Om

Jag är författare och har valt att skriva under pseudonym för att kunna skriva friare och mer pålitligt.

Nemokrati på Facebook.

Annonser

26 responses to “Om

 1. Davidson Anders

  Du har sänt denna kommentar till Folket och försvaret ”[…] innebörden av vår utrikespolitik skulle försvinna och därmed förtroendet för vår vilja att hålla fast vid neutraliteten. Vi skulle dra på oss de ökade krigsrisker som en anslutning till Atlantpakten […]”. Vi tycker den är lite tunn…
  Vänligen
  Anders

 2. Davidson Anders

  Inte avsett som kommentar att publiceras, mer kommunikation. Fick intrycker att du ville kommentera men som kommentar betraktad var det jag fick kort och därmed svårt att förstå. Kanske ville du utveckla din kommentar, tänkte jag. Men mer än ok med pingback! Tack. Fortsätt ditt goda arbete!

 3. Pingback: polymeriska tankar » En påhejande svans

 4. Vad menar du egentligen med att de rika får ta och börja bidra? Hur tänkte du nu?

 5. Ja, det är ju ganska enkelt. Bonussystemet kan man ta bort. De får redan lön – vd:ar och bankdirektörer – och det räcker, särskilt som bonusarna inte är kopplade till prestation, vilket väl vore det enda som kunde motivera någon bonus. Men det har visat sig att så inte är fallet. För det andra måste man sänka ”avkastningskraven” i näringslivet – de är alldeles för höga, vilket innebär att man genom rovdrift på människor, natur och kapital uttar ett gigantiskt lån från framtida livsmiljö som framtida generationer kommer att få betala ett mycket högt pris för i form av förstörd miljö, söndertrasade relationer och förbrukat kapital. För vinstkraven fungerar ju som så, att för att kunna upprätthålla dem måste man skära ner så mycket på miljöhänsyn, arbetsmiljö och bemanning och tidåtgång att det leder till just den rovdrift som jag redan nämnt vilket ger stora och svåra skador som ibland till och med är irreversibla. Naturen blir oåterkalleligt förstörd, människor (och deras relationer till andra) blir utbrända och kan inte fungera längre, vare sig privat eller i arbetslivet – det leder till missbruk, sociala problem, våld, utsatta barn osv.
  För det tredje måste transfereringarna öka – så att vi uppnår en jämnare fördelning eftersom de senaste decenniernas utveckling lett till både en kapital- och maktkoncentration såväl som enormt ökade löneklyftor. Dessa måste minskas och fördelningen mellan grupper måste bli mycket jämnare – annars uppstår social oro vilket redan lett till högerpopulismens allvarliga utbredning, ökad kriminalitet, hopplöshet som sprider sig, drogmissbruk, ökad alkoholkonsumtion, ökad mobbning i skolorna osv. Skattesänkningarna som genomförts har också gynnat denna utveckling, då många utsatta grupper inte får den hjälp och det stöd de behöver i och med att nedskärningar i välfärdssystemet varit tvungna att göras för att finansiera skattesänkningarna. Kanske måste dessa skattesänkningar därför återställas – så att skatten läggs på samma nivå som tidigare. Vidare – banker och företag som fått del av statligt stöd och ändå fortsatt betala ut höjda löner och bonusar, inte sett till att långivning till små och mellanstora företag fungerat samt fortsatt riskspekulera de skall omedelbart betala tillbaka dessa skattepengar – pengarna får de ta från sina vinster – för det görs stora vinster fortfarande, trots finanskrisen. Övrigt slöseri med skattemedel och oansvariga utförsäljningar måste utredas och ansvariga ställas till svars, skattebetalarna msåte kompenseras ekonomiskt för avregleringen och utförsäljningarna som skett av allmän egendom. Att driva vård, skola och omsorg med vinst bör endast vara tillåtet om hela vinsten går tillbaka i verksamheten – så att brukarna och avnämarna direkt får tillgodogöras dessa resurser i verksamheten.
  Vidare måste alla skatteparadis öppnas och pengar som orättmätigt undanhållits skatt återbetalas omedelbart – i fall ”välfärdsföretag” som livnär sig på skattefinansierad verksamhet – utbildningsföretag, vårdkoncerner o likn placerat sina vinster där skall de göras återbetalningsskyldiga. För det är en helt oacceptabel moral att livnära sig på skattefinansierad verksamhet och sen inte själv betala någon skatt. Med hänsyn till det oerhört allvarliga ekonomiska läge som Europa nu befinner sig i – med massarbetslöshet, hotad euro, Tyskland i ‘double’dip recession och de flesta länder belånade uppåt närmare 100 % – så anser jag det också befogat att återinföra valutarestriktioner. Att man inte får föra ut hur mycket pengar som helst ur Sverige. Förslagsvis en återgång till de regler som gällde innan valutarestriktionerna avskaffades – ja, när var det nu – 86?
  Det är vad jag menar med att de rika måste börja dela med sig.

