Massdöd i corona – och inte ett öre från EU

Om det är något Sverige borde ha lärt sig under den här pandemin, så är det att när det väl gäller, så är var och en sig själv närmast.

Det märktes på de två stora länderna Tyskland och Frankrike, som nu konfiskerar hundratals miljarder av Sverige för att rädda euron och dess status som hårdvaluta, ett ansvar som egentligen är euroländernas, framför allt Tysklands som tjänat grovt på valutan och svältpolitiskt sugit ut de övriga.

De struntade i EU-reglerna för den inre marknaden, stängde sina gränser och stoppade export av sjukvårdsutrustning och sjukvårdsprodukter, Frankrike stoppade även export av mediciner, mitt under brinnande pandemi samt köpte upp alla lager som gick, blixtsnabbt till sina egna länder. Så att det inte fanns något över till bland annat oss.

Sen skriker samma länder högljutt och aggressivt om ”solidaritet” 5 minuter efter och kräver att Sverige ger bort 20 % av sin statsbudget, går in som garant för biljonlån och betalar in 6 miljarder mer per år i medlemsavgift.

Vidare borde Sverige ha lärt sig, att det inte funkar att skära ner välfärden som man gjorde efter 90-talskrisen, med över 300 000 anställda, utan att det får svåra konsekvenser, vilket vi nu sett resultaten av. Andra länder har sett till att ha fungerande beredskapslager, till skillnad från Sverige som helt aningslöst gjort sig av med sitt, antagligen även det av ekonomiska skäl, och med slaviskt disciplinerad anpassning till den neoliberala dröm som står inskriven i EU:s grundlag, Lissabonfördraget.

Slutligen borde alltså Sverige ha lärt sig, att när man inte ser om sitt hus, så går det illa. Men har man lärt sig det? Nej, inte ens över 5600 döda i närtid har fått Sverige att förstå, att man behöver hålla hårt i sina skattepengar för att satsa på en välfärd som kan förhindra likvidering av medborgarna.

Istället skänker man nu bort 148 miljarder som man måste låna upp med ränta. Till ett EU, som i nödens stund struntade totalt i Sverige.

Den naturliga reaktionen borde ha varit att vi ska gå ur den här organisationen. Och satsa EU-avgiften på vården i Sverige istället. Samt gärna 148 miljarder plus lån i samma storleksordning för att säkra välfärden, pensionerna, livsmedels- och läkemedelsproduktionen här i landet fram till 2058.

För nån hjälp från EU kan vi inte räkna med. Varken nu efter massdöden eller senare.

Läs: Dagens Medicin – Stängda gränser stoppar sjukvårdsutrustning, SVD – Hårt tryck om öppen gräns för leveranser,

Se tidigare bloggpost: Utan Jonas Sjöstedt kommer tyvärr (V)älfärden sjunka som en sten  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.