JP Morgan gör tradingförluster på 2 miljarder dollar – och mer är att vänta

Finansbubblan spricker – ”Fel, slarv och dåligt omdöme ligger bakom förlusten som nu ger utslag på världens marknader.” Och nu ska Sverige låna ut 5,3 miljarder kronor till ”Irland” (FiU41), se Riksdagens snabbprotokoll 2011/12:111 – Onsdagen 9 maj 5 § Berättelse om verksamheten i Europeiska Unionen.

Beskedet, som kom sent på torsdagskvällen, fick aktien att rasa med 7 procent under efterhandeln.”

Trots ”fel, slarv och dåligt omdöme” fortsätter den totalt omdömeslösa S/M-godkända ”miljardrullningen” för att hålla banker skadeslösa, dvs den successiva överföringen av svensk statskassa till euron via IMF/ESM som går till att täcka storbankers kreditförluster. 45,2 miljarder har redan ljusskyggt beslutats, vidare har Borg lovat ytterligare 100 miljarder på toppmöten med EU, och 9 maj beslutades alltså slutligen ytterligare 5, 3 miljarder i riksdagen, till ”Irland”, av vilka inte ett öre kommer befolkningen där till del, tvärtom – istället går våra skattemiljarder till att täcka de förluster som irländska staten gjort efter att de bailat ut sina bubbeluppblåsande och högriskspekulerande banker som också varit utsatta för Wall Streets intensiva tradinguppvaktning via the City of London.

Bankernas högriskspekulation och egenhandel som rasar samman, kommer med nuvarande S/M-styre i både Sverige och EU att bailas ut av skattebetalarna – en gång till – mindre än fyra år efter den senaste ovillkorade bankräddningen. I Sverige var det 50 miljarder som Borg skeppade till storbankerna så de kunde fortsätta högriskspekulera, höja VD:s löner, bonusar, pensionsavtal och vinstandelsprogram. I USA var det 700 miljarder dollar som räcktes över till storbankerna, no strings attached:

”- But basically you were getting this money from the government, and there were no conditions.

– No conditions.”

Vad svenska skattebetalare nu också ska betala till med ”lånen” till IMF/ESM – utöver bankgarantin som även omfattar trading och investment och att vi med valutareserven står som garanter för de svenska storbankernas dollarutlåning till ‘emerging markets’ på 1500 miljarder – är med andra ord, att även hålla totalt skrupelfria amerikanska, brittiska, tyska och franska storbanker och deras star traders från Wall Street och City of London skadeslösa.

Självklart löper vi – med denna fortsatta miljardrullning till IMF/ESM (=tyska, franska, brittiska och amerikanska storbanker) som sammanlagt kommer att uppgå till 145,2 miljarder via Anders Borgs ”drömkandidat” för IMF-chefsposten Christine Lagarde  – akut risk att lida kreditförluster med varenda en av de skattemiljarder som S/M nu skickar iväg vind för våg. 

Men den ”miljardrullningen” till euron via IMF/ESM talar Stefan Löfvén tyst om – av förklarliga skäl – då sossepolitrukeriet blivit ett med det internationella kapital, som livnär sig på de luftslottsaffärer som kommer att implodera 31 dec, och tydligen redan börjat krackelera, av JP Morgans tradingförsluter på 2 miljarder USD att döma, med mer att vänta.

Det är t ex 1. Göran Persson, som lobbar för euron och europakten direkt för det moderata regeringskansliet via JKL – till en ersättning av 100 000 – 200 000 per månad, 2. Erik Åsbrink, som lobbar för euron och europakten för Goldman Sachs räkning, sen har vi nu också 3.  en ”f d” socialdemokratisk minister till – Thomas Östros som just blivit VD för Svenska Bankföreningen och därmed ytterligare en (S)pindel i nätet, som konfiskerar statskassan för att skydda de permanent socialbidragsberoende bankerna och deras VD-bonusar, individuella pensionsavtal på 100-200 miljoner och andelar i bankernas vinster.

