Warning from History – Weimars sönderfall på repeat

När rubrikerna ropar ut att vi har det största ekonomiska sammanbrottet i västvärlden sedan 30-talet och vansinnesspekulationen på börsen desperat fortsätter tillsammans med köpfesten på guld i jakt på värdesäkring, samtidigt som Eurostat meddelar att Sveriges arbetslöshet ökat mest i EU  i juni månad till följd av pandemin, så blir parallellerna allt fler mellan Weimarrepublikens läge och vår tid:

Även parallellen med politiska dödlägen i mittenkoalitioner, som handlingsförlamar regeringar och ökar den politiska polariseringen i takt med växande inkomstklyftor, kombinerat med världens högsta privata skuldberg pga bolån, gör marginalen för felsteg minimal om arbetslösheten nu stiger raskt mot tvåsiffriga tal, bland ungdomar i Sverige har den redan stigit till 28,7 %, som helhet till 9,3 %. När arbetslösheten steg över 20 % i Weimarrepublikens Tyskland tog nazisterna makten.

”Det är dystra rapporter, igår hörde vi att USA:s BNP hade sjunkit med över nio procent. Tyskland, Europas största ekonomi, som tappat med över tio procent, får gå tillbaka till innan andra världskriget för att hitta liknande siffror. Men värst ser det ändå ut i Sydeuropa.”

På 1920-talet handlade det om ett missnöje i Tyskland med Versaillesfördraget. Efter ett förödande världskrig förorsakat av denna expansionistiskt krigiska nation, så kunde man konstatera att de var dåliga förlorare, minst sagt. Det är de fortfarande. När euron rasar till följd av Tysklands ekonomiska krigföring mot omvärlden, då vill de att andra går in och betalar deras självförvållade skulder och räddar deras hårdvaluta.

Så nu håller ”EU” (=Tyskland) på och kräver in svensk statskassa till superstaten. Det skapar stort missnöje i Sverige, som de allt högljuddare och allt mer högerextrema extremhögerkrafterna snabbt suger upp och gör till sitt.

Trots att de inte för ett ögonblick är emot vare sig EU eller massiva överföringar av hundratals miljarder euro till Polens och Ungerns extremhögerregimer, eftersom EU gjort både SD och deras fascistbröder ute i Europa allt starkare genom att erbjuda en gemensam plattform och frikostig bidragsfinansiering.

Det har bidragit till att de kunnat stövla fram allt självsäkrare och mer pan-europeiskt på hela kontinenten, vilket, tillsammans med digitaliseringen (som möjliggjort likvidering av meningsmotståndare med näthat, propaganda 24/7, och hjärntvätt) och det faktum, att Lissabonfördraget i sin filibusterskrift rymmer ritningarna till en diktatur, även innebär att de inte bara får chansen att ta över makten i sina hemländer utan snart även kommer kunna styra hela den titaniska jättefarkosten med järnhand av historiskt upprepningstvång mot undergång.

Och eftersom reaktionära projektioner innebär uppförstoring av det förflutna, så kommer undergången bli än mer avgrundslik. Vad kan inte 500 miljoner hjärntvättade galningar utan opposition ställa till med i världen? I jämförelse med vad bara 50-60 miljoner urblåst hjärntvättade tyska galningar lyckades ställa till med förra gången? Efter att alla politiska motståndare oskadliggjorts. Genom att misshandlas, torteras och dödas. Eller skrämmas till tystnad och/eller exil.

SD och deras stödtrupper har även sedan lång tid ägnat sig åt samma retoriska kameleontism som nationalsocialisterna gjorde i dåtidens Tyskland – låna hej vilt från höger och vänster, särskilt vänster, för att vinna över arbetare och hela LO-kollektivet och därmed kunna störta demokratin ”på laglig väg”. 1928 såg det ut att misslyckas ordentligt för nationalsocialisterna i Tyskland, de fick bara 2, 8 % av rösterna, men så spelade omständigheterna dem i händerna, när kraschen på Wall Street kom med nattsvarta rubriker 1929.

I vår tid är det pandemin som dyker upp som svarte petter och spelar extremhögerkrafterna i händerna, men ännu mer draghjälp kommer strax därpå i och med EU-nämndens obegripligt aningslösa ja till miljardrullning av svensk statskassa till EU med grumlig kontroll och stor risk för ren bortslösning.

Båda dessa omständigheter kan leda till dolkstötslegender av nutida karaktär i Sverige. Rasismen finns hela tiden med i den bruna ljudtapeten som nu vässas med trumpetstötar om regeringens misslyckade pandemistrategi, och om nationellt svek och ”landsförräderi” i och med eftergivenheten med vansinnig skuldsättning och kravlösa bidrag till EU, som kan kosta oss välfärden och innebära skuldslaveri under tyskt herravälde i 40 år.

Trots att SD i EP helt ogenerat röstat emot att bidrag till Polen och Ungern ska beläggas med villkor om rättsstat och demokrati, för det har ju gått alldeles utmärkt i Sverige för dem tidigare, att säga en sak och göra en annan. Så de fortsätter naturligtvis lita till sin skamlösa demagogi med kluven tunga, eftersom de vet att hur mycket de än ljuger, så leder deras populism med lånta fjädrar ändå bara till högre och högre siffror i opinionen. De förlåts ju allt. Samröre med nazister, järnrörsskandaler, propagandaministrar i politisk karantän i Ungern, HA-sympatisörer i högsta ledningen, rubbet.

Det vilar därför ett enormt ansvar på S och övriga riksdagspartier utanför SD att förhindra att SD tar makten i valet 2022. Riksdagen måste hålla partiet utanför regeringsmakten och självfallet även trycka på nej-knappen till EU i november, d. v. s. låta BLI att rösta igenom lånen och bidragen till EU:s ”räddningspaket” – för euron, och istället satsa pengarna på att hålla nere arbetslösheten samt säkra välfärd och beredskap inför kommande kriser. För om SD med anhang får makten kommer demokratin slutligen avskaffas.

Inflationen står för dörren, och därmed öppnas falluckan till helvetet. Dollarns och eurons värde sjunker, för att inte säga dyker. ”Dollarns glansdagar kan vara över – då hotar krasch i USA”, skriver Cervenka i DI.

Coronapandemin har fått det amerikanska budgetunderskottet och statsskulden att galoppera.

Hittills har alltid USA kunnat förlita sig på dollarns globala stjärnstatus, men den eran kan vara på väg mot sitt slut varnar flera ekonomer.

I Tyskland efter 1923 stoppade Stresemann upp hyperinflationen med hjälp av dollarlån och reglering av krigsskulderna, ungefär som EU:s länder räddade bankerna och skuldsatte sig till tänderna efter finanskrisen så att ekonomin ”återhämtat sig” sminkvägen efter denna förra ekonomiska atombomb som spekulationsekonomin förorsakade. Men nu är inflations- och högerspöket slutligen tillbaka, precis som det var 1929 när Wall Street kraschade.

Allt medan Merkel och Macron banar ytterligare väg för extremhögerns slutliga maktövertagande genom att under det tyska ordförandeskapet armera EU med militarisering.

Historien upprepar sig. Den här gången kan världskriget bli det sista. Utplåning.

Läs: Europaportalen – Störst arbetslöshetsökning i Sverige

SR – Studio Ett: Historiska BNP-ras i eurozonen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.