#Saudivapen har politiska orsaker, inte ekonomiska

Övervägande delen av de förtryckarnationer som Sverige vapenexporterar till är USA:s vänner eller allierade, som Indien, Pakistan, Saudiarabien osv. Vi exporterar säkert inte lika mycket vapen till Kina, Kuba eller Ryssland…

Det handlar om den obsoleta stormaktspolitiken. Nu bildar EU och US maktblocket USEU som ska tillskansa sig världsherravälde i civilisationernas kamp mot Iran (=Kina, Ryssland) i kraft av att USA är världens starkaste militärmakt – det är den enda övermakt som detta sargade land har kvar, kosta vad det kosta vill – Bushs triljondollarskrig måste ju nån gång ge utdelning, efter att de lagt USA i ekonomiska ruiner, så att landet nu ägs av Kina.

Men den här gången går de bet. Och Bildt är vansinnig som utmanar Ryssland med det östliga partnerskapet – ett ”svenskt-polskt” initiativ – som innebar att USA:s missilsköld runt det eurasiska fastlandet fullbordades, vilket Hillevi Clinton var särskilt nöjd med (inte särskilt fredligt partnerskap med tanke på vilka bevekelsegrunder Bildt har för sin utrikespolitik – den linje som de europeiska högerpartierna gemensamt formulerade 1982 – att ”avlasta” USA ”försvarsbördan”, bekräfta north-atlantic-treaty-gemenskapen och säga ja till kärnvapen ifall det blir nödvändigt typ).

Denna utdaterade kalla-kriget-politik, som Ryssland och Putin nu vedergällningslikt svarar på, genom att aggressivt flytta fram sina positioner, starta det iskalla kriget och kräva en ”undisputed sphere of influence” i sina forna satellitstater i Östeuropa (vilket man för övrigt har stora möjligheter att uppnå, i takt med att eurozonen kollapsar ekonomiskt och socialt), är naturligtvis ett hot mot världsfreden. Utöver att hävda hegemoni i Östeuropa har Ryssland nämligen också vidtagit den förfärande åtgärden att återuppta sin militärallians med Kina och Nord-Korea, för att i samma paranoida vansinnesanda svara på det ökade hot som man upplever från Väst.

De historiska spåren förskräcker. Vilka har kaxat mot Ryssland? Napoleon och Hitler, och det sällskapet är ingen merit, direkt. Carl Bildts utrikespolitik utgör ett inte obetydligt säkerhetspolitiskt hot för Sverige och gör oss också drastiskt ökat sårbara för terrorhot, med tanke på vad den arabiska våren kan ha att säga om vapenexport till Saudiarabien m fl.

USEU-blockbildningen måste brytas, annars ökar risken för att detta iskalla krig förbyts i ett explosivt hett krig, som mycket väl kan bli det sista världskriget, Harmageddon. Inte minst med tanke på hur rädda och isolerade Israel nu känner sig, efter den arabiska våren.

En fredsprocess måste istället ta vid och fullföljas. Förutom att blockpolitik cementerar gammal fiendskap, så innebär den också ett främjande av samma blinda flockbeteende efter stereotypa mönster som styr börsen. Aktiv fredspolitik är det enda förnuftiga motmedlet mot den paranoida fanatismen som denna megablockpolitik från mccarthyismens 50-tal för med sig. En fredsprocess som bekämpar fattigdom och klimatförändringar istället för att fortsätta föra och alstra krig, efter att ha nonchalerat fattigdomen och ökat klyftorna och förtrycket världen över genom den neokonservativa/neoliberala globaliseringens rovdrift på människor, djur, natur och kapital samt genom Bushs War on Terror.

För att få klarhet i hela den smutsiga affären tycker jag Leni Björklund måste frågas. Regeringens och försvarsdepartementets roll behöver genomlysas, och det ordentligt: 1. Bjöd Försvarsdepartementet in ISP på middagen? 2. Beordrade man FOI att starta front-företaget SSTI? (eller utövade man påtryckningar på dem att hitta någon sådan lösning för att dölja FOI:s inblandning)? Efter det måste ansvar utkrävas.

Se tidigare bloggposter: Carl Bildt ska avgå genast och regeringen fortast möjligt#Saudivapen i Den Nya DumburkenSverige – Handelsresande i Folkmord IIBildts Sudanaffärer, Littorin-affären, Primegate, Kristerssons vägran att följa riksdagsbeslut, Care(M)a-affärer, Juholts avpollettering, Lögner om IMF-lån och Europakt, Lögner om Vapenexporten – hur mycket ska krävas innan regeringen tvingas avgå?

Läs: SR Ekot – Studio Ett – 17-timmen, SVD – Svenska Freds: Avbryt samarbetet, SR Ekot –  Leni Björklund: ”Jag har släppt de här frågorna”, SR Ekot – Reinfeldt tveksam till att riva upp vapenavtalEU Observer – EU figures show crisis bursting arms sales to Greece, SVD – Sverige måste göra upp med hyckleriet, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD – ”Sveriges främsta skäl är faktiskt politiska”,  DN, DN – Stoppa samarbetet, AB1, AB2, DN – Tillsynsmyndighet med på möte om saudisk vapenfabrik, SVD – Vilka skäl är skäl nog för Saudiavtalet, AB – Både S och M stöttar den här stinkande dubbelmoralen, AB – Fridolin KU-anmäler Tolgfors, AB – En brutal diktatur, SVD – Det finns ingen svensk vapenfabrik, SVT Debatt – Kungens hyllningar av Saudi kommer i nytt ljus, DN – ”Graverande att sälja ut kunnandet”, DN – FOI-konsult hotar med att hoppa av, DN – ”Jag vill inte bli förknippad med Saudiarabien”, DN – Locket på efter avslöjandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.