JP Morgan, USA:s största bank sett till tillgångar, har i dag sannolikt världens största så kallade Prop Desk, även känd som CIO, Chief Investment Office som helt och hållet sysslar med handel för bankens räkning. [.  . .]

Förlusten för JP Morgan härrör till en felaktig satsning på syntetiska kreditobligationer. Den totala förlusten är ännu inte säkerställd. I går efter att förlusten offentliggjorts sa Jamie Dimon till analytiker att ytterligare en miljard dollar i förlust kan komma att drabba investmentbanken.

Förlusterna har drabbat banken under de senaste sex veckorna.

En syntetisk kreditobligaiton, eller syntetisk CDO, Collaterized Debt Obligaiton är en modern finansiell produkt som kan ge extremt hög avkastning. Investeringen görs normalt i CDS:er, credit default swaps som är kopplade till en portfölj av ränteinstrument.”

Läs: Wikipedia – Glass-Steagall Act, DN – Storbank förlorar 14 miljarder på trading, DN – Stressigt jobb gör kvinnor sjuka, SR Ekot – EU i recession, SR Ekot – Europa ställs till svars, SR Ekot – Tyskland sätter hård press på Grekland, SVT Debatt – Johan Lönnroth: Dagens Moderater saknar nya idéer – kan inte hantera statens finanser, SR Ekot – Pasok ger upp försöken att bilda regering – ”Det tredje försöket att bilda ny regering i Grekland har misslyckats”, SVT Debatt – Jenny Madestam: ”Äktenskapet mellan Moderaterna och folket knakar i fogarna”, SVT Debatt – Göran Greider: ”Helt åt helvete, Per Nuder”, Newsmill – Maria Abrahamsson (M): Fel av Löfvén att kritisera Nuder,   SVD – Ulla Andersson (V) och Jonas Sjöstedt (V): Wahlroos förakt bör sporra till förändring – citat:”Det är dags att ändra politik. Finansmarkanden måste regleras med höjda kapitaltäckningskrav, skatt på finansiella transaktioner, förbud mot vissa former av spekulation och en bankdelningslag som gör slut på skattebetalarnas indirekta stöd till finansiell spekulation. Bankerna och deras ägare måste bära sina egna förluster, annars kommer de aldrig att lära sig. En 90-procentig skatt på deras bonusar och lyxvåningar vore också rimlig.”, Läs Rapporten – ”Dela bankerna, minska riskerna”, DN – Han blir den nya LO-basen, DN – Finansman frias – behåller miljoner, DN – Usel ekonomi för EU:s problembarn

Se tidigare bloggposter: Realekonomin återupprättas när Luftslottet imploderar – och våra pensioner går upp i rök 31 decCalmfors medger att vi löper hög risk att göra kreditförluster på IMF-lånen till euronBorgs ”drömkandidat” IMF:s Lagarde förespråkar Ren Stöld av Skattebetalarnas pengarReinfeldt och Löfvén tror att ”jobben växer fram” genom att vi GER 145, 2 skattemiljarder till bankernaWall Street riggade krisen – Säg Nej till IMF-lånen, Löfvén – 145,2 miljarder behövs till välfärd och jobbLysande Första Maj-tal av Jonas Sjöstedt1500 miljarder kronor – De svenska bankernas upplåning i utländsk valuta är ett Jättehot mot välfärdenSpekulerar bankerna i Baltikum igen?Slöseriet med stort S sker inte under politikerveckan i Almedalen, utan i de slutna Coreper-rummens EU, IMF, ECB, EFSF och ESM”Ett Enat Europa” eller ”Det Tredje Riket” – Same Shit Different NameEU-godsherren Göran Persson lobbar för regeringen och EUJobblös tillväxt eller Konsten att bli rik utan att anställa någonDet pyramidala spelmissbruket Den ”legala nihilismen” och gasledningarna

