När Draghi säger att krisen är över då lyser det rött på börsen

Och när Anders Borg pekar med hela handen åt de svenska storbankerna, ja, nästan hötter åt dem att ta LTRO-lånen, så lyssnar de givetvis inte på honom utan vänder sitt öra åt Riksbanken och Finansinspektionen istället.

Riksbanken, vår ”oberoende” centralbank vågar dock knappt knysta om att de har en annan uppfattning än diktatoriske Anders Borg, som till varje pris tänker följa de europeiska högerpartiernas överenskommelse i EDU från 1982, om att medlemsländerna måste avnationaliseras för att uppgå i det Nya NATO-militariserade Neuropa, som ska tala med EN, både moraliskt och ekonomiskt bankrutt, Röst i precis alla frågor.

Borg anslår nu därför en allt mer militärisk ton mot bankerna. Lika lite som Carl Bildt vill ha några oberoende tillsynsmyndigheter när det gäller vapenexporten, vill Borg ha någon Finansinspektion och Riksbank som sköter sitt jobb – det tycker Borg han själv ska göra, precis på samma sätt som Carl Bildt anser att han utan besvärlig demokratisk inblandning får förstärka den redan ökade hotbilden mot Sverige genom att göra Saudiarabien lika militärt allierad med Sverige som med USA, och även drastiskt får öka vår säkerhetspolitiska utsatthet i närområdet genom det ‘svensk-polska’ initiativet om östligt partnerskap så att Putin blir rosenrasande och aggressivt flyttar fram sina positioner. Till varje pris kräver Borg därför nu att de svenska storbankerna ”solidariserar” sig med eurons konkursbo:

”Sverige kan inte klara sig genom att sitta på läktaren när andra bekämpar bränder. Det är inte ett solidariskt agerande. Det är inte så Sverige ska vara. [. . .]

Sverige ska vara en solidarisk medlem i EU som vi är medlemmar i. [. . .]

– Jag tycker man kan föra diskussioner kring det rimliga i de här påpekanden från FI och Riksbanken. Men framförallt att Mario Draghi och ECB varit tydliga med att det inte är stigmatiserande.

Att ta lånet är alltså inte ett tecken på svaghet.

– Det är inte så att vi har 800 krisbanker i Europa. Det är breda välfungerande institutioner som bidragit att stabilisera europeisk ekonomi.”

Att Mario Draghi och ECB ”varit tydliga med att det inte är stigmatiserande” är inget nobelprisuttalande. Nästa sagolika uttalande – att det skulle handla om ”breda, välfungerande institutioner som bidragit till att stabilisera europeisk ekonomi” har direkt skräpstatus. Att Draghi säger att det inte är stigmatiserande stressar dessutom marknaden ännu mer. Eftersom det Anders Borg och Draghi påstår är kvalificerad rappakalja, vilket Wall Street Journal redan för länge sedan konstaterat:

”‘You’ve got insolvent banks supporting insolvent sovereigns and insolvent sovereigns supporting insolvent banks,’ he says.”

Att bankerna inte vill joina den klubben är högst förståeligt. Låna euro som i realiteten är en skräpvaluta får man inte många dollar för, och det är dollarutlåningen som de svenska storbankerna desperat måste ha tillgång till, då deras egen utlåning i dollar är skyhög. Så inte för att de har någon täckning direkt, utan som vanligt föredrar att skeppa notan till Riksbanken, dvs till de svenska skattebetalarna och de försummade barnen på fritids, utan för att det Borg & Draghi har mage att påstå är av Pettersson & Bendel-kaliber, milt uttryckt.

Läs: Affärsvärlden – Borgs hårda kritik av Finansinspektionen, AV2SVD1, SVD2, SVD3, Annie Lööf – Jag är trygg och stark, SVT1,  SVT2, SVT3, SVT4,

Se tidigare bloggposter: Moderater med Kärnvapen för fred – till höger om neutralitetenHur LTRO-fel hade Anders Borg?, Varför sänker S&P kreditbetygen för 9 euroländer?Gangsterekonomin IV – ECB ett Konkursbo och Euron snart Skräpvaluta?Jättebubblan briserar snart – det blir en Ekonomisk AtombombBorg Babblar, Bankerna Blåser upp Bobubblan, Boräntor och Bonusar(M)örkläggning – Reinfeldt bortförklarar Bildts och M:s farliga utrikespolitik med “ekonomiska” skälEU överväger att dra in EU-bidragenOm vi säger ja till (M)arionetten Reinfeldts EU-politik hamnar vi snart i samma situation som GreklandItalienska banker lånar från ECB och swappar till dollar genom att sälja CDS-försäkringar?Grekland går i KK & Reinfeldt, du skickar inga 145,2 miljarder till (M)erkel – Tyskland har råd att stå för sina egna förluster!1500 miljarder kronor – De svenska bankernas upplåning i utländsk valuta är ett Jättehot mot välfärden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.