Sverigedemokraternas stålskodda politik sänker lönerna, ökar arbetslösheten och krossar välfärden

Jobbskatteavdragen driver lönerna neråt. De skapar inga jobb utan tömmer istället statskassan, vilket slår stenhårt mot välfärden, vilket i sin tur självfallet  innebär att de också slår mot jobben för de som arbetar inom välfärden. Och i Sverige handlar det om många människor.

Ytterligare jobbskatteavdrag omöjliggör också upprätthållen ”lag och ordning” av samma anledning – ännu mindre pengar kvar till rättskipningen.  Därför visar nu SD än tydligare vad de står för, en stålskodd politik mot både löntagare, vårdtagare, äldre, ungdomar, studerande, brottsoffer och barn.

Det håller tillbaka löneökningarna och gör det således mer lönsamt för företagen att anställa. Lönekraven kan också antas bli lägre därför att de anställda får en inkomstökning via lägre skatt.”

Ett femte jobbskatteavdrag är en mycket dyr reform, därom är alla ense. När Lars Calmfors analyserar jobbskatteavdraget redovisar han vad Finanspolitiska rådet stöder sig på – utländsk empiri. Vad gäller jobbskatteavdragen i Sverige finns enbart modellberäkningar att förlita sig på, empiri saknas helt. Tvärtom finns anledning att befara att jobbskatteavdragen i Sverige istället leder till kraftigt minskad sysselsättning, då många fler här är sysselsatta inom offentlig sektor än vad som är fallet i de länder där (den svaga) empirin som Finanspolitiska rådet stöder sig på hämtats ifrån.

Däremot leder jobbskatteavdrag ofelbart till att statskassan töms på skattepengar, vilket slår stenhårt mot den välfärd som SD påstår sig försvara.

Argumenten emot överväger om man i stället lägger huvudvikten vid ett bibehållet försäkringsskydd för dem som inte har arbete och på att skapa utrymme för ökade offentliga utgifter (större infrastrukturinvesteringar, satsningar på skola och forskning [. . .] mer resurser till vård och äldreomsorg och så vidare). Detta är en genuin målkonflikt.”

När Reinfeldt i TV sa, att de genomförda jobbskatteavdragen lett till 75 000 jobb, så betyder det att vart och ett av de jobben i så fall kostat 1 miljon kronor, för så mycket blir det utslaget per ”skapat” jobb.

”Många tycks tro att det finns ett akademiskt, vetenskapligt stöd för att jobbskatteavdraget har skapat runt 100 000 nya jobb. Så är inte fallet. Det finns ingen vetenskaplig studie som visar att det har haft den effekten, eller ens någon effekt. Helt enkelt för att det inte går att visa annat än som antaganden. Det finns teorier, modellskattningar och utländsk empiri som visar att det kan ha effekt. Det finansdepartementet har gjort är att utgå ifrån vad som är förväntade effekter av jobbskatteavdrag lagt in det i en modell som utgår från vad som har hänt på arbetsmarknaden. Sen har man ‘konstaterat’ att de jobb som skapats har gjort det genom jobbskatteavdragen, helt enkelt för att modellen utgår ifrån att så borde vara fallet, inte för att studien visar att så är falletRegeringen skriver i sin egen rapport (sid 36): ‘Modellskattningarna är dock inte signifikanta, vilket medför att resultaten måste tolkas med stor försiktighet’. Någon sådan försiktighet gick inte att spåra under seminariet eller i regeringens tolkning av rapporten.

Tidigare har IFAU konstaterat i en rapport att ‘vår slutsats efter en omfattande analys är att resultaten inte på ett trovärdigt sätt kan tolkas som effekter av jobbskatteavdraget’.”

Så SD och M går nu ihop om att krossa välfärden och öka massarbetslösheten, utan något som helst stöd i forskning för ökad sysselsättning – utan endast i deras egna, tyskbankfjäskande värderingar. SD är ju, enligt Ian Wachtmeister, partiet vars inträde i riksdagen  ‘bank och business’ i hemlighet jublar över.

I ett välfärdsland som Sverige är självfallet många sysselsatta inom välfärden. När man sänker skatterna minskar skatteintäkterna och således också den skattefinansierade sysselsättningen, det kan man räkna ut med bara lilltån. Och det handlar om jobben inom vård, skola och omsorg samt utbildning och forskning, infrastruktur och rättsväsende – således den välfärd samt ”lag och ordning”, som SD därmed falskt påstår sig värna.

Det Lars Calmfors också försummar att nämna i sin analys av jobbskatteavdragen är anledningen till att det inte är lönsamt att anställa – de SD/M-politiska och ekonomiska prioriteringarna. Vi lever i en spekulationsekonomi där grundbulten vad gäller investeringar handlar om jobblös tillväxt och kapitalackumulation, eftersom bankerna inte lånar ut till företag utan bygger upp fastighetsbubblan genom huslån och spekulationsbubblan genom egenhandel och värdepapperisering, som staterna sen bailar ut när de kraschar, vilket om möjligt än mer tömmer statskassorna på pengar.

Det är denna politik som både SD och M stöder. Således strävar de efter anarki och kaos, inte ”lag och ordning”. Uppklarningsprocenten har aldrig varit så låg som under det moderata styret, och rättskipningen aldrig släpat så långt efter. Under ett SD-vågmästarstyre skulle situationen spetsas till ytterligare, då brott upphöjs till lag (de historiska spåren från 30-talet förskräcker). Med polisen centraliserad direkt under regeringen krossas ”det inre hotet” (läs all vänsteropposition och kritik mot EU och dess NATO-militarisering).

Se tidigare bloggposter: Tyskland (och dess “långivare”) drar in Sverige i sin EU-diktatur och det sker med regeringens goda minne, Euron faller – och SD visar sitt janusansikte vad gäller äldreomsorgen och EU, Spelmissbruk – Den jobblösa tillväxten och Kapitalackumulationen bailas ut en gång till Wall Street riggade krisen – Säg nej till IMF-lånen, Löfvén, 145, 2 miljarder behövs till välfärd och jobb,

Läs: AB – Åkesson visar sitt intoleranta ansikte, DISVT – Åkesson: ”Vi ska bli partiet för lag och ordning”,  SVT – Färre vill minska invandring DN – Åkesson tjatade om invandring och såg ett ‘kallt Sverige’, SVD, SVD2, DN2, SVT1, SVT2, SVT3, SVT4, SVT5, SVT6, SVT7, SVT Debatt – Retorikexperten: Åkesson skapar egen definition av ‘solidaritet‘, SVT – SD vill bli profilparti i kriminalpolitiska frågor, SVT – Politiker rostas i partigrillen, SVT – Går på tvärs mot SD, SVT – SVT flyttar till Almedalen, SVT – Ny rapport: Kontaktförbud tillämpas olika över landet, DN – Så jämställda är de på twitter, DN – Sveriges lobbyister behöver etiska regler, SVT Debatt – Vi vill påminna Reinfeldt om löftet att också fattiga barn ska ha glasögon, SVT Debatt 2 – Kent Ekeroth: Betala inte för vård till de som vistas olagligt i landet, SVT Debatt – Politiska skiljelinjer sköljs bort i Almedalens rosémingel, SVD – Reinfeldt populärare än sin regering, SVD – En femtedel kvinnor på Hägglunds twitter, SVD – Allt fler hotade dödas – kan inte tolereras, SVD – Polisen måste bli mer effektiv

Bloggar: annarkia, annarkia2, DHE1, DHE2, DHE3, Makthavare, SR1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.