Franska presidentvalet – Ett Mardrömsresultat vore Le Pen som Trea

Om högerextrema Le Pen kommer trea i franska presidentvalet, Sarkozy tvåa – och Hollande vinner, vad skulle det betyda för den förda politiken? Samma sorts pekpinnar mot ”arbetsskygga” som Löfvén börjat strö omkring sig, istället för att sätta hårt mot hårt mot Deutsche Bank – som givetvis vill att ”skattebetalarnas pengar” i hela EU används för att rekapitalisera spanska banker, så att Tyskland slipper stå för sina egna kreditförluster i den spanska bobubblan, som nu spricker å det betänkligaste? Tyska banker, med Deutsche Bank i täten, har ju nämligen ägnat sig åt massiv, lukrativ långivning till spanska huslån.

För vi får ju inte heller glömma den extrema exponering, som franska banker har mot Italien – eurons nästa punka, efter Spanien-kraschen. Franska banker ser nog därför gärna på samma sätt, att ”skattebetalarnas pengar” i EU:s räddningsfonder (som vi är med och betalar, fast vi står utanför euron) används till att också baila ut deras kreditförluster i Italien, istället för att de själva står för dem.

Och då kommer ju en invandrarfientlig färgning av den ”socialistiska” valsegern i franska presidentvalet behändigt in, så att man kan skylla på invandrare och massarbetslösa som ‘parasiter’, istället för att kräva av de, som tjänat på både spekulationsekonomin och krisen, däribland bankerna, att stå sina egna kreditförluster. Le Pen som trea kommer att öka trycket på en sådan ”lösning” på krisen. Massdeportationer står redan på Sarkozys lista av förslag. Och han blir ju tvåa, så det blir ett oppositionellt högtryck på Hollande att även han ska ge efter för dessa högerextrema strömningar.

Vilket naturligtvis kommer att påverka ”socialdemokratiska” högerpolitiker i övriga EU, sådana som t ex det (S)taffage som blixtsnabbt installerade Löfvén efter Juholts nej till europakten i riksdagen. Det blir då fritt fram, att på nytt föra den 30-talspolitik, som i Sverige ledde till extrem stigmatisering av fattiga och arbetslösa efter Gunnar och Alva Myrdals ”Kris i befolkningsfrågan” 1936 och tvångssteriliseringar som pågick ända fram till 1976.

I Ekot frågar Staffan Sonning liksom i maskopi med Anders Borgs ofantliga mörkande av sanningar inför väljarna – om risken för att Tyskland ska göra motstånd mot att man ”rekapitaliserar” spanska banker med ”skattebetalarnas pengar”, varpå Anders Borg liksom hummande instämmer att det är det som är den stora och kniviga frågan. Vilken lögnaktig mörkläggningsargumentation! NATURLIGTVIS kommer INTE Tyskland att göra något som helst motstånd mot detta.

Det är Tyskland, som uttryckligen KRÄVT, att eurons räddningsfonder ska finansieras med IMF:s medverkan och det är TYSKA BANKER, främst Deutsche Bank, som riskerar enorma kreditförluster pga husbubblan i Spanien, pga sin massiva, lukrativa utlåning till Spanien. Därför vill de självklart att ”skattebetalarnas pengar” används för att rekapitalisera spanska banker.

Lika mycket som Borgs bjäbbande mot bankerna i Sverige är ett enda stort spel för gallerierna för att dölja att han för en alltigenom bankvänlig politik, så är Merkels höttande mot bankerna i Tyskland. Att vinsterna privatiseras och förlusterna socialiseras är själva kärnan i båda dessas högerpolitik för jobblös tillväxt och kapitalackumulation.

Den franska vänsterns presidentkandidat, Mélenchon, har däremot fullt genomförbara krishanteringsförslag, förutom att han naturligtvis är motståndare till europakten och EU:s bankräddningar. Maximilön för direktörerna i företagen – ingen direktör i något företag el verksamhet, vare sig privat eller offentlig ska få tjäna mer än 20 ggr mer än de lägst avlönade.

Dessutom föreslår han – att ECB ska ges rätt att ge stater samma generösa LTRO-lån som man gett till banker – dvs lån till 1 % ränta. Det skulle få ekonomin på fötter. Men honom kallar man ”extrem”.

Den maximilön han föreslår är, enligt Aftonbladet, samma som brittiska tory föreslår för chefer i offentliga verksamheter – han utvidgar till privata företag. Och förslaget om ECB är inte mer extremt än vad många ekonomiska experter också anser är nödvändigt för att rädda ekonomin och hålla efterfrågan uppe i syfte att bekämpa massarbetslösheten. Så det bästa för både Frankrike och EU vore om vänsterns Mélenchon vann. Tyvärr kommer det inte att hända. Däremot hoppas jag att han blir trea, för allas skull. Vi vill ju inte att 30-talsmörkret sänker sig allt djupare över kontinenten.

För då kryper tvångsupprepningen av även den ”slutgiltiga lösningen” allt närmare. Det högerextrema massmordet som självömkande utpressare har redan börjat.

Vilka mördade nazisterna först? Sina politiska motståndare. Sen startade man det rasistiska massmordet. Som då blev lättare att genomföra, eftersom alla som hade något att invända redan hade dödats.