 6. Hej, din blogg ger nya perspektiv – väldigt nyttigt! Skulle du kunna hjälpa mig med ping och liknande till bloggen min?

  http://www.utkik.wordpress.com

  Du kan ta bort den här kommentaren när du läst detta

  Tack på förhand!

 7. Högst tveksamt om anonymitet skapar bättre bloggar. Ditt innehåll pekar på en icke extrem vänster möjligen liberal värld och det är väl inget att skämmas för!

  Svar till Göran Benedicks från Nemokrati:

  Skall jag ta det som en komplimang. Det verkar i alla fall som du ville säga något snällt. Så då får man säga tack.
  Men jag röstar faktiskt på V i det här valet. Jag avskyr krig – och vill inte att vi ska delta i kriget i Afghanistan.
  Jag vill inte heller vara med i EU – med mindre än att vi går tillbaka till mellanstatligt samarbete – för nyliberalismen har visat sig innebära gangsterekonomi med korrupta förtecken,
  och en sådan kan jag inte annat än känna vämjelse för. Vidare upphandlingsreglerna som visar på en total frånvaro
  av sunt förnuft. Det blir bara en massa slöseri som i jättestaten aldrig nånsin går att reda ut – därför blir det fritt
  fram för makthavarna att låta det flöda ner i egna fickor utan att någon kan märka så mycket. osv.

 8. Du har många åsikter. Har Du tänkt igenom allt, även genomförandet.

  Svar till Thomas från Nemokrati:

  Det passar ju bra i ett land med åsiktsfrihet eller hur. När det gäller genomförandet har jag nog
  tänkt igenom det betydligt mer än vad den här alliansen som vanstyrt landet i fyra år gjort. I den alliansen är det fasaden som räknas och bakom fasaden finns ett stort tomrum, förutom allsköns historiskt avskräde, som inte bör återvinnas.

 9. Jag förstår.

 10. Synd att du är anonym. Blir svårt att hänvisa till anonym källa, ungefär som Lasse O’Månssons ”man” – ”man tycker” – ”man” levde ensam i en grotta i Tibet varifrån han skickade ut sina synpunkter över världen… ja, ja, man får vara noga med att söka dina källor istället. Annars verkar det mesta här bra och intressant.

  Svar till Bertil Jansson från Nemokrati:
  Ja, jag är i alla fall inte anlitad av Svenskt Näringsliv (eller Prime som de ju också stundom heter), så mycket kan jag säga. ❤
  I övrigt, ej medlem i något parti, endast i folkrörelsen Nej till EU, har dock i den här bloggen stöttat V i valrörelsen 2010 samt i valet till Europaparlamentet 2009.
  Försöker som sagt försvara demokratin, yttrandefriheten och mänskliga rättigheter.