Läs: SR Ekot – Kan bli ny LO-bas – ”kommer från IF Metall” PBS – Power, Money and Wall Street (se episod 4 om hur Wall Street riggade krisen i Europa), DI – JP Morgan pressar hela finanssektorn, SR Ekot – Byggstrejk trappas upp efter dom, SVT – Förundersökning mot IKEA,  New York Times – DealbookSVD – En vecka färgad av val, osäkerhet och jätteförlust, Affärsvärlden – JP Morgan varnar för ny miljardsmäll, Newsweek –  The monster that ate Wall StreetExpressen – Isobel Hadley-Kamptz: Finansvärlden är lögnernas marknad SVT – Riskkapitalskatt läggs i frysboxen, Alliansfritt – Reinfeldts 300 000 nya jobb – så hittade han på dem, Görans tankar och bagateller – Om att kunna se människor i ögonen, Lärartycket, AB – Här är apoteken som hotas av nedläggning, Svensson – Flygledning beordrade plan rakt in i Kebnekajse

Annonser

9 responses to “JP Morgan gör tradingförluster på 2 miljarder dollar – och mer är att vänta

 1. Rätt åt dom j*****a på JPM, hoppas den banken om någon imploderar så att det ekonomiska klimatet ändrar sig. Ok, vi får alla ta stålbadet men när det sen är klart så står vi på bättre grunder.

  Man kan inte lösa skuld med mer skuld, det kommer att sluta illa en vacker dag, dom kan inte hålla igång den konstgjorda andningen för evigt.

 2. Borg borde rullas i tjära och fjädrar på torget.

 3. Allt kommer att rasa först när derivathandel spricker.

 4. Till Ädelmetallforum från Nemokrati:

  Svenska skattebetalare ska inte baila ut kreditförlusterna i alla fall. Särskilt inte som vi sagt nej till euron i folkomröstning 2003, 9 av 10 svenskar dags dato är emot euron och allt fler också emot vårt medlemskap i EU – så som det har utvecklats vilket visar att folk blivit helt och hållet förda bakom ljuset av politikerna med tanke på vad det ”mellanstatliga samarbetet” mynnat ut i: storbankernas och riskkapitalets plundring av statskassan. Förutom massarbetslöshet, risk för förlust av vårt samlade pensionskapital och tysk/dansk konfiskering av våra naturtillgångar – livsmedelsproduktion, elkraft, vattenkraft, skog, åkermark, samt utförsäljning till vrakpris av all gemensamägd välfärd – allmännyttan, apoteken, posten, vården, skolan, specialistsjukhus osv.

 5. Undrar vad jag skriver som gör att det inte publiceras? Det är synd. Det är inte första gången. Passar inte mina kommentarer till din ideologi? Tacksam för ditt svar.

 6. Svar till zew från Nemokrati:

  Jag uppfattade din senaste kommentar som att du hänvisade till konspirationsteorier. Det är möjligt att jag hade fel om just den för jag hinner inte kolla allt jättenoga. Dock är det länkar till sådana sidor så åker de i papperskorgen direkt. Sedan länge publicerar jag inte den typen av kommentarer. Denna kanske var ett gränsfall, men jag gjorde den bedömningen i alla fall. Ledsen men där går gränsen för mig.

 7. Nemokrati: ”Jag uppfattade din [Zews] senaste kommentar som att du hänvisade till konspirationsteorier.”

  Menar du att alla konspirationsteorier är falska per automatik?

 8. Svar till Magnus Johansson från Nemokrati:

  Självklart stöder jag inte konspirationsteorier, namnet talar för sig själv. Precis som det
  inte finns patentmediciner så finns inte schablonmässig patentargumentation.
  Belagd argumentation med utgångspunkt från konkreta fakta och egna iakttagelser, historisk erfarenhet samt
  en mängd olika källor från olika håll är vad jag anser man ska utgå ifrån.

 9. Magnus, ordet ”Konspirationsteori” används ofta när man inte har tillräckliga belägg på motsatsen och/eller inte vill revidera sina kunskaper. Ofta handlar det om konspiratoriska planer. Konspiratoriska ty makteliten använder dubbelspråk. Man säger en sak men menar ofta det motsatta. Lyssna på politiker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s