Se tidigare bloggposter: Borgs ”drömkandidat” IMF:s Lagarde förespråkar Ren Stöld av Skattebetalarnas pengarAnledningen till den ”tunna” vårbudgeten – Borg skickar 68 miljarder till euron – med Löfvéns goda minneBårbudget – (M)assarbetslöshetslinjen ligger fast, Del II – Den sovande regeringenSlimmade organisationer, just-in-time och New Public Management

Läs: SVT – Bo Inge Andersson: ”En hemsk baksmälla”, SR Ekot – Breivik: ”Jag skulle bryta ihop om jag förstod vad jag gjort”AB – Franska valet ett val mellan pest och kolera, AB – Vrede från vänster, AB – Olle Svenning: Franska protester – kan de exporteras?WSJ – Mélenchon Vows to ‘Trash’ Fiscal PactSR Ekot – Stigande räntor i Spanien och Italien oroar Borg, Expo – Sarkozy i motgång fiskar främlingsfientliga rösterExpressen – ”Jag blev rädd och fick panik inombords”, SR Ekot – Vänsterns Mélenchon utmanar i franska presidentvalet, Expressen – Angela Merkel: ”Mångkulturen har misslyckats totalt”SR Ekot – Har Sarkozy något att dölja?,  SVT – Kodord för att lura fransk vallag, AB – Det borgerliga korthuset rasarSVT – De tio som vill bli Frankrikes nästa president, SVT – Merkel hjälper Sarkozy vinna invandrarfientliga,  SR Ekot – Lugnet före stormen i Frankrike, SR Ekot – Fransk valdramatik på sociala medier, SR Ekot3, 4, 5, 6, 7, Expressen – Annie Lööf sågas efter Kinamissen, DN – Uppdrag vändning, DN – Därför fick Arkelsten gå, SVD – Kent Persson vill lyfta in MP i regeringen, SVD – Förnyelsen av M måste intensifieras, AB, SR Ekot – Hjälpte det att byta ledare? Annie Lööf i lördagsintervjun, SVD – Annie Lööf otydlig om vapenexport till Kina, DN – Lena Andersson: Att bli ursprungsbefolkning, SVT Mats Knutson – Arkelsten blev inte den tillgång Reinfeldt trodde

Bloggar: Katta Kvack – Tiden är 2010-talets viktigaste statusmarkör, Nyt – Paul Krugman – A Note on the French ElectionAlliansfritt Sverige, Dagens Arena – Hela listan på Reinfeldts sparkade medarbetareNewsmill – Breiviks världsbild är vida spridd i högerkretsarDagens Arena – Borg flaggar för hårdare krav för socialbidrag, Röda Berget, I denna tid…tyvärr – En Palin wannabe

Annonser

5 responses to “Franska presidentvalet – Ett Mardrömsresultat vore Le Pen som Trea

 1. The Economist sågar Frankrike
  http://englundmacro.blogspot.com.au/2012/03/economist-sagar-frankrike.html

  Alla som var för EMU i folkomröstningen har förbrukat sitt förtroende och bör avgå
  http://englundmacro.blogspot.com.au/2012/04/alla-som-var-for-emu-i-folkomrostningen.html

 2. ”ett oppositionellt högtryck på Hollande att även han ska ge efter för dessa högerextrema strömningar”

  han har redan börjat, precis som Stoltenberg i Norge talar han om att man måste vara ”hård” i invandringspolitiken och han vill inte göra några större ändringar i förhållande till vad Sarkozy redan gjort. Man kan säga att hans parti står höger om där Sarkozys parti stod under Chirac. Medan Sarkozys parti även det närmat sig Front national, en generell högerglidning, precis som i Sverige och västvärlden i stort. Dock finns det vissa tecken på att en motreaktion håller på att komma till stånd (Occupy Movement, de indignerade, …) som gett liv åt Mélenchon och Front de Gauche det här valet.

  För (V) og Sjöstedt i Sverige vore det naturligt att dra lärdomar av vad som händer med Front de Gauche i Frankrike. Till exempel:

  1. Gå till frontalangrepp mot (SD), tvinga fram klara ställningstaganden i politiken.

  2. Inte alliera sig med (S), utan pressa (S) från vänstern, vara oberoende, principfasta.

  3. Förstås angripa Reinfeldts allians precis som Front de Gauche kritiserar Sarkozys allians.

  4. Anknyta till vad som händer i världen, prata om NATO, behovet av att vara oberoende av NATO, föra fram FN, peka på Latin-Amerika (Mélenchon och Front de Gauche inspireras mycket av vad som händer i länder som Argentina, Ecuador, bland annat om att göra om vissa företag till kooperativ som man gjort i Argentina där företag som tidigare styrdes av chefer som avskedigade och exploaterade har hamnat i kooperativ ägo), förklara att USA är en sjunkande båt, behovet av en nysatsning på industri (miljövänlig sådan), gjuta liv i områden som blivit spöklika, ekologisk planifiering, behovet av mera samarbete i världen, både inom och mellan nationer, behovet av en ny modell…

  osv.

 3. Pingback: DN eller UNT, när det inte är så noga med sanningen? « PEPPRAT RÖDGRÖNT

 4. Det ser ut som att din ”mardröm” slår in. Enligt de senaste siffrorna kommer Hollande 1:a, Sarkozy 2:a och Le Pen 3:a (med 19,7% av rösterna).

 5. Till Anonym 3456 från Nemokrati:

  Ja, tyvärr brukar jag inte ha fel. Skulle önska jag hade det oftare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s