 11. Du har rätt och däri finns det en självklar styrka. Reinfeldts tulipanpolitik? eller var det så det hette? – håller i vart fall på att ramla ihop till en ”korthuspolitik”. Om man vill vara ännu mer elak, kan man kalla det en ”tomt i kassakistanpolitik”, därav paniken att försöka göra fler statliga utförsäljningar. Tänk om man verkligen fick gå ned i källaren och kika in i statens finanser, men det kan man också glömma… men jag hoppas någon lyckas göra det.

  Svar till gt:
  Tror du har helt rätt. Sveriges befolkning väljer tydligen att inte fatta nånting förrän de är helt barskrapade. Då är det – för sent. Detta, att ingen ser längre än näsan räcker, det lever politikerna högt på i valrörelserna. Hur kan folk vara så kortsiktiga, för att uttrycka det milt.

 12. Du skriver bra, ibland väldigt bra. Men din blogg är plottrig och svår att överblicka. Jag tror att du skulle ha fler läsare om du skalade bort allt överflödigt.

 13. Håller med Björn, du skriver intressant och kunnigt men layouten gör inte riktigt innehållet rättvisa. Skitsak egentligen men, men…

 14. Jag gillar layouten – också. Sen är det ju innehållet som räknas och inte utanpåverket. Och vad innehållet beträffar blir det inte sämre för att författaren är anonym heller. Det som skrivs bärs ju upp av sin egen tyngd då så att säga.

 15. Svar till kaol från Nemokrati:

  Stort tack för uppskattande ord.
  Många hälsningar från bloggaren Nemokrati

 16. Upptäckte att jag glömt skriva svar till ”Kakan” och ”Björn” – ber om ursäkt för det. Tack för tipsen, det uppskattas verkligen, men det är så här att mina länkar som jag lagt ut på bloggen känns viktiga. Jag vill att besökarna ska få tillfälle att samtidigt snabborientera sig i det aktuella nyhetsflödet – därför alla RSS-länkar till aktuella nyhetssajter, intressanta bloggar m m. Men jag har iaf försökt förbättra läsvänligheten genom att något blågråtona ‘läsytan’ så det inte blir så skarpt ljus i ögonen. Hoppas det blev lite förbättring. Många hälsningar från bloggaren Nemokrati

 17. Hej Nemokrati,
  Håller inte med dig om att anonymitet skulle ge större trovärdighet, större frihet och pålitlighet, snarare tvärtom! Däremot är det mesta du skriver mycket klarsynta reflektioner över dagens politiska samhälle. Men vi har ett annat problem. Vänster står för en empatisk värld och framförallt ett empatiskt Sverige medan den politiska majoriteten i den breda politiska mittfåran försöker mest säkra väljarstödet genom att trygga människans inneboende girighet. Enkelt översatt blir det empatisk ideologi mot pragmatisk verklighet.
  Och där har vi ett problem med demokratins genomförande som skriker högt om sina friheter men glömmer att tala om vad eller vem dessa friheter ska ge de små skydd emot. Yttrandefriheten är ju bara en papperstiger om ingen bryr sig om rop på hjälp!
  Kommer att lägga in denna sida bland mina nätfavoriter även om jag inte håller med om alla ståndpunkter!

 18. Svar till Kjell Olsson från Nemokrati:

  Tack för berömmande ord. Ett samhälle som inte skäms för sina tillkortakommanden när det gäller att skydda
  människovärdet, yttrandefriheten och demokratin utan slutat bry sig ifall dessa råder, där är varken
  diktaturen eller folkmordet längre långt borta. Tillsammans måste vi höja våra röster för att återerövra dem, och
  inte sluta förrän förändring uppnåtts. Vi måste bli fler och fler som sätter ner foten och kräver respekt för dessa
  omistliga värden. Mitt bidrag är att påtala och förtydliga vad som pågår, för att om möjligt ge andra möjlighet
  till igenkänning och medvetenhet, vilket är ett sätt att skapa möjlighet till förändring, då tystnaden bidrar till
  att orättvisor upprätthålls och kan fortgå.

