Sverige – Handelsresande i Folkmord II

Svenska Kyrkan vänder sig nu mot den ökande svenska vapenexporten till diktaturer. Jag håller med. Det är hög tid att kräva ett stopp för denna blodiga och mörklagda hantering.

Svenska Kyrkan har förskrivit ett brev som man kan skicka till handelsministern i protest mot svensk vapenexport till diktaturer. Jag tar mig friheten att återpublicera det för att om möjligt nå ännu fler som kan vara med och påverka:

”Skicka till registrator@foreign.ministry.se. Glöm inte att skriva under med ditt namn och hemort.

Ämne: Till handelsminister Ewa Björling

Bästa handelsminister Ewa Björling!

Sverige är det land som per capita exporterar mest vapen i världen. Den 22 februari presenterades siffrorna för den svenska vapenexporten under 2011. De visar att länder som Thailand, Saudiarabien, Pakistan och Förenade Arabemiraten är bland de tio främsta mottagarna av svenska vapen.

Sverige har inte bara fortsatt med, utan ökat sin vapenexport till diktaturer och länder där kränkningar av mänskliga rättigheter sker. Detta är inte acceptabelt.

Den 19 maj 2011 togs ett beslut i riksdagen om en skärpning av reglerna för den svenska vapenexporten till diktaturer. Riksdagen gav regeringen ett tydligt uppdrag att ta fram en ny lag om krigsmateriel.

Men trots att det gått över nio månader sedan dess har ingen ny lag tagits fram. Inte ens ett direktiv till utredning av den nya lagen har presenterats.

I den svenska politiken för global utveckling framgår det tydligt att alla politikområden ska genomsyras av ett rättighets-och fattigdomsperspektiv. Svensk vapenexport till diktaturer står i konflikt med de högt ställda målen om mänskliga rättigheter och demokrati.

Jag vill att Du som handelsminister tar ditt ansvar och ser till att Sverige snarast möjligt får en skärpning av reglerna som sätter stopp för den svenska exporten av vapen till diktaturer. Sverige måste vara en trovärdig aktör som bidrar till en mer fredlig, säker och demokratisk värld.

Med vänlig hälsning
Skriv under med ditt namn och hemort”

För övrigt anser jag att Carl Bildt ska avgå.

Se tidigare bloggposter: Sverige – handelsresande i folkmord?Löfvén ger inga besked UTOM Ja till Europakten, IMF-lån, mera Kärnkraft och Vapenexport‘Ansvar’ Del I – Oljan och “demokratiseringen” av NordafrikaFrån Besserwisser till Oskyldigt Ovetande OfferInte en Pudel i sikte, EU-godsherren Göran Persson lobbar för regeringen och EU

Läs: DN Debatt – Christpher Holmbäck, journalist – ”Vapenexport lämpar sig inte för demokratiska samtal”, Svenska Kyrkan – Skicka e-post och kräv exportstopp av vapen till diktaturer, Svenska Kyrkan – Sverige är världsbäst på vapenexport, AB – Nästan varannan väljare har mycket stort förtroende för Löfvén, AB – Gläds åt siffrorna vi har en bit kvar, DN – Bra förtroendesiffror för Löfvén,  SVD – Uppåt för Löfvén, SVD – ”Allians utan KD kanske fullt möjlig”,  SVD – Statsvetare: ”Löfvéns saklighet uppskattas”, AB – En regering i sönderfall?, SVT, SVT – Reinfeldts förtroendesiffror på väg ner, SVT3,

Bloggar: Osorterat mänskligt och ibland ilskt, Kollektivet Gandhi – När handelsflöden blir viktigare än människor, Röda Malmö – Stefan Löfvén – borgarnas man

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.