om man skulle titta noga, visa sig rent kriminella? Det skulle väl sätta press på hittills totalt obekymrade och oberörda banker?

 4. Svar till zew från Nemokrati:

  Tyvärr är det nu så, att man väntat så länge, så långivare hunnit sätta sig i säkerhet (vilket ju också var syftet med spelet för galleriet med alla ”räddningsförsöken”), medan förlusterna transporterats till skattebetalarna via ECB m fl mekanismer, så de som kommer att förlora på Greklands snara statsbankrutt, som jag tror kommer att inträffa snart, är skattebetalare i olika europeiska länder, däribland Sverige ifall vi är så stenkorkade att vi 1. går med i europakten 2. skickar 145, 2 miljarder till euron via IMF, vilket samlad borgerlighet plus S sagt ja till att vi ska göra. De pengarna ser vi aldrig mer. För det är ju inte bara Grekland som kommer att gå i KK utan även Spanien och Italien också. Antingen det eller det blir hyperinflation i euroområdet.

  Samtidigt har skuggbankirerna positionerat in sig ”up for grabs” så när nationalstaterna konkar står de beredda med det massiva kapital som de har att kasta sig över bytet Europa med, för miljarders miljarderna som de tjänat ihop genom att riskkapitalistiskt suga ut välfärden globaliserat samt spekulerat ihop medelst blixtsnabba knapptryckningar på de volatila marknaderna (fvb till skatteparadis), att 1. till vrakpris kunna köpa upp all offentlig egendom som nu måste säljas ut enligt IMF-krav och europaktskrav på ”ökad konkurrenskraft” genom privatiseringar, avregleringar etc 2. Tjäna på att låna ut till företag till ockerränta när dessa och hushåll inte längre kommer att kunna låna av banker pga strypt långivning pga eurokris (bankerna står ju redan på live support från ECB, dvs skattebetalarna). Så de är bra på att kannibalistiskt utnyttja situationen i alla tänkbara lägen – uppgång som nedgång. Gangsterkapitalism.

  Det hade varit betydligt bättre för skattebetalarna både i Grekland, eurozonen och hela EU, om Grekland följt Islands exempel och checkat ut tidigare.
  Men gangsterkapitalismen har tydligen politikerna i fickan och då blir det som det blir.

 5. Svar till zew från Nemokrati:

  ”är inte hedge fonder en förlängning av City of London som är fortfarande den mest avreglerade av alla?”

  Just. Se https://komigenuva.wordpress.com/2011/11/24/den-kannibalistiska-gangsterekonomin-vem-vinner-pa-skuldkrisen/
  Det är därför vi måste återinföra valutarestriktioner – å det snaraste.
  Skatteparadisen måste också öppnas. Så att det byte, som roffats av skattebetalarna i Europas länder kan återföras
  till där det hör hemma – de olika statskassorna.
  Se Eva Joly http://www.tcotidningen.se/eva-joly-begar-hjalp-av-facken-i-kampen-mot-skatteparadisen
  Ett Europa utan fungerande nationalstater innebär nämligen
  laglöst land. Oerhört farligt. Se även
  https://komigenuva.wordpress.com/2012/02/06/italienska-banker-lanar-fran-ecb-och-swappar-till-dollar-genom-att-salja-cds-forsakringar/
  De folkvalda demokratierna måste återta kontrollen.

 6. Tack för dina uttömmande svar. Såg även dina kommentarer på SVD. Jag ser ingen utväg från det nuvarande vansinne som planerades för 100 år sedan. Alla vägar ur fängelset är avskurna och de som låtsas vara våra representanter är utvalda för uppgiften. Ser man på den fascistiska korporatismen i USA som trycker på för full för konflikt med Ryssland så drabbas jag av vemod. Det som saknas helt är principfasthet och moral, helt okända begrepp i politiska kretsar och ersattes av en kultur av åsikter och popularism. Strömlinjeformad och helt värdelös kultur. Varför är Jonas Sjöstedt inte mer aktiv i de mest vitala frågorna om separering av banker? Han lyfte faktiskt frågan om en anpassad Glass-Steagal i Sverige och EU. Inte för att det ändrar något under kort tid men människor är ju förda bakom ljuset och är totalt omedvetna om den analkande katastrofen. Jag anser att vi står i en korsning och alla är vända bara åt ett håll, helt ovetande. Vad vi behöver är medvetna och bildade människor.

 7. Svar till zew från Nemokrati:

  De som dominerar i media har tolkningsföreträde, och ”analyserna” syftar ofta till att föra människor bakom ljuset. De flesta har inte tid att värdera informationen genom att också söka annan information och fakta. Som jag ser det tycker jag ekonomijournalisterna är de mer ‘ärliga’ i det offentliga samtalet. De redovisar åtminstone vad som händer bakom kulisserna. En stor brist tycker jag är att man inte talar om vilka som ligger bakom olika uttalande eller vilka bindningar de har. Som när de envisas med att presentera Göran Persson som ”f d socialdemokrat” utan att berätta att han jobbar på betalt uppdrag som konsult åt JKL som har både regerinskansliet och vapenindustrin som uppdragsgivare. Det borde i varje sammanhang presenteras klart för varje ”debattör” och opinionsbildare vem den arbetar åt egentligen.
  Eva Joly har ju jobbat för att blottlägga hur eliterna gynnar sig själva, det är bra. Att denna elit inte har mer samhällsansvar visar vilken sorts samhälle vi lever i (se Inside Job).

 8. Skulle vara intressant att se spelet bakom kulisserna i detta spel, finns inga försäkringar för hur det kommer att sluta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s