 19. The online newspaper that gives EU news in most detail and with wide variety of perspectives is the Telegraph. Yes, I know it is right wing but it is also outstanding and uniquely so in relation to the Euro. See the 9 eurozone S&P downgrades here:
  http://www.telegraph.co.uk/finance/debt-crisis-live/9011904/SandP-downgrade-and-debt-crisis-as-it-happened-January-13-2012.html

  I have written extensively on Germany since 1970, we have only seen the start of German power and now it only needs to dominate a part of Europe (not Russia), an EU that has the structure of a dictatorship of the EU Council. Germany and any one other country, like France, is now enough.

 20. To Jim Kemeny from Nemokrati:

  I think the Telegraph is an excellent newspaper, the articles of which are excellent and highly interesting, why I read them frequently, as well as quote them in my blog posts. 🙂

  Thank you for recommended text, I will certainly explore it.

 21. Jan-Ola Gustafsson

  Dina välformulerade och kloka tankar är mycket uppskattade, framför allt eftersom Sverige är i snabb färd mot en sorts nyfeodal struktur befolkad av en majoritet ränteslavar (jämför det antika ordspråket: Det som kännetecknar en slav är inte bojorna, utan slavsjälen) Större delen av svenskarna har självpåtaget och frivilligt lagt sig under oket av kreditfinansierad livsföring och tillbringar sin aktiva livstid med att betala räntor (ofta utan amortering) för sådant de aldrig kommer att äga. Om de lever så länge som till pensionsåldern så drabbas flertalet av den aldrig förut kalkylerade risken att de bara får en bråkdel av sin tidigare inkomst, vilket redan har skapat många tragedier.

  Bra också att du tar ställning mot våra krigshetsares hjälp med svensk legotrupp till USA:s kolonialkrig i främmande världsdelar. nu när vi skrotat eget försvar och bara har en liten klick med Rambos som är fullt anpassade till NATOS kommunikations- och ledningsstrukturer –
  allltså de facto-medlemmar i nato trots att vi inte haft ett demokratiskt politiskt beslut om detta. Det värsta är att denna legotrupp fortfarande
  dränerar statskassan på 45 miljarder, vilket förr räckte till mer än en halv miljon mobiliserbar styrka för att värna vårt eget land.
  Se f ö min synpunkt på detta på http://www.stoppanato.se/forum/2010/legoland.htm

 22. Svar till Jan Gustavsson från Nemokrati:

  Tack för dina berömmande och vänliga ord. Jag är glad att mina texter uppskattas. Jag blir också glad över att få veta att det finns fler människor som arbetar för fred och är bekymrade över utvecklingen. Militarisering och nato-anslutning kan vi vara utan. Vi får höja våra röster och bilda stark opinion. För övrigt anser jag att Carl Bildt ska avgå.
  Många vänliga hälsningar
  Bloggaren Nemokrati

 23. Vill bara visa min uppskattning för det jobb du lägger ner.

 24. Till antimoderat från Nemokrati:
  Tack <3. Det var vänligt av dig. Jag hoppas min blogg gör nytta och att informationen om hur odemokratisk och destruktiv form EU tagit sig når ut. För det är viktigt att vi lämnar så som det blivit tycker jag. Innan hela ekonomin kriminaliserats ohjälpligt. https://komigenuva.wordpress.com/2013/02/13/eu-ut-ur-sverige-aterreglera-och-infor-valutarestriktioner/

 25. Hur ska vi veta att du är för demokrati? Kommer att tänka på SD:s alla skribenter som också vill vara anonyma. Anonyma verkar inte stå för sina åsikter.

 26. Till Axel Larzon:
  Jag bestämmer inte vad du ska tycka. Det gör bara du själv.
  Självklart är jag för demokratin i vårt statsskick, där föreskrivs också skydd
  för minoriteter och garanti för grundläggande mänskliga, medborgerliga och fackliga
  fri- och rättigheter.
  Bloggaren Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s