Äldreomsorg, vård, skola, jobb – vem tar fajten för att rädda välfärden?

Riksdagsdebatt 2013-10-16

Ja, inte är det SD, som vill införa tvångs-LOV i kommunerna. Vill vi ha fler Caremaskandaler? Nej.

Vi vill istället ha ansvariga aktörer som inte gömmer vinsterna i skatteparadis utan återinvesterar dem i verksamheten.

En granskning av välfärdsmarknaden

Så stora vinster gör de

 […det handlar alltså om skattepengar som går till annat än verksamhet: uppköp av mindre företag, räntor på uppköpslån, internräntor, utdelning till ägarna och värdeöverföring till utlandsbolag och ägarfonder. Få koncerner skattar för denna vinst. De flesta skatteplanerar hårt. Detta är möjligt eftersom de flesta koncernerna har sina holdningbolag i lågskatteländer som Luxemburg och eftersom fonderna som äger koncernerna har sitt säte i skatteparadis.” [anm: min fetstil]

Ett nyligt axplock ur skandalhögen visar hur Alliansregeringen med SD:s hjälp har låtit bygga en skyskrapa av människorättskränkningar:

Tio döda och 31 allvarligt skadade – på våra äldreboenden.

Förra årets lex Sarah-­anmälningar avslöjar ­också nattpersonal som gett åldringarna lugnande medel för att själva kunna sova i fred.

– Det är olyckligt att ­sådana här fall inträffar över huvud taget i äldreomsorgen, säger Anna ­Karin Nyqvist på Inspektionen för vård och omsorg.”

Den som trodde Carema börjat sköta sig får nog tänka om:

Nu är Carema på tapeten igen. De kan visst inte bättre. Den här gången är det anställda som försökt larma om att det beställs in för lite mat till de äldre som tystas. Avvikelserapporter som rivs sönder av chefer. Smutsiga sondmatningsslangar. Med mer.”

Just nu i #Almedalen lobbar ”välfärdsföretagen” hejvilt för att få fortsätta forsla pengar till skatteparadisen – skattefritt. I partigrillen mot MP:s representant skällde Peje Emilsson nästan lika oförblommerat som SD med sin nya kamphund lovar göra i sina tv-reklamkampanjer.

Lobbyföretagen som flocklikt åtföljer riskkapitalets ledarhundskampanjande för fortsatt skärande av guld med täljkniv ur svenska statskassan,  är självfallet även de ”exempt from income tax”. Och Macao har nu högre BNP/capita än Schweiz, trots att ”invånarantalet” mest utgörs av brevlådeföretag, med en årlig ekonomisk ”tillväxt” på 11,9 % (2013).

Vi säger Nej till vinster i välfärden. Våra skattepengar ska gå till det de är avsedda för, och inte forslas till skatteparadis som redan bågnar av våra pengar.

Läs: Den stora omvandlingen – en granskning av välfärdsmarknaden, Fakta om de största inom vården och skolan – 

Läs även: AB – Jonas Sjöstedt: SD gynnar de rikaste och ökar orättvisorna, AB – Ny utredning visar: De är vårdreformens förlorare

Bloggar: Olsson betalar – Ny Attendoskandal i Oxie, Kent Werne – Vinsten framför allt – om riskkapitalbolag,  Arena – SD stöder tvång på privata bolag i äldrevården,

Se även: DN – Ursprungsmärk även mat på restaurang, AB – Nu blir det match igen, AB, AB2, SVD,

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.