NO MORE BAILOUTS – Bankdelningslag/Glass-Steagall – NU!

Anledningen till bankernas ”kris” stavas gangsterekonomi och korrupt spelmissbruk.

Istället för att låna ut till företag för produktiva investeringar, som ger jobb, har man sysslat med i det närmaste kriminell verksamhet – manipulerat marknader och räntor, haft fokus på egenhandel och trading med luftprodukter, derivativ, cds, otc-affärer och på att blåsa kunder med ”rådgivning” om placering i fonder, som tar ohemula avgifter och/eller går med förlust, samt på att blåsa upp tillgångsbubblor, såsom att trissa upp priser på bostäder som sen faller – med andra ord har man för egen vinning på marknaden för blixtsnabba, jobblösa klipp skapat ett ruttnande kapitalberg för jobblös tillväxt och kapitalackumulation – som nu amoraliskt ansamlas i skatteparadisen.

När dessa gangsterekonomiska luftaffärer spricker och oegentligheterna avslöjas kräver man ändå bailout och att ECB säkrar ”seniority” även för luftaffärerna, så att det karibienskrivna riskkapitalet går skadeslöst och bankerna kan fortsätta betala ut gigantbonusar och pensionsavtal oavsett prestation till de direktörer och riskkapitalister som stått för denna stinkande ”affärskultur”.

Se PBS utmärkta dokumentär ”Money, Power and Wall Street” om hur Wall Street (och tyska storbanker) riggade krisen i Europa. 

Under brinnande krisåret 2011 betalade Wall Street ut mer bonusar än någonsin. Detsamma gäller för Sverige – bankdirektörerna har bara fortsatt höja sina bonusar och pensionsavtal trots att banker bailats ut med skattepengar av Borg.

När det gäller de svenska storbankerna har de väl heller ingen som helst anledning att hålla hög profil i jämförelse med eurozonens, då de har en utlåning i dollar (och euro) på 1500 miljarder till gangsterekonomiska ”emerging markets” (läs Baltikum och Östeuropa).

När denna utlåning spricker, vilket det finns stor risk för, i takt med att eurokrisen evolverar, så kommer de svenska storbankerna att kräva, att svenska skattebetalare håller dem skadeslösa för kreditförlusterna med valutareserven, vars andel i dollar Bo Lundgren ständigt utökar just för att kunna skeppa den rakt ner i fickorna på storbankernas bonusdirektörer då tiden är inne för krisen att drabba Sverige.

Borgs utförsäljnings- och nedskärningspolitik har vidare inneburit att  allmän egendom slumpats bort till lägstbjudande samt att skuldberget flyttats över på individerna, som tvingats skuldsätta sig, då politik för jobb och billiga bostäder saknats.

Tvinga unga människor att skuldsätta sig på miljoner för att få nån ynklig etta att bo i är verkligen ingen framtidspolitik utan istället ytterligare ett sätt att säkra, att en redan förlorad generation berövas framtiden.

Perspektivet att boräntan dessutom kommer att stiga avsevärt – i takt med att de svenska storbankerna inte kommer att kunna refinansiera sin enorma dollarutlåning – är verkligen skrämmande även om de flesta nog redan sett till att binda sina räntor på typ fem år. Men bankernas fokus på spekulation kommer nog ändå att drabba ganska många, i form av räntehöjningar på krediter och lån.

Så frågan är hur mycket räntan kommer att chockstiga. Det kan bli plötsliga och drastiska höjningar iom att hela eurozonen är på väg att falla. Vad gör regeringen för att skydda låntagarna?

En bankdelningslag och krav på utlåning i produktiv verksamhet är därför något som måste införas omedelbart, för att skydda bolånetagare och överhuvudtaget låntagare, som t ex företag. På det viset räddar man förutom konsumtion också jobben, genom att förhindra att en massa företag med kortfristiga lån för att säkra likviditet går i putten.

Konkurserna för små– och mellanstora företag är redan oroväckande talrika, pga bankernas ovilja att låna ut till produktiva investeringar till förmån för bubbeluppblåsning, egenhandel, ”fondrådgivning” och luftaffärer. Minskad konsumtion pga skuldkrisen i Europa som slår mot den svenska exporten med uppsägningar som följd är också något, som regeringen måste motarbeta genom att skapa jobb i offentlig sektor – och då inte till riskkapitalet som bara forslar vinster till skatteparadisen utan personaltäta jobb där de behövs – i vård, skola, omsorg, infrastruktur och klimatomställning – så som renovering av miljonprogrammen (billiga hyresrätter behövs, för en generation som inte garanterats något annat än riskkapitaliserad analfabetisering, massarbetslöshet och mcdonaldsexploatering samt tillfälliga påhugg alternativt emigration till Norge).

Se: Wikipedia – Glass-Steagall Act, American Banker – Glass-Steagall Goes to Hollywood, The Market Oracle, FT

Se tidigare bloggposter: Skattepengar på export?Vår Gud är oss en väldig Borg, [såg att Röda Berget återanvänt denna min anspelning från 2009-10-05 och att Kommunisterna gjort en travesti], “Insättningsgaranti” utan skyddsnät – Riksgälden ser gärna en bankrusning i Sverige?Diktator Draghi har talat – Tweets & RT:s från dagens PresskonferensApropå Widar Andersson (=EQT) – Bra att läkare säger ifrån om vinster i vårdenBankernas Megasvindleri fick Godkänt från Högsta Ort (Geithner försvarad av Bernanke)Neoliberalt EUroforiska Folk(e)partiet går till botten med TitanicFull sysselsättning inom Fas 3 är målet för ReinfeldtSpelmissbruk – Den jobblösa tillväxten och Kapitalackumulationen bailas ut en gång till1500 miljarder kronor – De svenska bankernas upplåning i utländsk valuta är ett Jättehot mot välfärden

Läs: SVD – Europeiska storbanker tar stryk av krisen, SVD – Vinstras för Deutsche Bank, DN – Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson (V) – En realistisk krispolitik ger bankerna ett större ansvarDN – Lena: Vi fick vänta i fem timmar, DN – 30 000 drabbade av tågstopp, AB – Borg – ett hot mot ekonomin, AB – Så styr vårdjättarna svensk inrikespolitik,

Bloggar: Jonas Sjöstedt – En realistisk politik mot eurokrisenKaj Raving – Privatiserad järnväg borgar för tågkaos, MM, Roger Jönsson, MM2, Confessions of a Shopaholic, annarkia – Tågkaos – privatiseringens pris?, Lasses blogg – Kaos är granne med Gud, Lennarts Tyckeri – Dags att granska krishanteringen, Kommunisternas blogg – Så var det där med tåg igen, Jonas Sjöstedt – Vårdbolagen försöker styra den politiska debatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.