Svenska banker OK – for now

Moody’s har nedgraderat Handelsbanken och Nordea men beskedet var inte särskilt alarmerande – i nuläget. Eftersom eurozonen kontrakterar i raketfart pga austerity kan det dock snabbt bli ändring vad gäller upplåningsmöjligheter för svenska banker, särskilt som den kommande finanspakten innebär ren svältpolitik, vilket kommer att få eurozonen att kontraktera ännu snabbare. Loreen står med andra ord på Titanic och sjunger ”We’re going up up up”.

Bankerna har 1500 miljarder kronor i dollarutlåning (på emerging markets) som de i sin tur har måst låna upp i dollar till, för att kunna finansiera. Den finansieringen kan bli mycket svårare – inom kort. Dessa lån måste bankerna också i sin tur betala av på i dollar. För dollarutlåningen på emerging markets finns också risk för betalningsinställelser i takt med att eurokrisen drabbar Östeuropa. Då riskerar banken att göra kreditförluster samtidigt som man – till successivt högre ränta – måste fortsätta betala av på de lån man tagit i dollar för att kunna låna ut i dollar.

Att Sverige sen också är exportindustrination gör attt kontraktionen i eurozonen kommer att slå hårt mot jobben, vilket i kombination med allt sämre arbetslöshetsförsäkring kommer att påverka hushållens förmåga att betala av på sina huslån. Spricker vidare bobubblan på det så lär det bli svårt för svenska banker.

Därför – som man förstår det här beskedet handlar det väl bara om att det tar lite längre tid innan krisen når Sverige – men när den verkligen anländer slår den desto hårdare pga den enorma skuldsättningen på privatsidan.

Se tidigare bloggposter: 1500 miljarder kronor – De svenska bankernas upplåning i utländsk valuta är ett Jättehot mot välfärdenSpekulerar bankerna i Baltikum igen?EUphoria – I det tysta håller ECB Wall Street skadeslöst (medan Putin väntar i kulisserna)

Läs: Irish Times – Eurozone economy contracts at rapid pace, SVT – Sänkta betyg för två svenska storbanker, Ekot – Nordea – Sänkta betyg för svenska banker, DN, DN – Loreen mitt i diplomatiskt drama, Expressen, DN – Rätten: Lärare ska tåla stryk, SVD

Bloggar: Badlands hyena – Alliansmedlemmar ska tåla stryk,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.