Greenpeace har kedjat fast sig vid maskinerna i Ojnareskogen

Det twittras som morgonfåglar om dagens vidareutveckling av motståndet mot Nordkalks avverkning av Ojnareskogen – ett område med unik urskog och över 260 rödlistade arter, avverkningen av vilken är överklagad av 21 instanser, varav en är Naturvårdsverket. Nu har Greenpeace anlänt och kedjat fast sig vid maskinerna i protest mot den pågående avverkningen.

Och som jag tidigare berättat är Nordkalk ju också föremål för polisutredning angående misstänkt dumpning av gifttunnor på Gotland (bränd kalk och syra). Där säger polisen att man inte har resurser att utreda.

Ändå har polisen ofantliga resurser när det kommer till att försvara Nordkalks benhårda vägran att åtminstone vänta med avverkningen tills Högsta Domstolen fattat sitt beslut i ärendet. Hundratals poliser har vid det här laget tagits i anspråk för att försvara deras hänsynslösa massaker av skyddsvärd natur, där fara föreligger för att dricksvattenförsörjningen också kan ta skada, enligt flera tongivande experter. Hur konstig är inte denna resursskillnad?

Ändå är det jag hört av företagets ”kommunikationschef” att hon låter mer som en kommendant än en kommunikationschef och förmågan till dialog och kommunikation verkar därför begränsad.

Glöm inte att se Kalla Faktas reportage om hur det gick till när Nordkalk betalade SGU (den instans som författade ”expertutlåtande” till Nordkalks fördel inför prövningen i Mark- och miljööverdomstolen) över en miljon kronor och om hur det vidare gick till när f d ”miljöminister” Andreas Carlgren (C) snabbupphävde stopplagen före Mark- och miljööverdomstolens beslut, vilket möjliggjorde ett domslut till Nordkalks fördel.

Glöm inte heller delta i de fortsatta landsomfattande protesterna mot avverkningen – i helgen hålls det demonstrationer i både Linköping och Göteborg mot Nordkalks avverkningen av Ojnareskogen. Vi hoppas på stor uppslutning – Väl mött!

Stöddemonstration för Ojnareskogen lördag 1 september – Linköping – Gyllentorget kl. 13.00

Stödmanifestation på söndag 2 september i Göteborg Drottningtorget kl. 12.00

Läs: Greenpeace Sverige – Pressmeddelande 1 september 2012: Greenpeace går med i aktionen för att rädda Ojnareskogen, SR Ekot – ”Miljöministern kan och bör stoppa avverkning

Se: TV4 – Kalla Fakta – Reportage om Nordkalk, Hela Gotland – 08:30 ”Greenpeace har kedjat fast sig vid maskinerna – Aktivisterna kommer även från utlandet”

Se tidigare bloggposter på NemokratiVad kan Du göra för att rädda Ojnare och andra skyddsvärda skogar?, Se Kalla Fakta om hur det gick till när Nordkalk betalade SGU och stopplagen upphävdesVad ska vi med en miljöminister utan makt till?Brottsplats Ojnare får efterföljare i hela Sverige på grund av borttagen stopparagraf?Nya Aktuellt är ute och Cyklar – igenGotlandsskog föröds av finska Nordkalk – C och Betongpartiet S tycker det är helt OK

Se även: SR Studio Ett 16-timmen – Protesterna växer i OjnareskogenInterpellationsdebatten mellan “miljöminister” Lena Ek (C) och Åsa Romson (MP), Jens Holm (V) 2012-08-23,  Läs Hela Gotland – Läget i OjnareskogenSR P4 Gotland – Nordkalk möttes av bu-rop i AlmedalenSR P4 Gotland – EU stoppar inte brytningen i BungeTV4 Nyheterna – Centern under fyraprocentsspärren,Gotländska lantbrukare oroliga över kalkbrott, TV4 – Nordkalk: Missuppfattning om miljö, SVD – Lambertz: Självklart kan jag agera, DN, SR Ekot

Bloggar:  Jens Holm – Ek sviker OjnareskogenRöda Berget, Alliansfritt, 2, Svensson, josephzohn – Dagens Ojnare, Konst och politik, Anitas blogg, Skogsnätverket – Hela Sverige står upp för Ojnare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.