A medium-size dog with a big dog’s attitude

Höken Carl Bildt leker med den ryska björnen som om den vore en knähund som behöver lära sig lite bättre bordsskick.

Och det efter att i åratal gjort allt han kan för att återuppväcka det kalla krig som just höll på att tina upp mellan kärnvapenmakterna USA och Ryssland.

EU:s makt brukar vi kalla den ‘mjuka makten’ och det är i allt väsentligt bra, men det innebär ju att vi har inte de riktigt hårda instrumenten – är det bra eller dåligt? Ja, det kan man diskutera”.

Redan när han tillsammans med Polen införde det Östliga partnerskapet och USA:s missilsköld mot det ”eurasiska fastlandet” därmed fullbordades hotade Kreml med att kräva en ”undisputed sphere of influence” i de forna satellitstaterna, samtidigt som de återupptog sin militärallians med Kina och Nord-Korea.

Vad som hänt i fallet Syrien borde således ha lärt honom något om följderna av att åter försätta världen i två polariserade maktblock som terrorbalanserar varandra. Men han vill uppenbarligen se ännu mer blod flyta.

”T ex säger många att man [i samband med förhandlingar om handelsavtal mellan EU och Ukraina] inte tog hänsyn till Rysslands farhågor…kanske borde man ha gjort det långt långt tidigare, nu blev Ukraina pressat mellan EU och Ryssland och det hade man kanske kunnat undvika…jag pratade idag tidigare med en fredsforskare på…SIPRI…Neil Melvin…då sa han… att EU placerade Ukraina i en omöjlig valsituation; att de måste välja EU eller Ryssland och att de idag kan göra väldigt väldigt lite för att lösa konflikten eftersom man ses som part i konflikten… EU är idag en  part i konflikten, precis som Ryssland, och kan inte göra så mycket, säger Melvin. Därför är det nu dags för ett oberoende forum, förslagsvis Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE – där alla EU-länderna, Ryssland, USA och Ukraina ingår. Där finns också kompetensen för att lösa den här typen av konflikter. För polariseringen i Ukraina har gått för långt. Nu måste vi hitta former för att få alla till förhandlingsbordet…Därför måste både EU och Ryssland ta ett steg tillbaka.”

Annie Lööf är inte ensam om att leva i det förflutna. Ayn-Rand-politisk skåpmat blir inte godare ju fler gånger man värmer upp den – och de europeiska högerpartiernas beslut från 1982, som Moderaterna fördolt anslöt sig till, om en kalla-kriget-doktrin som utrikespolitiskt rättesnöre för EU blir inte attraktivare med varje extra-sensorisk gasledning Putin drar igenom Östersjön.

Se tidigare bloggposter: Moderater med Kärnvapen för fred – till höger om neutraliteten, Almedalsveckan på Gotland som ligger i Östersjön,  Vem har skapat den ‘ökade hotbilden’ mot Sverige?Hellre en oenig fred än ett enigt krig mot Ryssland

Läs: Studio Ett – Riksdagens utrikespolitiska debatt, SR Studio Ett – Demonstrationer i UkrainaSR – Gamla föraktade konstverk tas till heder, SR Konflikt – Dragkampen mellan Ryssland och EU, SR Konflikt – Står Ukraina på randen till krig, DN, SVD, DN, DN, SR Konflikt – Kommer ryssen?, Wikipedia – Stepan BanderaNew York Times – Putin: A plea for caution for Russia

Se även dessa tidigare bloggposter: 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.