Riskerar Sverige förlora 100 miljarder på IMF-lånen? Politikerna vägrar svara

P1 har svarat mig att Löfvén sagt nej till medverkanhan vill alltså inte svara på frågor angående detta, och enligt Jens Holm (V) vägrar Allianspolitiker ställa upp i Gomorron Sverige för att diskutera frågan, så de svarar inte heller. Vi får alltså inget veta. Ändå handlar det om enorma potentiella (eller redan gjorda?) förluster för statskassan.

På söndag sammanträder EU-nämnden kl. 13.00 enligt Riksdagens information på sin webbplats, med anledning av Greklandskrisen och toppmötet i EU samma dag, vilket ”alla EU-länder” inbjudits till pga att ‘situationen är så allvarlig’ (dvs, pga att Merkel vill vältra över betalningsansvaret för ”krisen” på icke-euro-länder).

En fråga som svenska väljare då har rätt att få svar på är: Hur mycket har Sverige förlorat på IMF-lånen till euron som Alliansregeringen tog initiativ till beslut om, trots att vi sagt NEJ till euron i folkomröstning?

Och hur mycket mer tänker EU-nämnden nu ”pytsa” dit? med anledning av Greklandskrisen och EU28-mötet senare på söndagen.

Under Alliansens regeringsinnehav 2012 tog Anders Borg och Fredrik Reinfeldt initiativ till att Sverige skulle bidra till IMF-lån till krisande euroländer med 145,2 miljarder.

De sa att det var en ”bra affär” för Sverige, i samma andetag som Anders Borg insiktsfullt framhöll att Grekland befann sig i ”statsbankrutt”. När nu Grekland de facto ställt in betalningarna till IMF 30 juni 2015, ser vi hur ”bra affär” för Sverige IMF-lån till euron är.

Anders Borg sa vidare under sin tid som finansminister, att Sverige inte skulle bidra till ESM, men det stämde ju inte heller för enligt ekonomikommissionär Olli Rehn 2011 kommer IMF också att delta i ESM (för det har ju Merkel krävt, eftersom hon envist insisterar på att vältra över ansvaret på icke-euroländer, samtidigt som hennes egen Bundesbankschef vägrar skuldavskrivningar):

och andelen [som IMF bidrar till ESM] väntas som brukligt uppgå till hälften, sade ekonomikommissionär Olli Rehn, alltså 250 miljarder euro.”

Under de gångna dagarna har jag på Twitter försökt få svar från politikerna ifall de tänker vara så huvudlösa, att de inte tänker stoppa denna migrering av svensk statskassa till Merkel via IMF.

Men S och M fortsätter mörka ‘EU-frågorna’, liksom de gjorde med den grundlagsvidriga ratificeringen av Lissabonfördraget 2008.

Och de borgerliga fortsätter föra väljarna bakom ljuset, genom att inte svara på frågor om IMF-lånen, på samma sätt som de förde folk bakom ljuset när de skumraskade igenom vårt medlemskap i EU.

Genom att skicka ut glättiga JA-broschyrer till alla hushåll på skattebetalarnas bekostnad, missbrukade dåvarande utrikeshandelsminister Ulf Dinkenspiel därmed våra offentliga medel för ensidig påverkan, ja ren propaganda, där nej-sidans argument lyste helt och hållet med sin frånvaro, trots att de sedan dess besannats på varje punkt och slutresultatet till och med blivit värre än ens nej-sidan då befarade. En hel generation ungdomar har blivit lurade på sin framtid.

Och vi riskerar förlora 100 miljarder och mer – på söndag. Till ingen nytta dessutom, för IMF kräver samma åtstramningspolitik – austerity – av Grekland som Eurogruppen (=Merkel), nämligen precis just den åtstramningspolitik som ledde till att Grekland nu slutligen tvingades ställa in betalningarna till IMF den 30 juni 2015.

Flera IMF-lån står dessutom på kö för att löpa ut i juli för Grekland, och de kommer knappast kunna klara de återbetalningarna heller, då de åtstramningar trojkan kräver som villkor för ”nödlån” (till kreditgivare) har lett till att grekisk ekonomi kontrakterat ytterligare, för varje steg de uppfyllt.

Det kallas svältpolitik. Och sådan leder bara till ekonomisk ruin för varje land som tvingas föra den. Idag Grekland, imorgon Sverige. Vi har hög skuldsättning och bobubblan kan brista. Notan för Alliansens regeringsinnehav kan bli Sveriges undergång. Först Nuon 90 miljarder, sen IMF-lån down the drain 100 miljarder – eller mer?

Hur mycket åderlåtning tål svensk statskassa innan även vi går bankrutt på det här allt mer fascistoida krigsprojektet som kallas EU?

Se tidigare bloggposter: Moderater med Kärnvapen för fred – till höger om neutraliteten, Calmfors medger att vi löper hög risk att göra kreditförluster på IMF-lånen till euron

Läs Redeye om ESM och IMF:s medverkan i den,

Läs också Riksdagen Finansutskottet betänkande 2012/13:FiU17 Lån till IMF

Se även Europaportalen – Riksbanken vill låna ut 100 miljarder

Se även SVT – IMF-lån ger Sverige dålig ränta

Läs också: DN – Tysk skuldmoral ifrågasätts i USA,  DN2, 3, Expressen – Moderaterna rasar i ny Demoskopmätning, AffärsvärldenKrugman – Greklands nej är bra för Europa, AB,

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.